18 Ιουλίου 2013. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συνυπογράφει με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών συνυποσχετικό σύμφωνο οικειοθελούς προσφοράς προς το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε η ναυτιλιακή κοινότητα να συνδράμει στην εθνική προσπάθεια για τη σταθεροποίηση της οικονομίας.
Ανακοινώνεται ότι θα δοθούν άμεσα 75 εκ. ευρώ και 140 εκ. το χρόνο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, καθώς επίσης και η συμμετοχή 441 ναυτιλιακών εταιριών με συνολικό αριθμό πλοίων 2.769.
Ο αριθμός των πλοίων που είχε δηλωθεί εκ μέρους των ναυτιλιακών εταιρειών, προσέγγισε το 90% του συνόλου των πλοίων που έφεραν την ελληνική σημαία και το 65% των πλοίων ξένης σημαίας.
Την ίδια μέρα ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει ερώτηση στη Βουλή και σ’ αυτήν οι υπογράφοντες βουλευτές (ανάμεσά τους Τσακαλώτος, Σταθάκης, Κουρουμπλής, Δραγασάκης, Δρίτσας, Παπαδημούλης) καταγγέλλουν τη διαδικασία της εθελοντικής προσφοράς και ειρωνεύονται σημειώνοντας ότι… «πιθανότατα θα οργανωθεί και ειδική… σεμνή τελετή!!».
Στην ίδια ερώτηση, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους και καταλαμβάνονται από ιερή οργή διότι δεν επιβάλλεται υποχρεωτική φορολόγηση των εφοπλιστών - και άλλα φιλολαϊκά και αντικαπιταλιστικά!
27 Φεβρουαρίου 2019. Ο Τσίπρας συναντάται με τους εφοπλιστές και τους ευχαριστεί για την ανταπόκρισή τους στο… αίτημα (ναι, αίτημα!) της κυβέρνησης για θέσπιση μιας μόνιμης εθελοντικού χαρακτήρα συμφωνίας.
Πέραν του ότι η συμφωνία είχε ούτως ή άλλως καταστεί μόνιμη (διότι έκτοτε ανανεώνεται κάθε χρόνο) ο κ. Τσίπρας είπε στους εφοπλιστές:
«Όλοι γνωρίζουν άλλωστε ότι με βάση το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία θα μπορούσατε να έχετε αποφύγει οποιαδήποτε συνεισφορά» - ξεχνώντας, βέβαια, ότι και το 2013, όταν προέβαινε στις καταγγελίες του, ίσχυαν το ίδιο Σύνταγμα και η ίδια νομοθεσία!
Και όπως μας ενημέρωσαν, «με βάση το ύψος των δηλωθέντων μερισμάτων των τελευταίων ετών, το ποσό που θα εισρέει στα δημόσια ταμεία θα είναι κατ’ ελάχιστο 75 εκατομμύρια ευρώ ετησίως».
Δηλαδή, όσα είχαν συμφωνηθεί και με τον Σαμαρά, αλλά με αόριστη αναφορά για «ελάχιστη καταβολή» και χωρίς αναφορά στα 140 εκ. ευρώ που είχε συμφωνήσει ο Σαμαράς – τα οποία προφανώς οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν εισέπραξαν στα τέσσερα χρόνια της εξουσίας τους.
Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά, οι προπαγανδιστές της κυβέρνησης μας ενημέρωσαν ότι «η υπογραφή του Συνυποσχετικού, ήταν αποτέλεσμα πολύμηνης διαπραγμάτευσης, με την κυβέρνηση να επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια για το δημόσιο συμφέρον»!
Δηλαδή, μετά την «πολύμηνη διαπραγμάτευση» κατέληξαν απλά στο ποσό που ο Σαμαράς είχε εξασφαλίσει μόνο για το πρώτο έτος της εφαρμογής της συμφωνίας!
Νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2013, ο ΣΥΡΙΖΑ, δια της «Αυγής» και του Τμήματος Ναυτιλίας του κόμματος, είχαν καταγγείλει – η «Αυγή» μάλιστα είχε χρησιμοποιήσει τον τίτλο «Σαμαράς: Ζήτω τα ΟΥΚ και οι εφοπλιστές» - ως επικοινωνιακή φιέστα την τελετή υπογραφής παραγγελίας κατασκευής δύο πλωτών σκαφών του Λιμενικού, δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Και κατηγόρησαν τον Σαμαρά επειδή είχε εξάρει την συμβολή με αυτόν τον τρόπο των εφοπλιστών στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα κύματα των μεταναστών.
Τότε, το Τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδώσει ανακοίνωση όπου αναφερόταν πως «αυτές οι δωρεές γίνονται με το αζημίωτο και έναντι ανταλλαγμάτων. Τα κρυφά και φανερά μεγάλα προνόμια υπέρ των Ελλήνων εφοπλιστών μόνο στήριξη της ελληνικής οικονομίας στις δύσκολες εποχές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Αντίθετα, μοιάζουν και είναι χορηγίες επικοινωνιακής σκοπιμότητας και, το χειρότερο, με σπόνσορα τον πρωθυπουργό της χώρας»!
Βέβαια, όλοι πια γνωρίζουν ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα το ψέμα είναι δευτέρα (για την ακρίβεια πρώτη) φύσις. Και ότι έχει αποδείξει πως μπορεί με την ίδια άνεση να αγκαλιάζει ή να βρίζει το Κεφάλαιο, ανάλογα με το ποιες είναι κάθε φορά οι επιδιώξεις του.
Γι’ αυτό και χωρίς να κοκκινίζει μπορεί να χαϊδεύει αυτούς που έβριζε και περίπου τους απειλούσε ότι θα τους έπαιρνε τα πλοία τους, επιβάλλοντας, όπως έλεγε, φόρο σε… κάθε ένα από τα πλοία τους, φέρνοντας… 2 δις στην ελληνική οικονομία.
Αυτά έλεγε, έτσι κορόιδευε ο κ. Τσίπρας. Και τώρα πανηγυρίζει για 75 εκ., δηλαδή τα μισά από όσα είχε συμφωνήσει ο «καπιταλιστής Σαμαράς»!
Χωρίς ντροπή ακόμη και σήμερα ο Τσίπρας παριστάνει τον προστάτη των φτωχών και τον μεγάλο αγωνιστή κατά των ολίγων και των καπιταλιστών (αυτά είπε και κατά την ομιλία του στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του).
Τα ψέματα για τους εφοπλιστές
Επειδή, όμως, πρέπει να μην ξεχνάμε, ας θυμηθούμε τι έλεγαν τον καιρό που ξιφουλκούσαν κατά των εφοπλιστών και, φυσικά, κορόιδευαν τον κόσμο:
-4 Απριλίου 2011, ομιλία Τσίπρα σε πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη: «Δείτε τι πάνε να κάνουν σήμερα, τι αρχίζουν και διαδίδουν δεξιά και αριστερά. Κατάργηση και περιορισμός των φοροαπαλλαγών. Δεν εννοούνε κατάργηση έστω και 1 από τις 58 φοροαπαλλαγές που έχουν οι εφοπλιστές, αυτή η πατριωτική δύναμη που ναυπηγεί 300 καράβια σήμερα και ούτε ένα στη χώρα μας. Εννοούνε κατάργηση φοροαπαλλαγών των μισθωτών και των συνταξιούχων. Νέες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, λες και υπάρχουν πια υψηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι. Μείωση των κοινωνικών επιδομάτων, δηλαδή των επιδομάτων ανεργίας».
-Οικονομικό πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ (Μάιος 2012): «Να καταργηθεί τοειδικό καθεστώτος φορολογικής ασυλίας των οικονομικά ισχυρών παραγόντων, όπως των εφοπλιστών και της Εκκλησίας». (σελ. 5)
-«Αντί για την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, να μπει φόρος εφοπλιστών σε κάθε ένα από τα 4.000 πλοία τους, που θα αποφέρει 2 δις (500.000 ανά πλοίο)», Αλ. Τσίπρας στην ομιλία τουστα Γιάννενα (30 Απριλίου 2012).
-Ομιλία Τσίπρα κατά την παρουσίαση του προγράμματος του κόμματός του (Αθηναϊδα, 1 Ιουνίου 2012: «Εθνική Προγραμματική Συμφωνία, με τον κλάδο της ναυτιλίας και τον εφοπλιστικό κόσμο, που θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα. Θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση οι σχέσεις ανάμεσα στο ελληνικό κράτος, τη ναυτιλία και τον εφοπλιστικό κόσμο, με στόχο τη κατάργηση των προκλητικών 58 διαφορετικών φοροαπαλλαγών και τη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού καθεστώτος που θα ανταποκρίνεται στη Συνταγματική επιταγή για τη συμβολή στα φορολογικά βάρη όλων των Ελλήνων υπηκόων».
-8 Ιουνίου 2012, ομιλία Τσίπρα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, υπό τον γενικό τίτλο «ΣΥΡΙΖΑ ή κοινωνική καταστροφή»: Επιτέθηκε στους εφοπλιστές, αναφερόμενος στις φοροαπαλλαγές που έχει ο ελληνικός στόλος και χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το γεγονός ότι «επισκευάζουν τα πλοία στα ναυπηγεία της Κορέας, της Τουρκίας, της Πορτογαλίας».
«Θα τους ζητήσουμε να αποδείξουν ότι την ελληνική σημαία στα πλοία τους δεν την έχουν μονάχα για καιροσκοπικούς λόγους, την έχουν γιατί πραγματικά θέλουν να στηρίξουν τη χώρα, την πατρίδα, σε μια στιγμή που η οικονομία βουλιάζει. Αν δεν το θέλουν, δεν αξίζουν να έχουν την ελληνική σημαία στα πλοία τους. Όποιος σηκώνει την ελληνική σημαία, πρέπει να στηρίζει την πατρίδα του. Και η πατρίδα μας είναι οι άνθρωποι που ζουν σε αυτή την πατρίδα. Δεν σώζουμε την πατρίδα διαλύοντας τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, τους εργαζόμενους, τον λαό που ζει μέσα στην εξαθλίωση».
-15 Σεπτεμβρίου 2012, ομιλία Τσίπρα στην 77η ΔΕΘ: Υποσχέθηκε περαιτέρω ενίσχυση της ναυτιλίας «με τη σύναψη εθνικής προγραμματικής συμφωνίας με τον κλάδο της ναυτιλίας και τον εφοπλιστικό κόσμο. Η συμφωνία αυτή, ανάμεσα σε άλλα, θα επανεξετάσει από μηδενική βάση και τις πενήντα οκτώ διαφορετικές φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές».
-17 Νοεμβρίου 2012, συνέντευξη Τσίπρα στην εφημερίδα «6 ημέρες»: «Όσο για τις υποσχέσεις που δίνουμε, θα έλεγα ότι πράγματι έχουμε δώσει υποσχέσεις σε κοινωνικές ομάδες. Για παράδειγμα έχουμε δώσει υποσχέσεις στους εφοπλιστές ότι θα τους φορολογήσουμε».
-14 Δεκεμβρίου 2012. Συνάντηση Τσίπρα με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Στο δελτίο Τύπου που εκδίδεται μετά από την Κουμουνδούρου, αναφέρεται ότι η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα «της φορολόγησης των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και της αύξησης των εσόδων από αυτές».
-1 Φεβρουαρίου 2013, άρθρο Τσίπρα στη γαλλική εφημερίδα «Μοντ Ντιπλοματίκ»: «Ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί παρά μόνο από ένα κόμμα ανεξάρτητο από τη χρηματοπιστωτική ολιγαρχία που κρατάει όμηρο το κράτος, από τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, τους διαπλεκόμενους και φοροαπαλλασσόμενους εφοπλιστές, τους ξεπεσμένους καναλάρχες και τους πολυπράγμονες και χρεοκοπημένους τραπεζίτες».
-14 Φεβρουαρίου 2013, ομιλία Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στο μπλόκο των αγροτών στη Λαμία: «Δεν μπορεί να δίνουμε αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές και ο αγρότης να πληρώνει 1,5 ευρώ το πετρέλαιο».
-14 Φεβρουαρίου 2013, ομιλία Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στο μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια Λάρισας: «Και βεβαίως όταν στους εφοπλιστές δίνουν αφορολόγητο πετρέλαιο και στους αγρότες και σε εσάς εδώ έχει ενάμιση ευρώ το πετρέλαιο, δεν μπορείς να έχεις παραγωγή».
-15 Μαρτίου 2013. Στην ομιλία του στο LSE στο Λονδίνο, ο κ. Τσίπρας ξεκαθαρίζει ότι δεν συμφωνεί με το αίτημα των εφοπλιστών να μην πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα.
-7 Δεκεμβρίου 2013. Ομιλία Τσίπρα στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού: «Τι έχετε κάνει με τους εφοπλιστές, αφού δεν σας αρέσει η αριθμητική; Οι εφοπλιστές έχουν 56 διαφορετικές φοροαπαλλαγές. Στους φτωχούς αγρότες όμως, ετοιμάζεστε να βάλετε χαράτσι. Τους μικρομεσαίους τους ξεσπιτώνετε και τους φορολογείτε υποχρεωτικά, ενώ τους εφοπλιστές προαιρετικά. Εγώ θα σας πρότεινα να το αλλάξουμε, να πάμε τους άλλους υποχρεωτικά και τους αγρότες και τους μικρομεσαίους προαιρετικά. Να, λοιπόν, γιατί εμείς λέμε ότι υπάρχει άλλος τρόπος για αύξηση των δημοσίων εσόδων από αυτόν της κοινωνικής διάλυσης που έχετε επιλέξει. Μόνο που εσείς δεν τον επιλέγεται για την απαιτεί ρήξη με τα συμφέροντα που χρόνια τώρα εσείς εκπροσωπείτε. Να, λοιπόν, εμείς γιατί και θέλουμε και μπορούμε».
-1 Οκτωβρίου 2014. Ανακοίνωση Τμήματος Ναυτιλίας ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την κατάργηση της υποχρεωτικής φορολόγησης των εφοπλιστών: «Την ώρα που η κοινωνία αναστενάζει από τους φόρους και τα χαράτσια στα ακίνητα (ΕΝΦΙΑ) που την οδηγούν σε απόγνωση μέχρι θανάτου, η συγκυβέρνηση, με νυκτερινή αιφνίδια τροπολογία, απαλλάσσει τους πλοιοκτήτες-εφοπλιστές από την φορολόγηση των πλοίων τους. Είναι η ίδια κυβέρνηση, η οποία πριν μερικούς μήνες, εσκεμμένα, υπό την επίκληση «τεχνικών δυσκολιών», δεν προχώρησε στις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες προκειμένου να εισπράξει τους οφειλόμενους φόρους. Φαίνεται ότι οι «τεχνικές δυσκολίες» ήταν τελικά… ανυπέρβλητες και ξεπεράστηκαν με την αλλαγή του περιεχομένου των διατάξεων του Νόμου και τη μετατροπή της υποχρεωτικής έκτακτης φορολόγησης των εφοπλιστών σε εθελοντική συνεισφορά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να επανεξετάσει από μηδενική βάση τη σχέση ανάμεσα στο ελληνικό κράτος, τη ναυτιλία και τον εφοπλιστικό κόσμο, με στόχο τη δημιουργία ενός δίκαιου φορολογικού καθεστώτος, που θα ανταποκρίνεται στη συνταγματική επιταγή για τη συμβολή όλων, ανάλογα με την φοροδοτική τους ικανότητα, στα δημόσια βάρη».
-8 Οκτωβρίου 2014, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε ΜΜΕ: «Εμείς λέμε ότι σε πρώτη φάση, το 26% που είναι ο φόρος των επιχειρήσεων στα κέρδη, δεν έχουμε πρόθεση να το σηκώσουμε, αλλά θεωρούμε όμως ότι οι επιχειρηματίες και οι εφοπλιστές δεν έχουν πληρώσει όσα μπορούν ανάλογα με το Σύνταγμα. Χρειάζεται ένα σκέλος που είναι στο υπερεθνικό. Είναι πολύ κακό για την Ευρώπη να ανταγωνίζονται χώρες για το ποιος έχει χαμηλότερη φορολογία. Έτσι και δεν κερδίζεις επενδύσεις γιατί αυτό που χρειάζονται οι επενδυτές είναι να υπάρχει μια ζήτηση, ένα κλίμα, υποδομές, σταθερή κοινωνική βάση».
-10 Νοεμβρίου 2014. Ερώτηση Δ. Παπαδημούλη στην Κομισιόν «για το σκανδαλώδες φορολογικό καθεστώς των Ελλήνων εφοπλιστών».
-9 Φεβρουαρίου 2015. Θ. Δρίτσας κατά την ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Συνδέει την πάταξη της ανεργίας των ναυτικών, με την «επιτακτικά αναγκαία αύξηση της ανταπόδοσης του εφοπλιστικού κεφαλαίου προς την ελληνική κοινωνία» - μιαν ανταπόδοση που «πρέπει να περιλάβει πρώτα απ' όλα την ενίσχυση της απασχόλησης, αλλά και να επεκταθεί και σε άλλα ζητήματα».
-10 Ιουλίου 2015. Στην πρόταση της κυβέρνησης «πρώτη φορά αριστεροδεξιά» προς την τρόικα και τον ΕΜΣ, αναφέρεται συγκεκριμένα: «Αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών».
-10 Ιουλίου 2015. Παρέμβαση ΥΠΟΙΚ Τσακαλώτου στην κοινή συνεδρίαση τεσσάρων Επιτροπών της Βουλής: «Στα βάρη που υπάρχουν, πρέπει να σας πω ότι η κυβέρνηση έχει κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να υπάρχει μια διαφορετική κατανομή των βαρών. Γι' αυτό θα δείτε ότι υπάρχει αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 30.000 €. Θα υπάρχει αύξηση φόρου στις εταιρείες από 26% σε 28% και παίρνω υπ' όψιν αυτό που μου είπατε και έχετε και κάποια λογική στην σκέψη που καταθέσατε. Θα υπάρχει αύξηση φορολογίας στους εφοπλιστές».
Αυτααααά!