Σε "πυρηνική μέγγενη" η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία με την Ρωσία να "απαντά" στην κίνηση των ΗΠΑ και να ανακοινώνει σήμερα την αναστολή εφαρμογής της Συνθήκης INF για τους πυρηνικούς και βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς.
H Mόσχα "σκότωσε" με τη σειρά της την συνθήκη λέγοντας πως οι ΗΠΑ κατασκευάζουν πυραύλους μεσαίου και μικρού βεληνεκούς που πριν απαγορεύονταν από την ΙΝF.
Η απόφαση αυτή φέρνει ραγδαίες εξελίξεις καθώς σηματοδοτεί εκτός συγκλονιστικού απροόπτου την έλευση πυρηνικών πυραύλων ξανά στην Ευρώπη! Ηδη έχουν ακουστεί τα πρώτα ονόματα χωρών ενώ η Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν πανηγυρίζει με την απόφαση των ΗΠΑ καθώς της "λύνει τα χέρια".
Είναι προφανές πως ο Ν.Τραμπ ήθελε να αντιμετωπίσει εκτός από Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν που έχουν πυραύλους που δεν "υπακούν" στα όρια της συνθήκης INF πηγαίνοντας σε νέες διαπραγματεύσεις για μια νέα συνθήκη που θα δεσμεύει όλα τα κράτη.
Μέχρι τότε όμως, η "νεκρή" συνθήκη INF δημιουργεί ένα νέο παγκόσμιο «status quo» χωρίς έλεγχο διασποράς πυρηνικών όπλων.
Συνεπώς ο Ρ.Τ.Ερντογάν πλέον μπορεί να αναπτύξει σε συνεργασία με το Πακιστάν αλλά και το Ιράν πυρηνικό οπλοστάσιο κάτι που αποτελεί κίνδυνο θάνατο για Ελλάδα (σσ ήδη έχει πυρηνικό ενεργειακό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς).
Προς το παρόν, η Μόσχα τόνισε ότι δεν θα αναπτύξει πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς πουθενά αλλά ζητεί να αποσυρθούν άμεσα οι μηχανισμοί εκτόξευσης MK 41 που αναπτύχθηκαν από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πυραύλους Τόμαχοκ.
Η ψυροπολεμική συνθήκη INF, που είχαν υπογράψει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρήγκαν και ο γενικός γραμματέας της ΕΣΣΔ, Μικαίλ Γκορμπατσόφ, τέθηκε σε ισχύ την 1 Ιουνίου το 1988, οδηγούσε στην ελεγχόμενη παράλληλη κατάργηση των επίγειων βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς και των εκτοξευτών τους. Στόχος της συνθήκης ήταν η σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης και η διασφάλιση της σταθερότητας στην Ευρώπη.
Την 1 Φεβρουαρίου του 2019, οι ΗΠΑ μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται από την συνθήκη INF (επιβεβαιώνοντας έτσι δημοσίευμα του pronews.gr), για 6 μήνες, ενώ ο Τραμπ δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να επανέλθει, εφόσον η Ρωσία τηρήσει τα συμφωνηθέντα και αποδεχθεί ελέγχους. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται στον ορίζοντα!
Σήμερα 2 Φεβρουαρίου, η Ρωσία ανακοίνωσε, επίσης, ότι αναστέλλει την εφαρμογή της συνθήκης.
Τί είπε ο Β.Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν συγκάλεσε συμβούλιο ασφαλείας και ανακοίνωσε ότι η Μόσχα αναστέλλει τη Συνθήκη INF. Ο Β.Πούτιν πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη παραβιάσει τη συμφωνία.
«Θα προχωρήσουμε ως εξής: Η απάντησή μας θα είναι συμμετρική. Οι Αμερικανοί εταίροι ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τη συμμετοχή τους στη Συνθήκη (INF) και την αναστέλλουμε κι εμείς επίσης. Ανακοίνωσαν ότι ασχολούνται με την έρευνα και την ανάπτυξη και θα κάνουμε κι εμείς το ίδιο», δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.
Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον έχει ήδη παραβιάσει τη Συνθήκη INF. Τόνισε ότι οι νέοι μηχανισμοί εκτόξευσης MK 41 που αναπτύχθηκαν από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πυραύλους Τόμαχοκ, αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης.
Παρά την υιοθέτηση μέτρων απάντησης στην απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF, η Ρωσία δε θα πρέπει και δε θα στραφεί σε κούρσα εξοπλισμών, σημείωσε ο Πούτιν.
«Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι δε θα πρέπει και δε θα συρθούμε σε κούρσα εξοπλισμών που είναι δαπανηρή για εμάς», είπε ο Πούτιν στους υπουργούς.
Υπό το πνεύμα αυτό, ο Ρώσος ηγέτης ρώτησε εάν η Ρωσία θα είναι σε θέση να εφαρμόσει μέτρα σε απάντηση των αμερικανικών κινήσεων εντός του προϋπολογισμού που έχει προβλεφθεί για το 2019 και τα επόμενα έτη.
Ο Σοϊγκού απάντησε ότι το ερώτημα αυτό είχε εξεταστεί λεπτομερώς.
«Τις επόμενες ημέρες θα προτείνουμε μια προσαρμογή για τον προϋπολογισμό του 2019, ο οποίος θα μας επιτρέψει, στο πλαίσιο τόσο του κρατικού προγράμματος όπλων όσο και του κρατικού αμυντικού διατάγματος για το 2019, να εκελέσουμε αυτό το έργο εντός του προϋπολογισμού που προβλέπεται για το τρέχον έτος, χωρίς καμία αύξηση», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.
«Εξαιρετικά», ήταν η απάντηση του Πούτιν.
Σχολιάζοντας περαιτέρω το ζήτημα, ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Σεργκέι Λαβρόφ και στον Σεργκέι Σοϊγκού ότι η Μόσχα ήταν ακόμη ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις και τις προτάσεις εάν η συνθήκη της INF παρέμενε στο τραπέζι.
Ωστόσο, κάλεσε τους υπουργούς να μην ξεκινήσουν συνομιλίες σχετικά με το θέμα.
"Οι προτάσεις για τη Συνθήκη INF παραμένουν στο τραπέζι, οι πόρτες των διαπραγματεύσεις είναι ανοιχτές, αλλά σας ζητώ να μην ξεκινήσετε συνομιλίες γι' αυτό το θέμα" είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν απευθυνόμενος στους δύο υπουργούς. Παράλληλα, τους κάλεσε να παρακολουθούν στενά την ανάπτυξη πυραύλων άλλων κρατών. Τους ζήτησε επίσης να αναφέρουν πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν πιθανές απειλές σχετικά με σχέδια χωρών να αναπτύξουν όπλα στο διάστημα.
«Γνωρίζουμε τα σχέδια ορισμένων χωρών να αναπτύξουν όπλα στο διάστημα. Θέλω να μάθω πώς θα αντιμετωπιστεί αυτή η πιθανή απειλή», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους υπουργούς Λαβρόφ και Σοϊγκού.
Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι πρωτοβουλίες της Ρωσίας για αφοπλισμό δεν υποστηρίζονται από τους εταίρους οι οποίοι, όπως ανέφερε, αναζητούν προσχήματα για να καταστρέψουν το διεθνές σύστημα ασφαλείας.
Η Ρωσία, είπε ο Πούτιν, δε θα αναπτύξει πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς πουθενά εφόσον οι ΗΠΑ δεν προχωρήσουν στην ανάπτυξη τέτοιων πυραύλων σε αντίστοιχες περιοχές.
"Θα περιμένουμε μέχρι οι εταίροι μας να είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε εποικοδομητικό και ισότιμο διάλογο για τον αφοπλισμό" υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Από τη μεριά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αφότου ανέστειλαν τον διάλογο για την πυραυλική άμυνα το 2014, επέκτειναν τις θέσεις τους σε Ευρώπη και Ασία ενισχύοντας τα συστήματά τους σε Αλάσκα και ανατολική ακτή.
Ο Ρώσος υπ. Εξωτερικών εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία της Ρωσίας για το στρατιωτικό δόγμα των ΗΠΑ να κατασκευάσει πυρηνικό οπλισμό χαμηλής ισχύος ώστε να χρησιμοποιηθεί σε πυραύλους μέσου βεληνεκούς.
Πρόσθεσε ότι η Ρωσία έκανε τα πάντα για να διασώσει τη Συνθήκη INF αντιλαμβανόμενη τη σημασία να διατηρηθεί στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.
Η συνθήκη INF υπεγράφη το 1987 μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και ΗΠΑ, και περιλαμβάνει μία σειρά περιορισμών για την ανάπτυξη πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων, βεληνεκούς από 500 έως 5.500 χιλιόμετρα. Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα ισχυριστεί ότι ο ρωσικός πύραυλος 9Μ729 παραβίασε τους όρους της Συνθήκης, ισχυρισμούς που η Μόσχα έχει αρνηθεί.
"Τρέμει" η Γερμανία: «Μαύρη μέρα» για τον έλεγχο των εξοπλισμών η αποχώρηση από τη συνθήκη INF
«Μαύρη μέρα» για τον έλεγχο των εξοπλισμών χαρακτηρίζει στο κύριο άρθρο της σήμερα η γερμανική καθημερινή εφημερίδα «Saechsische Zeitung» την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από τη συνθήκη για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς (INF).
Το κύριο άρθρο της SZ στη σαββατιάτικη της έκδοση αναφέρει:
«Αυτή η ημερομηνία θα μείνει στην Ιστορία ως μια μαύρη μέρα για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τον αφοπλισμό. Επιβεβαιώνοντας τους φόβους, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από την INF».
Δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι η συνθήκη είχε ατέλειες. Αντικατόπτριζε τη διαμόρφωση πολιτικών ασφάλειας που υπερίσχυσαν κατά την τελική φάση του Ψυχρού Πολέμου. Θεωρούμενη από την οπτική αυτή, δεν είναι πλέον επίκαιρη.
Ως εκ τούτου, προσπάθειες για την ανανέωσή της χρειάζονται να γίνουν. Ο τερματισμός της είναι ο λάθος δρόμος. Επειδή, χωρίς αυτήν, αίρεται ο φραγμός για μια κούρσα πυρηνικού εξοπλισμού.
Αν η κούρσα επανεκιννήσει, προπαντός η ασφάλεια των Ευρωπαίων θα τεθεί σε κίνδυνο - όπως τη δεκαετία του 1980 όταν από κοινού ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση είχαν αναπτύξει πυραύλους μέσου βεληνεκούς σε γερμανικό έδαφος».
Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, έγραψε στη σελίδα του Twitter ότι χωρίς τη Συνθήκη INF, το επίπεδο αβεβαιότητας θα αυξηθεί στον κόσμο.
Πρόσθεσε ακόμη ότι ο κόσμος δεν χρειάζεται αντιπαραθέσεις για τα όπλα, αλλά τις συνθήκες εξοπλιστικού ελέγχου.
Πομπέο: Οι ΗΠΑ αναστέλλουν επίσημα τις υποχρεώσεις τους από τη συνθήκη INF με τη Ρωσία
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χτες και επίσημα την πρόθεση να αναστείλουν οποιεσδήποτε υποχρεώσεις τους απορρέουν από τη συνθήκη για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς INF, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
«Δώσαμε στη Ρωσία αρκετό χρονικό διάστημα για να αλλάξει τους τρόπους της και για να τηρήσει η Ρωσία τη δέσμευσή της. Αύριο αυτό το χρονικό περιθώριο τελειώνει. Η Ρωσία αρνήθηκε να λάβει οποιαδήποτε μέτρα για να επιστρέψει στην πραγματική και απτή συμμόρφωση κατά τη διάρκεια αυτών των 60 ημερών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πομπέο.
Τί είπε ο Ν.Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση αυτή ανέφερε πως η χώρα του θα προχωρήσει στην ανάπτυξη των «δικών της επιλογών στρατιωτικής απάντησης».
Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι η Ουάσιγκτον έχει «ακολουθήσει πλήρως» τη συμφωνία για πάνω από 30 χρόνια και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι «η μόνη χώρα στον κόσμο που δεσμεύεται μονομερώς» από αυτήν.
Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία διαπραγματευόμενη τον εξοπλιστικό έλεγχο που θα οδηγήσει στην επίτευξη μιας συμφωνίας «επαληθεύσιμης και εύκολης στην εκτέλεση», όπως ανέφερε, και η οποία θα ακολουθείται πιστά από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Ο Τραμπ υπερασπίστηκε την απόφαση αυτή, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι δεν τηρούσε τη συνθήκη.
"Η μία πλευρά δεν την τηρούσε. Εμείς την τηρούσαμε, η άλλη πλευρά όχι", είπε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο".
"Ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να τους φέρουμε όλους σε ένα μεγάλο και ωραίο δωμάτιο και να φτιάξουμε μια νέα συνθήκη που θα είναι πολύ καλύτερη... Αλλά θα πρέπει να την τηρούν όλοι",επέμεινε.
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, λίγο νωρίτερα κατηγόρησε τον Λευκό Οίκο ότι διακινδυνεύει να προκαλέσει μια κούρσα εξοπλισμών με την αποχώρηση από τη συνθήκη INF με τη Ρωσία. Μολονότι καταδίκασε επίσης τη Μόσχα για την "κατάφωρη" παραβίαση της συνθήκης, τόνισε ότι "η κυβέρνηση Τραμπ διακινδυνεύει μια κούρσα εξοπλισμών και υπονομεύει τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα".
Η Πελόζι ζήτησε από την κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η συνθήκη κατά τους επόμενους έξι μήνες.
Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος πάντως υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον "δεν ενδιαφέρεται" να μπει σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών και ότι προσπαθούσε επί χρόνια να διατηρήσει τη συνθήκη INF με τη Ρωσία.
"Ας είμαστε ξεκάθαροι: αν υπάρξει κούρσα εξοπλισμών, θα την αρχίσει η Ρωσία. Για να είμαστε επίσης σαφείς, η Κίνα, καθώς επίσης και το Ιράν, δεν δεσμεύονται από τη συνθήκη και καθεμιά από αυτές τις χώρες διαθέτει πάνω από 1.000 τέτοιους πυραύλους", είπε.
Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ότι η απόφαση των ΗΠΑ δεν σχετίζεται με τις ενέργειες της Κίνας αλλά αποκλειστικά και μόνο "με τις παραβιάσεις της Ρωσίας", ενώ έκανε λόγο για για "απειλή στην ευρωπαϊκή ασφάλεια".
Ο πρόεδρος Τραμπ "ενδιαφέρεται να προσπαθήσει να έχει μια καλύτερη σχέση με τη Ρωσία... αλλά το τανγκό θέλει δύο", κατέληξε.