Η ΤΗΚ θα παρατείνει την υπηρεσία μαχητικών αεροσκαφών F-4E 2020 και των παλαιότερων εκδόσεων των F-16C block 30 αναφέρουν τουρκικές πηγές.
Η χθεσινή κατάθεση του Αμερικανού στρατηγού Curtis Scaparrotti διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη στο Κογκρέσο στην οποία ανέφερε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να παραλάβει το F-35 εάν προχωρήσει στην παραγγελία των S-400, σχολιάζεται εκτενώς στα τουρκικά ΜΜΕ.
Η τουρκική εφημερίδα yeni safak αναφέρει πως η μη έλευση των F-35A δεν είναι το τέλος του δρόμου. Φιλοξενώντας τις απόψεις του Τούρκου αναλυτή Oguz Turan αποκαλύπτει τα μελλοντικά σχέδια της τουρκικής Αεροπορίας σε αυτή την περίπτωση.
Τρία είναι τα βασικά σημεία στο πως θα αντιδράσει η Τουρκία:
!. Θα ζητήσει αποζημίωση (αρκετών δισ.$) για την εκπαραθύρωσή της από το πρόγραμμα παραγωγής του αεροσκάφους.
Ως γνωστόν η γειτονική χώρα, έχει επενδύσει σημαντικά ποσά στην παραγωγή βασικών μερών του αεροσκάφους , όπως της κεντρικής ατράκτου, αναμένοντας έσοδα από τις συγκεκριμένες εργασίες.
2. Θα παρατείνει την υπηρεσία μαχητικών αεροσκαφών F-4E 2020 και των παλαιότερων εκδόσεων των F-16C block 30 μέχρι γίνει παραγγελία νέων μαχητικών.
Η τουρκική Αεροπορία διαθέτει περί τα 30 F-4E 2020 και περί τα 32 F-16 block 30 (ίδιο block παραγωγής με αυτό που θέλει πουλήσει η ΠΑ) τα οποία έχουν περάσει από ένα τούρκικης ανάπτυξης πρόγραμμα αναβάθμισης.
3. Η Τουρκία θα προχωρήσει στην αναζήτηση μαχητικού αεροσκάφους από τη Ρωσία η την Κίνα. Ο Τούρκος αναλυτής αναφέρει ως λύσεις τα Su-57 και J-31 (γνωστό και ως F-35 των φτωχών).
Τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν παραδοθούν τα F-35 ερωτάται ο Oguz Turan:
«Εάν δεν παραδοθούν καμία ανησυχία. Πως θα κινηθούμε χωρίς τα F-35; Έχουμε τα F-4E και τα F-16. Είχε αποφασιστεί τα F-4E να αποσυρθούν το 2020. Τώρα θα τα κρατήσουμε μέχρι το 2030», λέει ο Τούρκος αναλυτής για να συνεχίσει:
«Εάν δεν δοθούν τα αμερικανικά αεροσκάφη, τότε θα ζητήσουμε τα Su-57 τα οποία θα πάρουμε με κάποιες υποβαθμισμένες επιδόσεις, ή τα κινεζικά 5ης γενιάς J-31. Η προοπτική του Πακιστάν να αγοράσει τα συγκεκριμένα αεροσκάφη ενισχύει το ενδεχόμενο αυτό».
Τέλος ο Τούρκος αναλυτής προτείνει την ανάπτυξη των εγχώριων UAV όπως τα Akinci ή το Anka.
Βέβαια ο Τούρκος αναλυτής δεν αναφέρει πως η Ρωσία προσπάθησε να πουλήσει στην Ινδία μια έκδοση του Su-57 με μεγάλη ινδική προστιθέμενη αξία και μετά από μια μεγάλη περίοδο διαπραγματεύσεων οι δύο χώρες οδηγήθηκαν στο «διαζύγιο» καθώς αυτές δεν κατέληξαν πουθενά.
Όσο για την Κίνα με το υφιστάμενο επίπεδο των σχέσεων των χωρών, με αφορμή τους Ουιγούρους φαντάζει δύσκολη μια συμφωνία για τώρα εκτός και αν η Τουρκία αποσύρει τις βαριές κατηγορίες κατά της Κίνας, για το θέμα των τουρκογεννών μουσουλμάνων κατοίκων της Κίνας.
Πάντως όπως πολλοί εκτιμούν πιο πιθανό είναι η Τουρκία να καταλήξει σε μια συμφωνία MiG-35 ή Su-35 παρά Su-57.
Δε μια τέτοια περίπτωση βέβαια, η οποία τώρα φαντάζει εξαιρετικά απομακρυσμένη η Τουρκία δε θα έχει και θέση στο ΝΑΤΟ, με ότι αυτό συνεπάγεται.