Διάχυτη είναι η αγωνία και στο επιτελείο της ExxonMobil και στους κυβερνητικούς κύκλους στη Λευκωσία για τα αποτελέσματα της γεώτρησης που πραγματοποιεί ο αμερικανικός κολοσσός στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω κατά τη διάρκεια σύντομης επίσκεψής μου στη Μεγαλόνησο τις προηγούμενες ημέρες. Οι εκτιμήσεις είναι κάτι περισσότερο από θετικές.
Οι ειδικοί αναμένουν ο “στόχος” που έχει εστιάσει το γεωτρύπανο θα αποκαλύψει υπεγιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου. Τίποτα, ωστόσο, δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο μέχρι να έχουμε το αποτέλεσμα. Εάν, όμως, οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, θα αυξηθούν κατακόρυφα και οι πιθανότητες να ανακαλυφθούν αντίστοιχα κοιτάσματα και σε άλλα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και νοτίως της Κρήτης. Από το αποτέλεσμα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και το εάν θα προχωρήσει το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού EastMed.
Στη Λευκωσία δικαιολογημένα θεωρούν ότι στον άτυπο πόλεμο με την Τουρκία έχουν κερδίσει μία κρίσιμη μάχη. Παρά τους λεονταρισμούς του Ερντογάν και άλλων αξιωματούχων του, το μήνυμα της Ουάσιγκτον ήταν πολύ σαφές και έμπρακτο για να το αγνοήσουν οι Τούρκοι. Τον περασμένο Φεβρουάριο, τουρκικά πολεμικά σκάφη είχαν εμποδίσει το πλοίο-γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ να πραγματοποιήσει τη γεώτρηση στο οικόπεδο 3, κάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα βήμα για το “γκριζάρισμα” της κυπριακής ΑΟΖ.
Το γεγονός ότι οι Τούρκοι δεν τόλμησαν να επαναλάβουν τα ίδια με το γεωτρύπανο της ExxonMobil εκ των πραγμάτων ακυρώνει στο πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο εκείνη την τουρκική νίκη. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, την ίδια στάση με την Ουάσιγκτον θα τηρήσει και το Παρίσι για να αποτρέψει παρεμπόδιση της γεώτρησης που έχει προγραμματίσει τους επόμενους μήνες η γαλλική Total. Μπορεί η Γαλλία να μην είναι ΗΠΑ, αλλά δεν είναι χώρα που μπορεί ο Ερντογάν να αγνοήσει. Πολύ περισσότερο, όταν το Παρίσι είναι αποφασισμένο.
Ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν ότι από την γαλλική αποφασιστικότητα και την επιτυχή αποτροπή παρεμπόδισης της γεώτρησης από τουρκικά πολεμικά σκάφη θα κριθεί και ένα άλλο ζήτημα. Η ΕΝΙ, η οποία ποντάρισε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν κοιτάσματα και επένδυσε, έχει περιέλθει σε δυσχερή θέση. Η Ρώμη απέδειξε πως είναι ανίκανη να προασπίσει νόμιμα δικαιώματα της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας.
Το γεγονός αυτό εξωθεί την ΕΝΙ ουσιαστικά να αγοράσει προστασία από τη Γαλλία ή τις ΗΠΑ, συμπράττοντας αντιστοίχως ή με την Total ή με την ExxonMobil. Η ΕΝΙ προτιμάει την Total, αλλά θα το πράξει μόνο εάν διαπιστώσει πως το Παρίσι μπορεί να κρατήσει μακριά τον τουρκικό στόλο. Με άλλα λόγια, οι Γάλλοι έχουν πρόσθετο συμφέρον να αποδείξουν στην πράξη ότι το μπορούν και κατ’ αυτόν τον τρόπο να αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση στον εκτιμώμενο ενεργειακό πλούτο που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με πηγές στη Λευκωσία, οι πετρελαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να επισπευσθεί η λύση του Κυπριακού. Ποτέ, όμως, ούτε εμμέσως έθεσαν ως όρο τη λύση για να προχωρήσουν το ερευνητικό πρόγραμμά τους.
slpress.gr