.
πηγη: pronews
Μη μας πολυκουνιέστε τουρκαλάδες... |
SCALP-EG: Το μακρύ χέρι της Πολεμικής Αεροπορίας φθάνει το παλάτι του σουλτάνου στην Άγκυρα
επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών ή άλλων στρατηγικών εγκαταστάσεων βαθιά στην ενδοχώρα του εχθρού – στην Άγκυρα την πρωτεύουσά του, υπάρχουν οι απαραίτητες δεξιότητες: Στις διάθεση της ΠΑ είναι οι πύραυλοι κρουζ SCALP-EG.
Με τα μαχητικά Mirage μπορούν να εξαπολυθούν σε απόσταση περίπου 350 χιλιομέτρων από τον προορισμό τους, χωρίς να χρειαστεί να εισέλθουν τα αεροσκάφη στην περιοχή αεράμυνας του εχθρού – οι πύραυλοι κρουζ στη συνέχεια είναι σε θέση να βρουν το προγραμματισμσμένο σημείο πρόσκρουσης.
Με τον SCALP-EG εξαπολύεται από ασφαλή απόσταση από την αεράμυνα του εχθρού, και στη συνέχεια κατευθύνεται αυτόνομα πετώντας πολύ χαμηλά, κάτω από τα ραντάρ του εχθρού.
Με την ταυτόχρονη χρήση πολλαπλών πυραύλων SCALP-EG κατά του στόχου, ο καθένας θα μπορούσε να πάρει το δικό του δρόμο προσέγγισης ή θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τον στόχο σε διαφορετικό χρόνο. Το δρόμο του προς το στόχο τον βρίσκει με μια εξαιρετική ακρίβεια, χάρη σε ένα ειδικό, μοναδικό στον κόσμο, περίπλοκο σύστημα πλοήγησης τεχνολογίας Tritec.
Αυτό χρησιμοποιεί ταυτόχρονα τρεις ξεχωριστούς και ανεξάρτητους αισθητήρες: Αδρανειακή πλοήγηση με τη βοήθεια GPS/Galileo, ραντάρ υψομέτρησης και παθητικό ανιχνευτή υπέρυθρων ακτίνων. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βρει τον στόχο ακολουθώντας την μορφολογία του εδάφους, μέσω σημείων κατεύθυνσης, ακόμη και κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες – ακόμα και στην περίπτωση που το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης δεν λειτουργεί.
Ο πύραυλος κρουζ εμπίπτει στο Καθεστώς Ελέγχου Τεχνολογίας Πυραύλων (πεδίο εφαρμογής: 500 κιλά ωφέλιμο φορτίο, εύρος άνω των 300 χιλιομέτρων, συγκεκριμένη χρήση, μη μεταβιβάσιμη τεχνολογία). Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η Γαλλία και η Βρετανία εφαρμόζουν το εύρος στο επίπεδο της θαλάσσης, αντί του πιο αποτελεσματικού προφίλ πτήσης σε μεγάλο υψόμετρο – περί τα 500 χιλιόμετρα. Η Τουρκία και οι ΗΠΑ το έτος 2000 προέβησαν σε διαμαρτυρίες στην Γαλλία για την απόφαση της πώλησης των εν λόγω όπλων στην Ελλάδα, με αιτιολογία το Καθεστώς Ελέγχου Τεχνολογίας Πυραύλων.
Η Πολεμική Αεροπορία αναφέρει επίσημα... ως εμβέλεια του SCALP-EG τα 300 χιλιόμετρα και βάρος πολεμικής κεφαλής τα 120 κιλά.
Το βέλτιστο εύρος ενός βλήματος κρουζ επιτυγχάνεται σε ταχύτητες από Mach 0,7 έως Mach 0,85 σε ύψος 20.000 έως 35.000 πόδια. Δεδομένου ότι με ένα τέτοιο πτητικό προφίλ θα μπορούσε να είναι ευάλωτο, η εγκατάσταση ορισμένων παθητικών μέτρων αυτοάμυνας, όπως θερμοβολίδες, είναι πιθανή.
Οι ενσωματωμένες δεξαμενές καυσίμων στο κέντρο του πυραύλου έχουν μια χωρητικότητα που εγγυάται μια εμβέλεια από τουλάχιστον 450 χιλιόμετρα. Για την καλύτερη κατανόηση: Εάν ο πύραυλος εξαπολυθεί από την Θεσσαλονίκη, ακόμη και αν ακολουθήσει την πορεία του εδαφικού αναγλύφου, θα φθάσει στην Αθήνα. Συνήθως οι πιλότοι της ΠΑ εκπαιδεύονται να εξαπολύουν αυτό το βλήμα από μια απόσταση μέχρι 350 χιλιόμετρα από το στόχο – από αυτή την απόσταση, θα συναντήσει τον στόχο με βεβαιότητα [100%].
Για αυτό το εύρος, ο χρόνος πλεύσης του πυραύλου διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Καθοδηγείται από έναν στροβιλοκινητήρα Turbomeca Microturbo TRI 60-30 στην ουρά, φτάνει περίπου 5 μέτρα μήκος και 1,3 τόνους σε βάρος, ο SCALP-EG αναπτύσει μια ταχύτητα από περίπου 1.000 χιλιόμετρα ανά ώρα. Την αναγκαία πρόωση την λαμβάνει από το αεροδυναμικό του σχήμα και τις δύο περιστρεφόμενες πτέρυγες των περίπου 3 μέτρων, που ξεδιπλώνονται αυτόματα όπως εξαπολυθεί. Ο έλεγχος γίνεται από τέσσερα μικρότερα φτερά στην ουρά του.
Στο οπλοστάσιο της ΠΑ
Η ΠΑ έχει πλέον από το 2009 επιχειρησιακά τα δικά της όπλα για έναν πόλεμο εξ αποστάσεως (αναλόγως της μεθοδολογίας μέτρησης – 34 το ελάχιστο, 120 το ανώτατο όριο), τους πυραύλους κρουζ SCALP-EG, ένα όπλο κωδικοποιημένο στην κατηγορία LACM, το οποίο αναπτύχθηκε από ειδικούς στην Γαλλία και την Βρετανία. Αυτός ο πύραυλος ακριβείας είναι εξοπλισμένος με την τελευταία λέξη της τεχνολογία κατασκευής και πλοήγησης. Το αεροδυναμικό σχήμα της ατράκτου αυτού του υποηχητικού πυραύλου, και τα υλικά κατασκευής, το καθιστούν σχεδόν μη ανιχνεύσιμο από τα ραντάρ του εχθρού. Η ΠΑ προμηθεύτηκε αυτό το όπλο από την Γαλλία.
Ο πύραυλος σκέφτεται
Ο SCALP-EG είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο οπλικό σύστημα που μπορεί να συγκριθεί με ένα αυτόνομο αεροσκάφος εν πτήσει. Μοναδική είναι και η αλληλεπίδραση των επιμέρους στοιχείων του συστήματος: Η επεξεργασία των διαθέσιμων γεωγραφικών δεδομένων, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός μέσω φόρτισης των αποστολών από υπολογιστή, η απελευθέρωση από το αεροσκάφος-φορέα, η ακολουθούμενη αυτόνομη ελεύθερη πτήση σε μια μεγάλη απόσταση και η καταπολέμηση του στόχου. Στην ΠΑ ο πύραυλος είναι πιστοποιημένος για το μαχητικό αεροσκάφος Mirage 2000-5 MkII. Με τα αεροσκάφη αυτά είναι εξοπλισμένη η 331Μ στην 114 Πτέρυγα Μάχης.
Για τον λόγο της καταπολέμησης του στόχου, με τη μοναδική τεχνολογία της πολεμικής κεφαλής BROACH μπορεί να διαπεράσει ακόμα και τέσσερα μέτρα πάχους σκυρόδεμα. Κανένα συγκρίσιμο σύστημα στον κόσμο δεν είναι πιο αποτελεσματικό. Η κεφαλή έχει βελτιστοποιηθεί ειδικά για χρήση κατά εν μέρει σκληρών στόχων και στόχων επιφανείας, όπως κέντρα διοίκησης, καταφύγια αεροσκαφών, γέφυρες, αεροσκάφη στο έδαφος ή και ελλιμενισμένα πλοία. Στόχοι υψηλής αξίας του εχθρού. Πιο αναλυτικά, η βάρους 450 πυροκεφαλή αποτελείται από ένα σύστημα αισθητήρων, μια προ-γόμωση, το κύριο στοιχείο διείσδυσης (κύρια γόμωση) και το κύριο φορτίο του συστήματος προγραμματιζόμενης πυροδότησης.
Η προ-γόμωση διαπερνά το ανώτερο στρώμα του στόχου. Αυτή η πρώτη ζημιά διευκολύνει τη διείσδυση και αυξάνει την αποτελεσματικότητά του. Η προ-γόμωση χρειάζεται πάντα για την πυροδότηση μια καθορισμένη απόσταση από το στόχο. Ένας αισθητήρας (μεταβλητού χρόνου πυροσωλήνας) που μετρά την απόσταση στόχου, εξασφαλίζει ότι το σήμα πυροδότησης ενεργοποιείται στο σωστό χρόνο για τον τελικό προορισμό. Το φορτίο στο περίβλημα της κεφαλής προβλέπεται και για καταπολέμηση μαλακών στόχων (αεροσκάφη και οχήματα) στην άμεση περιοχή-στόχο.
Λόγω της υψηλής κινητικής ενέργειας κατά την διαδικασία διείσδυσης, το κύριο εκρηκτικό στοιχείο διεισδύσει στο εσωτερικό του σκληρού στόχου για να τον καταστρέψει. Το ολοκληρωμένο σύστημα προγραμματιζόμενης πυροδότησης λειτουργεί με τους πυροσωλήνες μαζί. Στη συνέχεια, το σύστημα προγραμματιζόμενης πυροδότησης είναι σε θέση να καταμετρήσει τα επίπεδα και τις κοιλότητες στην διαδικασία διείσδυσης, και πυροδοτείται ανάλογα με τον προγραμματισμό.
Επιχειρησιακή εφαρμογή
Η πρώτη πολεμική εφαρμογή αναφέρεται ότι έγινε από την Βασιλική Πολεμική Αεροπορία (RAF) κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Απελευθέρωσης του Ιράκ το 2003. Σύμφωνα με τα βρετανικά στοιχεία, το σύνολο των 27 πυραύλων που εξαπολύθηκαν, έπληξαν και κατέστρεψαν τους στόχους τους. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για την εφαρμογή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη το 2011, η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία, η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία (Armée de l’air) και η Ιταλική Πολεμική Αεροπορίοα (Aeronautica Militare) έκαναν χρήση αυτού του όπλου. Το Υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας αναφέρει μια επιτυχία της τάξεως του 97% για 20 έως 30 βλήματα.
πηγη: pronews