21.2.19

Β.Πούτιν προς ΗΠΑ: «Οι πύραυλοί μας έχουν ταχύτητα 9 ΜΑΧ - Δεν θα προλάβετε ούτε να τους δείτε»!

Ευθεία προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ απηύθυνε ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν χαρακτηρίζοντάς τες ανόητες εάν επιθυμούν να προκαλέσουν μια πυραυλική κρίση όπως αυτή της Κούβας το 1962 και δήλωσε πως αυτή την στιγμή η Ρωσία διαθέτει το πλεονέκτημα ενός πρώτου πυρηνικού πλήγματος

«Εννέα Mach η ταχύτητα των πυραύλων και πάνω από 1.000 χιλιόμετρα το βεληνεκές τους» λέει χαρακτηριστικά για τους νέους πυραύλους και τις δυνατότητές τους εννοώντας έτσι ότι οι Αμερικανοί πρακτικά δεν θα έχουν χρόνο να αντιδράσουν.
Πρώτη φορά ο Ρώσος πρόεδρος απειλεί τις ΗΠΑ με ολοκληρωτικό ολοκαύτωμα αφήνοντας την διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποιούσε προσεκτικά όλα αυτά τα χρόνια που ηγήθηκε της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Η Κρίση των Πυραύλων ξέσπασε το 1962, όταν η Μόσχα απάντησε σε μια αμερικανική πυραυλική ανάπτυξη στην Τουρκία στέλνοντας βαλλιστικούς πυραύλους στην Κούβα.
Ήταν η πρώτη φορά που ο πλανήτης έφτασε στα πρόθυρα ενός πυρηνικού πολέμου αλλά τότε υπήρχε μια ουσιώδης διαφορά: Η Σοβιετική Ένωση ήταν πολύ πίσω στους εξοπλισμούς της σε ότι αφορά το πυρηνικό της οπλοστάσιο και η υπεροπλία των Αμερικανών ήταν τέτοια που θα οδηγούσε σε ολοκληρωτική εξαφάνιση της Σοβ.Ένωσης.
Αυτό βέβαια άλλαξε κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1970 όταν επήλθε η ισορροπία του τρόμου.
Τώρα οι ΗΠΑ μπορεί να αναπτύξουν πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη, καθώς αποχώρησαν από μια συμφωνία-ορόσημο για τον έλεγχο των εξοπλισμών που είχε συναφθεί στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Τα σχόλια του Πούτιν, τα οποία έγιναν αργά χθες το βράδυ σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ακολουθούν την προειδοποίησή του πως η Μόσχα θα απαντήσει σε οποιαδήποτε κίνηση των ΗΠΑ να αναπτύξουν νέους πυραύλους πλησιέστερα στη Ρωσία εγκαθιστώντας τους δικούς της πυραύλους πλησιέστερα στις ΗΠΑ ή αναπτύσσοντας ταχύτερους πυραύλους ή και τα δύο.
Για πρώτη φορά ο Πούτιν επεκτάθηκε στην προειδοποίησή του, λέγοντας πως η Ρωσία μπορεί να αναπτύξει υπερηχητικούς πυραύλους σε πλοία και υποβρύχια που θα παραμονεύουν έξω από τα αμερικανικά χωρικά ύδατα, αν η Ουάσινγκτον κάνει κινήσεις για να αναπτύξει μέσου βεληνεκούς όπλα στην Ευρώπη.
«Μιλάμε για υποβρύχια ή πλοία επιφανείας. Και μπορούμε να τα αναπτύξουμε, δεδομένης της ταχύτητας και του βεληνεκούς των πυραύλων μας σε ουδέτερα ύδατα. Επιπλέον δεν είναι στάσιμα, κινούνται και θα πρέπει να τα βρουν», δήλωσε ο Πούτιν. «Θα το υπολογίσετε. Εννέα Mach η ταχύτητα των πυραύλων και πάνω από 1.000 χιλιόμετρα το βεληνεκές τους».
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε την προηγούμενη προειδοποίηση του Πούτιν ως προπαγάνδα, λέγοντας πως έχει στόχο να αποσπάσει την προσοχή από το γεγονός ότι η Μόσχα, όπως υποστηρίζει η Ουάσινγκτον, παραβιάζει τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF).
Η συμφωνία, η οποία απαγορεύει στη Ρωσία και στις ΗΠΑ να εγκαθιστούν μικρού και μέσου βεληνεκούς χερσαίους πυραύλους στην Ευρώπη, πνέει τα λοίσθια αυξάνοντας τις πιθανότητες μιας νέας κούρσας των εξοπλισμών ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα.
Ο Πούτιν έχει δηλώσει πως δεν θέλει μια κούρσα των εξοπλισμών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προσθέτοντας πάντως πως δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να δράσει, αν η Ουάσινγκτον αναπτύξει νέους πυραύλους στην Ευρώπη, μερικοί από τους οποίους λέει πως θα μπορούν να πλήξουν τη Μόσχα μέσα σε 10 με 12 λεπτά.
Ο Πούτιν δήλωσε πως η ναυτική απάντησή του σε μια τέτοια κίνηση θα σημάνει πως η Ρωσία θα μπορεί να πλήξει τις ΗΠΑ ταχύτερα απ’ ό,τι οι ανεπτυγμένοι στην Ευρώπη αμερικανικοί πύραυλοι θα μπορούν να πλήξουν τη Μόσχα, επειδή ο χρόνος πτήσης τους θα είναι βραχύτερος.
«Ο υπολογισμός δεν θα είναι υπέρ τους, τουλάχιστον όπως έχουν σήμερα τα πράγματα. Αυτό είναι σίγουρο», δήλωσε ο Πούτιν. Οι σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον είναι τεταμένες, πρόσθεσε, όμως οι εντάσεις δεν είναι συγκρίσιμες με εκείνες της Κρίσης των Πυραύλων στην Κούβα.
«Οι εντάσεις δεν είναι λόγος να ανεβάσουμε την αντιπαράθεση στα επίπεδα της Κρίσης των Πυραύλων κατά τη δεκαετία του 1960. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι αυτό που θέλουμε», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Αν κάποιος το θέλει, τότε εντάξει, είναι ευπρόσδεκτος. Εξέθεσα σήμερα τι θα σήμαινε αυτό. Ας υπολογίσουν τους χρόνους πτήσης των πυραύλων».
ίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία διαθέτει την πυρηνική ισχύ για να συνεχίσει να επικρατεί και σε δεύτερο πυρηνικό πλήγμα καθώς διαθέτει έστω και με μικρή διαφορά περισσότερες πυρηνικές κεφαλές από τις ΗΠΑ
pronews.gr