13.4.19

Ελληνικό ενδιαφέρον για αγορά του "ΘΕΡΙΣΤΗ"


Ήδη από τον Μάρτιο που μας πέρασε η ελληνική πολεμική αεροπορία διερευνά με επιστολή ενδιαφέροντος προς το αμερικανικό Πεντάγωνο το ενδεχόμενο αγοράς των εξελιγμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης τύπου MQ-9 Reaper.   
Το  Reaper σημαίνει «θεριστής» και αποτελεί τον πυρήνα των σύγχρονων μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιεί η αμερικανική πολεμική αεροπορία. Τα αεροσκάφη αυτά ήδη επιχειρούν επί ελληνικού εδάφους και από τη βάση της 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα εδώ και αρκετούς μήνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το site του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου (Mignatiou.com/ hellasjournal.com), το ελληνικό ενδιαφέρον για τα αεροσκάφη αυτού του τύπου προδίδουν και  τη διάθεση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να εισέλθουν με μικρά άλματα στο νέο δόγμα πολέμου που εφαρμόζεται ήδη σε διάφορες δυτικές χώρες. 
Πιο συγκεκριμένα: 
  • Η Αθήνα είχε δείξει ενδιαφέρον και για το προγενέστερης γενιάς Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος MQ-1 Predator, για το οποίο όμως έλαβε αρνητικές απαντήσεις από την Ουάσινγκτον. Το Μη Επανδρωμένο Predator, θεωρείται για τις Ηνωμένες Πολιτείες- που ομολογουμένως βρίσκονται πολλά έτη μπροστά σ’ αυτό τον τομέα- ιδιαίτερα παρωχημένης τεχνολογίας, γεγονός που το θέτει σε καθεστώς απόσυρσης.
  • Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αμερικανική πλευρά έχει εξηγήσει προς την Ελλάδα πως δεν μπορεί ν’ ακολουθήσει με το MQ-1 τις τεχνολογικές εξελίξεις. Επιπλέον τα συστήματα που διαθέτει το συγκεκριμένο αεροσκάφος στην πλοήγησή του δεν θεωρούνται πλέον συμβατά με τις αναβαθμίσεις που έχουν γίνει σε όλους τους τομείς, ενώ δεν μπορεί η Αμερική να υποστηρίξει τεχνικά ούτε το όχημα, ούτε τα συστήματα εδάφους.
  • Αυτή η εξέλιξη οδήγησε ουσιαστικά το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και την Πολεμική Αεροπορία να κοιτάξουν ακόμη πιο ψηλά και να υποβάλλουν ερώτημα για το Μη Επανδρωμένο MQ-9 Reaper, ένα σκάφος που ήδη υπάρχει επί Ελληνικού εδάφους, με Αμερικανικά χρώματα και δρα από την 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θέλουν να μάθουν αν καταρχήν η Αμερική έχει πρόθεση ν’ αποδεσμεύσει τα MQ-9 στην χώρα μας, τις δυνατότητες που μπορεί ν’ αναπτύξει το Μη Επανδρωμένο, το κόστος, τι εγκαταστάσεις χρειάζονται κ.ο.κ

Τί συμβαίνει στην αεροπορική βάση της Λάρισας;
Την ώρα που η Ελλάδα δείχνει με τον πλέον επίσημο τρόπο το ενδιαφέρον να προχωρήσει σ’ έναν τομέα που πρωτοπόρησε αλλά τελικά έμεινε στην θέληση, κλιμάκιο Αμερικανών προ ημερών βρέθηκε στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας με σκοπό να κάνει αυτοψία στους χώρους της πτέρυγας για να διαπιστώσει αν οι εγκαταστάσεις, οι χώροι και αρκετές άλλες τεχνικές λεπτομέρειες, είναι ικανές να φιλοξενήσουν για περίπου έναν χρόνο- ίσως και κάτι παραπάνω- τα προηγμένης τεχνολογίας Μη Επανδρωμένα Global Hawk.
Ο λόγος αυτής της αυτοψίας, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, είναι πως η βάση της γειτονικής Ιταλίας στη Σιγκονέλα πρέπει να υποστεί έργα συντήρησης κι άλλες εργασίες στον διάδρομο απογείωσης και προσγείωσης. Οι Αμερικανοί πραγματοποιούν διερευνητικές αυτοψίες σε σύμμαχες χώρες, ανάμεσά τους και τη Ελλάδα. Μάλιστα δεν είναι παράλογο που το ενδιαφέρον τους στράφηκε στην πόλη του Θεσσαλικού κάμπου από τη στιγμή που εδώ και περίπου δυο χρόνια επιχειρούν απ’ εκεί τα MQ-9 Reaper, τα οποία μεταστάθμευσαν στην 110 Πτέρυγα Μάχης από την Αφρική.
Πάντως έως στιγμής η αυτοψία έγινε και κανείς δεν ξέρει τι θα εισηγηθεί το Αμερικανικό κλιμάκιο για τα Global Hawk. Πριν από λίγες ημέρες είχαμε μεταφέρει τι έλεγαν πηγές του Ελληνικού Πενταγώνου για την 110 ΠΜ, γράφοντας πως οι Η.Π.Α προχωρούν σε ενίσχυση τόσο του ποσοτικού όσο και του ποιοτικού δυναμικού των UAV τους στη Λάρισα τόσο σε Εθνικό όσο και σε Νατοϊκό επίπεδο. Η τεράστια προ υπάρχουσα υποδομή της ΠΑ στην 110 ΠΜ αλλά και η επιτυχημένη μέχρι σήμερα επιχειρησιακή δραστηριότητα των Αμερικανικών MQ-9 Reaper, με εφαλτήριο τη Λάρισα αξιολογούνται ιδιαιτέρως θετικά απ’ όλους και προοιωνίζουν εντυπωσιακές εξελίξεις στον εγγύς ορίζοντα τόσο των διμερών όσο και των διασυμμαχικών αμυντικών σχέσεων της Ελλάδας με τους Νατοϊκούς και υπερατλαντικούς της Συμμάχους.
Αν και εφόσον η απάντηση της Αμερικής για τα MQ-9 Reaper είναι θετική, τότε μπορεί να κατανοήσει ο καθένας πως αλλάζουν πολλά στο αεροπορικό σκηνικό.
Αυτά τα UAV αποτελούν το μέλλον σ’ ένα πολυποίκιλο αεροπορικό περιβάλλον, το οποίο μπορεί να συνδυαστεί με τα επιτεύγματα της αεροπορικής τεχνολογίας, όπως είναι το αεροσκάφος F-35- που δεν διαθέτει η χώρα μας και δεν προβλέπεται προς το παρόν τουλάχιστον να γίνει κάτι τέτοιο- αλλά και τα αεροσκάφη ενδιάμεσης λύσης ανάμεσα στην 4η και 5η γενιά, F-16 Viper, άρα η Ελλάδα με τις επερχόμενες δικές τις «Οχιές» στέκεται για λίγα χρόνια δίπλα στις εξελίξεις.
Πάντως ανώτατες πηγές εξηγούσαν πως για να λειτουργήσει και να αποδώσει το εν λόγω οπλικό σύστημα στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί η ανάγκη τάχιστης διαμόρφωσης κατάλληλου δόγματος επιχειρήσεων ISR σε διακλαδικό επίπεδο καθόσον το UCAV MQ-9 Reaper αποτελεί μια υπερσύγχρονη πλατφόρμα τόσο συλλογής πληροφοριών όσο και ενάσκησης επιτήρησης και αναγνώρισης. Οι προαναφερθείσες ενέργειες αποτελούν μια νέα πραγματικότητα για το Ελληνικό διακλαδικό γίγνεσθαι και τόσο ο επιτελικός φορέας διαχείρισης όσο και ο επιχειρησιακός φορέας της εκτέλεσης θα πρέπει να στελεχωθούν από άξιο και κατάλληλο εκπαιδευμένο προσωπικό για την αποδοτικότερη και πληρέστερη αξιοποίηση της συγκεκριμένης πλατφόρμας.
Πηγή: hellasjournal.com