14/03/2019
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη |
Νοέμβριος 2013. Η κυβέρνηση Σαμαρά, με υπουργό Υγείας τον Άδωνι Γεωργιάδη, ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τροπολογία για την μείωση της τιμής των φαρμάκων. Η συζήτηση έχει προγραμματιστεί για τις 27 Νοεμβρίου και – ω του θαύματος! – την προηγουμένη ο κ. Τσίπρας δίνει συνέντευξη Τύπου επί του θέματος, παρόντος του κ. Κουρουμπλή.
Εκεί, ο Τσίπρας υποστηρίζει ό,τι ακριβώς υποστήριζαν οι φαρμακοβιομήχανοι: Ότι «η μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη και μείωση της ιδιωτικής δαπάνης» και ότι τα σκευάσματα των οποίων η τιμή θα μειωνόταν δεν ξεπερνούσαν τα… 15!
Και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τασσόταν κυρίως υπέρ της μείωσης της ιδιωτικής δαπάνης (που προφανώς θα μειωνόταν, αφού μειώνονταν οι τιμές για όλους). Τασσόταν δε κατά της μείωσης της δημόσιας δαπάνης (την οποία επίσης πληρώνουν όλοι), επειδή, όπως είπε, ήταν… μνημονιακή επιταγή! Επομένως, ήθελε να πληρώνει το δημόσιο περισσότερα χρήματα στους φαρμακοβιομήχανους!
Σ’ εκείνη τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Τσίπρας ζήτησε απόσυρση της τροπολογίας για… «να το κουβεντιάσουμε».
«Αν θέλει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να είναι ουσιαστικός ο διάλογος, οφείλει να αποσύρει την τροπολογία και να γίνει συζήτηση», είπε.
Και διακήρυξε: «Όχι μόνο αρνούμαστε να στηρίξουμε τη τροπολογία, αλλά καλούμε τη κυβέρνηση να την αποσύρει».
Και επέμεινε: «Καλώ τον Πρωθυπουργό να αποσύρει την τροπολογία και να αναλάβει η κυβέρνησή του πρωτοβουλία δεκαήμερου διαλόγου και διαβούλευσης με τους φορείς για το ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης».
Δηλαδή ήθελε και να αποσυρθεί η τροπολογία και το περιεχόμενό της να συζητηθεί με τους «φορείς». Τυχαίο ότι σ’ εκείνη την περίοδο ανάγεται η καταγραφή για επιδίωξη συνάντησης μαζί του από τους «φορείς»;
Σε ερώτηση αν σκόπευαν να αποχωρήσουν από τη διαδικασία, ο κ. Τσίπρας είχε απαντήσει: «Όχι δεν θα αποχωρήσουμε, γιατί δεν φυγομαχούμε. Θα είμαστε εκεί να καταψηφίσουμε και να αναλάβει ο καθένας και η καθεμιά βουλευτής την ευθύνη για ό,τι θα επακολουθήσει στο χώρο της υγείας και στο χώρο του φαρμάκου. Νομίζω είμαι σαφής».
Δηλαδή ήθελε να καταγραφεί η ψήφος του.
Προσέξτε τώρα: Ο κ. Τσίπρας, που έχει περάσει τη ζωή του βρίζοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους, είχε σ’ εκείνη τη συνέντευξη Τύπου αποκαλέσει τον Γεωργιάδη «υπήκοο συμφερόντων». Προσθέτοντας ότι κατά την άποψή του «αυτό υποκρύπτει δυνητικά την πιθανότητα διαπλοκής ανάμεσα στις εν λόγω εταιρείες και στον Υπουργό».
Και ξαναπροσέξτε: Την ίδια μέρα, 26 Νοεμβρίου 2013, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία υποστήριζε:
«Η κατάργηση από την Ελλάδα του αντικειμενικού προσδιορισμού των φαρμάκων με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές και η υιοθέτηση μεθόδου για οριζόντια μείωση της τάξης του 50% για τα off patent, αποτελεί ακόμη μία νέα “αγορανομική” πρωτοτυπία, η οποία θα εξαναγκάσει σε αθρόες αποσύρσεις και επανεξαγωγές φαρμάκων από την ελληνική αγορά, ενώ θα προκαλέσει και τη δραματική μείωση των τιμών των ελληνικών γενοσήμων, που στηρίζουν την εγχώρια βιομηχανική παραγωγή, η οποία με αυτές τις τακτικές οδηγείται στην εξαφάνισή της». Προσθέτοντας ότι «θα υπάρξουν άμεσες αρνητικές επιπτώσεις και στην τιμολόγηση φαρμάκων σε ευρωπαϊκές ή άλλες χώρες, χωρίς η χώρα μας να έχει κανένα όφελος από αυτό και προειδοποιεί ότι οι συνέπειες της εξαθλίωσης της φαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων θα είναι πολύ μεγάλες και δυστυχώς μη προβλέψιμες».
Τι προκύπτει από αυτό; Μα ότι ο Γεωργιάδης νομοθετούσε παρά το γεγονός ότι είχε διατυπωθεί η απειλή για απόσυρση φαρμάκων – σε αντίθεση με τον Ξανθό που μέσα στη Βουλή ομολόγησε ότι νομοθετούσε επειδή είχε εκβιαστεί.
Στις 27 Νοεμβρίου 2013, η τροπολογία ψηφίστηκε στη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία. Ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε μεγάλη φασαρία, υποστηρίζοντας ότι η ψηφοφορία ήταν παράνομη και αντισυνταγματική (προκαλώντας μάλιστα την οργή του τότε Προέδρου της Βουλής κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι χρησιμοποίησε τη Βουλή με σκοπιμότητα, καθώς, όπως είπε, και τα πέντε άρθρα της τροπολογίας έλαβαν 164 ψήφους). Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει ήδη από τις 21 Νοεμβρίου να γίνει η ψηφοφορία και επί των πέντε άρθρων και θέμα έθεσε στις 26 Νοεμβρίου, ημέρα της συνέντευξης Τύπου του Τσίπρα. Σημειώστε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούσε με τα τέσσερα άρθρα της τροπολογίας και διαφωνούσε μόνο με την μείωση της τιμής των φαρμάκων! Και υποστήριζε πως η ψηφοφορία ήταν παράνομη διότι αναγκάστηκαν να καταψηφίσουν και αυτά με τα οποία συμφωνούσαν, μόνο και μόνο επειδή υπήρχε το άρθρο για την μείωση της τιμής των φαρμάκων! Κατά την συζήτηση, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει αναβολή της ψηφοφορίας, συζήτηση με τους φορείς και κανονικό νομοσχέδιο, οπότε η τιμολόγηση θα ολοκληρωνόταν τον Μάρτιο του επόμενου χρόνου. Ο Π. Λαφαζάνης, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, αμφισβήτησε την ψηφοφορία. Σημειώστε επίσης ότι την ίδια στάση με τον ΣΥΡΙΖΑ είχε κρατήσει και η «Χρυσή Αυγή»: Κατήγγειλαν ως παράνομη την διαδικασία.
Ως κοινοβουλευτική εκπρόσωπος είχα αναφέρει: «Μια εβδομάδα τώρα περιμένουμε να μάθουμε γιατί δεν επιθυμείτε τη μείωση της τιμής των φαρμάκων. Σήμερα προσπαθήσατε να θολώσετε τα νερά. Πρέπει να αποφασίσετε με ποιους είστε. Κατηγορήσατε τα γενόσημα και τον ΕΟΦ. Δημιουργήσατε ανησυχία στον κόσμο. Να μας πείτε με ποιους είστε. Γιατί δεν θέλετε να μειωθεί η τιμή των φαρμάκων;».
Μάλιστα, τόσο μεγάλη μάχη είχε δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να μην μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων, που συνέβη το πρωτοφανές: Η σημερινή υπουργός και βουλευτής τότε Όλγα Γεροβασίλη είχε… αποχωρήσει από τη θέση της ψηφολέκτριας) κατά την ψήφιση της τροπολογίας υπ. αριθμ. 942/58 που αφορούσε στην τιμολόγηση φαρμάκων, υποστηρίζοντας ότι το έκανε για να μην… νομιμοποιήσει «την αντικοινοβουλευτική αυτή μεθόδευση»!
Όσο για τον Τσίπρα, απέφυγε να πάρει τον λόγο – αν και την προηγουμένη υπήρξε λαλίστατος – ενώ από την ονομαστική ψηφοφορία είχαν αποχωρήσει οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής.
Εκείνη την ημέρα, 27 Νοεμβρίου 2013, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδώσει ανακοίνωση αποκαλώντας τον Γεωργιάδη… «μακελάρη υπουργό» και χωρίς βέβαια να απαντά για ποιο λόγο είναι «μακελάρης» αυτός που μειώνει τις τιμές και… «ανθρωπιστές» αυτοί που δεν επιθυμούν αυτή τη μείωση!
Αυτά τα ωραία συνέβαιναν τον Νοέμβριο του 2013.
Και ως αποτέλεσμα, χθες, 7 Μαρτίου 2019, στην ονομαστική ψηφοφορία, συνέβη και το ωραιότερο: Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, η κυβέρνηση πρόσφερε ένα ακόμη δώρο στις πολυεθνικές των φαρμάκων!
Με τροπολογία άλλαξε ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων και για πρώτη φορά επιτρέπονται αυξήσεις έως 10% ετησίως στις τιμές τους.
Έτσι, άλλαξε ο νόμος της κυβέρνησης Σαμαρά βάσει του οποίου οι τιμές των φαρμάκων καθορίζονταν με βάση τον μέσο ότι των τριών χαμηλότερων τιμών των 28 χωρών της ΕΕ και πλέον οι τιμές θα καθορίζονται με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές στις 19 χώρες της ευρωζώνης. Με τον τρόπο αυτό, δεν λαμβάνονται υπόψη οι χαμηλές τιμές των φτωχότερων χωρών, με αποτέλεσμα να διευκολύνονται οι αυξήσεις των τιμών σε 55 χώρες!
Σημειώστε ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2013 οι τιμές των φαρμάκων είχε μειωθεί κατά 14,6% - ποσοστό μείωσης που είχε ανακοινωθεί και για τον Μάρτιο του 2013. Τον δε Απρίλιο του 2013, οι τιμές των φαρμάκων είχαν μειωθεί κατά 8,8%.
Σε όλα αυτά, προσθέστε ότι την 1η Μαρτίου 2013, ο κ. Τσίπρας είχε συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και στη συνάντηση συμμετείχαν ο Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής και επικεφαλής της ΕΕΚΕ Υγείας, ο Γιάννης Μπασκόζος, Υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο Νίκος Μανιός, Συντονιστής του Τμήματος Υγείας και ο Ηλίας Γιαννόγλου, μέλος του Τμήματος Υγείας.
Ακολούθησε δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ όπου αναφέρεται ότι ο κ. Τσίπρας είχε επισημάνει πως «η κυβέρνηση με την καθοδήγηση της τρόικας ακολουθεί μια πολιτική συνεχούς και ανεξέλεγκτου περιορισμού των δαπανών για το φάρμακο, προχωράει σε αδιαφανείς μεθόδους τιμολόγησης, με συνεχή λάθη που δεν διορθώνονται».
Προσθέστε επίσης ότι ο Κουρουμπλής, που ως υπουργός υγείας καθυστέρησε την έκδοση δελτίου τιμών, είχε αρκετές φορές συναντηθεί με τους εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχάνων στη διάρκεια εκείνου του πρώτου καταστροφικού εξαμήνου των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με τους συνομιλητές του να μιλούν για «μια νέα σελίδα εποικοδομητικής συνεργασίας».
Στις 29 Ιουνίου 2015, το ΑΠΕ αναφέρει πως (ενόψει δημοψηφίσματος και άλλων ηρωικών) ο κ. Κουρουμπλής, σε συνεχείς συσκέψεις και επαφές με όλους τους θεσμούς που εμπλέκονται στο χώρο του φαρμάκου, τους ζήτησε να συνεχίσουν να διαθέτουν τα φάρμακα με τον ίδιο ρυθμό που έκαναν και πριν τις τελευταίες εξελίξεις, ώστε να μην παρουσιαστεί έλλειψη φαρμάκων. Μάλιστα, όπως ανέφερε το ΑΠΕ, σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Κουρουμπλής έδωσε εντολή στον ΕΟΠΠΥ να αρχίσει να εξοφλεί μέρος των οφειλών του προς τρίτους. Συγκεκριμένα, ανέφερε το ΑΠΕ, θα ανακοινωθεί άμεσα το ποσό το οποίο θα διατεθεί σε φαρμακοποιούς και φαρμακοβιομηχανίες.
Δηλαδή, ο κ. Κουρουμπλής έδινε και εντολές για πληρωμές την ώρα που στέγνωνε η χώρα. Και ο ΣΦΕΕ ανακοίνωνε: «Βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με το υπουργείο. Το ζήτημα της Υγείας πρέπει να μείνει έξω από τον πολιτικό πυρετό των επόμενων ημερών και τον κυνισμό όσων βρίσκουν ευκαιρία να κερδίσουν από την μεγάλη αγωνία των Ελλήνων πολιτών»!
Οπότε, φθάσαμε τις 31 Δεκεμβρίου 2015, με τον ΣΦΕΕ να χαρακτηρίζει τη διαδικασία ανατιμολόγησης των φαρμάκων «ειλικρινή προσπάθεια συγκερασμού των απόψεων και επίλυσης των ζητημάτων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων», καθώς «η διευθέτηση μίας σειράς θεμάτων κινείται ξεκάθαρα προς τη σωστή κατεύθυνση», αναφέροντας ότι η ολοκλήρωση και ανακοίνωση του τελικού Δελτίου Τιμών από το υπουργείο Υγείας, διαμορφώθηκε «μετά και τις επισημάνσεις των φορέων»!
ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΑΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
-Ο κ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί (εκλογική διακήρυξη, 21 Απριλίου 2012) την κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα και τις εξετάσεις για χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους, φοιτητές και πάσχοντες από χρόνια νοσήματα. Έξι χρόνια μετά, στην εξουσία από τις αρχές του 2015, η υπόσχεσή του παραμένει ένα μεγάλο ψέμα.
-Ο κ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί (ΔΕΘ, 15 Σεπτεμβρίου 2012), στήριξη της εγχώριας παραγωγής γενοσήμων και βασικών φαρμάκων, ενθάρρυνση της κατά το δυνατόν μεγαλύτερης υποκατάστασης εισαγωγών, ίδρυση εθνικής φαρμακαποθήκης, απευθείας χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας στον τομέα του φαρμάκου, αντί της έμμεσης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό του μάρκετινγκ των φαρμακευτικών εταιριών. Τι έκανε μέχρι σήμερα; Μηδέν.
-Στις 22 Ιουλίου 2013, στην Πολιτική Απόφαση του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόταν: «Εγγυόμαστε την ικανοποιητική λειτουργία και αναδιοργάνωση της δημόσιας περίθαλψης και τη δωρεάν καθολική πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας - ντόπιων και αλλοδαπών - στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανεξάρτητα από την εργασιακή ή ασφαλιστική τους κατάσταση. Επείγουσα πολιτική προτεραιότητα αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ η πλήρης υγειονομική κάλυψη του ανασφάλιστου πληθυσμού και η μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για τους χρονίως πάσχοντες και κάθε ασθενή που βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας». Πού πήγε η «μηδενική συμμετοχή»; Εκεί που πήγαν και οι άλλες συριζοϋποσχέσεις.
-Στο περίφημο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» υπήρχε πρόβλεψη για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους ανέργους. Όπως αναφερόταν, η ιατρική περίθαλψη θα παρέχεται δωρεάν από το ΕΣΥ, μέσα από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια βαθμίδα, τα δε φάρμακα θα παρέχονται δωρεάν, με μέσο συνολικό κόστος 350 εκ. ευρώ. Και όλοι γνωρίζουν πού κατέληξε το «απολύτως κοστολογημένο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».
-Ο κ. Τσίπρας κατατρόπωνε το mail Χαρδούβελη, υποστηρίζοντας ότι αν δεν εκλεγόταν αυτό θα εφαρμοζόταν και θα είχαμε αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα. Η αλήθεια είναι ότι με το περίφημο mail Χαρδούβελη αποτρεπόταν η αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα. Στις 21 Φεβρουαρίου 2015, μετά την υπογραφή της (πρώτης) Συμφωνίας σε διάγγελμά του ο κ. Τσίπρας έλεγε: «Είναι μια συμφωνία που ακυρώνει στην πράξη τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, για απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο, για αυξήσεις στο ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα φάρμακα και στις τουριστικές υποδομές. Ακυρώνει στην πράξη τη λιτότητα και τους μηχανισμούς που την επιβάλλουν, όπως είναι τα εξωπραγματικά και υφεσιακά πρωτογενή πλεονάσματα». Στις 30 Μαρτίου 2015, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη δανειακή σύμβαση, ο κ. Τσίπρας διακήρυσσε: «Δεν θα δεχθούμε αύξηση ΦΠΑ σε φάρμακα και τρόφιμα». Και τι έγινε;
Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο ΦΠΑ στα φάρμακα επί Ν.Δ. ήταν στο 6%, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ πήγε στο 13% σε 7 κατηγορίες, εκ των οποίων τα μισά νοσοκομειακά.
Με αυτά και μ’ αυτά – τα ψέματα επί αντιπολίτευσης και τα δώρα επί κυβέρνησης – έστησαν και την υπόθεση της NOVARTIS, με αποκλειστικό σκοπό να πλήξουν πολιτικά πρόσωπα, θέτοντας ουσιαστικά σε εφαρμογή το σχέδιό τους να ταυτίσουν όσους διαφωνούσαν με την παράδοση της Μακεδονίας με τη διαφθορά.
Αυτό αποδεικνύουν οι ημερομηνίες:
4 Φεβρουαρίου 2018: Το μεγάλο συλλαλητήριο για την Μακεδονία στην Αθήνα.
5 Φεβρουαρίου 2018: Ανακοινώνουν (Παπαγγελόπουλος) άρον-άρον «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους»!
6 Φεβρουαρίου 2018: Από την Πάτρα ο Τσίπρας μιλάει για… «πατριωτισμό της μίζας»!
Χρειάζονται άλλες αποδείξεις;