Ο Ν.Τραμπ αποφάσισε να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Β.Πούτιν μετά το επεισόδιο στο στενό του Κερτς και την σχετική ενημέρωση που έλαβε. ΗΠΑ και Βρετανία αποφασίζουν την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα.
H πρώτη αντίδραση που ήρθε από τη Μόσχα έλεγε "αυτά είναι άσχημα νέα για ολόκληρο τον κόσμο" ανέφερε ο Klintsevich
«Με βάση το γεγονός ότι τα πλοία και το πλήρωμα δεν έχουν επιστραφεί στην Ουκρανία από τη Ρωσία, αποφάσισα ότι θα ήταν καλύτερο για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να ακυρώσω την προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο Πούτιν στην Αργεντινή» αναφέρει σε σχετική ανάρτηση στο Twitter.
Πρόσθεσε ότι «ευελπιστεί σε μία ουσιαστική σύνοδο και πάλι αμέσως μόλις επιλυθεί η κατάσταση».
Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εμφανιστεί διστακτικός σε σχέση με την υλοποίηση της συνάντησης καθώς ελάμβανε ενημέρωση σχετικά με το επεισόδιο στο Κερτς.
«Θα έχω πλήρη αναφορά στο αεροσκάφος σχετικά με το τι έγινε (στο στενό του Κερτς) και αυτή θα καθορίσει τι θα κάνω (σχετικά με τη συνάντηση με τον Πούτιν)» είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο καθώς προετοιμαζόταν να αναχωρήσει για το Μπουένος Άιρες.
Δώδεκα ώρες πριν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι "οι συζητήσεις με τον Πούτιν δεν έχουν ακυρωθεί".
«Πιστεύω ότι είναι πολύ καλή στιγμή να γίνει η συνάντηση» είχε δηλώσει. Αρα τι μεσολάβησε;
Χτες το βράδυ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει εσπευσμένα την δεξίωση μετά τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου και να σπεύσει στο "δωμάτιο πολέμου" του Λευκού Οίκου.
Εκεί είχε ενημέρωση από τις υπηρεσίες πληροφοριών για τα γεγονότα στην Ουκρανία. Ρεπόρτερ του Λευκού Οίκου ανέφεραν ότι έσπευσαν ανώτατοι στρατιωτικοί και αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών.
Σύμφωνα με πληροφορίες είδε δορυφορικές φωτογραφίες που έδειχναν μεγάλες συγκεντρώσεις δυνάμεων από Ρωσία και Ουκρανία.
Ταυτόχρονα ζητήθηκε η αποστολή αμερικανικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.
Hδη η Βρετανία απάντησε θετικά όχι όμως και η Γερμανία που έδειξε πως φοβάται...
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο απαίτησε τα κράτη-μέλη του NATO, ειδικά η Γερμανία, να αναπτύξουν πολεμικά πλοία στην Αζοφική Θάλασσα, για να υποστηρίξουν το Κίεβο στην σύγκρουση του με τη Μόσχα, μετά το χωρίς προηγούμενο επεισόδιο της Κυριακής με τις δυνάμεις της Ρωσίας στα ανοικτά της Κριμαίας.
«Η Γερμανία είναι ένας από τους πιο στενούς μας συμμάχους και ελπίζουμε ότι οι χώρες του NATO είναι πλέον διατεθειμένες να στείλουν πλοία στην Αζοφική Θάλασσα για να βοηθήσουν την Ουκρανία και για να εγγυηθούν την ασφάλεια», υπογράμμισε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική ταμπλόιντ Bild.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θέλει τίποτε λιγότερο από το να καταλάβει την (Αζοφική) Θάλασσα. Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει είναι η ενότητα του δυτικού κόσμου», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας στη συνέντευξή του στη γερμανική συντηρητική εφημερίδα. «Η Γερμανία πρέπει επίσης να διερωτηθεί: τι θα κάνει ο Πούτιν μετά αν δεν τον σταματήσουμε»,συνέχισε ο Ποροσένκο.
Η Ουκρανία θα ζητήσει από την Τουρκία να κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου για την Ρωσία!
Σύμφωνα με τον διοικητή των ναυτικών δυνάμεων της Ουκρανίας, η χώρα του θα ζητήσει από την Τουρκία να μην επιτρέπει το πέρασμα ρωσικών πολεμικών πλοίων μέσα από το στενό του Βοσπόρου.
Την πρόθεση των ουκρανικών αρχών να ζητήσουν από την Τουρκία να κλείσουν τα στενά του Βοσπόρου για τα ρωσικά πολεμικά πλοία, εξέφρασε ο διοικητής των ναυτικών δυνάμεων της Ουκρανίας Ιγκόρ Βοροντσένκο, μιλώντας σε συνέδριο στο Κίεβο.
«Ως διοικητής των ναυτικών δυνάμεων, ζητάω και εκφράζω την πεποίθησή μου ότι η διεθνής κοινότητα θα λάβει απόφαση και θα αναγνωρίσει ότι έγινε μια επιθετική πράξη εναντίον της Ουκρανίας. Θα προσπαθήσουμε να ζητήσουμε το κλείσιμο του περάσματος από το στενό του Βοσπόρου από την Τουρκία», δήλωσε, κατηγορώντας τη Ρωσία για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Σύμφωνα με τον Βοροντσένκο, αυτό θα ήταν δυνατό να επιτευχθεί μέσω του άρθρου 19 της συνθήκης του Μοντρέ του 1936, που δίνει στην Τουρκία τον έλεγχο του στενού του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και καθορίζει το πέρασμα των πολεμικών πλοίων.
«Έπρεπε να δείξουμε το πρόσωπό μας στο στενό του Κερτς και τη θάλασσα του Αζόφ και να δείξουμε τι είναι ικανά να κάνουν αυτά τα πλοία», συμπληρώνει.
Κρεμλίνο: Αν ακυρωθεί η συνάντηση με Τραμπ ο Πούτιν θα έχει χρόνο για άλλες συναντήσεις
Το Κρεμλίνο σχολίασε την πληροφορία για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αργεντινή.
«Αν η πληροφορία για την ακύρωση από πλευράς Τραμπ της συνάντησης με τον Πούτιν αληθεύει, τότε ο Πούτιν θα έχει δύο ώρες παραπάνω για συναντήσεις με ηγέτες στη σύνοδο της G20»αναφέρει το σχόλιο του Κρεμλίνου.