Τουρκική φιέστα με βίντεο και απειλές προς Ελλάδα είχαμε από την Αγκυρα και τα ΜΟΕ πάνε "περίπατο" -όπως και αναμενόταν άλλωστε- πριν καν εκκινήσει η διαδικασία σε διερευνητικό επίπεδο.
Οι δηλώσεις των Τούρκων δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για το απέλπιδα της προσπάθειας για τη μείωση της «έντασης στο Αιγαίο» που ανοήτως προπαγανδίζει η κυβέρνηση.
Για την ένταση δεν ευθύνεται η Ελλάδα. Άρα για ποιά μείωση θέλουν να συζητήσουν; Αυτή που δημιουργεί η Τουρκία; Μόνο που η Άγκυρα έχει άλλα σχέδια.
«Τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και το Αιγαίο θα τα προστατεύσουμε με κάθε τρόπο τρόπο», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ημέρες μετά την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα σε προεκλογική του ομιλία στην Προύσα.
Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε συγκεκριμένα πως «εάν δεν προστατεύσουμε με αυστηρό τρόπο τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, στο Αιγαίο, γνωρίζουμε πολύ καλά τι εικόνα θα εμφανιστεί μπροστά μας στο μέλλον».
Ανέφερε ακόμη ότι «όπως και στη διπλωματία γνωρίζουμε καλά ότι πρέπει να έχουμε και γερή οικονομία» και πρόσθεσε πως «για την πραγματοποίηση όλων αυτών χρειάζεται πολιτική σταθερότητα στη χώρα».
Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρεσβευτής στην Ελλάδα Μπουράκ Οζουγκεργκίν, μιλούσε για «προβλήματα» στο Αιγαίο προπαγανδίζοντας τις τουρκικές θέσεις.
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu Οζουγκεργκίν, κάνει λόγο για «πολλά άλυτα ζητήματα» στο Αιγαίο μεταξύ των δύο χωρών.
Το πρώτο σημείο στο οποίο εστιάζει ο Τούρκος διπλωμάτης είναι το ζήτημα των οκτώ στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Όπως χαρακτηριστικά είπε «οι πραξικοπηματίες θα πρέπει να δικαστούν από το τουρκικό δικαιικό σύστημα αφότου εκδοθούν στην Τουρκία».
Όσον αφορά τις διερευνητικές δραστηριότητες και τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Οζουγκεργκίν ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία πρέπει να είναι μέρος των εξελίξεων.
«Μια "ενεργειακή εξίσωση" στην Ανατολική Μεσόγειο - στην οποία η Τουρκία δεν εμπλέκεται - δεν θα ήταν μια πραγματική εξίσωση και δεν θα λειτουργούσε» σχολίασε.
Όπως ανέφερε η Τουρκία αμφισβήτησε με συνέπεια τη μονομερή γεώτρηση της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στους πόρους της περιοχής.
Το Κυπριακό -το οποίο δεν έχει επιλυθεί επί 50 χρόνια - ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής των κ. Τσίπρα και Ερντογάν, υποστήριξε ο Τούρκος πρέσβης. «Καταρχήν θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για το ποιο είναι το θέμα», τόνισε.
Η "ειρηνευτική επιχείρηση" (σ.σ. η εισβολή) δεν είναι η αιτία αλλά αποτέλεσμα του προβλήματος» ισχυρίστηκε ο Οζουγκεργκίν προσθέτοντας ότι η Κύπρος διαιρέθηκε το 1974 όταν ένα ελληνοκυπριακό πραξικόπημα ακολουθήθηκε από βία κατά των Τούρκων του νησιού και παρέμβαση της Άγκυρας ως εγγυήτριας δύναμης.
Η Τουρκία εξοπλίζεται σαν να μην υπάρχει αύριο
Με την Ελλάδα να έχει παραιτηθεί πλήρως από το δόγμα «ποιότητα αντί ποσότητας» του Ευάγγελου Αβέρωφ, δόγμα που για δεκαετίες δεν άφησε την Τουρκία να καταλάβει το Αιγαίο, η γειτονική χώρα εξοπλίζεστε με φρενήρεις ρυθμούς.
Νέο βίντεο το τουρκικού υπουργείο Άμυνας παρουσιάζει το αεροπλανοφόρο TCG-Anadolu που κατασκευάζεται στα ναυπηγεία της Τούζλα στη θάλασσα του Μαρμαρά και, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να έχει παραδοθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2019, δηλαδή πριν το τέλος Μαρτίου.
Στις εικόνες που περιλαμβάνονται στο βίντεο, φαίνεται η πρόοδος στη ναυπήγηση του πλοίου, εμφανίζονται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο νυν υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ενώ περιλαμβάνονται και ιστορικές αναφορές στον Κεμάλ Ατατούρκ και στη Ναυμαχία της Πρέβεζας, όπου το 1538 ο στόλος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς υπό τον καθοδήγηση του Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα συνέτριψε την Ιερή Συμμαχία των χριστιανικών δυνάμεων που είχε συγκροτηθεί με την ενθάρρυνση της Αγίας Έδρας.
Αλλά η τουρκική αμυντική βιομηχανία δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς.
Έτσι πραγματοποιήθηκε η παράδοση 100 συλλογών ακριβείας HGK-84 στην τουρκική Αεροπορία σε μια ακόμη εξοπλιστική κίνηση που βάζει πλήρως στο περιθώριο την Ελλάδα, που ελπίζει σε ΜΟΕ και τίποτα άλλο.
Να σημειωθεί πως η HGK αποτελεί τουρκοποιημένη έκδοση της αμερικανικής συλλογής JDAM.
Η HGK-84 προσαρμόζεται στη βόμβα γενικής χρήσης MK-84, μετατρέποντάς της σε κατευθυνόμενο όπλο με μέγιστη εμβέλεια 28 χλμ.
Αλλά η τουρκική αμυντική βιομηχανία δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς.
Έτσι πραγματοποιήθηκε η παράδοση 100 συλλογών ακριβείας HGK-84 στην τουρκική Αεροπορία σε μια ακόμη εξοπλιστική κίνηση που βάζει πλήρως στο περιθώριο την Ελλάδα, που ελπίζει σε ΜΟΕ και τίποτα άλλο.
Να σημειωθεί πως η HGK αποτελεί τουρκοποιημένη έκδοση της αμερικανικής συλλογής JDAM.
Η HGK-84 προσαρμόζεται στη βόμβα γενικής χρήσης MK-84, μετατρέποντάς της σε κατευθυνόμενο όπλο με μέγιστη εμβέλεια 28 χλμ.
pronews