Το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας συγκάλεσε εκτάκτως πριν από λίγη ώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν εν μέσω κρίσιμων και επικίνδυνων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πιο συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως θα «ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για Ανατολική Μεσόγειο, Αιγαίο και Συρία», αλλά θεωρείται σίγουρο πως το βάρος της κρίσιμης αυτής σύσκεψης θα πέσει στο ενεργειακό, καθώς ο τουρκικός εκνευρισμός έχει φτάσει στα ύψη.
Το σύνολο των τουρκικών ΜΜΕ αναφέρει ήδη πως πρόκειται για το πιο κρίσιμο της χρονιάς.
Πριν την έναρξη του συμβουλίου ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε:
«Ούτε στην ανατολική Μεσόγειο, ούτε στις άλλες περιοχές, η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει καμία υποχώρηση. Θα υπερασπιστούμε τα δίκαιά μας μέχρι το τέλος», ανέφερε πιο ειδικά επιχειρώντας να δώσει «δραματικούς» τόνους στις δηλώσεις αυτές.
Είναι άγνωστο μέχρι ποιου σημείου η Τουρκία αποφασίσει να προχωρήσει την επιθετική της τακτική σε Αιγαίο και Κύπρο αλλά φαίνεται πως η περίοδος των δηλώσεων μάλλον θα τη διαδεχτεί μια περίοδος προκλήσεων και το μέγα ερώτημα είναι πόσο η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο.
Προκλητικές δηλώσεις του υπουργού «Εξωτερικών» του ψευδοκράτους: «Θα πονέσει το κεφάλι όλων αν δεν μοιραστούμε το φ.α.»
Πριν την έκτακτη σύγκλυση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας ως «λαγός» του τουρκικού καθεστώτος ο Τουρκοκύπριος υπουργός «Εξωτερικών» του ψευδοκράτους έδωσε το στίγμα της αλλαγής της πολιτικής της Άγκυρας.
Ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους είπε, πως η ελληνοκυπριακή ηγεσία είναι πλέον φανερό ότι δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία με τους Τουρκοκύπριους «από τον καιρό που ο Παπαδόπουλος βγήκε με δάκρυα στα μάτια να καλέσει τους Ελληνοκύπριους το 2004 να πουν όχι στο δημοψήφισμα γιατί θα έχαναν το κράτος τους».
Αυτό, συνέχισε, το βλέπουμε και στις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για την πολιτική ισότητα λίγο πριν από το Κραν Μοντανά.
Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Οζερσάι είπε πως η στάση που θα ακολουθήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά και αν θέλει ή όχι να μοιραστεί και τη διαχείριση του πλούτου θα είναι «ένας χάρτης ηλιοτρόπιου».
«Μέχρι σήμερα αυτό το θέμα το έχουν αναγάγει σε ζήτημα κυριαρχίας και αποφεύγουν να το συζητήσουν μαζί μας προβαίνοντας σε μονομερή βήματα που είναι απτά δείγματα της μη θέλησής τους για διαμοιρασμό».
Στο θέμα του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, συνέχισε, βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο κατώφλι.
«Αφού οι εταιρείες φυσικού αερίου ανέλαβαν ένα τέτοιο ρίσκο, τότε θα πρέπει να διαχειριστούν και την ευθύνη».
Εφόσον οι Ελληνοκύπριοι δηλώνουν ότι το φυσικό αέριο έχουν μερίδιο και οι Τουρκοκύπριοι, συνέχισε ο κ. Οζερσάι, τότε «δεν τίθεται θέμα αυτό το αέριο να βγει στις διεθνείς αγορές χωρίς τη δική μας συμμετοχή και στο τέλος τέλος την έγκρισή μας».
Εάν οι διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες δεν νιώθουν υποχρεωμένες να καθίσουν να τα βρουν με την ελληνοκυπριακή ηγεσία και την τουρκοκυπριακή πλευρά πριν αυτές οι πηγές διοχετευθούν στην διεθνή αγορά, δεν υπάρξει μια τέτοια προσέγγιση, δήλωσε ο «υπΕξ» «τότε θα πονέσει το κεφάλι όλων. Θα μεγαλώσει και το ρίσκο που θα πάρουν οι εταιρείες».
pronews