Ο τρόπος που η Πολεμική Αεροπορία αντιδρά σ’ αυτού του είδους τις παραβιάσεις είναι γνωστός: στέλνει μαχητικά να πραγματοποιήσουν αναχαιτίσεις. Το παιχνίδι αυτό παίζεται για δεκαετίες τώρα στο Αιγαίο.
Φαίνεται, όμως, πως τα δεδομένα αλλάζουν. Τον περασμένο Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη πτήση του τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους ΤΒ12 (drone) πάνω από τα Δαρδανέλια, όπως είχε τότε ανακοινώσει μέσω του λογαριασμού του στο twitter ο ιδιοκτήτης της εταιρείας κατασκευής Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, που τυγχάνει και ένας από τους γαμπρούς του Ταγίπ Ερντογάν.
Το συγκεκριμένο drone λειτουργεί με πετρέλαιο και μπορεί να πετάει 24 ώρες συνεχόμενα. Τα τουρκικά Μίντια έγραψαν πως επιτέλους «η Τουρκία διασφάλισε τον ‘έλεγχο’ του Αιγαίου φτηνά». Μπορεί η διατύπωση να έχει το τόσο αρεστό στους γείτονες στοιχείο της αυτάρεσκης υπερβολής, αλλά είναι γεγονός ότι η ένταξη ενός μεγάλου αριθμού τέτοιων drones στη δύναμη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας μπορεί να αλλάξει ριζικά την κατάσταση στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.
Όπως έχει δείξει η χρήση drones από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, αυτού του είδους η συγκριτικά με τα μαχητικά αεροσκάφη μικρότερη ιπτάμενη πλατφόρμα μπορεί να φέρει εξαιρετικά επικίνδυνο εξοπλισμό και με αυτόν να πλήξει με ακρίβεια επιλεγμένους στόχους, χωρίς κίνδυνο για τους χειριστές.
Παραβιάσεις από τουρκικά drones
Τί θα συμβεί, άραγε, όταν προσεχώς τουρκικά drones αρχίζουν να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο ή και να πραγματοποιούν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά; Θα απογειώνονται μαχητικά για να πραγματοποιήσουν αναχαιτίσεις. Ένα τέτοιο παιχνίδι θα κοστίζει ελάχιστα και δεν θα έχει κανένα ρίσκο για την Τουρκία, ενώ θα κοστίζει πανάκριβα στη γονατισμένη οικονομικά Ελλάδα.
Είναι προφανές, λοιπόν, πως αυτή η επιλογή δεν είναι βιώσιμη. Δεδομένου ότι δεν μπορεί οι παραβιάσεις να μείνουν αναπάντητες, μία δεύτερη επιλογή θα ήταν η κατάρριψη των τουρκικών drones που τις πραγματοποιούν. Για λόγους που δεν θα αναλυθούν εδώ, το πολιτικό σύστημα δεν πρόκειται να ανάψει το πράσινο φως για τέτοιου είδους αντίδραση, η οποία αναπόφευκτα θα πυροδοτούσε μία ελληνοτουρκική κρίση.
Κατά συνέπεια, πρέπει να βρεθεί τρόπος αντίδρασης σε μία τουρκική πρόκληση, η οποία είναι δεδομένο πως θα αρχίσει να εκδηλώνεται το επόμενο διάστημα. Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς, αλλά η πρόθεση της Άγκυρας να χρησιμοποιήσει τα drones για να ελέγξει το Αιγαίο είναι, όπως φάνηκε και από τα σχόλια των τουρκικά Μίντια, ομολογημένη. Σχεδιάζεται, άραγε, κάποιου είδους αποτελεσματική αντίδραση από την ελληνική πλευρά;
slpress.gr