Την απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τουλάχιστον για αυτή την στιγμή επιλέγει την οδό της σύγκρουσης όπως μεταδίδει το πρακτορείο ANSA.
Στην πραγματικότητα οι Βρυξέλλες επιχειρούν να παίξουν ένα «chicken game» με την Ιταλία και επιχειρούν να τεστάρουν τους Σαλβίνι-Ντι Μάιο για το πόσο εννοούν ότι θα «το τραβήξουν μέχρι τέλους».
Η Κομισιόν επισημαίνει στην απόφασή της ότι θα πρέπει να ανοίξει πειθαρχική διαδικασία κατά του τρίτου μεγαλύτερου μέλους του ευρώ.
Η Κομισιόν έκρινε πως οι δημοσιονομικές προβλέψεις της Ρώμης και το χρέος της δικαιολογούν την επιβολή κυρώσεων στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος.
Αυτό σημαίνει πως επέλεξε το δρόμο της σύγκρουσης με την Ιταλία ότι κι αν σημαίνει αυτό για το ευρώ.
Η Ιταλία αντιπροσωπεύει το 11% της ευρωζώνης.
Μολονότι η Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος δεν είναι κάτι καινούργιο στην ΕΕ, η σχέση των Βρυξελλών με την Ρώμη βρίσκεται σε ιδιαίτερα κακή αφού η ιταλική πλευρά έχει επιλέξει να προστατέψει τον λαό της και επιμένει σε έλλειμμα 2,4% για το επόμενο έτος.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,5%, ενώ νωρίτερα είχε ενισχυθεί περισσότερο από 1,1%. Ο δείκτης των τραπεζών είναι στο +1,2% έναντι κερδών 2% πριν από την απόφαση.
Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου είναι στο 3,55%, ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως και στο 3,5%. Παραμένει πάντως επτά μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.
Η γενική αίσθηση, που επικρατεί πάντως στις αγορές είναι ότι οι δύο πλευρές θα αποφύγουν την μετωπική σύγκρουση έως τέλους.
Δηλαδή θα υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός υπό την πίεση των αγορών, αλλά και ενόψει των κρίσιμων Ευρωεκλογών στις οποίες το ισχύον ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα προβλέπεται να δεχτεί πραγματική αποκαθήλωση.
Άλλωστε η ΕΕ ΔΕΝ θα αντέξει μια κρίση στο ευρώ γιατί το μέγεθος της ιταλικής οικονομίας είναι πολύ μεγάλο.
Ρώμη και Βρυξέλλες θα καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό, πριν φτάσουν στις κυρώσεις.
Μεταξύ των κυρώσεων που μπορεί να επιβληθούν είναι επίσης το πάγωμα των κοινοτικών πόρων και η υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, ανάλογο με αυτό, στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα.
Η απόφαση της Επιτροπής αναμένεται να αναζωπυρώσει τις πιέσεις που δέχονται τα ιταλικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά.
Στις 13:15 είναι προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφκις και του επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.
pronews