Aσχημες εξελίξεις προμηνύονται στις ΗΠΑ καθώς ο Ν.Τραμπ συγκάλεσε το νομικό επιτελείο από Λευκό Οίκο, Πεντάγωνο, Εσωτερικής Ασφάλειας για να θέσει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα το θέμα του τείχους, την "εκκίνηση διαδικασίας καθαίρεσης που θέλουν οι Δημοκρατικοί" (σσ για πρώτη φορά μίλησε δημόσια γι αυτό) του αλλά και την απώλεια 452 δισ από την Apple, 2 φορές δηλαδή το ΑΕΠ της Ελλάδας!
Πιο αναλυτικά, "συμβούλιο πολέμου" έλαβε χώρα στον Λευκό Οίκο καθώς συναντήθηκε το νομικό επιτελείο από τον Λευκό Οίκο, το Υπουργείο Εσωτερικής ασφάλειας και το Πεντάγωνο για να συζητήσουν τις τελευταίες "λεπτομέρειες" πριν τεθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο. Το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων και την χρηματοδότηση από το Υπουργείο Άμυνας της κατασκευής του τείχους.
"Για πρώτη φορά μια τέτοια επιλογή είναι στο τραπέζι. O πρόεδρος το σκέφτεται πολύ σοβαρά. Θα χρησιμοποιήσει την εξουσία του ως "Αρχιστράτηγος". Τώρα που η κρίση χειροτερεύει, κοιτάμε την λύση αυτή πώς μπορεί να υλοποιηθεί και να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων" είπε σχετικά αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Νωρίτερα, άκαρπες απέβησαν οι διαπραγματεύσεις του προέδρου Ν.Τραμπ με τους Δημοκρατικούς για την άρση της μερικής αναστολής που έχει επιβληθεί στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να προειδοποιεί ότι το λουκέτο μπορεί να διαρκέσει «μήνες ίσως και χρόνια» αλλά και να προειδοποιεί με κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης προκειμένου το τείχος με το Μεξικό να ανεγερθεί τάχιστα.
Κεντρικό σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις των δύο κομμάτων, είναι ο τρόπος χρηματοδότησης (με κονδύλια ύψους 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων) της σχεδιαζόμενης ανέγερσης του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.
Το Αμερικανικό Σύνταγμα αναθέτει στο Κογκρέσο την εξουσία να χρηματοδοτεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, επομένως ο Τραμπ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει νομικά εμπόδια, εάν επιχειρούσε να παρακάμψει το Κογκρέσο στο θέμα της χρηματοδότησης του τείχους. Ο ίδιος απέρριψε αυτές τις ανησυχίες.
Ερωτηθείς αν έχει εξετάσει την προοπτική να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε πανεθνικό επίπεδο ώστε να επιτευχθεί η ανέγερση του τείχους, ο Ν.Τραμπ απάντησε:
«Ναι το έχω εξετάσει. Μπορούμε να το κάνουμε. Αλλά δεν το έχω κάνει. Μπορεί να το κάνω. Αλλά μπορούμε να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να το κτίσουμε πολύ γρήγορα (…) Μπορούμε να κηρύξουμε έκτακτη ανάγκη εξαιτίας της ασφάλειας της χώρας μας, απολύτως».
Όταν μάλιστα ρωτήθηκε εάν μια τέτοια κίνηση συνιστά απειλή για τους Δημοκρατικούς, ο Ν.Τραμπ είπε:
«Δεν έχω απειλήσει ποτέ κανέναν αλλά έχω το δικαίωμα να το κάνω, ναι».
Οσον αφορά στη συνάντηση που είχε προηγηθεί με τους εκπροσώπους των Δημοκρατικών στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ την περιέγραψε ως παραγωγική, αλλά η Νάνσι Πελόζι, νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Βουλής, χαρακτήρισε τις επαφές ως διεξαγόμενες σε ενίοτε εριστικό κλίμα.
«Είπαμε στον πρόεδρο ότι χρειαζόμαστε την κυβέρνηση ανοικτή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των δημοκρατικών γερουσιαστών Τσακ Σάμερ, ο οποίος μετέφερε και την αντίδραση Τραμπ:
«Αντιστάθηκε. Στην ουσία μας είπε ότι θα συντηρήσει το λουκέτο στην κυβέρνηση, για πάρα πολύ καιρό, για μήνες, ίσως για χρόνια».
Η Νάνσι Πελόζι γνωστοποίησε πάντως ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να συνεχίσουν τις συνομιλίες.
«Αλλά αναγνωρίζουμε από την πλευρά μας ότι δεν μπορούμε να επιλύσουμε αυτό το θέμα (του τείχους με το Μεξικό) εάν δεν ανοίξει η κυβέρνηση, και το καταστήσαμε σαφές στον πρόεδρο»,πρόσθεσε.
Περίπου 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι παραμένουν απλήρωτοι για 13η ημέρα, καθώς ο Τραμπ μπλοκάρει τις χρηματοδοτήσεις πέντε υπουργείων αν δεν λάβει τα 5,6 δισ. από το Κογκρέσο για να κατασκευάσει μέρος του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, κάτι που έχει υποσχεθεί στους υποστηρικτές του. Φυσικά κάτι ανάλογο είχε συμβεί αρκετές φορές επί Μ.Ομπάμα.
Οι Δημοκρατικοί έχουν αντιπροτείνει χρηματοδότηση 1,3 δισ. για την ασφάλεια των συνόρων, μεταξύ αυτών κάμερες και ενισχυμένους φράκτες, αλλά όχι το τείχος.
Εντούτοις, εξερχόμενος από τον Λευκό Οίκο, ο Τσακ Σούμερ, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία και η Νάνσι Πελόζι, νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, περιέγραψαν ένα διαφορετικό σκηνικό, μιλώντας για συζητήσεις σε τεταμένο κλίμα.
«Το να κατασκευάσουμε ένα τείχος (στα σύνορα με το Μεξικό) είναι ανήθικο, δεν είμαστε αυτό ως χώρα» δήλωσε χθες η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, λίγες ώρες αφότου ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Σύμφωνα με τον Σούμερ, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ακόμα κι ότι είναι έτοιμος για το ενδεχόμενο το shutdown να διαρκέσει «πάρα πολύ, μήνες ή ακόμα και χρόνια».
«Ναι, το είπα αυτό» επιβεβαίωσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου. «Δεν πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί, όμως είμαι έτοιμος» συμπλήρωσε.
Από τους κήπους του Λευκού Οίκου, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι η κατασκευή ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό είναι ζήτημα «εθνικής ασφαλείας».
«Δεν είναι παιχνίδι» συμπλήρωσε, σημειώνοντας την «απόσταση που έχει διανύσει» κατά τις διαπραγματεύσεις με τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Πάνε να εκκινήσουν διαδικασία καθαίρεσης οι Δημοκρατικοί
Ο Ν.Τραμπ κατήγγειλε τις «επαίσχυντες» δηλώσεις της Ρασίντα Τλάιμπ, μιας νεοεισερχόμενης βουλευτίνας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία προσέβαλε τον Αμερικανό πρόεδρο μία ημέρα πριν.
«Πιστεύω ότι ατιμάστηκε και ατίμασε την οικογένειά της» απάντησε ο δισεκατομμυριούχος αναφορικά με την πολιτικό από το Μίσιγκαν, κόρη Παλαιστινίων μεταναστών, που υποσχέθηκε χθες να «καθαιρέσει αυτόν τον μπάσταρδο».
Παράλληλα ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Sherman από την Καλιφόρνια, ανέφερε πως θα εισάγει προς συζήτηση τα άρθρα εκκίνησης της καθαίρεσης του Ν.Τραμπ. Αυτό θα γίνει την πρώτη μέρα του Κογκρέσου.
Απαντά ο Ν.Τραμπ: Πώς μπορείτε να καθαιρέσετε έναν πρόεδρο τόσο επιτυχημένο όσο εγώ;
Η Νάνσι Πελόζι, που επανεξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, έχει δηλώσει ότι είναι αντίθετη με τη διαδικασία καθαίρεσης, εξηγώντας ότι θα είχε ως αποτέλεσμα την κινητοποίηση των οπαδών του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται μεταβολή της θέσης αυτής. Η Πελόζι θα κληθεί τότε να διαχειριστεί και τις διαφωνίες στις τάξεις του δικού της στρατοπέδου.
«Πώς μπορείτε να ξεκινήσετε κάνετε διαδικασία καθαίρεσης σε έναν πρόεδρο που κέρδισε ίσως τις μεγαλύτερες εκλογές όλων των εποχών (δεν υπήρξε Συμπαιγνία με τη Ρωσία, ήταν οι Δημοκρατικοί που την έκαναν), είχε τα πιο επιτυχημένα πρώτα δύο χρόνια οποιουδήποτε προέδρου και είναι ο πιο δημοφιλής Ρεπουμπλικάνος στην ιστορία του κόμματος με 93%;», διερωτήθηκε μέσω ο Τραμπ.
Ο Τραμπ δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό το tweet, καθώς λίγο νωρίτερα είχε δώσει την εξήγηση του γιατί θέλουν να τον αποπέμψουν.
«Όπως έχω δηλώσει πολλές φορές, εάν οι Δημοκρατικοί αναλάβουν τη Βουλή ή τη Γερουσία, θα υπάρξει αναταραχή στις χρηματαγορές. Κερδίσαμε τη Γερουσία, κέρδισαν τη Βουλή. Τα πράγματα θα συμβιβαστούν. Θέλουν μόνο να με καθαιρέσουν επειδή ξέρουν ότι δεν μπορούν να κερδίσουν το 2020», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η θητεία του είναι πάρα πολύ επιτυχημένη.
Νέο πρόβλημα για Ν.Τραμπ: Η Apple έχασε 452 δισ. σε 3 μήνες, ή 2 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας! - Άρχισε η νέα κρίση;
Μήπως η συντριβή των χρηματιστηριακών αγορών παγκοσμίως το τελευταίο διάστημα προμηνύει μια νέα σφοδρή κρίση; Αυτό είναι το ερώτημα που κυριαρχεί στους περισσότερους επενδυτικούς κύκλους το τελευταίο διάστημα, καθώς αν και οι διεθνείς αγορές έχασαν περίπου 12 τρισ. δολάρια το 2018, το νέο έτος που άρχισε μόλις... δείχνει να μην διαφοροποιείται.
Μετά την ανακοίνωση της Apple ότι οι πωλήσεις τους κατά το πρώτο τρίμηνο θα είναι πολύ, πολύ χαμηλότερες από τις προβλέψεις, η τιμή των μετοχών της Apple άρχισε να καταρρέει και μέχρι το τέλος της συνεδρίασης την Τετάρτη, η εταιρεία είχε χάσει 75 δισεκατομμύρια δολάρια στην κεφαλαιοποίηση της.
Συμπεριλαμβανομένων των 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων που μόλις "καταστράφηκαν", η αξία της Apple έχει μειωθεί κατά 452 δισεκατομμύρια δολάρια από τις 3 Οκτωβρίου.
Δηλαδή σε μόλις τρεις μήνες, η Apple έχει χάσει 452 δισεκατομμύρια δολάρια στην κεφαλαιοποίησή της, δηλαδή δύο φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας (182 δισ. ευρώ).
Οι μετοχές της Apple έχουν μειωθεί κατά 39,1% από τις 3 Οκτωβρίου, όταν ο τίτλος έφθασε στο υψηλότερο σημείο των 52 εβδομάδων στα 233,47 δολάρια ανά μετοχή.
H κεφαλαιοποίησή της έχει φθάσει πλέον τα 674 δισεκατομμύρια δολάρια, οι ζημιές αυτές είναι μεγαλύτερες από την ατομική αξία των 496 εισηγμένων του S&P 500 - συμπεριλαμβανομένων των Facebook και J.P. Morgan.
Την ίδια ώρα, το μέγεθος του πλούτου που οι επενδυτές των χρηματιστηρίων έχουν μόλις χάσει είναι εκπληκτικό.
Αν κάνουμε μια μικρή σύγκριση, βλέπουμε ότι οι επενδυτές της Apple έχουν χάσει:
- περισσότερο από το διπλάσιο του μεγέθους της Wells Fargo
- περισσότερο από τρεις φορές το μέγεθος της McDonald's
- περισσότερο από πέντε φορές το μέγεθος της Costco
- περισσότερο από 10 φορές το μέγεθος της Raytheon
- περισσότερο από τρεις φορές το μέγεθος της McDonald's
- περισσότερο από πέντε φορές το μέγεθος της Costco
- περισσότερο από 10 φορές το μέγεθος της Raytheon
Σε αυτό το σημείο, οι χρηματοπιστωτικές αγορές των ΗΠΑ είναι υπερευαίσθητες σε οποιοδήποτε κομμάτι κακών ειδήσεων και το γεγονός ότι οι πωλήσεις της Apple είναι πολύ χαμηλότερες στην Κίνα είναι σίγουρα άσχημα νέα.
Όπως αναφερόταν από traders, η Apple ζει τις «πιο σκοτεινές ημέρες της στην εποχή του iPhone». Φυσικά η Apple είναι δεν είναι η μόνη που δίνει αρνητικά μηνύματα.
Η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται ουσιαστικά σε όλο τον πλανήτη.
Η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται ουσιαστικά σε όλο τον πλανήτη.
Πέρα από την Apple, οι επενδυτές επηρεάστηκαν επίσης από τη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση της αμερικανικής εργοστασιακής δραστηριότητας από τη Μεγάλη ύφεση.
Ο δείκτης παραγωγής ISM, ο οποίος παρακολουθείται στενά, έπεσε σε χαμηλό δύο ετών, παρέχοντας περαιτέρω στοιχεία για την επιβράδυνση της ανάπτυξης. Επιπλέον, και οι δυο δείκτες economic surprise του Bloomberg "έγιναν αρνητικοί για πρώτη φορά μετά την εκλογή του Tραμπ".