(Ανανέωση 14.30) Επεισόδια ξανά στην Σερβία καθώς 2.000 διαδηλωτές περικύκλωσαν το προεδρικό μέγαρο στο Βελιγράδι, τη στιγμή που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έδινε διάγγελμα με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια στη δημόσια τηλεόραση.
Ο Βούτσιτς καταδίκασε την εισβολή των διαδηλωτών στο κτίριο της τηλεόρασης και χαρακτήρισε «φασίστες και κλέφτες» τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που έχουν - όπως είπε - την υποστήριξη της ηγεσίας των Αλβανών του Κοσόβου και την ανοχή των δυτικών χωρών.
Δήλωσε δε ότι δεν πρόκειται να συζητήσει με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και δεν θα ικανοποιήσει κανένα από τα αιτήματά τους, ακόμη και αν κατεβάσουν εκατό χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Βούτσιτς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, λάμβανε συνεχώς σημειώματα από συνεργάτες του που τον ενημέρωναν για την κατάσταση που επικρατεί εκτός του προεδρικού μεγάρου.
Κάθε φορά που ανακοίνωνε τι του μεταφέρουν οι συνεργάτες του, δήλωνε ότι δεν τους φοβάται και δεν θα υποχωρήσει.
Ένα από τα μηνύματα, όπως ισχυρίστηκε, προέρχονταν από τους Σέρβους του Κοσόβου οι οποίοι εξέφραζαν την ετοιμότητά τους να έρθουν στο Βελιγράδι να τον υπερασπιστούν.
Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης που βρίσκονται μπροστά από το προεδρικό μέγαρο δηλώνουν ότι οι διαδηλωτές θα συνεχίσουν τον αποκλεισμό του κτιρίου για να αποτρέψουν την έξοδο του Βούτσιτς.
Είναι αμφίβολο, ωστόσο, αν θα επιλέξει ο Βούτσιτς να βγει από την κεντρική είσοδο, μιας και, όπως είναι γνωστό, στο προεδρικό μέγαρο υπάρχει και υπόγεια σήραγγα που οδηγεί μακριά έξω από το κτίριο.
Σε "κόκκινο" συναγερμό έχει τεθεί η Σερβία μετά τις χτεσινές πολύ σοβαρές εξελίξεις με διαδηλώσεις και εισβολή δεκάδων υποκινούμενων Σέρβων στο κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης της Σερβίας (RTS). Ο πρόεδρος της χώρας το μεσημέρι θα απευθύνει διάγγελμα.
Ο υπουργός Εσωτερικών Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς κατηγόρησε για πρώτη φορά ανοιχτά τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι «προσπαθούν - όπως ανέφερε χαρακτηριστικά - να εφαρμόσουν το σκοπιανό σενάριο και να ανατρέψουν την νόμιμη εξουσία».
Δεν είναι όμως μόνο η Σερβία. Σοβαρά επεισόδια λαμβάνουν χώρα συνολικά σε 3 κομβικές χώρες στην γειτονιά μας με τους αναλυτές να μιλούν όλο και περισσότερο για «Βαλκανική Άνοιξη».
Αλβανία, Μαυροβούνιο και Σερβία κατακλύζονται από διαδηλώσεις με τις ανησυχίες να εντείνονται για δημιουργία γενικευμένης αστάθειας στο βαλκανικό περίγυρο της Ελλάδας.
Πλέον, ο όρος «Βαλκανική Άνοιξη» χρησιμοποιείται ευρέως στο Twitter, «#BalkanSpring (σ.σ. Βαλκανική Άνοιξη) με πολίτες και των 3 χωρών να μιλούν για 20 χρόνια αναμονής προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εδώ και 3 μήνες περίπου λαμβάνουν χώρα μεγάλες συγκεντρώσεις στη Σερβία με αίτημα τις παραιτήσεις του προέδρου της δημοκρατίας και της κυβέρνησης. Το σύνθημα είναι «1 από τα 5 εκατομμύρια», (hashtag # 1of5million) και δημιουργήθηκε στα τέλη του 2018, όταν ο Α.Βούτσιτς δήλωσε ότι δεν θα υποχωρήσει στα αιτήματα της αντιπολίτευσης, «ακόμα και αν 5 εκατομμύρια άνθρωποι κατεβούν στους δρόμους».
Δραματικές στιγμές στην Σερβία
Χτες είχαμε το αποκορύφωμα των διαδηλώσεων στην Σερβία με δεκάδες Σέρβουν να "μπουκάρουν" στο κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης της Σερβίας (RTS) και τον πρόεδρο της χώρας, Α.Βούτσιτς, να ετοιμάζει διάγγελμα.
Εκατοντάδες διαδηλωτές που συμμετείχαν χθες το βράδυ στην πορεία διαμαρτυρίας κατά του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εισέβαλαν γύρω στις 8:00 μ.μ. στο κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης της χώρας (RTS). Οι διαδηλωτές μπήκαν στο κτίριο χωρίς να ασκήσουν βία, αφού η ασφάλεια του κτιρίου άνοιξε τις πόρτες προκειμένου να μην υπάρξει κλιμάκωση.
Επικεφαλής των διαδηλωτών ήταν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης. Οι διαδηλωτές ζήτησαν να βγουν απευθείας στο πρόγραμμα και να παρουσιάσουν τις θέσεις τους, αίτημα που αρνήθηκε να ικανοποιήσει η διεύθυνση της τηλεόρασης.
Ο αρχηγός του κόμματος Dveri, Μπόσκο Ομπράντοβιτς, παρότρυνε τους Σέρβους, να μείνουν εκεί μέχρι να παραιτηθεί ο Γενικός διευθυντής της RTS ή να δεσμευτεί ότι την Κυριακή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων θα φιλοξενηθούν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους.
«Είναι παράλογο να διαδηλώνει κατά του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η ενωμένη αντιπολίτευση, τρεις μήνες, σε δεκάδες πόλεις της Σερβίας και να μην έχει φιλοξενηθεί κανένας ηγέτης στην δημόσια τηλεόραση»δήλωσε ο Ομπράντοβιτς.
Τελικά, η σερβική Αστυνομία κατάφερε να απωθήσει τους διαδηλωτές και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης εκτός του κτιρίου, χωρίς να χρειαστεί να ασκήσει βία.
Οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να μεταφέρουν έξω από το κτίριο κάποιους από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, αφού αυτοί είχαν καθίσει στο πάτωμα και αρνούνταν να εγκαταλείψουν το κτίριο.
Οι ηγέτες του συνασπισμού της αντιπολίτευσης «Συμμαχία για τη Σερβία» (SzS) παρέμειναν έξω από το κτίριο της RTS, όπως και 500 περίπου πολίτες.
Η αντιπολίτευση διαδηλώνει για περισσότερο από τρεις μήνες ζητώντας την παραίτηση του προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι η Αστυνομία απώθησε όλους τους διαδηλωτές εκτός του κτιρίου με ήρεμο τρόπο και συνελήφθησαν μόνο δύο άτομα, τα οποία άσκησαν βία κατά των αστυνομικών.
Την εισβολή των διαδηλωτών στην RTS καταδίκασαν η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, και ο ΥΠΕΞ, Ίβιτσα Ντάτσιτς.
Δείτε εδώ τη στιγμή της εισβολής
Διαδήλωση στο Μαυροβούνιο κατά του προέδρου της χώρας
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το βράδυ του Σαββάτου (16/03) στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου, στην πέμπτη κινητοποίηση που οργανώνεται τους τελευταίους δύο μήνες, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς και της κυβέρνησής του.
Το πλήθος, κυρίως φοιτητές και μέλη οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, πραγματοποίησε πορεία στο κέντρο της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Μίλο κλέφτη» και «Εμείς είμαστε το κράτος». Οι πολίτες κατηγορούν τον πρόεδρο για κατάχρηση εξουσίας, χρηματισμό και ρουσφετολογία.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν αφού ο Ντούσκο Κνέζεβιτς, ένας επιχειρηματίας και πρώην σύμμαχος του Τζουκάνοβιτς κατηγόρησε τον πρόεδρο και το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών (DPS) για κατάχρηση εξουσίας και... ομιχλώδεις οικονομικές συμφωνίες.
Τόσο ο Τζουκάνοβιτς όσο και το κόμμα αρνούνται τις κατηγορίες, αλλά τονίζουν ότι οι διαδηλώσεις είναι νόμιμες, εφόσον δεν υπάρχουν βίαια επεισόδια.
Ο 57χρονος πρόεδρος κυβερνά το Μαυροβούνιο επί τρεις δεκαετίες, είτε από το πόστο που κατέχει αυτήν τη στιγμή, είτε ως πρωθυπουργός. Η χώρα του είναι μέλος του ΝΑΤΟ και είναι επίσης υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Θέλουμε αλλαγές και μετά από 30 χρόνια νομίζω ότι όλοι οι πολίτες καταλαβαίνουν... ότι ο τελευταίος δικτάτορας πρέπει να φύγει», είπε μια 45χρονη, η Άννα Βουγιόσεβιτς.
Πάντως, οι εισαγγελικές Αρχές του Μαυροβουνίου κατηγορούν τον Κνέζεβιτς για απάτη και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Έχουν εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του φυγόδικου τραπεζίτη, ο οποίος έχει καταφύγει στη Μεγάλη Βρετανία. Εκείνος απαντά ότι θα παρουσιάσει περισσότερες αποδείξεις για τη διαφθορά του Τζουκάνοβιτς και των συμμάχων του.
Συνεχίζεται η αστάθεια και στην Αλβανία - Στριμωγμένος ο Ε.Ράμα
Συμπλοκές ξέσπασαν χτες στα Τίρανα, μεταξύ διαδηλωτών και Αστυνομίας. Οι συγκεντρωμένοι έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και προσπάθησαν ξανά να εισβάλουν στο κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.
Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων, για να διαλύσουν το πλήθος, που πετούσε πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον τους. Από τις συμπλοκές τραυματίστηκαν τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές και άλλοι τόσοι αστυνομικοί.
Βασικό αίτημα των χιλιάδων συγκεντρωμένων ήταν η παραίτηση της κυβέρνησης και η διενέργεια πρόωρων εκλογών. Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να μπλοκάρει τους δρόμους γύρω από το κοινοβούλιο για αρκετές ημέρες, ενώ κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης του Εντι Ράμα.
Το συλλαλητήριο είχε οργανωθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία φιλοδοξούσαν τις προηγούμενες ημέρες να ξεπεράσει κατά πολύ όλες τις προηγούμενες διαδηλώσεις οι οποίες έγιναν από τις αρχές του χρόνου με το αίτημα προκήρυξης πρόωρων και ανόθευτων εκλογών.
Το πλήθος υποδέχτηκε με ιαχές νίκης τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα, όταν εμφανίστηκε στο συλλαλητήριο.
Με επικεφαλής τον κ. Μπάσα οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς το πρωθυπουργικό γραφείο. Στη συνέχεια η διαδήλωση στράφηκε προς το κοινοβούλιο, όπου και ξέσπασαν τα βίαια επεισόδια.
Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να μπλοκάρουν με οδοφράγματα τους δρόμους που οδηγούν στο κοινοβούλιο για όσες ημέρες χρειαστεί.
Στόχος τους η ανατροπή της κυβέρνησης του Έντι Ράμα.
Η αντιπολίτευση στην Αλβανία προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης, μετά τα άγρια επεισόδια που ξέσπασαν στη διαδήλωση του Σαββάτου.
«Κάθε ημέρα και κάθε νύχτα θα υπάρχει δράση από τους πολίτες, διαμαρτυρίες. Δεν πρέπει να γυρίζεται το άλλο μάγουλο όταν οι απατεώνες του κράτους σας χτυπούν», είπε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπασά στους συγκεντρωμένους και τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις δεν θα σταματήσουν μέχρι να παραιτηθεί ο Ράμα και να γίνουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.
«Η Αλβανία δεν αποσταθεροποιείται από τις διαδηλώσεις για τις ευρωπαϊκές αξίες. Έχει αποσταθεροποιηθεί από το έγκλημα και τον εναγκαλισμό του από την κυβέρνηση. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα χωρίς δημοκρατία και χωρίς δικαιοσύνη», τόνισε ο Μπασά, επικρίνοντας τις χώρες που είχαν κάνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση.