Είχα την εντύπωση ότι ο χρυσός είναι άοσμος....Juan |
Aνακοίνωση σχετικά με όσα έχουν ειπωθεί τις τελευταίες ημέρες μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση χρυσού εξέδωσε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.
Τονίζεται ότι με τη διατύπωση κριτικής, με πρόσχημα την έκφραση γνώμης, επιχειρείται χειραγώγηση του χειρισμού της υπόθεσης και προσθέτουν ότι «οι Εισαγγελείς και οι Δικαστές ενεργούν σύμφωνα με το νόμο και τη συνείδησή τους και δεν πτοούνται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους από ανεύθυνες απειλές μηνύσεων».
Η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος έχει ως εξής:
«Με αφορμή το περιεχόμενο ανακοινώσεων κατά εισαγγελικών λειτουργών για χειρισμούς τους σε εκκρεμή, στο στάδιο της κύριας ανάκρισης, υπόθεση, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος τονίζει ότι η εκτόξευση απειλών κατά εισαγγελικών λειτουργών με το πρόσχημα της έκφρασης γνώμης ή διατύπωσης κριτικής είναι αντίθετη στο νομικό μας πολιτισμό, καθόσον με αυτό τον τρόπο επιχειρείται η χειραγώγηση του χειρισμού της υπόθεσης. Οι ανωτέρω ενέργειες αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο των κατά νόμο αρμοδίων να κρίνουν Εισαγγελικών και Δικαστικών Λειτουργών. Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος θεωρεί ότι οι παρεμβάσεις αυτού του είδους αφενός μεν υποκαθιστούν τη συντεταγμένη λειτουργία της δικαιοσύνης, αφετέρου δε υποσκάπτουν το δικαιϊκό οικοδόμημα της Χώρας. Οι Εισαγγελείς και οι Δικαστές ενεργούν σύμφωνα με το νόμο και τη συνείδησή τους και δεν πτοούνται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους από ανεύθυνες απειλές μηνύσεων».
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μιλούσε για νόμιμο εμπόριο χρυσού και όχι χρυσού κρεμασμένου πάνω σε γιλέκο με τσιγκέλια. Η ανακρίτρια διαφθοράς, που προφυλάκισε τους κατηγορουμένους της πολύκροτης υπόθεσης και μετά ζητούσε την ανάκληση, είχε ζητήσει τηλεφωνικά απαντήσεις από την ΑΑΔΕ σχετικά με την εξαγωγή χρυσού.
Η επιτραπέζια αντισφαίριση (πινγκ-πονγκ) ευθυνών για την επίμαχη υπόθεση ανάμεσα σε αστυνομικές και δικαστικές αρχές συνεχίζεται, με ποσοστώσεις των λανθασμένων κινήσεων. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που προέρχονται από την Ελληνική Αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εκφράζονται οι παρακάτω θέσεις για την υπόθεση:
● Σε τελικό στάδιο ο εισαγγελέας που γνώριζε την υπόθεση ζήτησε κατάθεση εκτελωνιστή, ο οποίος ουσιαστικά «γνωμοδότησε» πως πρόκειται για λαθρεμπορία.
● Οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια της έρευνας μιλούσαν με εισαγγελέα Εφετών αλλά και τον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης ο οποίος είχε γνώση της υπόθεσης ενώ ήταν ο ίδιος που άσκησε ποινικές διώξεις στους κατηγορουμένους.
● Η δικογραφία εμπεριέχει 30 εισαγγελικές διατάξεις και βουλεύματα για άρσεις απορρήτου των επικοινωνιών, βιντεοσκοπήσεις και παρακολουθήσεις, που σχετίζονται με την κατηγορία της λαθρεμπορίας σε βαθμό κακουργήματος.
● Στις 25 Οκτωβρίου υπήρξαν συζητήσεις αστυνομικών και εισαγγελέα με μια μικρή διαφωνία, να μην μπει στην ενιαία δικογραφία για τις δύο εγκληματικές οργανώσεις ένα «παρακλάδι» της που αφορούσε την εξαγωγή πανάκριβων ρολογιών στη Γερμανία, χώρα Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα αποδομούσε την κατηγορία της λαθρεμπορίας.
● Το έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στις 3 Νοεμβρίου κάνει λόγο για το νόμιμο εμπόριο χρυσού, το θεσμοθετημένο. Για την πολύκροτη υπόθεση, οι αστυνομικοί αναρωτιούνται αν οι «ασυνόδευτες» εγγράφων πλάκες χρυσού χωρίς λογότυπα νομιμότητας, που… μετακινούνταν με ΚΤΕΛ, πάνω σε ανθρώπους με «χρυσά γιλέκα», είναι νόμιμος εμπορικός χρυσός.
● Η ανακρίτρια διαφθοράς, που διέταξε τις προφυλακίσεις 8 κατηγορουμένων και πολύ σύντομα την ανάκλησή τους, είχε ζητήσει τηλεφωνικά από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διευκρινίσεις για τη νομιμότητα των εξαγωγών χρυσού σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση για να λάβει προφορικές απαντήσεις από μία διευθύντρια που αναφέρθηκε σε δύο σχετικές υποθέσεις του 2013 και του 2015, κάτι που έγινε και γραπτώς στις 3 Δεκεμβρίου, την περασμένη Δευτέρα.
● Το διαβιβαστικό της δικογραφίας, που σχημάτισαν τα στελέχη του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, δόθηκε στους δικαστικούς λειτουργούς 10 ημέρες νωρίτερα από την έναρξη της αστυνομικής επιχείρησης, για την οποία έδωσαν το πράσινο φως.
Όπως και να έχει, η δικογραφία για λαθρεμπόριο χρυσού πλημμεληματικής ή κακουργηματικής μορφής φαίνεται πως χάθηκε στη… μετάφραση από αστυνομικούς και δικαστικούς λειτουργούς. Και αυτό γιατί η αναφορά δύο τελωνειακών υπαλλήλων για παράνομη εξαγωγή χρυσού σε «τρίτη χώρα» και η ποινική μεταχείρισή της συμπεριέλαβε ως… τρίτη χώρα και την Τουρκία παρά το ειδικό και αδασμολόγητο καθεστώς στην εξαγωγή χρυσού προς τη γειτονική χώρα από κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στην ογκωδέστατη δικογραφία αλλά και στο διαβιβαστικό υποβολής της προς τον εισαγγελέα επισυνάπτονται και τονίζονται δύο καταθέσεις τελωνειακών υπαλλήλων όπου ερμηνεύουν την νομοθεσία και τις ποινές που επιβάλλονται. Ο ένας από αυτούς αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η παράνομη εξαγωγή χρυσού σε τρίτη χώρα σύμφωνα με την από 19-11-2018 Εκθεση Ενορκης Εξέτασης Μάρτυρα του Σπυριδάκου Μιχαήλ συνιστά λαθρεμπορία. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση εντοπισμού παράνομου εμπορεύματος (τοποθετημένο εντός κρύπτης και μη δηλωμένο στην αρμόδια Αρχή) επιβάλλονται επί της αξίας του εμπορεύματος δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις ΦΠΑ 24% σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό/Εθνικό Δασμολόγιο (TARIC CODE) και σχηματίζεται δικογραφία για λαθρεμπόριο πλημ/τικής ή κακουργηματικής μορφής ανάλογα με το ύψος των απωλειών του κράτους».
pronews