10.4.19

Η Κύπρος τοποθέτησε Ακόλουθο Άμυνας στην Ουάσινγκτον - Ερχονται αμερικανικά όπλα για ΕΦ; - Τί λέει think tank των ΗΠΑ

Ραγδαίες εξελίξεις στις αμυντικές σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου καθώς μετά το δημοσίευμα του σημαντικότερου think tank του ΝΑΤΟ,  περί ένταξης τoυ νησιού στην Ατλαντική Συμμαχία, και τoν νόμο για άρση του εμπάργκο όπλων, η Λευκωσία τοποθέτησε Ακόλουθο Άμυνας στην Ουάσινγκτον.

Η τοποθέτηση στρατιωτικού ακολούθου στην Ουάσιγκτον μπορεί να μεταφρασθεί και ως πρώτο βήμα για την ένταξη αμερικανικών όπλων στο οπλοστάσιο της Εθνικής Φρουράς.
Η απόφαση αυτή είχε ήδη προαναγγελθεί από τον Νοέμβριο του 2018 όταν η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Κύπρου, Κλέλια Βασιλείου, είχε πει πως η τοποθέτηση γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης των διμερών σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ και της άσκησης μιας ισορροπημένης αμυντικής διπλωματίας.
"Η τοποθέτηση γίνεται σε συνέχεια της απόφασης 268 του 2011 του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορά στην τοποθέτηση ακολούθων άμυνας σε σημαντικές πρωτεύουσες" συμπλήρωσε.
Ταυτόχρονα, Την Κύπρο θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα ο Αμερικανός δημοκρατικός Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος μαζί με τον Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, κατέθεσαν στη Γερουσία το νομοσχέδιο που επιδιώκει την άρση του εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, την ενίσχυση των σχέσεων ασφάλειας των ΗΠΑ με την Κύπρο και την Ελλάδα, και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή.
Ο κ. Μενέντεζ αναμένεται να φθάσει στο νησί τη Δευτέρα 15 Απριλίου το απόγευμα. Αν και η επίσκεψή του είναι ιδιωτικής φύσεως, αναμένεται να έχει συναντήσεις την Τρίτη το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.
Διπλωματική πηγή ανέφερε πως κατά τη συνάντηση του κ. Μενέντεζ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συζητηθεί το θέμα της άρσης του εμπάργκο στην πώληση όπλων, το Κυπριακό και τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ.
"Ο Μενέντεζ είναι σίγουρα πολύ σημαντικός για την Κύπρο", πρόσθεσε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια οι ΗΠΑ κρατούσαν αποστάσεις από κάθε θέμα άμυνας που αφορούσε τη Κύπρο, απαιτώντας μάλιστα και την απόσυρση αρμάτων μάχης και ελικοπτέρων αμερικανικής κατασκευής που είχε δωρίσει η Ελλάδα.
Οι εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα τρέχουν. Στις 3 Απριλίου δημοσιεύεται άρθρο του Atlantic Council περί ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και χτες στις 9 Απριλίου κατατέθηκε στη Γερουσία το διακομματικό σ/ν «Eastern Mediterranean Security and Partnership Act of 2019» που προβλέπει μεταξύ άλλων:
  • Άρση απαγόρευσης πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία
  •  Έγκριση στρατιωτικής βοήθειας (FMF) ύψους $5 εκατ. προς Ελλάδα και Κύπρο
  •  Υποβολή έκθεσης στο Κογκρέσο με καταγραφή περιστατικών παραβιάσεων του ΕΕΧ της Ελλάδας και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας από 1ης Ιανουαρίου 2017 και εντεύθεν.
Atlantic Council: "Ώρα ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ"
To θέμα της υποψηφιότητας-ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ θέτει στο επίκεντρο πρόσφατης ανάλυσής η δεξαμενή σκέψης του Atlantic Council.
«Πριν από δεκαπέντε χρόνια, το ΝΑΤΟ καλωσόρισε επτά νέα μέλη στη Συμμαχία, επεκτείνοντας τα σύνορά του προς τα ανατολικά από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα. Καθώς το ΝΑΤΟ φτάνει στα 70κοστά  γενέθλιά του, θα μπορούσε πλέον να βρεθεί χρόνος να προστεθεί ένα νέο μέλος: αυτή τη φορά στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει φωτογραφίζοντας την Κύπρο.
Ο αναλυτής Damon Wilson αφού κάνει μια ιστορική αναδρομή από για τους λόγους που η Κύπρος δεν έγινε μέρος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας  παραθέτει μια σειρά από επιχειρήματα που κατά την άποψή του θα πρέπει η Κύπρος να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Το άρθρο αναφέρει πως:
«Tα ύδατα γύρω από την Κύπρο έχουν γίνει μια ζώνη ανησυχίας όσον αφορά τις μη κρατικές απειλές, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης, του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας, της εμπορίας ανθρώπων και των ροών προσφύγων».
Το διαιρεμένο νησί προσφέρει τρωτά σημεία που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι κακοποιοί παράγοντες, καθώς η περιορισμένη κυπριακή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας έχει οδηγήσει σε άσκοπες προκλήσεις. Το 2014, οι κυπριακές αρχές αναγκάστηκαν να ανταποκριθούν σε πετρελαιοφόρο που κατασχέθηκε από πειρατές της Λιβύης  που κατευθύνονταν προς το νησί. Σε μια δραματική  αποτροπή, οι αμερικανικές δυνάμεις ενήργησαν, υποστηρίζοντας τις κυπριακές αρχές που ξεπέρασαν τα μέσα τους και περιορίστηκαν από ad hoc μέτρα.
Όσο το Κυπριακό παραμένει ανεπίλυτο, υπάρχει ένα κόστος ευκαιρίας όχι μόνο σε ό, τι μπορούν να επιτύχουν οι Κύπριοι στο νησί τους, αλλά και στην ευρύτερη ασφάλεια και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ημιτελή δουλειά στην  Κύπρο είναι και η ημιτελής δουλεία μιας ολόκληρης της Ευρώπης, ελεύθερης και ειρηνικής
Aντί να είναι η Κύπρος ένα κράτος με αναπηρία στη διατλαντική κοινότητα, θα μπορούσε να προσφέρει μια ευκαιρία για μια άλλη στρατηγική νίκη για τον ελεύθερο κόσμο.
Tο θέμα της ασφάλειας στις διαπραγματεύσεις παραμένει αγκάθι, αν και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία, Η.Β είναι μέλη του ΝΑΤO ωστόσο η Συμμαχία δεν έχει τεθεί ως λύση στο πρόβλημα της ασφάλειας. Τώρα μπορεί να είναι η κατάλληλη στιγμή.
Με την ένταξη του ΝΑΤΟ σε οποιαδήποτε διευθέτηση, οι ελληνικές και τουρκοκυπριακές κοινότητες, μαζί με την Αθήνα και την Άγκυρα και σε συνεργασία με όλους τους ευρωπαίους εταίρους και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην επίτευξη συμφωνίας. Η Κύπρος παραμένει το μοναδικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν είναι καν μέλος του προγράμματος Συνεργασίας για την Ειρήνη, εξαιτίας του προβλήματος επανένωσης.
Ωστόσο, η άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενσωματώσει αυτόματα και ως εκ τούτου θα αντικαταστήσει το σύστημα εγγυήσεων με μια δέσμευση της Συμμαχίας για ολόκληρο το νησί χωρίς την ανάγκη εναλλακτικών μηχανισμών.
Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα κέντρο επιχειρήσεων στο νησί, αντλώντας από το υπάρχον προσωπικό υποδομών και στελεχών από συμμάχους του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Αυτό το νέο κέντρο επιχειρήσεων θα παρείχε στους συμμάχους του ΝΑΤΟ μια κοινή συνειδητοποίηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο για μη ελεγχόμενες μεταναστευτικές ροές, παράνομη ναυτιλία κτλπ. Θα υποστηρίξει επίσης τους σχεδιαστές του ΝΑΤΟ που επικεντρώνονται ορθά στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας τόσο  στις ρωσικές όσο και στις μη κρατικές απειλές.
Επιπλέον, η διένεξη συγκρούσεων από τη Λιβύη στη Συρία εκθέτει σε πολλά μέλη του ΝΑΤΟ σημαντικό κίνδυνο και ένα κέντρο προώθησης επιχειρήσεων στην Κύπρο θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμες δυνατότητες σε αυτούς τους τομείς. Το 2013, τα Ηνωμένα Έθνη και ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) βασίζονται στη λειτουργία τους για την εξαγωγή χημικών όπλων από τη Συρία στην Κύπρο.
Η ένταξη στο ΝΑΤΟ και η εξασφάλιση της περιορισμένης παρουσίας της Τουρκίας στο νησί  μέσα σε ένα συμφωνημένο πλαίσιο του ΝΑΤΟ θα δώσει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα εμπιστοσύνη στην δική της ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα θα καθησυχάσει τις ελληνοκυπριακές και ελληνικές ανησυχίες τοποθετώντας σταθερά αυτή την παρουσία στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ. Αυτή η προσέγγιση θα αντικαταστήσει το παλαιό σύστημα εγγυητών εξωτερικής ασφάλειας με την ενσωμάτωση μιας ενοποιημένης Κύπρου σε μια συμμαχία βασισμένη στην αμοιβαία άμυνα […].
Η ένταξη στο ΝΑΤΟ για την Κύπρο - κατά την έναρξη της διαδικασίας ενοποίησης - θα μπορούσε να βοηθήσει και τις δύο πλευρές να δεσμευτούν να σφυρηλατήσουν ένα κράτος μαζί. Πράγματι, ο Ελληνοκύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει ήδη δηλώσει πιθανή υποστήριξη για την ένταξη στο ΝΑΤΟ», σημειώνει το Atlantic Council.
Υπενθυμίζουμε σε αυτό το σημείο τη δήλωση-"βόμβα" στην οποία είχε προχωρήσει ο Κύπριος πρόεδρος Ν.Αναστασιάδης.
Συγκεκριμένα είχε πει:
«Εάν το ΝΑΤΟ μπορεί να διασφαλίσει την κατάργηση των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της παρουσίας τουρκικού στρατού, είναι ένα ενδεχόμενο που δεν πρέπει να αγνοηθεί»
Την δήλωση αυτή την είχε κάνει σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha Κύπρου.
ΗΠΑ: Αποκαλυπτικές λεπτομέρειες - Ο νόμος για άρση εμπάργκο όπλων στην Κύπρο
Με ένα νομοσχέδιο «πακέτο» που τοποθετεί την Ελλάδα στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο επιδιώκουν να παγιώσουν το ενδιαφέρον της αμερικανικής διπλωματίας για την Ανατολική Μεσόγειο και να προχωρήσουν σε μια ουσιαστική αναθεώρηση της αμερικανικής στρατηγικής με στόχο να αναγνωριστούν οι νέες πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχήόπως ανέφερε ήδη το pronews.gr.
Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Κογκρέσου που ένα νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να υποβάλει λίστα στη Βουλή με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επιπλέον, στο ίδιο νομοσχέδιο ζητείται η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία
Το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019», όπως αποκαλείται επίσημα, εισάγει μια σειρά από πρωτοβουλίες που αποσκοπούν να ενισχύσουν την αμερικανική στήριξη στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Υπό αυτό το πρίσμα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας.
Όπως εξηγούν οι δύο γερουσιαστές, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιδιώκει την επικαιροποίηση της στρατηγικής των ΗΠΑ με στόχο να αναγνωριστεί ο αντίκτυπος των αλλαγών που συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτές τις αλλαγές συμπεριλαμβάνεται η ανακάλυψη μεγάλων οικοπέδων φυσικού αερίου αλλά και η επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας τόσο με τις ίδιες τις ΗΠΑ όσο και με όλους τους βασικούς περιφερειακούς εταίρους της Ουάσινγκτον.
Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου, ο γερουσιαστής Μενέντεζ τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν σημαντικά συμφέροντα εθνικής ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία ενισχύονται από την ενδυνάμωση των σχέσεων τους με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο.
«Η συνεργασία μεταξύ αυτών των χωρών τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας έχει ανοίξει τον δρόμο για ένα ευρύ περιφερειακό σχέδιο για την ασφάλεια και την οικονομική και ενεργειακή ατζέντα. Έφτασε η ώρα οι ΗΠΑ να εμβαθύνουν αυτή την συνεργασία και να χτίσουμε πάνω σε αυτή την εποικοδομητική πρόοδο των συμμάχων μας για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Ρούμπιο τόνισε ότι η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και η επέκταση της εξωτερικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα συνιστούν μέρος μιας «συνολικής προσέγγισης για την σταθεροποίηση των βασικών μας περιφερειακών εταίρων».
* Αίρει την απαγόρευση πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία
* Προβλέπεται ότι μέσα σε 90 ημέρες από την επικύρωση του, ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να υποβάλει λίστα στο Κογκρέσο με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας
* Εγκρίνει το ποσό των 3 εκατομμυρίων δολαρίων για στρατιωτική βοήθεια προς την Ελλάδα μέσω του προγράμματος για τη «Χρηματοδότηση Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων» (FMF)
* Εγκρίνει το ποσό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα και την Κύπρο μέσω του προγράμματος «Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» (IMET)
* Αναφέρει ότι η ασφάλεια των εταίρων της Αμερικής όπως η Ελλάδα και η Κύπρος είναι σημαντική για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
* Χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως πολύτιμο μέλος του ΝΑΤΟ και πυλώνα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο
* Επιδιώκει την αμερικανική στήριξη στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ
* Προσθέτει ότι οι τέσσερις χώρες, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Αμερική αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα ανατρέπει την σταθερότητα, θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και της σχέσης καλής γειτονίας τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο.
* Τονίζει την πρόθεση της Ουάσινγκτον να συνεχίσει να έχει ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην Σούδα
* Κάνει αναφορά στο φυσικό αέριο στην περιοχή και πώς αυτό μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης και στην ενίσχυση του ρόλου της περιοχή
* Εγκρίνει την ίδρυση ενός αμερικανικού ενεργειακού κέντρου για την Ανατολική Μεσόγειο με στόχο την διευκόλυνση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου
* Εμποδίζει τη μεταφορά των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδιασμού της για την αγορά του ρωσικού σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400
* Ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση να υποβάλει στο Κογκρέσο στρατηγική για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της ενέργειας με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και εκθέσεις για τις κακοήθεις δραστηριότητες της Ρωσίας και άλλων χωρών στην περιοχή.
pronews