Το ΣτΕ «εξόρισε» την Παναγία Ελευθερώτρια από τον Βοτανικό για να μην ενοχλείται η προσευχή των μουσουλμάνων στο τζαμί καθώς πριν λίγο το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έθεσε "φρένο" στην ίδρυση του ναού κοντά στο ισλαμικό τέμενος.
Η ίδρυση και λειτουργία Ιερού Ναού των Ορθοδόξων Χριστιανών μπορεί να γίνει μόνο σε χώρο που έχει προβλεφθεί πολεοδομικά ότι μπορεί να κατασκευαστεί ή σε χώρο που επιτρέπεται η κατ΄ εξαίρεση κατασκευής του, ενώ οι Ιεροί Ναοί των παλαιοημερολογιτών, για του οποίους δεν απαιτείται άδεια του υπουργού Παιδείας ως προς τη λειτουργία τους, μπορεί να στεγαστούν σε κτίρια τα οποία προορίζονται για την εξυπηρέτηση λατρευτικών αναγκών, αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας και δεν επέτρεψε τη λειτουργία του Ιερού Ναού της Παναγιάς της Ελευθερώτριας στο Βοτανικό, κοντά στο υπό ανέγερση Ισλαμικό Τέμενος.
Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «Η Αθηνά» και 153 πολίτες ζήτησαν από το Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού να τους επιτραπεί να εισέλθουν και να λειτουργήσουν για 6 ημέρες κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2018, στο Ναό της Αγίας Τριάδος – Παναγίας Ελευθερώτριας που βρίσκεται επί της Ιεράς Οδού 114 στο Βοτανικό (οικοδομικό τετράγωνο 25Α), κοντά στο χώρο που ανεγείρεται το Ισλαμικό Τέμενος.
Όμως, δεν τους χορηγήθηκε η σχετική άδεια και προσέφυγαν στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται η θρησκευτική ελευθερία τους η οποία κατοχυρώνεται από το άρθρο 13 του Συντάγματος, καθώς εμποδίζεται η άσκηση του δικαιώματός τους να τελούν λειτουργία.
Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με προεδρεύοντα το σύμβουλο Επικρατείας Ευθύμιο Αντωνόπουλο και εισηγήτρια της Πάρεδρο Ουρανία Νικολαράκου, με την υπ΄ αριθμ. 560/2019 απόφασή του, απέρριψε την αίτηση ακύρωσης, κρίνοντας ότι όταν έγινε η ίδρυση του εν λόγω Ιερού Ναού, δεν ήταν και δεν είναι συμβατή με το ισχύον πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής και νόμιμα απορρίφθηκε το αίτημα να επιτραπεί η πρόσβαση στην επίμαχη εκκλησία από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι η ίδρυση και λειτουργία Ιερού Ναού προϋποθέτει την επιλογή χώρου στον οποίο νόμιμα έχει καθοριστεί ότι επιτρέπεται πολεοδομικά η κατασκευή του ή επιτρέπεται η κατ΄ εξαίρεση η κατασκευή του.
Το σημείο που ανεγέρθηκε ο Ιερός Ναός της Παναγίας Ελευθερώτριας είναι δημόσιο κτήμα και οι εγκαταστάσεις που υπήρχαν ήταν για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού (ναυτικό οχυρό Βοτανικού), οι οποίες έχει προβλεφθεί να κατεδαφιστούν προκειμένου να αναγερθεί το Ισλαμικό Τέμενος.
Κατά συνέπεια, η ίδρυση Ιερού Ναού στην επίμαχη περιοχή δεν είναι συμβατή με το πολεοδομικό καθεστώς, αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας και επισημαίνουν ότι και εάν ακόμα θεωρηθεί ότι για να τεθεί σε λειτουργία Ναός των παλαιοημερολογιτών δεν απαιτείται προηγούμενη άδεια του υπουργού Παιδείας, οι Ναοί της θρησκευτική αυτής κοινότητας μπορεί να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν σε υφιστάμενα κτίρια και εφόσοντα κτίρια αυτά προορίζονται για την εξυπηρέτηση λατρευτικών αναγκών.
Aντίθετα, στην κυβέρνηση προετοιμάζονται για τα εγκαίνια του τεμένους στον Βοτανικό, καθώς το έργο θα έχει παραδοθεί ολοκληρωμένο έως τις 10 Απριλίου .
Δηλαδή πριν την Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Χριστού η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκρινε ότι πρέπει να προκληθεί το θρησκευτικό αίσθημα της Ορθόδοξης Ελλάδας με εγκαίνια τζαμιού την ίδια στιγμή που ο Ρ.Τ.Ερντογάν απειλεί σχεδόν κάθε ημέρα ότι θα ξανακάνει τζαμί την Αγία Σοφία και ότι θα μετονομάσει την Κωνσταντινούπολη σε... Ισλάμ Μπολ!
Δεν έχουν επίγνωση ούτε των χρονικών συγκυριών
pronews