Κόψτε τις συντάξεις και μετά θα έχετε να κάνετε με κυβέρνηση Χρυσής Αυγής και τότε τα λέμε. Juan
Το ΔΝΤ επιμένει στη περικοπή των συντάξεων και τις συνδέει άμεσα με τα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία έχει δεσμευθεί η Ελλάδα ότι θα έχει έως και το 2022 η Ελλάδα: 3,5% του ΑΕΠ.
Στην έκθεση Fiscal Monitor, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου δεν γίνεται αναφορά στο θέμα των συντάξεων και των αντιμέτρων απλά υπάρχουν σε πίνακες οι εκτιμήσεις για τα βασικά μεγέθη.
Το πρωτογενές πλεόνασμα προσδιορίζεται σε 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο από το 2018 έως και το 2022 ενώ το 2023 υπολογίζεται σε 3% του ΑΕΠ.
Το δημόσιο χρέος ακολουθώντας καθοδική τροχιά από 188,1% του ΑΕΠ φέτος καταλήγει στο 151,1% του ΑΕΠ το 2023.
Το Ταμείο ωστόσο δεν κάνει πίσω όμως στη θέση του για μείωση των συντάξεων, αφού δημιουργεί μόνιμο δημοσιονομικό χώρο για αύξηση των κοινωνικών δαπανών σε άλλες «ευαίσθητες» ομάδες αλλά και για καλλίτερη κατανομή των φορολογικών βαρών.
Τα έσοδα γενικής κυβέρνησης υποχωρούν δραστικά ως ποσοστό του ΑΕΠ και από 48,7% φέτος καταλήγουν στο 45% τη διετία 2022-23, ενώ οι δαπάνες στο ίδιο διάστημα ακολουθούν αντίστοιχα πτωτική πορεία και από 48,1% του ΑΕΠ φέτος καταλήγουν στο 44,9% το 2022 πριν ενισχυθούν κατά μισή μονάδα στο 45,4% του ΑΕΠ το 2023.
Το ΔΝΤ έχει προ πολλού επισημάνει πως δεν έχει αμφιβολίες ότι η Αθήνα μπορεί να πετυχαίνει υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους εάν χρειαστεί, υπογραμμίζοντας πως το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι η χώρα μας πετυχαίνει πλεονάσματα μέσω υπερφορολόγησης μικρής φορολογικής βάσης και «τυφλής» περικοπής δαπανών.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ζητήσει αλλαγή του μείγματος πολιτικής και σε αυτό εντάσσεται και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.
pronews