10.3.19

Η ώρα της κρίσης: Εxxon Mobil & Τοtal θέλουν τα υπόλοιπα βυθοτεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ & «λύση» με την Άγκυρα τώρα...

Η ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος στη θέση «Γλαύκος» στο οικόπεδο 10 από την Exxon Mobil φέρνει Έλλάδα και Κύπρο προ τετελεσμένων γεγονότων.
Αμερικανοί και Γάλλοι θέλουν άμεσα να κάνουν «business» σε όλα τα βυθοτεμάχια συμπεριλαμβανόμενων και αυτών τα οποία η Άγκυρα θεωρεί ότι βρίσκονται... εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Φυσικά Γάλλοι και Αμερικανοί δεν είναι ούτε πρόθυμοι ούτε διαθέσιμοι να εμπλακούν σε κάποιου είδους σύγκρουση με την Τουρκία. Θεωρούν ότι αυτό είναι ένα ελληνικό και ελληνοκυπριακό πρόβλημα που δεν τους αφορά. Αυτό που τους αφορά είναι ο ενεργειακός πλούτος της Ανατολικής Μεσογείου.
Το αν Ελλάδα και Κύπρος είναι έτοιμες να ασκήσουν και να επιβάλλουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα είναι καθάρα ευθύνη των κυβερνήσεών τους που επί σειρά ετών δεν φρόντισαν για τον απαιτούμενο εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεών τους και των κοινωνιών τους που επέτρεπαν στις κυβερνήσεις αυτές να συμπεριφέρονται κατά αυτόν τον τρόπο.
Έντονες είναι οι διεργασίες που εξελίσσονται  στο ενεργειακό πεδίο της Κυπριακής ΑΟΖ, με τις εξελίξεις να αναμένονται εντός του Μαρτίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να δοθεί άδεια για έρευνες στην Total για το «τεμάχιο 7», ενώ το επόμενο βήμα είναι πως η γαλλική εταιρεία θα αναλάβει μαζί με την Εni τα «τεμάχια 2, 3, 9» της κυπριακής ΑΟΖ. Σημειώνεται πως αυτά τα τεμάχια έχουν δοθεί στην κοινοπραξία Eni-KOGAS και υπάρχει συμφωνία για συμμετοχή και των Γάλλων της Total.
Η γαλλική συμμετοχή, κρίνεται αναγκαία, καθώς τον Ιανουάριο του 2018 οι Τούρκοι εμπόδισαν το γεωτρύπανο της Εni να πλεύσει προς το «τεμάχιο 3». Οι Ιταλοί δεν αντέδρασαν και αποχώρησαν, ωστόσο, οι Γάλλοι δεν λειτουργούν το ίδιο και το απέδειξαν στο «τεμάχιο 6».
Μαλιστα, την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα, Κριστόφ Σαντεπί, αναφέρθηκε στα ενεργειακά της ανατολικής Μεσογείου και σε ερώτηση πως θα αντιδρούσε το Παρίσι, αν τα πλωτά μέσα της γαλλικής Total που δραστηριοποιείται στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ παρενοχληθούν και εμποδιστούν να πραγματοποιήσουν τις εργασίες τους από τουρκικά πολεμικά πλοία, όπως είχε συμβεί το 2018 με το ερευνητικό πλοίο της Εni.
Κρατώντας μια προσεκτική θέση, ο Γάλλος πρέσβης έστειλε μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο, πως υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν μιλάμε δημόσια και πως η Γαλλία εργάζεται πάντα για τη μείωση των εντάσεων. Σύμφωνα με τον Γάλλο Πρέσβη, «Η Γαλλία είναι παρούσα σε όλες τις θάλασσες. Αυτή η παρουσία δεν είναι ούτε ανώνυμη ούτε τυχαία».
Την ίδια ώρα η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil προχωρά και σε νέες δραστηριότητες. Η επόμενη γεώτρηση –πέραν από την επιβεβαιωτική στον «Γλαύκο»– θα είναι στον «Κρόνο».
Αυτός ο στόχος δεν αφήνει αδιάφορη την κοινοπραξία Eni-Total, που δραστηριοποιείται στο τεμάχιο 6. Κι αυτό γιατί η δομή του στόχου βρίσκεται στα όρια των «τεμαχίων 10» (ExxonMobil-Qatar Petroleum) και 6 (Total -Eni) όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Επιπλέον, η ExxonMobil έχει επιδείξει ενδιαφέρον και για το «τεμάχιο 12». Πληροφορίες, αναφέρουν ότι η αμερικανική εταιρεία ενδιαφέρεται περισσότερο για δύο συγκεκριμένα οικόπεδα, το 5 και το 12, τα οποία εάν περιέλθουν στην κατοχή της, θα αλλάξει το γεωπολιτικό παιγνίδι στην ανατολική Μεσόγειο αλλά η ουσία παραμένει η ίδια.
Η λογική των Αμερικανών είνα πολύ απλή: «Εμείς θα κάνουμε την δουλειά μας, με ποιον θα την κάνουμε δεν μας απασχολεί». 
Αυτό σημαίνει πως σαφέστατα δεν πρόκειται η Τουρκία να πειράξει τις δραστηριότητες της Exxon Mobil αυτό όμως το οποίο μπορεί να κάνει είναι να επιχειρήσει να επιβάλλει την κυριαρχία της με την προοπτική ότι αυτό είναι πολύ πιο εύκολο να το κάνει.
Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος της διεξαγωγής της κολοσσιαίας άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» με την συμμετοχή 103 πολεμικών πλοίων. Να προβάλλει την ισχύ της η Άγκυρα και να εκφοβίσει τα δύο ελληνικά κράτη.
Αντιλαμβάνονται τώρα το εθνικό έγκλημα που έκαναν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2008 μέχρι το 2019 που αρνήθηκαν με χίλιες δύο δικαιολογίες να εξοπλίσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις με νέας ναυπήγησης πολεμικά πλοία και νέα μαχητικά αεροσκάφη ικανά να επιχειρούν μέχρι το ανατολικό όριο της κυπριακής ΑΟΖ; Δληαδή μεταξύ Κύπρου και Ισραηλ;
Επίσης αρνήθηκαν να προχωρήσουν το πρόγραμμα του αεροσκάφους ενάεριου ανεφοδιασμου. Για αυτά τα εκγλήματα τώρα ποιος θα πληρώσει;
Εκτός κι αν πιστεύει κάποιος ότι οι Τούρκοι θα μας αφήσουν να το εκμεταλλευθούμε χωρίς «να πέσει τουφεκιά»
Οι Αμερικανοί δεν πρόκειται ουδόλως να ασχοληθούν με μια ελληνοτουρκική διένεξη, απλώς θα περιμένουν ποιος «θα μείνει όρθιος» (last man standing)
Τα «κάστανα απο την φουφού» θα πρέπει να τα βγάλουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Ποιοι είναι αυτοί; Ελλάδα και Κύπρος. Πως θα γίνει αυτό; Είτε με πολεμικό επεισόδιο είτε «διαπραγμάτευση εφ'όλης της ύλης».
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα υπάρξουν εξελίξεις...
pronews