10.4.19

Το κρυφτούλι με τον ύμνο: Έτσι ο Ζάεφ προστάτεψε τον Τσίπρα

10/04/2019
Γράφει η
 Σοφία Βούλτεψη
«Οι φίλοι πρέπει να νοιάζονται ο ένας τον άλλον»: Με αυτήν την δήλωση από το Μοναστήρι ο Ζόραν Ζάεφ αποκάλυψε το Σάββατο, 6 Απριλίου, τους λόγους για τους οποίους δεν ανακρούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι κατά την πρόσφατη επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια. Για να μην ακουστεί στην Ελλάδα ένας ύμνος που περιλαμβάνει τρεις φορές το όνομα «Μακεδονία» και δύο η αναφορά σε «Μακεδόνες»!
Όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, αφού επί ημέρες η κυβέρνηση Ζάεφ προσπάθησε να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη, τελικά ο πρωθυπουργός της γείτονος παραδέχθηκε πως η ανάκρουση των εθνικών ύμνων παραλείφθηκε όχι επειδή καθυστέρησε η πτήση της ελληνικής αντιπροσωπείας και… έπεσε έξω το πρόγραμμα (όπως επί ημέρες έλεγαν), αλλά για να γλιτώσουν τον υψηλό επισκέπτη τους από μπελάδες όταν θα επέστρεφε στην Ελλάδα.

Κι’ αυτό διότι, όπως επίσης αναφέρουν τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, οι Έλληνες ενοχλούνται από τους στίχους που «περιγράφουν τον μακεδονικό αγώνα για ανεξαρτησία».
Ένα άλλο πρόβλημα, ήταν και το γεγονός ότι η σκοπιανή στρατιωτική μπάντα φορά ακόμη τις παλιές στολές, με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας»!
Από το Μοναστήρι όπου βρέθηκε αυτές τις μέρες, ο Ζάεφ ομολόγησε σε συνέντευξη:
«Είδαμε ότι ο Τσίπρας καθυστερούσε, ψάχναμε να βρούμε πώς θα περικόψουμε το πρόγραμμα, περικόψαμε τις ομιλίες των υπουργών. Αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να πούμε ότι οι στρατιωτικές στολές δεν έχουν αλλάξει και πρέπει να το κάνουμε. Ως φίλοι, οφείλουμε να σεβόμαστε τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν μπορούσαμε να επιτρέψουμε να επιστρέψει ο Τσίπρας στην Ελλάδα και να αντιμετωπίσει την κριτική της ελληνικής κοινής γνώμης. Οι φίλοι πρέπει να νοιάζονται ο ένας τον άλλο».
Λύθηκε έτσι το μυστήριο, που, όπως έχουμε ήδη εντοπίσει, (https://www.liberal.gr/arthro/246998/apopsi/arthra/kales-oi-selfi-alla-pou-pige-o-umnos.html) ήταν το πραγματικό πρόβλημα όσον αφορά στην ανάκρουση των εθνικών ύμνων. Μέχρι εκείνη την ώρα, ο Σκοπιανός κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμενε πως ο μοναδικός λόγος ήταν η καθυστερημένη άφιξη των επισήμων από την Ελλάδα.
Ωστόσο, ήταν από την αρχή ξεκάθαρο ότι ο Τσίπρας προσπαθεί να κρύψει από τους Έλληνες έναν εθνικό ύμνο που αποτελεί την επιτομή του αλυτρωτισμού – αφού όχι μόνο εξυμνεί τα κατορθώματα όλων των κομιτατζήδων του Ίλιντεν, αναφέροντάς τους ονομαστικά, αλλά και ακούγεται σ’ αυτόν η λέξη «Μακεδονία» ξανά και ξανά στο ρεφρέν «Η Μακεδονία ελευθερώθηκε»!
Την επομένη της επίσκεψης Τσίπρα, στις 3 Απριλίου, ο εθνικός ύμνος ακούστηκε στο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Ζάεφ, με τον αντίπαλό του Μίτσκοσκι να δηλώνει πως είναι «πολύ αργά και πολύ λίγο», υπογραμμίζοντας σε προεκλογική ομιλία του ότι «η αλήθεια είναι πως ο Ζόραν Ζάεφ ντρέπεται να σταθεί πλάι στον φίλο του και να ακούσει τους στίχους του εθνικού ύμνου, στίχους που μιλούν για την Μακεδονία και τον Μακεδονικό αγώνα για δικαιοσύνη».
Ο ίδιος ο Ζάεφ παραδέχθηκε ότι τα σύμβολα «μπορεί να αποτελούν πρόβλημα για τους Έλληνες», προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του μπορεί να προσαρμόζεται και «κάτι θα μπορούσε να αλλάξει στις στολές» της τιμητικής φρουράς.
Ο Μίτσκοσκι αναφέρεται στο θέμα σε κάθε ομιλία του, υπενθυμίζοντας ότι για πρώτη φορά δεν ανακρούστηκε ο εθνικός ύμνος σε επίσκεψη ξένου ηγέτη και επιμένοντας ότι ο Ζάεφ δεν ήθελε να ακούσει τον αφιερωμένο στην Μακεδονία ύμνο παρέα με τον νέο του φίλο.
«Θα λύσουμε το πρόβλημα στις 21 Απριλίου και θα βάλουμε οριστικό τέλος σ’ αυτό στις 5 Μαϊου», είπε ο Μίτσκοσκι. «Είμαστε περήφανοι για το παρελθόν μας. Θα ξαναχτίσουμε τη χώρα μας από τις στάχτες που αφήνει πίσω του ο Ζάεφ».
Από την πλευρά της, η υποψήφια πρόεδρος του VMRO, καθηγήτρια Σιλιάνοφκσα, είπε ότι όχι μόνο απαγορεύθηκε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου κατά την επίσκεψη Τσίπρα, αλλά «συνέβη το ακόμη χειρότερο, ξέχασαν την ουσία του ύμνου».
Εν όψει της προεδρικής εκλογής, οι δύο αντίπαλοι – Πενταρόφσκι από την πλευρά της κυβέρνησης – και Σιλιάνοφσκα από την πλευρά της αντιπολίτευσης, περιοδεύουν στη χώρα, ενώ το ίδιο κάνουν και οι αρχηγοί των κομμάτων που τους στηρίζουν.
Ο Ζάεφ είχε δηλώσει πως αν κερδίσει η Σιλιάνοφσκα θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αλλά σε συνέντευξή του στο Μοναστήρι προχθές ότι τελικά δεν θα το πράξει, διότι αν και είναι βέβαιος ότι θα κέρδιζε δεν θέλει να βλάψει την οικονομία.
Οι μπάντες έπαιξαν τον ύμνο
Πάντως, την περασμένη Παρασκευή, 5 Απριλίου, ο εθνικός ύμνος των Σκοπίων ακούστηκε κατά την ημέρα του εορτασμού για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ, στην Φιλαρμονική των Σκοπίων.
Ήταν μια κοινή συναυλία στην οποία έλαβαν μέρος οι στρατιωτικές ορχήστρες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σλοβενία, της Ελλάδας και βέβαια της γειτονικής χώρας.
Εκεί, τα μέλη της στρατιωτικής μπάντας των Σκοπίων εμφανίστηκαν με μόνο διακριτικό την σημαία, ενώ είχε αφαιρεθεί το «Μακεδονία», χωρίς να προστεθεί το «Βόρεια Μακεδονία».
Η συναυλία ξεκίνησε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της γειτονικής χώρας και μετά ακολούθησαν τα… Παιδιά του Πειραιά!
Βέβαια, ακούστηκε μόνο η μουσική, αλλά αναρωτιέται κανείς για πόσο θα συνεχιστεί το κρυφτούλι με τον εθνικό ύμνο των γειτόνων;
Θα ακούγεται στις επίσημες επισκέψεις όλων των ξένων που θα επισκέπτονται τη χώρα, με εξαίρεση τις επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων;
Θα παίζουν μόνο την μουσική χωρίς τους στίχους;
Θα τραγουδιέται σε όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, αλλά θα παραλείπεται όταν αυτές θα πραγματοποιούνται στην Ελλάδα;
Για πόσο Τσίπρας και Ζάεφ θα κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους, καταφεύγοντας στη γνωστή τακτική της γάτας που καλύπτει τις ακαθαρσίες της;
Θα συνεχίσει αυτή την πρακτική και ο διάδοχος του Ζάεφ, όταν κερδίσει τις εκλογές η αντιπολίτευση;

Έτσι για να συνειδητοποιήσουμε για ποια λύση λέει ο κ. Τσίπρας ότι διεκδικεί το Νομπέλ μαζί με τον καινούργιο φίλο του…