Πώς θα έπρεπε να αντιδρά ένα κράτος της ΕΕ (μικρό ή μεγάλο) στο οποίο, πριν μερικές δεκαετίες, ξένη χώρα εισέβαλε και έκτοτε κατέχει παράνομα με στρατό το μισό του έδαφος; Πώς όφειλε να αντιδρά ένα τέτοιο κράτος στο οποίο η χώρα εισβολέας διαπράττει στο κατεχόμενο έδαφός του εγκλήματα πολέμου, όπως ο εποικισμός, και καταστρέφει συστηματικά τις εκκλησίες και πολιτιστικά μνημεία εν μέσω του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς; Πώς όφειλε να αντιδρά ένα ευρωπαϊκό κράτος με αποφάσεις Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων (ΕΔΑΔ) εναντίον του εισβολέα και απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απεφάνθη τελεσίδικα ότι μόνο το Κτηματολόγιο της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι νόμιμο; Πώς όφειλε να αντιδρά ένα κράτος της ΕΕ που έχει δεσμευτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας–ΟΗΕ (άλλο τα ψηφίσματα του ΟΗΕ) οι οποίες έκριναν το κατοχικό καθεστώς ως παράνομη απόσχιση και υποτελές στην Τουρκία; Τα πιο πάνω είναι δείγμα των δυνατοτήτων της Κύπρου μαζί με τόσα άλλα. Στην Ισπανία (εντός ΕΕ) προέκυψε απόπειρα απόσχισης. Η Ισπανία δεν έχει οτιδήποτε από τα πιο πάνω. Ούτε αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων ή του Συμβουλίου Ασφαλείας /ΟΗΕ, ούτε υπόκειται σε όσα η Κύπρος υποφέρει. Όμως, όταν κάποιοι στην Ισπανία ηγήθηκαν οργανωμένης απόσχισης από τη χώρα, η Κυβέρνηση ενημέρωσε την ΕΕ ότι το Ισπανικό Σύνταγμα ανήκει στον πυρήνα του κράτους δικαίου της ΕΕ και προχώρησε με εντάλματα σύλληψης όσων ηγήθηκαν της απόπειρας απόσχισης. Κάποιοι είναι στη φυλακή και μερικοί διέφυγαν εκτός.
«Δεν είμαστε Ισπανία», θα αντιτείνουν οι μόνιμα αντιρρησίες και απολογητές, που ουδέποτε κατανόησαν τι σημαίνει αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμός. Η πολιτική της Ισπανίας στεναχώρησε μερικούς στην ΕΕ, αλλά έτσι λειτουργούν κράτη με αυτοσεβασμό. Η πολιτική της Κυπριακής Κυβέρνησης είναι ντροπιαστική, αλλά βολεύει την ΕΕ, που εγκωμιάζει τους βολικούς Κύπριους αξιωματούχους. Ταυτοχρόνως, εκπρόσωποι του κατοχικού καθεστώτος βρίσκονται στην ΕΕ, συστήνονται και επικοινωνούν με επιστολές και έγγραφα ως αξιωματούχοι της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας της Κύπρου». Στην ΕΕ βρίσκονται με τα διαβατήρια και ταυτότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία όμως «πολεμούν» με όλα τα μέσα, για να πείσουν ότι είναι ανύπαρκτη. Δυστυχώς, αυτή η Κυπριακή. Κυβέρνηση άνοιξε τις πόρτες στους αποσχιστές του κατοχικού καθεστώτος, για να προπαγανδίζουν ασύστολα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, που τους παρέχει τα προνόμια Ευρωπαίων πολιτών χωρίς τις υποχρεώσεις!
Τις προάλλες επισκέφτηκε την Κύπρο ο επικεφαλής της Υπηρεσίας στην Ευρωπαϊκή. Επιτροπή με αρμοδιότητες που περιλαμβάνουν τους Κανονισμούς για τα κατεχόμενα (εμπόριο, προϊόντα από Τουρκία, απαγορευμένες ουσίες, ψευδείς πιστοποιήσεις του Τουρκοκυπριακού Επιμελητηρίου, οφθαλμοφανή καταστροφή του Πενταδάκτυλου, αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος επιχειρήσεων και βιοπαλαιστών στις ελεύθερες περιοχές, βανδαλισμοί και καταστροφές σε έργα που χρηματοδοτήθηκαν με κονδύλια της ΕΕ όπως στον Άγιο Παντελεήμονα στην Μύρτου κ.ά.). Για μήνες τεκμηριώνω δημόσια και με παρεμβάσεις μου τις παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Εντούτοις στις συναντήσεις με εκπροσώπους της Κύπρου (περιλαμβανομένου του Προέδρου), δεν τέθηκε οτιδήποτε από τα καυτά αυτά θέματα.
*Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) costas.mavrides@europarl.europa.eu
Φιλελεύθερος