14.12.18

Βίντεο και σκληρές φωτό από την εξουδετέρωση του τρομοκράτη του Στρασβούργου: Νεκρός με το όπλο δίπλα στο κεφάλι του

Βίντεο και φωτογραφίες σοκ από την εξουδετέρωση του Σερίφ Σεκάτ είδαν το φως της δημοσιότητας
Ο Σερίφ Σεκάτ, ο άνθρωπος που σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 13 το βράδυ της Τρίτης στο Στρασβούργο, έπεσε νεκρός γιατί άνοιξε πρώτος πυρ κατά των αστυνομικών αν και για πολλούς το τέλος του ήταν ήδη προδιαγεγραμμένο.

Σχεδόν 48 ώρες, περισσότεροι από 700 αστυνομικοί, αναζητούσαν παντού τον 29χρονο Σερίφ Σεκάτ, τον άνθρωπο με τις 27 καταδίκες, που από την πρώτη στιγμή αναγνωρίστηκε ως ο δράστης της επίθεσης στο Στρασβούργο. Έπεσε νεκρός το βράδυ της Πέμπτης μετά από επιχείρηση των αρχών. Και λίγο μετά, ο Ισλαμικό Κράτος φρόντισε να οικειοποιηθεί την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι ο Σεκάτ ήταν «μαχητής» του.
Ο Σερίφ Σεκάτ «ανήκε στους στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους» ανέφερε ο ISIS μέσω του προπαγανδιστικού του οργάνου, του «πρακτορείου» AMAQ.
Ο 29χρονος δράστης δεν έφυγε από το Στρασβούργο μετά την επίθεση. Ύστερα από τη διπλή ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς και στρατιωτικούς, τραυματισμένος στο χέρι έκλεψε ταξί και πήγε στη συνοικία Νεντόρφ (στη νότια πλευρά του Στρασβούργου), όπου είχε μεγαλώσει. Εκεί τον βρήκαν το βράδυ της Πέμπτης.
Σε πολλά γαλλικά ΜΜΕ έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της μια φρικιαστική φωτογραφία που τον δείχνει νεκρό μπροστά στην πόρτα ενός σπιτιού, με ένα περίστροφο δίπλα του. Στο πρόσωπό του έχει αίματα.  
Το βράδυ της Πέμπτης (13.12.2018), μετά από πληροφορία που έλαβαν και από μια γυναίκα κάτοικο της περιοχής, οι γαλλικές αρχές έκαναν την επιχείρηση στη Νεντόρφ. «Πυροβόλησε εναντίον μιας ομάδας αστυνομικών (…) η οποία ανταπέδωσε» τα πυρά, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην αστυνομία.
Ο Σεκάτ εντοπίστηκε περίπου τις 22:00 (ώρα Ελλάδας) από τρεις αστυνομικούς καθώς «περιφερόταν» στον δρόμο, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέρ, ο οποίος μετέβη νωρίς το βράδυ της Πέμπτης στο Στρασβούργο.
Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον συλλάβουν, αλλά εκείνος στράφηκε, τους αντιμετώπισε και «άνοιξε πυρ» πρώτος, με τους αστυνομικούς «να ανταποδίδουν αμέσως και να εξουδετερώνουν τον δράστη της επίθεσης», συμπλήρωσε ο Καστανέρ.
Περίμετρος ασφαλείας απέκλεισε την πρόσβαση στην οδό Λαζαρέ, όπου σκοτώθηκε ο Σερίφ Σεκάτ, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. «Μπράβο!» φώναζαν στους αστυνομικοί κάποιοι που έσπευσαν στο σημείο.
Οι γαλλικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι αναζητούσαν τον 29χρονο και τον ήθελαν «νεκρό ή ζωντανό».
Είχαν δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία και τη φωτογραφία του καθώς και έναν τηλεφωνικό αριθμό για να μπορούν οι πολίτες να δώσουν πληροφορίες. Οι τηλεφωνικές κλήσεις και οι μαρτυρίες αυτές φέρονται να ήταν καθοριστικές. Κατά πηγή προσκείμενη στην έρευνα, μια γυναίκα ενημέρωσε ότι είδε τον Σεκάτ νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης. Σχολίασε ότι έμοιαζε με φυγά και είχε τραύμα στο χέρι. 
Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, ο Σερίφ Σεκάτ είναι καταδικαστεί 27 φορές στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία. Οι καταδίκες αυτές αφορούσαν εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου και όχι τρομοκρατία. Φέρεται να προσηλυτίστηκε και να ριζοσπαστικοποιήθηκε στη φυλακή το 2015. Μάλιστα, λέγεται πως είχε αφίσα του Οσάμα μπιν Λάντεν μέσα στο κελί του, μια από τις φορές που είχε φυλακιστεί.

Επικαλούμενος μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν την επίθεση της Τρίτης στο Στρασβούργο, ο γενικός εισαγγελέας του Παρισιού, που ανέλαβε την έρευνα, είχε εξαρχής δηλώσει ότι ο Σεκάρ φώναξε «Αλλάχ Άκμπαρ» όταν άνοιξε πυρ στη χριστουγεννιάτικη αγορά. Πυροβόλησε επανειλημμένα πολίτες που βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης, επιτέθηκε με μαχαίρι σε άλλους. Σκότωσε επί τόπου δυο ανθρώπους (ο ένας ήταν τουρίστας από την Ταϊλάνδη), άφησε εγκεφαλικά νεκρό έναν άλλο (πέθανε την Πέμπτη στο νοσοκομείο) και τραυμάτισε άλλους 13.
Μετά την πρώτη ανταλλαγή πυροβολισμών και όντας κι ο ίδιος τραυματίας, έκλεψε ταξί για να διαφύγει. Πήγε στη Νεντρόφ, όπου είχε μεγαλώσει, κι εκεί αντάλλαξε για δεύτερη φορά πυροβολισμούς με αστυνομικούς. Και πάλι κατάφερε να ξεφύγει. Όπως και μερικές ώρες νωρίτερα, όταν αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι του για να τον συλλάβουν στο πλαίσιο έρευνας για ληστεία και απόπειρα ανθρωποκτονίας. Είχε φάκελο S («sûreté de l’État», που σημαίνει πως θεωρείτο απειλή για τη δημόσια ασφάλεια και τελούσε υπό παρακολούθηση).
Ο Εμανουέλ Μακρόν, μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter, δεν άργησε να δώσει συγχαρητήρια στις αρχές ασφαλείας για την επιχείρηση στη Νεντόρφ και τον εντοπισμό του δράστη. Ευχαρίστησε «το σύνολο των υπηρεσιών που κινητοποιήθηκαν», διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνησή του είναι «απόλυτα» δεσμευμένη στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
«Ευχαριστώ το σύνολο των υπηρεσιών που κινητοποιήθηκαν, τους αστυνομικούς, τους χωροφύλακες και τους στρατιωτικούς. Η δέσμευσή μας εναντίον της τρομοκρατίας είναι απόλυτη», έγραψε ο Μακρόν.
Στο Στρασβούργο, η ζωή άρχισε σιγά-σιγά να επανέρχεται σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Την Πέμπτη, τα σχολεία άνοιξαν ξανά. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η χριστουγεννιάτικη αγορά, η οποία προσελκύει κάθε χρόνο δύο εκατομμύρια τουρίστες, θα λειτουργήσει κανονικά σήμερα.
Μετά την επίθεση, η γαλλική κυβέρνηση ανέβασε στην ανώτατη κλίμακα το επίπεδο συναγερμού για τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών, στο πλαίσιο του σχεδίου Vigipirate.
Η παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου ήταν ο στόχος μιας σχεδιαζόμενης επίθεσης, που όμως απετράπη, τον Δεκέμβριο του 2000.
Πόλη «τουριστική», με «ταυτότητα γαλλική και ευρωπαϊκή», το Στρασβούργο «είναι περιπόθητος στόχος εδώ και πάρα πολλά χρόνια», επισήμανε η Αν Τζουντιτσελί, διευθύντρια του κέντρου μελετών Terrorisc.

Η επίθεση καταγράφηκε ενώ στη Γαλλία παραμένουν σε ισχύ αυστηρά μέτρα εξαιτίας της αυξημένης απειλής διάπραξης τρομοκρατικών ενεργειών μετά το κύμα τζιχαντιστικών επιθέσεων χωρίς προηγούμενο, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 246 ανθρώπους από το 2015, χωρίς να λογαριάζονται τα θύματα της επίθεσης στο Στρασβούργο.