Γράφει η Σοφία Βούλτεψη |
Το επαναλαμβανόμενο ψέμα που μήνες τώρα ακούγεται από την κυβέρνηση – με βάση πάντα την γνωστή προπαγανδιστική αρχή σύμφωνα με την οποία «το επαναλαμβανόμενο ψέμα μετατρέπεται σε αλήθεια» - είναι ότι η οικονομία πάει καλά!
Το πετάνε έτσι, δίνοντας κάποια άνευ αξίας στοιχεία που τους βολεύουν και αποκρύπτοντας όλα τα υπόλοιπα.
Επιμένω στο θέμα, γιατί είναι σοβαρό. Και γιατί φαίνεται ότι έχουν σκοπό να μας τρελάνουν όλους, καταφεύγοντας στην (επίσης γνωστή) προπαγάνδα των αριθμών.
Με βάση τα στοιχεία που εστάλησαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαμόρφωση του συνολικού δείκτη ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση και ανακοινώθηκαν την 1η Νοεμβρίου από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), και τον Οκτώβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε στις 101 μονάδες (από 101,3 τον Σεπτέμβριο, οπότε και είχε υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με το 105,3 τον Ιούλιο.
Δηλαδή, «βγήκαμε από τα μνημόνια», βαρέσαμε τα νταούλια, αλλά το Οικονομικό Κλίμα υποχωρεί για τρίτο συνεχόμενο μήνα, τα ομόλογα βρίσκονται πάνω από τα 4% (4,2% με 4,5%), οι τράπεζες πήγαν από κραχ σε κραχ και ακόμη και η μεταποίηση κατέβασε τον Οκτώβριο ταχύτητα με την παραγωγή να βρεθεί σε ναδίρ έξι μηνών.
Την ίδια ώρα ανακοινωνόταν και πάλι αύξηση (6,8%) στον γενικό δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο φέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2017, έναντι αύξησης 4,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2017 με το 2016.
Δηλαδή, μιλάμε για διαρκή αύξηση του κόστους παραγωγής, δηλαδή για εισαγόμενο πληθωρισμό.
Επίσης, όπως επίσημα ανακοινώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου είχαμε επιδείνωση του κατά Εξωτερικού Ισοζυγίου, καθώς κατά
857 εκατ. ευρώ αυξήθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου αγγίζοντας τα 910 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, οι εισαγωγές ως απόλυτο μέγεθος αυξήθηκαν περισσότερο από τις εξαγωγές.
Δηλαδή μιλάμε για μεγάλο εμπορικό έλλειμμα.
Συγγνώμη, αλλά όλα αυτά σημαίνει ότι «πάμε καλά»;
Προφανώς όχι, αλλά ο Γκέμπελς έλεγε πως ένα ψέμα πρέπει να το επαναλαμβάνεις πολλές φορές για να γίνει συνείδηση στην κοινή γνώμη.