15.4.19

Επιστολή Αγκυρας στον ΟΗΕ: Ζητεί την «έξωση» των ΗΠΑ από την περιοχή

Με έγγραφο στον ΟΗΕ, η Tουρκία θεωρεί εχθρό της τις ΗΠΑ στην Αν Μεσόγειο και ζητά την επιβολή κυρώσεων εναντίον των αμερικανικών εγγυήσεων ασφαλείας στην περιοχή. Θύμα του τουρκικού αντιαμερικανισμού η Κυπριακή Δημοκρατία

Η Τουρκία καθιστά και επισήμως τις ΗΠΑ «εχθρό» της Αγκύρας και των Τουρκοκυπρίων και αντίπαλο τους στην περιοχή της Αν Μεσογείου. Προς τούτο η Άγκυρα «παροτρύνει» (!) τον ΟΗΕ να χαρακτηρίσει παράνομες τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ για παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην περιοχή και μάλιστα απαιτεί να προχωρήσει o ΟΗΕ σε κυρώσεις σε βάρος των ΗΠΑ για την ανάμειξη τους στην Αν. Μεσόγειο, με το αιτιολογικό ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι εγγυήτρια δύναμη στην περιοχή.
Οι πρωτοφανείς αυτές απειλές δείχνουν ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να τραβήξει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ στα άκρα - οι μέχρι τώρα «κολλητοί σύμμαχοι» στο ΝΑΤΟ- θα γίνουν αντίπαλοι και εχθροί. Γι’ αυτό και τις περιλαμβάνει  στις νέες θέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό στον ΟΗΕ.
Στο σχετικό έγγραφο που παρουσιάζει στα ελληνικά το pronews αναφέρεται συγκεκριμένα:
Τα ανωτέρω συμπεριλαμβάνονται στις νέες θέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό. Η Άγκυρα επιδιώκει είτε να τις αναπτύξει σε σχετική συζήτηση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπως έχει ζητήσει, είτε οι θέσεις αυτές να κατατεθούν στον γ. γραμματέα του ΟΗΕ σε περίπτωση άρνησης συζήτησης στη Γ.Σ. του Οργανισμού.
«..Εκτός Τουρκίας, Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου οποιαδήποτε άλλη χώρα προσπαθήσει να παράξει εγγυήσεις ασφαλείας στην περιοχή είναι παράνομη και οι κυρώσεις του ΟΗΕ θα πρέπει να είναι άμεσες και αποτελεσματικές…»
«..Θα παρακαλούσαμε με τιμή να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα καθ’ όσον η οποιαδήποτε αποτυχία επίλυσης του Κυπριακού δεν θα είναι υπευθυνότητα της Τ/Κ Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και της Τουρκίας…»
Η Άγκυρα χρησιμοποιεί ως «όχημα» για το σπάσιμο των φιλικών και συμμαχικών σχέσεων της με τις ΗΠΑ το Κυπριακό και την επίλυση του προβλήματος, καθιστώντας σαφέστατα υπόλογους σε μια αποτυχία λύσης -αν δεν τηρηθούν οι όροι της Τουρκίας- τη Λευκωσία και την Ουάσιγκτον.
Δι’ αυτού του τρόπου η Άγκυρα εκβιάζει και εκδικείται τις ΗΠΑ για την ανάμειξη τους στην ασφάλεια της Αν. Μεσογείου- που απομονώνει την Τουρκία- καθιστώντας θύμα την Κυπριακή Δημοκρατία.
Το pronews έλαβε γνώση των γραπτών θέσεων της Τουρκίας, που έχουν ήδη γίνει γνωστές σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη και παρουσιάζει τα κύρια σημεία του εγγράφου τρεισήμισι σελίδων, σε πιστή μετάφραση στα ελληνικά.
Η Άγκυρα με τις νέες θέσεις που παρουσιάζει στον ΟΗΕ:
  • Θέτει ως μοναδική και απόλυτη προϋπόθεση για τη λύση του Κυπριακού, την άμεση συμφωνία  μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ πλευράς για τη μοιρασιά μισά μισά όλων των πόρων από τους υδρογονάνθρακες της κυπριακής ΑΟΖ, πριν από τη λύση του Κυπριακού.
Γι’ αυτό και προειδοποιεί μάλιστα τον γ. γραμματέα του ΟΗΕ να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, διαφορετικά η αποτυχία επίλυσης του Κυπριακού θα είναι ευθύνη μόνον της Λευκωσίας.
  • Δι’ αυτού του τρόπου η Άγκυρα αναγγέλλει ευσχήμως  την  απαγκίστρωση της από το μέχρι τώρα υπάρχον πλαίσιο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού και τορπιλίζει τις υπάρχουσες συνομιλίες. Καθιστά δηλαδή σαφές η Άγκυρα ότι το μοναδικό θέμα προς συζήτηση είναι η ίση μοιρασιά των υδρογονανθράκων και τίποτε άλλο.
Παρουσιάζει ως δεδομένη και μη διαπραγματεύσιμη την ύπαρξη του Τ/Κ κράτους, με την Τουρκία να έχει «αναλάβει τη διεθνή ευθύνη» για την προστασία του και κατηγορεί τη Λευκωσία ότι «αγνοεί» τους Τ/Κ στη διαπραγμάτευση για τη μοιρασιά των υδρογονανθράκων.
Κατηγορεί μάλιστα στον γ. γραμματέα του ΟΗΕ τη Λευκωσία ότι αυτή «διχοτομεί» (!) το νησί διότι δεν δέχεται την άμεση διαπραγμάτευση για τη μοιρασιά των υδρογονανθράκων και χαρακτηρίζει «ύποπτη» και σε βάρος των Τ/Κ οποιαδήποτε  ειρηνική λύση χωρίς τον καινούργιο και απόλυτη όρο της Τουρκίας. Καταθέτει δηλαδή τη θέση της για απόρριψη οποιασδήποτε λύσης, αν προηγουμένως δεν έχει γίνει η ίση μοιρασιά των πόρων.
  • Οι νέες τουρκικές θέσεις για το Κυπριακό καθιστούν τις ΗΠΑ « εχθρό» της Αγκύρας  και των Τουρκοκυπρίων και αντίπαλο τους στην περιοχή της Αν Μεσογείου. Προς τούτο η Άγκυρα  οχυρώνεται πίσω από τη Συνθήκη Εγγυήσεων της Ζυρίχης (την οποία η ίδια η Άγκυρα έχει «πατσαβουριάσει» με την παράνομη εισβολή και κατοχή στη νήσο) για να θυμίσει  ότι στην περιοχή, εγγυήσεις ασφαλείας προσφέρουν μόνον οι τρείς εγγυήτριες δυνάμεις ( Ελλάδα Τουρκία Ηνωμένο Βασίλειο) και ουδείς άλλος. Γι’ αυτό και «παροτρύνει» (!) τον ΟΗΕ να χαρακτηρίσει παράνομες τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ για παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην περιοχή και μάλιστα να προχωρήσει o ΟΗΕ σε κυρώσεις σε βάρος των ΗΠΑ.
Τα βασικά σημεία του εγγράφου των τουρκικών θέσεων έχουν ως εξής σε πιστή μετάφραση στα ελληνικά
«..Υπάρχουν δύο ίσα κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο, καθένα από τα οποία εκπροσωπούν μόνον τον έναν από τους δύο λαούς στο νησί και οι ενέργειες τους περιορίζονται στον δικό τους πληθυσμό και στο δικό τους έδαφος.
Επειδή η Τουρκία έχει αναλάβει διεθνή ευθύνη να προστατεύσει τους Τουρκοκυπρίους πολίτες και το έδαφος τους πρέπει να ενημερωθείτε κατάλληλα δεδομένου ότι η διοίκηση της Νότιας Κύπρου αγνοεί παντελώς την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων στο νησί.
Επειδή η διοίκηση της Νότιας Κύπρου ουδέποτε έχει καλέσει την ηγεσία της Τουρκοκυπριακής Δημοκρατίας για να καθορίσει και διαπραγματευθεί την αναλογία των οικονομικών πόρων από την ΑΟΖ της Κύπρου, αυτομάτως η Ελληνοκυπριακή πλευρά διχοτομεί το νησί και οποιαδήποτε συζήτηση που αφορά σε  ειρηνική λύση στην Κύπρο είναι ύποπτη και σε βάρος της  Τ/Κ Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.
Η Τουρκία με βάση αυτά που είναι πραγματικά και αληθινά στοιχεία μετά τις ενημερώσεις στον ΟΗΕ θα πρέπει να αναλάβει ενέργειες, οι οποίες απορρέουν  από το Διεθνές Δίκαιο προκειμένου να καθορίσει και να γίνει αποδεκτή από τη Διεύθυνση Θαλασσίων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας η υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τ/Κ Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και της Τουρκίας. Εκτός και η διοίκηση της Νότιας Κύπρου δηλώσει εγγράφως ότι η αναλογία των πόρων από την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μισά- μισά.
Εκτός Τουρκίας, Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου οποιαδήποτε άλλη χώρα προσπαθήσει να παράξει εγγυήσεις ασφαλείας στην περιοχή είναι παράνομη και οι κυρώσεις του ΟΗΕ θα πρέπει να είναι άμεσες και αποτελεσματικές.
Επιπροσθέτως τα κυριαρχικά δικαιώματα των δύο ίσων λαών στο νησί έχουν περιοριστεί από τις Διευθετήσεις 1959-1960 ( Συνθήκη Εγγυήσεων άρθρα 1 και 2).
Οι διευθετήσεις της Ζυρίχης 1959 – που βρίσκονται ακόμα σε ισχύ- ορίζουν  ρητώς ότι η κατανομή  οποιασδήποτε οριοθέτησης   υπόκειται στο βέτο και των δύο πλευρών και η Ελληνοκυπριακή πλευρά δρα διαφορετικά από την από κοινού διαδικασία (άρθρο 8 Annex 1)
ΟΧΙ εμπειρικά, αλλά με βάση το Διεθνές Δίκαιο η Τουρκία έχει υπολογίσει την υφαλοκρηπίδα μεταξύ της Τ/Κ Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και της Τουρκίας όπως φαίνεται στις συνεχείς και εκτεταμένες ενημερώσεις προς τον ΟΗΕ
Θα παρακαλούσαμε με τιμή να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα καθ’ όσον η οποιαδήποτε αποτυχία επίλυσης του Κυπριακού δεν θα είναι υπευθυνότητα της Τ/Κ Δημοκρατίας  της Βόρειας Κύπρου και της Τουρκίας..»
pronews