Η τουρκική κυβέρνηση ανακάλεσε σήμερα την πρέσβειρα της χώρας στην Ουγκάντα, επειδή φωτογραφήθηκε σε μια δεξίωση για την εθνική γιορτή της Τουρκίας ντυμένη με έναν χιτώνα εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία, μια υπόθεση που εξόργισε τους εθνικιστές.
______________________________
Έχει δίκιο η Τουρκική κυβέρνηση. η Πρέσβειρα και οι συνεργάτες της έπρεπε να φορέσουν παραδοσιακές στολές, που να αναδεικνύουν τον πολιτισμό της τουρκίας, όπως οι εικονιζόμενες στην παρακάτω φωτογραφία:
Παραδοσιακές τουρκικές στολές..... Efenpress |
_____________________________________________________________
Η πρέσβειρα Σεντέφ Γιαβουζάλπ ήταν η οικοδέσποινα στη δεξίωση που οργάνωσε η πρεσβεία της Τουρκίας στην Καμπάλα για να γιορτάσει τα 95 χρόνια από την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, στις 29 Οκτωβρίου.
Στον λογαριασμό του κοινοβουλίου της Ουγκάντας στο Twitter δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες της Γιαβουζάλπ, ντυμένης με έναν χιτώνα. Δίπλα της στεκόταν ένας Τούρκος αξιωματούχος, ντυμένος επίσης με αρχαιοελληνική ενδυμασία και με ένα στεφάνι από κλαδί ελιάς στο κεφάλι.
Στη δεξίωση ήταν παρούσα και η πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουγκάντας, Ρεμπέκα Καντάγκα.
Σήμερα, η εθνικιστική εφημερίδα Sozcu δημοσίευσε στην πρώτη σελίδα της τις φωτογραφίες αυτές, υποστηρίζοντας ότι η Γιαβουζάλπ ντύθηκε “Ωραία Ελένη” ενώ ο άγνωστος συνοδός της παρίστανε τον “Δία”. “Τεράστιο σκάνδαλο την Ημέρα της Δημοκρατίας, η πρέσβειρα ήταν η Ελένη και ο βοηθός της ο Δίας” γράφει η εφημερίδα.
Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε κατεπείγουσα έρευνα για τη δημοσίευση των φωτογραφιών σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και τον Τύπο. “Στο πλαίσιο αυτό, ανακλήθηκε η πρέσβειρα”, πρόσθεσε.
Σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε επίσης ότι ανακάλεσε την Γιαβουζάλπ.
Κάθε αναφορά στην αρχαιότητα και τον ελληνικό ή τον ρωμαϊκό πολιτισμό στην Τουρκία προκαλεί την οργή των εθνικιστών. Σύμφωνα με τη Sozcu η πρέσβειρα είναι μια διπλωμάτις καριέρας που υπηρετούσε στην Ουγκάντα εδώ και πέντε χρόνια. Στόχος της ήταν να προωθήσει το 2018 ως “Έτος της Τροίας”, της θρυλικής πόλης τα ερείπια της οποίας πιστεύεται ότι βρίσκονται κοντά στο Τσανάκαλε, στη δυτική Τουρκία.
hellasjournal.com/