2.12.18

Θέλουν να επιβάλουν στρατιωτικό νόμο στη Γαλλία για να γλιτώσει ο Ε.Μακρόν - Στρατός βγαίνει στους δρόμους (upd)

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται πλέον ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εν μέσω των τεράστιων διαδηλώσεων που συγκλόνισαν το Παρίσι εχθές και το μέγα ερώτημα που τίθεται είναι εάν τελικά θα αναγκαστεί να παραιτηθεί εάν δεν καταφέρει να ελέγξει αυτό το τεράστιο κύμα της λαϊκής οργής.

Η γαλλική κυβέρνηση πλέον δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος στη χώρα και απαγόρευση κυκλοφορίας στις μεγάλες πόλεις, μετά τα άγρια επεισόδια αντικυβερνητικών διαδηλωτών των «κίτρινων γιλέκων» και δυνάμεων ασφαλείας.
Αστυνομικά τμήματα και ένα περιπολικό έχουν λεηλατηθεί και αφαιρεθεί ποσότητες όπλων,  που κάτι σημαίνει.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν αμέσως μόλις έφθασε από την Αργεντινή στο Παρίσι, επισκέφθηκε την Αψίδα του Θριάμβου για να επιθεωρήσει από κοντά τις καταστροφές που σημειώθηκαν κατά τα χθεσινά εκτεταμένα επεισόδια στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.
Πλήρως αιφνιδιασμένος από την εξέλιξη των διαδηλώσεων και επιστρέφοντας μουδιασμένος από την Αργεντινή κατευθύνθηκε στην ρημαγμένη Αψίδα του Θριάμβου, προκειμένου να εκτιμήσει τις ζημιές που προκάλεσαν οι διαδηλωτές στο διάσημο διεθνώς μνημείο, ενώ αμέσως μετά θα προεδρεύσει σε εκτεταμένη σύσκεψη στο Ελιζέ όπου θα εξεταστεί και το θέμα της κήρυξης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, μία μορφή στρατιωτικού νόμου, που θα περιορίζει τις ελευθερίες συνάθροισης και διαμαρτυριών των πολιτών.
Ηδη στρατιωτικές μονάδες έχουν αναπτυχθεί γύρω από το προεδρικό μέγαρο, το αεροδρόμιο «Σαρλ ντε Γκολ» και κυβερνητικά κτίρια, ενώ περίπου 5.000 Γάλλοι στρατιώτες είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν για να καταστείλουν τις λαϊκές αντιδράσεις στην «προλεταριοποίηση» που τους επιφύλασσε η προεδρία Μακρόν.
Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας νέας γαλλικής επανάστασης κατά του συστήματος που «ανέθρεψε» και έφερε τον Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας, με τα δημοσκοπικά νούμερα του τελευταίου, πλέον, να καταρρέουν πραγματικά:
Η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου μετά βίας φτάνει στο 20% ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά που έχει καταγράψει ποτέ Γάλλος πρόεδρος.
Αιτία η οικονομική κρίση που πλήττει τη Γαλλία,
- η ανεργία που έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα
-οι μισθοί που καταρρέουν σε συνδυασμό με την μεγάλη αύξηση του κόστους ζωής και 
- η αύξηση των τιμών στα καύσιμα, που ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι
Οι οπλισμένοι πλέον διαδηλωτές, πληροφορίες αναφέρουν  ότι έχουν κλαπεί αστυνομικά όπλα και τυφέκια, θα επαναλάβουν τις διαδηλώσεις αύριο όπως έχουν αναφέρει και πολλοί φοβούνται πως η Γαλλία εισέρχεται σε ένα κύκλο βίας και διαδηλώσεων που είναι άγνωστο πότε θα σταματήσει.
Όλη η χώρα και όχι μόνο το Παρίσι  θυμίζει πραγματικά ένα καζάνι που βράζει και ο Γάλλος πρόεδρος αναζητά την βαλβίδα εκτόνωσης αλλά πολλοί εκτιμούν εις μάτην
Τα βίαια επεισόδια, που σημειώθηκαν το Σάββατο, προκάλεσαν τον τραυματισμό 133 ανθρώπων ενώ 378 τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, σύμφωνα με έναν απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από την αστυνομία. Συνολικά η αστυνομία προέβη σε 412 προσαγωγές.
Από τους 133 τραυματίες, 23 ανήκουν στις δυνάμεις ασφαλείας.
Ολόκληρη τη χθεσινή ημέρα, το Παρίσι έγινε το θέατρο σοβαρών βίαιων επεισοδίων, τα οποία σημειώθηκαν κυρίως στις δυτικές συνοικίες και στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Για ακόμα μια φορά, τα Ηλύσια Πεδία μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης. Αρχικά το επίκεντρο ήταν η Αψίδα του Θριάμβου, γρήγορα όμως, το απόγευμα, οι ταραχές εξαπλώθηκαν σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας, ιδιαίτερα στις λεωφόρους γύρω από την πλατεία.
Στο 84%  τα «κίτρινα γιλέκα» στο... 20% ο Μακρόν!
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, μέλη του κινήματος αγνόησαν τις αστυνομικές απαγορεύσεις και κατέλαβαν τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, για να συγκρουστούν με τα όργανα της τάξης, προβαίνοντας σε περιορισμένης έκτασης καταστροφές.
Παρότι την ίδια ημέρα δεκάδες πολίτες διαδήλωναν σε άλλο σημείο της γαλλικής πρωτεύουσας, καταδικάζοντας «τη βία κατά των γυναικών», τα τηλεοπτικά δίκτυα αφιέρωσαν δυσανάλογα μεγάλο χρόνο στις συγκρούσεις μεταξύ των «Γιλέκων» και της αστυνομίας.
 Υποστηρικτές του αυθόρμητου κινήματος διαμαρτυρίας αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Μακρόν επιλέγει συνειδητά –μέσω των φιλικών της μέσων ενημέρωσης– να εμφανίζει τα «Γιλέκα» ως ταραξίες, προσκείμενους είτε στην δεξιά της Μαρίν Λεπέν ή στην «ανεύθυνη Αριστερά» του Ζαν-Λικ Μελανσόν.
Οι πρώτοι υπολογισμοί της προεδρικής ομάδας, όμως, υπήρξαν άστοχοι, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που θέλουν το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» να απολαμβάνει πρωτοφανή ποσοστά δημοτικότητας (84% των Γάλλων θεωρεί δικαιολογημένο το κίνημα).
Αντί να υποχωρήσει ανώδυνα, το κίνημα των «Γιλέκων» διογκώθηκε, υποχρεώνοντας τον πρόεδρο Μακρόν να ομολογήσει ότι δεν εκτίμησε σωστά την απελπισία των πολιτών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη, ο πρόεδρος Μακρόν αναφέρθηκε λεπτομερώς στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησής του, ενώ, παρότι δεσμεύθηκε να διατηρήσει εν ισχύ τη φορολογία ορυκτών καυσίμων, δήλωσε ότι θα συμβουλευθεί εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, των συνδικάτων και της «κοινωνίας των πολιτών»
pronews