Αν ζητούσαν τη λίστα των αεροσκαφών που θα έπρεπε να είχαμε καταρρίψει, η Τουρκία δεν θα έπρεπε να είχε ούτε ένα αεροπλάνο σήμερα. Juan |
Οι Αμερικανοί γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο με νομοσχέδιο για πρώτη φορά στην αμερικανική πολιτική ιστορία ζητούν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών να υποβάλει λίστα στη Βουλή με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα τουρκικά μαχητικά.
Επιπλέον, στο ίδιο νομοσχέδιο ζητείται η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία,
Πρόκειται για πρωτοφανή αναθεώρηση της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή και όλα αυτά διότι οι ΗΠΑ συνειδητοποίησαν ότι η ερντογανική Τουρκία δεν κάνει... πλάκα, όντως έχει συμμαχικά και εταιρική σχέση με την Ρωσία και όντως πλέον θα αγοράζει ότι χρειάζεται από εξοπλισμούς από εκεί.
Χθες είχαμε ενημερώσει για το "μανιφέστο" των Γερουσιαστών Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων που παρουσιάστηκε στους ΝΥΤ.
Χαρακτηρίζεται ήδη ως σπάνια κίνηση καθώς μιλά με σκληρή γλώσσα για την Τουρκία ενώ δεν αναφέρεται μόνο σε σκληρές κυρώσεις σε τουρκική οικονομία και άμυνα αλλά τονίζει πως θα αλλάξει και η θέση της Αγκυρας εντός ΝΑΤΟ αλλά και γενικότερα στον κόσμο!
Μάλιστα, πρόκειται μια διακομματική πρωτοβουλία, καθώς ο κ. Μενέντεζ είναι ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ενώ o κ. Ρούμπιο, ο οποίος είναι επίσης μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, εκλέγεται ως Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής στη Φλόριντα.
Το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019», όπως αποκαλείται επίσημα, εισάγει μια σειρά από πρωτοβουλίες που αποσκοπούν να ενισχύσουν την αμερικανική στήριξη στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Υπό αυτό το πρίσμα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας.
Όπως εξηγούν οι δύο γερουσιαστές, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιδιώκει την επικαιροποίηση της στρατηγικής των ΗΠΑ με στόχο να αναγνωριστεί ο αντίκτυπος των αλλαγών που συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτές τις αλλαγές συμπεριλαμβάνεται η ανακάλυψη μεγάλων οικοπέδων φυσικού αερίου αλλά και η επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας τόσο με τις ίδιες τις ΗΠΑ όσο και με όλους τους βασικούς περιφερειακούς εταίρους της Ουάσινγκτον.
Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου, ο γερουσιαστής Μενέντεζ τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν σημαντικά συμφέροντα εθνικής ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία ενισχύονται από την ενδυνάμωση των σχέσεων τους με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο.
«Η συνεργασία μεταξύ αυτών των χωρών τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας έχει ανοίξει τον δρόμο για ένα ευρύ περιφερειακό σχέδιο για την ασφάλεια και την οικονομική και ενεργειακή ατζέντα. Έφτασε η ώρα, οι ΗΠΑ να εμβαθύνουν αυτή τη συνεργασία και να χτίσουμε πάνω σε αυτή την εποικοδομητική πρόοδο των συμμάχων μας για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Ρούμπιο τόνισε ότι η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και η επέκταση της εξωτερικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα συνιστούν μέρος μιας «συνολικής προσέγγισης για την σταθεροποίηση των βασικών μας περιφερειακών εταίρων».
Όσον αφορά την Τουρκία, το νομοσχέδιο ζητάει από την κυβέρνηση να εμποδίσει την μεταφορά των μαχητικών F-35, εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδιασμού της για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400. Μάλιστα, επισημαίνεται πως μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει και στην γενικότερη επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, καθώς κάτι τέτοιο προβλέπεται στο πλαίσιο του Νόμου Περί Αντιμετώπισης των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA). Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευάστρια εταιρία των S-400, Almaz-Antey Air and Space Defense Corporation JSC, βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων μετά την απόφαση που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση στις 27 Οκτωβρίου 2017.
Συνολικά, ο Νόμος για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019:
* Αίρει την απαγόρευση πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία
* Προβλέπεται ότι μέσα σε 90 ημέρες από την επικύρωση του, ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να υποβάλει λίστα στο Κογκρέσο με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας
* Εγκρίνει το ποσό των 3 εκατομμυρίων δολαρίων για στρατιωτική βοήθεια προς την Ελλάδα μέσω του προγράμματος για τη «Χρηματοδότηση Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων» (FMF)
* Εγκρίνει το ποσό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα και την Κύπρο μέσω του προγράμματος «Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» (IMET)
* Αναφέρει ότι η ασφάλεια των εταίρων της Αμερικής όπως η Ελλάδα και η Κύπρος είναι σημαντική για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
* Χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως πολύτιμο μέλος του ΝΑΤΟ και πυλώνα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο
* Επιδιώκει την αμερικανική στήριξη στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ
* Προσθέτει ότι οι τέσσερις χώρες, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Αμερική αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα ανατρέπει την σταθερότητα, θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και της σχέσης καλής γειτονίας τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο.
* Τονίζει την πρόθεση της Ουάσινγκτον να συνεχίσει να έχει ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην Σούδα
* Κάνει αναφορά στο φυσικό αέριο στην περιοχή και το πως αυτό μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης και στην ενίσχυση του ρόλου της περιοχή
* Εγκρίνει την ίδρυση ενός αμερικανικού ενεργειακού κέντρου για την Ανατολική Μεσόγειο με στόχο τη διευκόλυνση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου
* Εμποδίζει τη μεταφορά των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδιασμού της για την αγορά του ρωσικού σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400
* Ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση να υποβάλει στο Κογκρέσο στρατηγική για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της ενέργειας με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και εκθέσεις για τις κακοήθεις δραστηριότητες της Ρωσίας και άλλων χωρών στην περιοχή
Όπως ήδη έχουμε γράψει στο pronews.gr έρχεται ένας καιρός που τα παραμύθια τελειώνουν για όλους και μάλιστα αυτό γίνεται ταυτόχρονα. Είναι το περιβόητο σημείο της μης επιστροφής (point of no return).
Έτσι συμβαίνει με ΗΠΑ-Τουρκία-Ρωσία και Ελλάδα. Ποια είναι τα δεδομένα τα οποία δεσμεύουν αυτές τις χώρες σε ένα διαρκές «τανγκό» ισχύος;
Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων τα οποία κρύβονται σε Α.Μεσόγειο και Αιγαίο και φυσικά τα Στενά στα Δαρδανέλια τα οποία όπως πάντα αναφέρονταν στις γεωπολιτικές μελέτες «who has them controls the world» (όποιος τα κατέχει ελέγχει τον πλανήτη).
Ο «έρωτας» τον οποίο διαχρονικά έχουν οι ΗΠΑ για την Τουρκία, βασίζεται κατεξοχήν στην γεωπολιτική της θέση. Ελέγχει τα Στενά για λογαριασμό της Ουάσινγκτον (τουλάχιστον μέχρι πριν λίγα χρόνια) και ήταν διαθέσιμη να χύσει αίμα Τούρκων στρατιωτών για την επιβολή της Pax Americana (αμερικανικής ειρήνης όπως την φαντάζονται στις ΗΠΑ) στην Μέση Ανατολή και για την προστασία του Ισραήλ σε περίπτωση που τα αραβικά σμήνη επικρατούσαν σε μια γενικευμένη αντιπαράθεση κατά του εβραϊκού κράτους.
Επίσης θα αποτελούσε τον ενεργειακό κόμβο μέσω του οποίου οι ΗΠΑ θα τροφοδοτούσαν την Ευρώπη με ενέργεια και συνεπώς θα την ελέγχαν οικονομικά για τουλάχιστον έναν αιώνα.
Όλοι αυτοί οι γεωπολιτικοί στόχοι εξυπηρετούνταν μέχρι το κρίσμο 2010, την χρονιά κατά την οποία ο Ρ.Τ.Ερντογάν ένιωσε ότι πλέον είναι αρκετά ισχυρός για να ξεφορτωθεί τον πρώην φίλο του και ευνοούμενο των Αμερικανών Φ.Γκιουλέν και τους ίδιους τους Αμερικανούς και να μετατρέψει την Τουρκία σε αυτό που πάντα ήθελε.
Ανεξάρτητη μεγάλη περιφερειακή δύναμη η οποία θα ακολουθεί το δικό της «πρόγραμμα».
Αυτό που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να αποβάλει οριστικά ο Ρ.Τ.Ερντογάν τους Αμερικανούς από την Τουρκία ήταν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016. Διοργανώθηκε από το δίκτυο Γκιουλέν, ο οποίος Γκιουλέν ζει στις ΗΠΑ σε έπαυλη στην Πενσυλβάνια. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν γνώριζε ότι το πραξικόπημα αυτό έγινε εν γνώση των ΗΠΑ.
Γνώριζε και για την διεξαγωγή του λίγες ημέρες πριν γίνει διότι του το είχαν «σφυρίξει« οι Ρώσοι. Το άφησε να εξελιχθεί για να φανερωθούν οι πρωτεργάτες του. Αυτοί που το διοργάνωσαν αναγκάστηκαν να το ξεκινήσουν άρον άρον το απόγευμα εκείνης της ημέρας περίς τις 19:00 η ώρα (πάντα τα πραξικοπήματα γίνονται μετά τα μεσάνυχτα) με στόχο να προλάβουν την επικείμενη εξουδετέρωσή τους και σύλληψή τους.
Έλπιζαν σε ένα άμεσο κτύπημα κατά του Ρ.Τ.Ερντογάν για να τον εξολοθρεύσουν για αυτό και επιτέθηκαν κατά του προεδρικού μεγάρου στην Άγκυρα και απογειώθηκαν μαχητικά F-16 για να ρίξουν το προεδρικό αεροσκάφος το οποίο αναζητούνταν κάπου στους τουρκικούς ουρανούς.
Τίποτε από αυτά δεν επετεύχθη καθώς ο Ερντογάν λάμβανε πληροφόρηση από κάποια ισχυρή δύναμη για να ξεφύγει όταν έπρεπε. Μετά ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα για τους πραξικοπηματίες.
Όλοι θυμούνται ότι οι ΗΠΑ εκείνη την ημέρα μέχρι να κατανοήσουν ότι το πραξικόπημα είχε αποτύχει, ουσιαστικά είχαν πάρει το μέρος των πραξικοπηματιών και έβγαλαν ανακοίνωση η οποία ουσιαστικά έπαιρνε το μέρος τους!
Τότε έγινε η οριστική στροφή. Το πρόβλημα είναι ότι στις ΗΠΑ το κατάλαβαν πολύ αργά και τώρα αναζητούν άλλους «πρόθυμους» για να αναλάβουν να κάνουν την δύσκολη δουλειά της... επιστροφής των Στενών.
H ξαφνική αγάπη για την Ελλάδα είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη... ξαφνική. Και οτιδήποτε ξαφνικό πάντα έχει από πίσω ένα πιο γήινο κίνητρο. Το ζήτημα είναι αν η Ελλάδα διαθέτει το κατάλληλο πολιτικό προσωπικό για να εκμεταλλευθεί την συγκυρία αυτή. Μάλλον δεν το έχει αλλά η Ιστορία δεν περιμένει...
pronews.gr