Κρίσιμες είναι οι ώρες στην Ουκρανία καθώς έχουν τεθεί σε ετοιμότητα οι ουκρανικές ΕΔ απέναντι στην πανίσχυρη ρωσική πολεμική μηχανή προφανώς περισσότερο πιστεύοντας στο Κίεβο ότι σε περίπτωση σύγκρουσης με την Μόσχα δεν θα μείνει αμέτοχο το ΝΑΤΟ.
Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Το ΝΑΤΟ θα μείνει αμέτοχο επειδή η ισχύς των Ρώσων κοντά στα σύνορά τους είναι πολύ μεγάλη ακόμα και για την Συμμαχία.
Εάν αυτό το περιστατικό λάμβανε χώρα μακριά από την ρωσική επικράτεια τότε και η Ρωσία θα ακολουθούσε μια πιο «σιωπηλή» τακτική επειδή ακριβώς η ισχύς της μειώνεται κατακόρυφα όσο η απόσταση των γεγονότων μεγαλώνει.
Δεν τίθεται θέμα για μια αντιπαράθεση Ουκρανίας-Ρωσίας ποιος θα επικρατούσε ειδικά μετά την κατακόρυφη αναβάθμιση των ρωσικών ΕΔ επί εποχής Β.Πούτιν.
Παρόλα αυτά μια ένταση στην Ουκρανία θα προκαλούσε νέες φθορές στην Ρωσία και θα έδινε νέες αφορμές στον δυτικό κόσμο για περιθωριοποίησή της στον οικονομικό τομέα. Μια περιθωριοποίηση που αργά αλλά σταθερά χωρίζει τον πλανήτη εκ νέου σε δύο μπλοκ.
Σε δυτικό και ανατολικό.
Σε ότι αφορά την Μαύρη Θάλασσα δεν μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ ουκρανικού και ρωσικού Ναυτικού, ούτε καν σε φιλολογικό επίπεδο.
Στην πραγματικότητα ο στόχος είναι το περαιτέρω διπλωματικό «στρίμωγμα» της Μόσχας.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας τέθηκαν σε κατάσταση πλήρους πολεμικής ετοιμότητας με διαταγή του επικεφαλής του γενικού επιτελείου, γνωστοποίησε σήμερα η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Άμυνας της χώρας, εν μέσω της σοβαρής κλιμάκωσης της έντασης με τη Ρωσία.
Μετά «την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου (...) διέταξε όλες οι μονάδες των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων να τεθούν σε κατάσταση πλήρους πολεμικού συναγερμού», ανέφερε η ανακοίνωση Τύπου.
Εξαιτίας της κρίσης στο στενό του Κερτς, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ εισηγήθηκε την επιβολή στρατιωτικού νόμου καθ' άπασα την ουκρανική επικράτεια για 60 ημέρες, πρόταση που ενέκρινε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.
Την απόφαση πρέπει όμως να επικυρώσει η Βερχόβνα Ράντα, η Βουλή της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, τον Αντρίι Παρουμπίγ, η ολομέλεια θα συνεδριάσει εκτάκτως για να εγκρίνει το μέτρο στις 16:00.
pronews