17.5.19

Μετά από 11 χρόνια η Ελλάδα απέκτησε ΑΦΝΣ - Ξεκινά πρόγραμμα αναβάθμισης των Mirage 2000 EGM/BGM

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης ανακοίνωσε τα σχέδια για αναβάθμιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης του αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ) Ρ-3Β ενδιάμεσης λύσης στο Πολεμικό Ναυτικό, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα όπου μάλιστα ανακοίνωσε και τον εκσυγχρονισμό των γαλλικών Μirage 2000 EGM/BGM

Το Ναυτικό ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ από την ΕΑΒ το αεροσκάφος έπρεπε να παραδοθεί πριν από 2 χρόνια, είναι το πρώτο ελληνικό οπλικό σύστημα του οποίου ο «κορμός» και η «καρδιά» του είναι ελληνικά.
Είναι τεράστια επιτυχία της ελληνικής ιδιωτικής βιομηχανίας και συγκεκριμένα της CP Technologies που ανέλαβε τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υπολογιστών αποστολής των P-3B Orion του Πολεμικού Ναυτικού
Η σύμβαση για την αναβάθμιση των Ρ-35 ήταν μία από τις πρώτες ενέργειες του Πάνου Καμμένου, ο οποίος ήταν απών από τη σημερινή εκδήλωση, όταν ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το 2015.
Η σύμβαση έγινε με απευθείας ανάθεση στην αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin και προέβλεπε τον εκσυγχρονισμό πέντε παλαιών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας εκτιμώμενου προϋπολογισμού 500 εκατ. δολαρίων, προκαλώντας αντιδράσεις τόσο για τη σκοπιμότητά της, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήθηκε. 
Κι ενώ η σύμβαση προέβλεπε ότι το πρώτο εκσυγχρονισμένο αεροσκάφος Ρ-3Β έπρεπε να παραδοθεί τον Μάρτιο του 2018, τελικά παραδίδεται τον Μάιο του 2019... 
«Προωθούμε αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, ενίσχυση του Στόλου με Φρεγάτες, αναβάθμιση των αεροσκαφών Mirage και εκσυγχρονισμό της αεράμυνας και του συστήματος επιτήρησης», τόνισε μιλώντας στους παρόντες, σημειώνονταςότι «Με απόλυτο σεβασμό στο κράτος και στο κοινωνικό σύνολο, δρομολογούμε ενέργειες για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων». Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη, ο εκσυχρονισμός του στόλου, πέραν του οφέλους στις Ένοπλες Δυνάμεις «λειτουργεί πάντα με γνώμονα την ενίσχυση και την αναζωογόνηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας». 
Ο εκσυγχρονισμός των Mirage 2000 EGM/BGM αποτελεί είδηση καθώς τα εναπομείναντα 18 ήταν για να αποσυρθούν.
Το Mirage 2000 είναι Γαλλικής κατασκευής μονοθέσιο, μονοκινητήριο, δελταπτέρυγο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου και παντός καιρού.
Εντάχθηκε στο οπλοστάσιο της Π.Α. το 1988 με τη Σύμβαση «Talos,» με βάση την οποία αγοράστηκαν 40 αεροσκάφη. Μεταξύ 1988 και 1992 παραδόθηκαν στην ΠΑ 36 Mirage 2000 EGM και 4 διθέσια Mirage 2000 BGM.
Είναι το πρώτο μαχητικό της ΠΑ που διαθέτει αυτόματο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πτήσης. Στα ηλεκτρονικά του συμπεριλαμβάνονται δύο κύριοι Η/Υ, αδρανειακό σύστημα πλοήγησης και ψηφιακή μονάδα μεταβίβασης δεδομένων. Ακόμα διαθέτει το ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας ICMS 2000 που θωρακίζει το αεροσκάφος από απειλές που προέχρονται τόσο από τον αέρα όσο και από το έδαφος. Έχει την ικανότητα να φέρει μεγάλη ποικιλία οπλικών συστημάτων.
Τα Ελληνικά Mirage 2000 μπορούν να οπλιστούν με πυραύλους αέρος – αέρος Super 530/ Matra Magic. Xρησιμοποιούνται κυρίως σε αποστολές αναχαίτισης, αλλά και εναντίον πλοίων με τη χρήση πυραύλων AM-39 EXOCET.
Τα αεροσκάφη έχουν ως βάση τους την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και ανήκουν στην 332 Μοίρα με χαρακτηριστικό κλήσης «Γεράκι». Τα Ελληνικά Mirage 2000 φέρουν δίχρωμη παραλλαγή μπλε και γκρι.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Υπουργού Εθνικής Άμυνας:
«Κυρίες και κύριοι,
Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για μένα το γεγονός ότι παρίσταμαι στην τελετή παράδοσης στο Πολεμικό Ναυτικό του Αεροσκάφους Ναυτικής Συνεργασίας P-3B Ενδιάμεσης Λύσης. Το πρώτο βήμα στο σημαντικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των εν λόγω αεροσκαφών, P-3B.
Η χαρά μου σήμερα είναι διπλή, καθότι είμαι στην ευχάριστη θέση να αντικρίζω τους πρώτους καρπούς μιας σημαντικής προσπάθειας που ξεκίνησε από την περίοδο που διατελούσα Αρχηγός του ΓΕΝ.
Η σημερινή μέρα, είναι βέβαια το επιστέγασμα της εξαιρετικής προετοιμασίας, συντονισμού και συνεργασίας, μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού, του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, της ΕΑΒ, της εταιρείας Lockheed Martin και της Πολεμικής Αεροπορίας. Θα ήθελα λοιπόν να τους εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια, για την σημαντική συνολική συμβολή τους στην όλη προσπάθεια υλοποίησης του προγράμματος, το οποίο βέβαια είναι σε εξέλιξη.
Θυμάμαι ότι όταν το 2013, είχαμε πρωτοξεστομίσει την ιδέα της ενεργοποίησης και της επιχειρησιακής αναβάθμισης των αδρανοποιημένων τότε P-3B, σε κάποιους προκάλεσε απορία. Για να χρησιμοποιήσω βέβαια μια ευγενική λέξη.
Δώσαμε αγώνα ανάμεσα στις κατανοητές αντιρρήσεις και σε ακατανόητες λασπολογίες. Έχοντας μελετήσει όμως σωστά και σε βάθος το πρόβλημα, εμείς, δώσαμε απάντηση στις κατανοητές αντιρρήσεις και αδιαφορήσαμε για τις ακατανόητες λασπολογίες.
Πέρασε πολύς δρόμος.
Πιστοί πάντα στο όραμά μας, κάναμε μεγάλη προσπάθεια.
Έτσι σήμερα, παραλαμβάνουμε το πρώτο αεροσκάφος, το οποίο ήδη έχει κάνει δοκιμές στον αέρα.
Έχει πετάξει.
Εκπαιδεύσαμε τεχνικούς και ιπταμένους.
Ενεργοποιήθηκε και πάλι, ένα υπό παροπλισμό αεροσκάφος.
Και μας φέρνει και πάλι τις σημαντικές δυνατότητες των αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας στην επιτήρηση, στη συλλογή πληροφοριών και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.
Με αυτόν τον τρόπο, αναβαθμίζεται η νεοσύστατη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού.
Αναβαθμίζεται η αεροπορική μας ισχύς.
Αναβαθμίζεται το Πολεμικό Ναυτικό.
Αναβαθμίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Και μάλιστα μέσα από ένα πρόγραμμα που αποδείχθηκε σαφώς και διαφανέστατα, ότι είναι η πλέον συμφέρουσα οικονομοτεχνική λύση.
Και μάλιστα με την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε αυτό το πρόγραμμα.
Έτσι λοιπόν σήμερα, έχουμε πολλούς λόγους να αισθανόμαστε περήφανοι και χαρούμενοι.
Να αισθανόμαστε δικαιωμένοι.
Κυρίες και κύριοι,
Την παρούσα χρονική περίοδο, βιώνουμε ένα ασταθές περιφερειακό περιβάλλον, με εύθραυστες ισορροπίες στον εγγύς ζωτικό γεωπολιτικό χώρο. Συνιστά δε επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας και αποτελεί ύψιστη εθνική προτεραιότητα, η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και πάροχο ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.
Η συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην εν λόγω εθνική προσπάθεια, υλοποιείται μεταξύ άλλων μέσω της άσκησης ενεργού αμυντικής διπλωματίας, η οποία εξυπηρετεί και έχει άμεσες προεκτάσεις στο πολιτικό σκέλος.
Οι ισχυρές και αξιόπιστες Ένοπλες Δυνάμεις μας, έχουν αναλάβει ένα ρόλο κλειδί στην προώθηση αμυντικών συνεργειών και λειτουργούν ως αγωγός επικοινωνίας μεταξύ χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο και στον Κόλπο.
Και εκεί θα βοηθήσουν και τα αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας.
Κοιτώντας όμως στο μέλλον, στις Ένοπλες Δυνάμεις του αύριο, αποσκοπούμε σε μια εύρωστη αμυντική υπόσταση, η οποία θα μας επιτρέψει τη συνεισφορά στη συλλογική προσπάθεια για ασφάλεια και σταθερότητα, παράλληλα με την εκπλήρωση της κύριας αποστολή μας, που συνίσταται στην υπεράσπιση της εθνικής ακεραιότητας και στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.
Προκειμένου αυτό να καταστεί εφικτό, συνεκτιμώντας τις απρόβλεπτες προκλήσεις που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη εποχή, ο μετασχηματισμός και η προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στις νέες συνθήκες αποτελεί μονόδρομο. Ταυτόχρονα δε, καθίσταται απαραίτητη η επένδυση στην ανάπτυξη δυνατοτήτων.
Προωθούμε λοιπόν τα άκρως απαραίτητα προγράμματα, όπως η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, οι απαραίτητες ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό των Φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, η ενίσχυση του Στόλου με Φρεγάτες, η αναβάθμιση των αεροσκαφών Mirage και ο εκσυγχρονισμός της αεράμυνας και του συστήματος επιτήρησης. Με απόλυτο σεβασμό στο κράτος και στο κοινωνικό σύνολο, δρομολογούμε ενέργειες για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η εν λόγω μεθόδευση, πέραν του άμεσου και προφανούς οφέλους στην ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, λειτουργεί πάντα με γνώμονα την ενίσχυση και την αναζωογόνηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
Και εδώ μπαίνει όλη η προσπάθεια που κάνουμε για την ΕΑΒ. Και όχι μόνο για την ΕΑΒ, αλλά και για την ΕΛΒΟ, τα ΕΑΣ και για την αναζωογόνηση του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα.
Το επίτευγμα σήμερα εδώ, αποτελεί απόδειξη ευόδωσης των προσπαθειών μας και συνιστά παράδειγμα προς μίμηση για την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας, η οποία θα έχει και άμεσα οφέλη για την επισκευαστική ικανότητα και τη διαθεσιμότητα του υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στηρίζουμε την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.
Να είστε σίγουροι.
Κυρίες και κύριοι,
Θέλω σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι το αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας P-3B, αποτελεί μια μοναδική πλατφόρμα από πλευράς, αυτονομίας, ανθεκτικότητας και αποτελεσματικότητας.
Ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας, θα επιτρέψει στο Πολεμικό Ναυτικό να ανταποκριθεί επιτυχώς στις μελλοντικές απαιτήσεις τουλάχιστον μέχρι το 2040, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο στο Αιγαίο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Παράλληλα δε, συνιστά πλέον ένα εθνικό πολλαπλασιαστή ισχύος και ένα στρατηγικό πλεονέκτημα για τη χώρα.
Θέλω να συγχαρώ και πάλι την ΕΑΒ και το Πολεμικό Ναυτικό για όλη τους την προσπάθεια, που οδήγησε σε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Κλείνοντας, δράττομαι της ευκαιρίας να σας διαβεβαιώσω ότι, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι εδώ, είναι ισχυρές, είναι αξιόπιστες και ενισχύουν το ρόλο της Ελλάδος ως πυλώνα σταθερότητας και πάροχο ασφαλείας στην περιοχή.
Σας ευχαριστώ και εύχομαι κάθε επιτυχία στην ολοκλήρωση του έργου σας και ευόδωση των στόχων που έχουμε θέσει.
Στα πληρώματα και στο προσωπικό υποστήριξης των αεροσκαφών, εύχομαι καλές πτήσεις, ασφαλείς προσγειώσεις και καλή επιτυχία στην αποστολή τους.
Σας ευχαριστώ πολύ.’’