Ας έχουμε το νου μας, γιατί η άσκηση μπορεί να μην είναι άσκηση και οι αγκαλιές με τον Τσίπρα να είναι στάχτη στα μάτια. Efenpress |
Μετακινήσεις μονάδων χερσαίων δυνάμεων, μετασταθμεύσεις πολεμικών Μοιρών και ανάπτυξη ναυτικών μονάδων ξεκίνησε η Τουρκία εδώ και μερικές ώρες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την μεγαλύτερη άσκηση της ιστορία του τουρκικού κράτους με την κωδική ονομασία, Mavi Vatan (Γαλάζια Πατρίδα) που ξεκινά στις 27 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 3 Μαρτίου, σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.
Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί επί χερσαίων περιοχών που η Άγκυρα θεωρεί ότι έχουν «μη προσδιορισμένο» ιδιοκτησιακό καθεστώς, όπως τα νησιά του Αιγαίου, στα οποία δεν αναγνωρίζει την ελληνική κυριαρχία, καθώς και σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Οι δυνάμεις που θα συμμετάσχουν
Συνολικά 90.000 προσωπικού θα αναπτύξει στην άσκηση το τουρκικό Γενικό Επιτελείο με οκτώ πολεμικές Μοίρες της ΤΗΚ και 14 κύρια σκάφη επιφανείας.
Πιο συγκεκριμένα από πλευρά Ναυτικού θα πάρουν μέρος τέσσερις φρεγάτες κλάσης Gabya, (O.H.Perry) τέσσερις κλάσης Yavuz (ΜΕΚΟ 200ΤΝ), 2 κορβέτες κλάσης Ada και τέσσερις ΤΠΚ τύπου Kilic.
Παράλληλα θα συμμετάσχει ικανός αριθμός υποβρυχίων κλάσης Preveze και Gur.
Από την τουρκική Αεροπορία θα ενεργοποιηθούν οι βάσεις η 6η Κυρια Βάση στην Μπαντίρμα με αεροσκάφη F-16 block 40, στο Μπαλικεσίρ με αεροσκάφη F-16 block 50, η αεροπορική βάση στο Ντάλαμάν, βόρεια στο Εσκί Σεχίρ η 1η βάση αεριωθουμένων, όπως και οι βάσεις των αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης B-737 MESA στο Ικόνιο και των αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού.
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα ενεργοποιήσουν παράλληλα και τη Ταξιαρχία Πεζοναυτών στη Φώκαια μαζί με αποβατικά του τουρκικού Ναυτικού κλάσης Bayraktar και Sarucabey.
Θα ενεργοποιηθεί παράλληλα και η 57 ταξιαρχία πυροβολικού που ανήκει στην 4η Στρατιά κατά του Αιγαίου δοκιμάζοντας βολές συστημάτων Τ-300, αλλά και βαλλιστικών πυραύλων Yildirim Και πολύ πιθανόν των νέων πυραύλων Bora, μαζί με το 3ο Σύνταγμα αεροπορίας Στρατού 10 χλμ. νότια της Σμύρνης με ελικόπτερα Cougar και blacκhawk και επιθετικά T-129.
Ηδη η Αγκυρα, μια εβδομάδα, μόλις μετά την επίσκεψη Τσίπρα, κι ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «Τα συζητά όλα», φτιάχνει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο κλίμα, ακριβώς για να πιέσει προς την κατεύθυνση «Να τα δώσει όλα».
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», με τον διευθυντή της στον «σκληρό πυρήνα» των συμβούλων του Ρ.Τ.Ερντογάν ξεκίνησε πόλεμο νεύρων αναφέροντας ότι η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» αναμένεται να είναι «Η μεγαλύτερη πρόβα πολέμου, ενάντια στις προσπάθειες της Ελλάδας και της Κύπρου για ναυτική υπεροχή και κατοχή στις εν λόγω θάλασσες».
Τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ έχουν επανειλλημμένα αναφερθεί στα «462 τ.χλμ. μπλε πατρίδας» δηλώνοντας την πρόθεση της Αγκυρας να επιβάλλει στην Αθήνα και στη Λευκωσία αυτό που θέλουν: Να πάρουν οι Τούρκοι το μεγαλύτερο μερίδιο από τα 3 τρισ. δολ. κοιτασμάτων φυσικού αερίου που οι ίδιοι δήλωσαν ότι υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο!
«Με την άσκηση αυτή, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα ενισχύσουν την κυριαρχία τους στην 462 τετραγωνικών χιλιομέτρων θάλασσα και θα απευθύνει μία σαφή προειδοποίηση σε όσους προετοιμάζουν χάρτες εισβολής», σημείωνε τον Ιανουάριο το δημοσίευμα της «Γενί Σαφάκ», ενώ άλλα μέσα ενημέρωσης, όπως η επίσης φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Ακσάμ» υποστήριζαν ότι «Η άσκηση θα κάνει τους Ελληνες να τρέμουν».
Βέβαια, απ'ότι είδαμε στην επίσκεψη Α.Τσίπρα δεν χρειάστηκε καν η άσκηση για να τρέμει ο Ελληνας πρωθυπουργός μπροστά στον Ρ.Τ.Ερντογάν...
Η τελευταία αντίστοιχη άσκηση που είχε πραγματοποιήσει το ναυτικό της Τουρκίας ήταν τον Ιούνιο του 1998. Την είχαν ονομάσει «Θαλάσσιο Λύκο», και οι τουρκικές μεικτές ναυτικές ομάδες πλοίων διασκορπίστηκαν στη Μεσόγειο με συμμετοχή αεροπορικών σκαφών.
Μια μεικτή ομάδα πλοίων αναπτύχθηκε ανατολικά της Μάλτας και μια άλλη δυτικά της Κρήτης, όπου δοκίμασαν σχέδια αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ελληνισμού .
Αυτή ήταν η μεγαλύτερη άσκηση που διεξήγαγε ποτέ το τουρκικό Ναυτικό στη Μεσόγειο και θεωρήθηκε επίσης ως «πρόβα πολέμου» με την Ελλάδα, δύο χρόνια μετά τα Ίμια.
Τον Δεκέμβριο του 2018 άρχισε η κατασκευή μιας νέας ναυτικής βάσης στην Τραπεζούντα στις ανατολικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Αυτή η βάση θα είναι η ένατη του τουρκικού Ναυτικού.
Η Τουρκία έχει σήμερα ναυτικές βάσεις στη Μερσίνα και την Αλεξανδρέττα στη Μεσόγειο Θάλασσα, στο Aksaz και τη Φώκαια στο Αιγαίο, στο Golcuk για την Θάλασσα του Μαρμαρά, στο Ερεγλί στη Μαύρη Θάλασσα, στην Κωνσταντινούπολη στο Βόσπορο και στο Canakkale στα Δαρδανέλια.
Κατ'αυτό τον τρόπο, η συνάντηση σε τρεις ημέρες του Ελληνα υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη με τον Τούρκο ομόλογο του στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ αποκτά κρίσιμη σημασία
Η Αθήνα προσπαθεί να μην προκαλεί κι εφαρμοζει και πάλι την τακτική του «κατευνασμού του θηρίου» και σε δηλώσεις του από τα Χανιά ο Ελληνας υπουργός Αποστολάκης μίλησε για «δίαυλο επικοινωνίας ώστε να πέσουν οι τόνοι επ’ ωφελεία των δυο χωρών», αλλά τέτοια πράγματα με τη Τουρκία δεν γίνονται και το ξέρει καλά ο ναύαρχος, όσο και αν ελπίζει το αντίθετο.
Και δεν το κρύβουν άλλωστε: Σε ομιλία του από τα ναυπηγεία της Τούζλα, κατά τα εγκαίνια του πλοίου ηλεκτρονικού πολέμου Ufuk A-591, ο Ρ. Ερντογάν είπε ότι «Μαζί με τις απειλές που πηγάζουν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο έκαναν αυτή την ανάγκη πιο κρίσιμη και πολύ πιο επείγουσα». Πόσο πιο καθαρά να το πει;
Μεταξύ 27 Φεβρουαρίου – 3 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί σε Εύξεινο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο η μεγαλύτερη τουρκική ναυτική άσκηση ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ. Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για νέες πτήσεις τουρκικών UAV στο FIR Aθηνών στο διάστημα αυτό.
Να σημειώσουμε ότι η άσκηση δεν περιλαμβάνεται στις ασκήσεις που οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν πληροφορίες στο πλαίσιο των στρατιωτικών ΜΟΕ.
Και ποια ΜΟΕ δηλαδή; Οι άνθρωποι είναι αναθεωρητές συνόρων, κοινώς κατακτητές, όταν βρίσκουν έδαφος, «κατ'επάγγελμα». Δείτε τι αναφέρει σχετικά σε συνέντευξή του στον Γ.Τράγκα ο διευθυντής του pronews.gr, Τάσος Γκουριώτης.
pronews