Δεν σταματάει να αναφέρεται σε «Μακεδονία», «Μακεδόνες» και τη «μακεδονική» γλώσσα ο Ζόραν Ζάεφ αυτή τη φορά σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Η1 των Σκοπίων το βράδυ της Τετάρτης δείχνοντας πως δεν πρόκειται οι Σκοπιανοί επί της ουσίας να σεβαστούν έστω και την Συμφωνία των Πρεσπών.
Αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι το ζήτημα της εθνότητας η Ελλάδα ποτέ δεν το διαπραγματεύθηκε!
Λίγες ώρες μετά τη διαρροή ότι ετοιμάζεται κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα μετά τις συνεχείς αναφορές του στη «Μακεδονία», ο Ζάεφ δήλωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμά μας να είμαστε "Μακεδόνες" και μιλάμε τη "μακεδονική" γλώσσα» και του «ξεκόβει» από την αρχή.
Ο Ζάεφ με τις συνεχείς αυτές αναφορές επιδιώκει να διεθνοποιήσει το γεγονός ότι υπάρχει κράτος που λέγεται... κυρίως «Μακεδονία» έχει δική του «μακεδονική» γλώωσσα και αποτελείται κυρίως από μια «μακεδονική» ενθνότητα. Με πονηρό τρόπο έτσι διεκδικεί τα ιστορικά και κληρονομικά δικαιώματα της Μακεδονίας.
Εξηγώντας τις διαδικασίες μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Ζάεφ υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύτηκε θέματα ταυτότητας και ότι παραμένει η εθνική ταυτότητα των «Μακεδόνων ως Μακεδόνες».
«Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει ότι είμαι "Μακεδόνας" που ζω σε αυτή την περιοχή» είπε ο Ζάεφ προσθέτοντας ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.
Κατά τον ίδιο, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, «επιτέλους έχουμε μια χώρα που κανείς δεν αμφισβητεί, αυτό για το οποίο πάλεψαν οι πρόγονοί μας».
Έκανε λόγο ακόμα για στήριξη από ΗΠΑ και ΕΕ στους πολιτικούς που βοήθησαν στη σύναψη της συμφωνίας εκωιμώντας ότι μέχρι το τέλος του 2019 ή τις αρχές του 2020 η χώρα του θα γίνει πλήρες κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ.
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κλήθηκε να σχολιάσει και τις ρωσικές αντιδράσεις στη Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι τις κατανοεί «αλλά το 80% των πολιτών στη χώρα είναι υπέρ του ΝΑΤΟ». Η εκτίμησή του ήταν, δε, ότι η Μόσχα δεν θα προσπαθήσει να μπλοκάρει την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο Ζάεφ διατύπωσε, τέλος, την άποψη ότι δεν θα είναι αυτός που θα λάβει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης (σ.σ. μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα) προσθέτοντας ότι «από μόνη της η υποψηφιότητα είναι τιμή για τη "Μακεδονία"».
pronews