Να μην μπλοκάρει την Συμφωνία των Πρεσπών ζήτησε ο Α.Τσίπρας από τον Β.Πούτιν επιβεβαιώνοντας το χτεσινό δημοσίευμά μας . Ο Α.Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά πως η συμφωνία των Πρεσπών ...λύνει δίκαια το ονοματολογικό για να τονίσει "εξήγησα στον Πούτιν γιατί θέλω τη συμφωνία με τα Σκόπια!
Ταυτόχρονα παραδέχτηκε πως συζήτησε για τα εξοπλιστικά της Τουρκίας ζητώντας να μην παραδοθούν οι S-400 στην Αγκυρα καθώς η ΠΑ θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα!
Πιο αναλυτικά, συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν, μετά τη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. O B.Πούτιν τόνισε πώς έγινε συζήτηση για τον "South Stream 2" (ο South Stream 1 που θα περνούσε μέσω Βουλγαρίας , ακυρώθηκε. "Συζητήσαμε για την σύνδεση της Ελλάδας" ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Συζητήσαμε εκτενώς για τις εξελίξεις στη Μεσόγειο αλλά και τον ενεργειακό χάρτη. Εξέφρασα στον πρόεδρο Πούτιν τις ανησυχίες μας για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας κυρίως από τη στιγμή που επιμένει να διατηρεί το casus belli», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.
Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη σταθερή θέση της Ρωσίας για την επίλυση του Κυπριακού και τόνισε πως εκτιμά τη στάση αυτή.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών τονίζοντας πως λύνει δίκαια το ονοματολογικό.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επίσκεψη που είχε κάνει το 2015 στη Μόσχα, σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, και μετά από μια πενταετία αδράνειας -όπως σημείωσε, και είπε πως τότε είχαν συμφωνήσει να ξαναχτίσουν σταθερά την εποικοδομητική σχέση Ελλάδας-Ρωσίας.
Συνεχίζοντας, τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η Ελλάδα αποτελεί κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τηρεί σταθερά τις δεσμεύσεις της, αλλά θεωρεί ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας ή πρωτοβουλία για λύση σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και να βασίζεται σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί της».
Πρόσθεσε επίσης πως «η Ελλάδα είναι χώρα πυλώνας ασφάλειας στην περιοχή» και συμπλήρωσε πως «η Ρωσία το διάστημα αυτό ανέπτυξε τη δυναμική της στην ενδιαφέρουσα αλλά εύθραυστη περιοχή μας».
«H επίσκεψή μου πραγματοποιείται με ευκαιρία την συμπλήρωσης 190 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, που βασίζονται σε ισχυρούς ιστορικούς, θρησκευτικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας και το δώρο που έλαβα σήμερα, αναδεικνύει ακριβώς αυτούς τους ισχυρούς δεσμούς που σφράγισαν, άλλωστε, και των ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Θεωρώ ότι το σημαντικό αυτό ιστορικό υπόβαθρο, μας έχει επιτρέψει να οικοδομήσουμε διαχρονικά μια σταθερή αλλά και δυναμική σχέση, μια σχέση που μας έδωσε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας ακόμα και όταν οι γεωπολιτικές εξελίξεις μας χώριζαν», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Στην αρχική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε ότι Ελλάδα και Ρωσία έχουν 190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων καθώς και τη χαρά του για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού.
«Συζητήσαμε για την εμβάθυνση της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας σε όλους τους επιμέρους κλάδους», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι σε αυτό θα συμβάλλουν και οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Δώσαμε έμφαση στην εμπορική και επενδυτική συνεργασία, που δείχνει καλή δυναμική. Πέρυσι αυξήθηκε το διμερές εμπόδιο κατά 27%, ενώ φέτος αυξήθηκε μέχρι τον Σεπτέμβριο κατά 11%. Οι διμερείς επενδύσεις ανέρχονται στα 700 εκατομμύρια δολάρια», ανέφερε ο πρόεδρος Πούτιν.
Βασικός προμηθευτής ενέργειας η Ρωσία
Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε έμφαση στον ενεργειακό τομέα, λέγοντας ότι η Ρωσία προμηθεύει με ενεργειακούς πόρους «πάνω από το 50% του φυσικού αερίου και το 10% του πετρελαίου στην Ελλάδα.
«Εξετάσαμε τη συμμετοχή της Ελλάδας στη νότια διαδρομή, τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της καινοτομίας. Υπάρχουν ρωσικές εταιρείες που θέλουν να βγουν στην ελληνική αγορά με ποικίλα προϊόντα και υπηρεσίες. Κάθε χρόνο έχουμε αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ πολιτισμού. Το 2019 θα έχουμε έτος γλώσσας και λογοτεχνίας, σημείωσε.
Ανάπτυξη του τουρισμού
Παράλληλα, οι δύο πολιτικοί συζήτησαν εκτενώς για τον τουρισμό και την ενίσχυσή του.
«Συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη του τουρισμού, ώστε να επισκέπτονται οι Έλληνες τα αξιοθέατα της χώρας μας», ανέφερε ο πρόεδρος Πούτιν, που αναφέρθηκε στα έργα που κάνει η κυβέρνησή του για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη Μαύρη Θάλασσα και τη δημιουργία καινούριων θέρετρων στην Κριμαία
Ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε και το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και τις προοπτικές που υπάρχουν για την ανάπτυξη σχετικών έργων στη Μαύρη Θάλασσα.
Η εμβάθυνση των σχέσεων μέσω μίας σειράς συνεργασιών καθώς και ο τομέας της ενέργειας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στα 25 χρόνια του συμφώνου φιλίας και στις σχέσεις των δύο πλευρών που στηρίζονται στη βάση της καλής γειτονίας. Όπως τόνισε αναλύθηκε η συνεργασία σε όλους τους τομείς και υπογράμμισε ιδιαίτερα την εμπορική συνεργασία των δύο πλευρών.
Όπως είπε το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 27% και οι εμπορικές συναλλαγές ανέρχονται στα 700 εκατομμύρια δολάρια.
Σε αυτό συνέβαλε, κατά τον κ. Πούτιν και η συνεδρίαση της κοινής επιτροπής που συνεδρίασε προ ημερών.
Τόνισε τη σημασία της Ελλάδας στο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης και εξέφρασε την ελπίδα να συμμετάσχει και του χρόνου.
Αναφέρθηκε στη σημασία και τον ρόλο του ενεργειακού τομέα και στο ελληνικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στον νότιο άξονα. Όπως τόνισε πάνω από 50% του φυσικού αερίου στην Ελλάδα προέρχεται από τη Ρωσία.
Ο ρώσος πρόεδρος σημείωσε και το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και τις προοπτικές που υπάρχουν για την ανάπτυξη σχετικών έργων στη Μαύρη Θάλασσα. Πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξουν όπως είπε η Μόσχα, η Αγία Πετρούπολη και το Ροστόφ.
Τα βασικά σημεία της ομιλία του Βλάντιμιρ Πούτιν
- Μας ενώνουν μεγάλες προοπτικές
- γιορτάζουμε 190 χρόνια συμφώνου φιλίας
- έχουμε σκοπό να έχουμε την καλή σχέση με βάση την καλή γειτονία
- Αναλύσαμε τη συνεργασία σε όλους τους τομείς
- θα συμβάλλουν σε αυτό όλες οι συμφωνίες που υπογράψαμε
- δώσαμε έμφαση στην εμπορική συνεργασία
- πέρυσι αυξήθηκε 2,7 δισ το διμερές εμπόριο
- οι συνολικές επενδύσεις ανέρχονται σε 700 εκατ. δολάρια
- αυτές τις ημέρες είχαμε τη συνεδρίαση της διυπουργικής που λειτουργεί καλά
- να τονίσω τη συμμετοχή της Ελλάδας στο φόρουμ της Αγίας Πετρόπουλης
- αναμφίβολα σημαντικός κλάδος της ενέργειας
- η Ρωσία προμηθεύει την Ελλάδα με αέριο
- συζητήσαμε για τα έργα μεταφοράς του αερίου με τη Νότια Διαδρομή,
- τη συνεργασία σε άλλους τομείς
- υπάρχουν ρωσικές εταιρείες που θέλουν να βγουν στην ελληνική αγορά με πολλά προϊόντα και υπηρεσίες
- κάθε χρόνο έχουμε καλλιτεχνικά φεστιβάλ
- στις 23 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε το έτος τουρισμού Ελλάδας-Ρωσίας
- πέρυσι επισκέφθηκε αριθμός ρεκόρ Ρώσων τουριστών
- φέτος περιμένουμε ότι θα πάνε 1 εκατ.
- θέλουμε να στηρίξουμε τον τουρισμό και να έρθουν περισσότεροι Ελληνες στη Ρωσία
- έχει προοπτικές η κρουαζιέρα στη Μαύρα Θάλασσα.
- συζητήσαμε για το κυπριακό και τις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ.
Τα βασικά σημεία της ομιλίας Τσίπρα
- Να ευχαριστήσω το πρόεδρο Πούτιν για τη φιλοξενία και τις συνομιλίες μας.
- Οπως ανέφερε ο πρόεδρος Πούτιν η επίσκεψη πραγματοποιείται με την ευκαιρία των 190 χρόνων διπλωματικών σχέσεων.
- Θεωρώ ότι το σημαντικό υπόβαθρο μας εμπνέει να οικοδομήσουμε σταθερή και διαχρονική σχέση.
- Είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι στο Κρεμλίνο, η τρίτη ως πρωθυπουργός στη Ρωσία. Οι προηγούμενες επισκέψεις έγιναν σε δύσκολη περίοδο τότε που η βούληση της κυβέρνησης μας ήταν να χτίσουμε σταθερά την εποικοδομητική σχέση των δύο χωρών μετά από μια πενταετία αδράνειας.
- Την περίοδο που πέρασε αναδείχθηκε μέσα από την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά να κάνει και πολυδιάστατη πολιτική.
- Ερχομαι εδώ τώρα σε διαφορετική περίσταση. Η Ελλάδα έχει βγει από την κρίση η οικονομία και η κοινωνία άντεξαν έχουμε αισιοδοξία για το μέλλον και άρα είναι καλύτερες οι προϋποθέσεις για να χτίσουμε τη συνεργασία.
- Η Ελλάδα είναι χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή.
- Η Ρωσία το διάστημα αυτό ανέπτυξε τη δυναμική της σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο στην ενδιαφέρουσα και εύθραστη αυτή περιοχή.
- Ο ελληνορωσικός διάλογος καθίσταται ακόμη πιο σημαντικός. Δεν είναι παντα εύκολος, αποδείχθηκε και το καλοκαίρι.
- Η επιθυμία μας να μείνει στις σταθερές ράγες μας βοηθά να ξεπερνάμε τις δυσκολίες. Συζητήσαμε για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τον νέο ενεργειακό χάρτη, τις σχέσεις και των δύο με την Τουρκία, εξέφρασα τις ανησυχίες μας για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας, για το νέο ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται στην ανατολική Ευρώπη με τους δύο αγωγούς. Για τον turkish stream που αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδας.
- Υπογράμμισα τη σταθερή σχέση της Ρωσίας για το κυπριακό. Τόνισα τον κρίσιμο ρόλο που θα έχει το ΣΑ του ΟΗΕ στην οριστική λύση του κυπριακού.
- Συζητήσαμε για προοπτικές ειρήνης στη Συρία και στη Λιβύη.
- Συνομιλήσαμε και για τις εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια.
- Μου έδωσε την ευκαιρία ο Πούτιν να εξηγήσω τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για την ονομασία των βόρειων γειτόνων μας. Οτι και για εμάς το όνομα Μακεδονία είναι κομμάτι της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς. Και για αυτό θεωρώ ότι η συμφωνία των Πρεσπών θέτει το ζήτημα σε δίκαιη βάση και αντιμετωπίζουμε το θέμα των διενέξεων που θα αποσταθεροποιούσαν την περιοχή.
- Συζητήσαμε και για το ΝΑΤΟ τονίζοντας τη σημασία του διαλόγου, ειδικά αυτή την περίοδο