Όπως όλα δείχνουν ο Ουκρανός πρόεδρος Π.Ποροσένκο είναι αποφασισμένος να διατηρήσει την ένταση της κρίσης με την Ρωσία σε πολύ υψηλά επίπεδα προφανώς νιώθωντας ότι στηρίζεται από τον Αμερικανό πρόερδο Ν.Τραμπ ο οποίος ακύρωσε χθες την συνάντηση που θα είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Β.Πούτιν στους G-20 στην Αργεντινή.
Έτσι λοιπόν η Ουκρανία απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα κάθε Ρώσο πολίτη ηλικίας 16 έως 60 ετών. Την είδηση ανακοίνωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών συνοριακών ελέγχου.
«Από σήμερα, η είσοδος ξένων, κυρίως Ρώσων αρρένων πολιτών ηλικίας 16 έως 60 ετών έχει περιοριστεί», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας συνοριακών ελέγχων Πέντρο Τσιγκάλ.
Προφανώς το Κίεβο θεωρεί ότι μέχρι αυτά τα ηλικιακά όρια μπορούν να εισέλθουν στην χώρα άνδρες οι οποίοι έχουν τις δυνατότητες να προχωρήσουν σε δολιοφθορές ή να κατασκοπεύσουν υπέρ των ρωσικών ΕΔ σε περίπτωση που κλιμακωθεί η κρίση και οδηγήσει σε πολεμικά επεισόδια ιδιαίτερα στις ρωσόφωνες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσγκ που έχουν αποσχιστεί.
Πάντως εάν η Μόσχα θέλει να μεταφέρει άνδρες που θα έχουν συμμετοχή σε μια πολεμική κρίση μπορεί να το κάνει διαμέσου των αποσχισθεισών περιοχών ενώ και η περιφέρεια του Χάρκοβο έχει πλειοψηφία ρωσικού πληθυσμού που νιώθει ότι καταπιέζονται τα δικαιώματά του από το Κίεβο
Πριν από λίγες ημέρες η Ουκρανία κήρυξε στρατιωτικό νόμο στη χώρα υπό το φόβο μίας πλήρους κλίμακας ρωσικής εισβολής, μετά την αιχμαλωσία τριών πλοίων από το ρωσικό στόλο στον Πορθμό του Κερτς.
Χθες ο Ν.Τραμπ αποφάσισε να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Β.Πούτιν μετά το επεισόδιο στο στενό του Κερτς και την σχετική ενημέρωση που έλαβε. ΗΠΑ και Βρετανία αποφασίζουν την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα.
H πρώτη αντίδραση που ήρθε από τη Μόσχα έλεγε "αυτά είναι άσχημα νέα για ολόκληρο τον κόσμο" ανέφερε ο Klintsevich
«Με βάση το γεγονός ότι τα πλοία και το πλήρωμα δεν έχουν επιστραφεί στην Ουκρανία από τη Ρωσία, αποφάσισα ότι θα ήταν καλύτερο για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να ακυρώσω την προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο Πούτιν στην Αργεντινή» αναφέρει σε σχετική ανάρτηση στο Twitter.
Πρόσθεσε ότι «ευελπιστεί σε μία ουσιαστική σύνοδο και πάλι αμέσως μόλις επιλυθεί η κατάσταση».
Σύμφωνα με τον διοικητή των ναυτικών δυνάμεων της Ουκρανίας, η χώρα του θα ζητήσει από την Τουρκία να μην επιτρέπει το πέρασμα ρωσικών πολεμικών πλοίων μέσα από το στενό του Βοσπόρου.
Την πρόθεση των ουκρανικών αρχών να ζητήσουν από την Τουρκία να κλείσουν τα στενά του Βοσπόρου για τα ρωσικά πολεμικά πλοία, εξέφρασε ο διοικητής των ναυτικών δυνάμεων της Ουκρανίας Ιγκόρ Βοροντσένκο, μιλώντας σε συνέδριο στο Κίεβο.
«Ως διοικητής των ναυτικών δυνάμεων, ζητάω και εκφράζω την πεποίθησή μου ότι η διεθνής κοινότητα θα λάβει απόφαση και θα αναγνωρίσει ότι έγινε μια επιθετική πράξη εναντίον της Ουκρανίας. Θα προσπαθήσουμε να ζητήσουμε το κλείσιμο του περάσματος από το στενό του Βοσπόρου από την Τουρκία», δήλωσε, κατηγορώντας τη Ρωσία για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Σύμφωνα με τον Βοροντσένκο, αυτό θα ήταν δυνατό να επιτευχθεί μέσω του άρθρου 19 της συνθήκης του Μοντρέ του 1936, που δίνει στην Τουρκία τον έλεγχο του στενού του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και καθορίζει το πέρασμα των πολεμικών πλοίων.
«Έπρεπε να δείξουμε το πρόσωπό μας στο στενό του Κερτς και τη θάλασσα του Αζόφ και να δείξουμε τι είναι ικανά να κάνουν αυτά τα πλοία», συμπληρώνει.
Βέβαια αυτά φαντάζουν εντελώς ανέφικτα διότι η Τουρκία δεν έχει αυτή την διάθεση να έρθει σε ρήξη με την Ρωσία και φυσικά το ουκρανικό Ναυτικό είναι εξαιρετικά αδύναμο μπροστά στο ρωσικό.
pronews