"Εχω στόχο, σκοπό, άμεσα μόλις ψηφιστεί στο κοινοβούλιο των Σκοπίων και γίνει η κοινοποίηση στο ΥΠΕΞ του αποτελέσματος και των άρθρων του Συντάγματος που σηματοδοτεί το πέρας των διαδικασιών άμεσα θα δώσω στον ΠτΔ και στα κόμματα το αποτέλεσμα, αν πληρούν τις προϋποθέσεις και αμέσως μετά θα συνεννοηθώ με τον πρόεδρο της Βουλής για την εκκίνηση της διαδικασίας" είπε ο Α.Τσίπρας στην συνέντευξη του.
"Εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 το λέω κι εδώ"
"Αυτή η κυβέρνηση σε πείσμα πολλών θα εξαντλήσει και την τελευταία μέρα" λέει ο Αλέξης Τσίπρας.
Γιατί δεν συγκάλεσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών
«Νομίζετε ότι θα άλλαζε κάτι αν συγκαλούσαμε συμβούλιο αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Εχω εμπειρία από συμβούλια αρχηγών και δεν θα άλλαζε κάτι.
Εγώ δεν περίμενα τη συμφωνία του κ. Λεβέντη, περίμενα όμως ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν θα έχει αυτή τη στάση, με μοναδικό γνώμονα το πρόσκαιρο κομματικό όφελος και το να μην πικράνει το ακροδεξιό ακροατήριό του».
Για Π.Καμμένο
Ο πρωθυπουργός λέει πως δεν θέλει να αδικήσει τον υπουργό Άμυνας, εκθειάζοντας το έργο του στο υπουργείο.
"Εντούτοις έχει μια διαφορά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μακεδονικό. Είχε διαφωνήσει από τότε και είχε πει ότι πρέπει να κρατήσουμε την στάση "καμία αναφορά στον όρο Μακεδονία". Από τότε μέχρι το 2007 που διατυπώθηκε η γραμμή Καραμανλή, η διπλωματική μας διεργασία του ΥΠΕΞ δεν δούλευε ποτέ και δεν διαπραγματευτόταν ποτέ.
Η διαφοροποίηση του Πάνου Καμμένου στο θέμα αυτό, ότι έπρεπε να έχουμε μείνει στο '92, δηλαδή να μην υπάρχει το "Μακεδονία"... Δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς. Όταν ο Καμμένος λέει ότι δεν πρόκειται ποτέ να ρίξω την κυβέρνηση και να ψηφίσω πρόταση δυσπιστίας, αλλά θα καταψηφίσω τις Πρέσπες, δεν υπάρχει καμία κυβερνητική κρίση. Πιστεύω δεν θα αλλάξει στάση γιατί δεν θα ρίξει νερό στο μύλο των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, δεν θα διευκολύνει τα σχέδια του Μητσοτάκη. Αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή που θα τον συναντήσω".
"Πιστεύετε ή ελπίζετε ότι θα συναινέσει ο Καμμένος";
"Κυριακή κοντή γιορτή" λέει ο πρωθυπουργός και συνεχίζει:
"Αν δε το κάνει αυτό θα μετρηθούμε στην Βουλή. Προφανώς θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης. Είμαι στην σωστή πλευρά της ιστορίας".
Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας σχολίασε:
«Πραγματικά πιστεύω ότι πρόκειται για άλυτο πρόβλημα εξαιτίας της αδράνειας κυβερνήσεων. Είναι βαρίδι στην εξωτερική πολιτική της χώρας.
Θεωρώ ότι η λύση του Μακεδονικού είναι μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της θητείας μου.
Tο δεύτερο σημαντικότερο επίτευγμα μας είναι η θέση που απέκτησε η Ελλάδα στο διεθνές στερέωμα, μετά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια».
Για την μετά Ζάεφ εποχή
Αναφορικά με το τι θα γίνει εάν θα υπάρξει ένας νέος Γκρούεφσκι μετά τον Ζόραν Ζάεφ στην πΓΔΜ ερωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.
«Δεν έχει κανένα συμφέρον τη διάλυση της χώρας. Έχουμε έναν νευρικό γείτονα, ο οποίος αποτελεί απειλή», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών
"Δεν είναι μόνο ένα θέμα που έχει διχάσει τελευταία την κοινή γνώμη, αλλά ένα πρόβλημα άλυτο εδώ και 27 χρόνια, βαρίδι στην εξωτερική πολιτική της χώρας", τόνισε ο πρωθυπουργός.
Για στάση Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μακεδονικό
«Όταν ξεκίνησε η συζήτηση για το Μακεδονικό, ο κ. Μητσοτάκης είχε επισημάνει, είχε συμβουλεύσει την κυβέρνησή μου να ακολουθήσει την εθνική γραμμή του 2007. Όταν είδε ότι αυτή τη γραμμή ακολουθούμε, συνεχώς προσπαθούσε να κάνει πιο ευέλικτη τη στάση του», τόνισε ο πρωθυπουργός, εξαπολύοντας επίθεση στον αρχηγό της ΝΔ.
«Μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική ταυτότητα»
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην συνέχεια σε δύο μεγάλα αγκάθια, την γλώσσα και την ταυτότητα, λέγοντας: "
Θεωρώ ότι και τα 2 είναι θέματα ανύπαρκτα και αναδείχθηκαν από την ανάγκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυρίως να δει ένα κρίσιμο εθνικό θέμα μέσα από το πρίσμα ενός πρόσκαιρου συμφέροντος.
Εγώ δεν βλέπω τα πράγματα μέσα από το πρόσκαιρο όφελος, τα βλέπω μέσα από την οπτική του εθνικού και πατριωτικού συμφέροντος".
Πότε έρχεται στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών;
"Πριν σας πω το πότε, να σας πω ότι ανεξάρτητα από την συζήτηση που έγινε, όλοι γνωρίζουν τα πάντα. Κανένα πολιτικό κόμμα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει τι ψηφίζει. Είναι όλα στο φως και όλοι θα πάρουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ιστορία.
Η ζημία σε περίπτωση που έχουμε θετικό αποτέλεσμα στα Σκόπια, που αναγκάσαμε μία χώρα να αλλάξει το Σύνταγμά της, να αλλάξει την ονομασία της. Εμείς τους αναγκάζουμε να αλλάξουν το όνομά τους. Όλες οι χώρες τους αναγνωρίζουν ως Βόρεια Μακεδονία. Δεν έχουν το δικαίωμα να λένε το αεροδρόμιό τους Μακεδονία, να λένε το πανεπιστήμιό τους Μακεδονία. Εμείς έχουμε το δικαίωμα.
Αν μετά από όλα αυτά δεν περάσει η Συμφωνία εδώ, η χώρα θα ξεφτιλιστεί διεθνώς"!
Αργότερα το Πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ
Το Πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ θα έρθει σε μεταγενέστερο χρόνο, όχι πολύ όμως, για λόγους τεχνικούς.
Ο χρόνος θα εξαρτηθεί από το ίδιο το ΝΑΤΟ
Επίθεση και στον Λεβέντη
"Αν συγκαλούσαμε ένα συμβούλιο των 8 θα είχε ανταπόκριση; Εγώ δεν περίμενα τη συμφωνία του κ. Λεβέντη, περίμενα όμως ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν θα έχει αυτή τη στάση, με μοναδικό γνώμονα το πρόσκαιρο κομματικό όφελος και το να μην πικράνει το ακροδεξιό ακροατήριό του".
Τα... κουκιά
Ο πρωθυπουργός εξηγεί το γιατί οι αριθμοί στην Βουλή για την Συμφωνία των Πρεσπών... βγαίνουν για την κυβέρνηση.
pronews