1.10.18

Πρόεδρος Εκλογικής Επιτροπής Σκοπίων: «Το δημοψήφισμα δεν είναι έγκυρο»


Bόμβα έρχεται από τα Σκόπια, καθώς πλέον ανατρέπονται όλα. Η εξαιρετικά χαμηλή προσέλευση που άγγιξε το 37% ερμηνεύεται ως αποδοκιμασία της Συμφωνίας των Πρεσπών παρά τη συντριπτική επικράτηση του ΝΑΙ μεταξύ των ψηφισάντων.

Η γειτονική χώρα εισέρχεται έτσι σε αχαρτογράφητα ύδατα καθώς φαίνεται ότι η προοπτική της ευρωατλαντικής της πορείας και της ένταξής της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ φαίνεται ότι δεν συγκίνησε το εκλογικό σώμα, τόσο, όσο ήλπιζε η κυβέρνηση Ζάεφ.
Το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ δεν είναι έγκυρο, δήλωσε ο επικεφαλής της εθνικής εκλογικής επιτροπής της χώρας, Όλιβερ Ντέρκοσκι, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS.
«Δεν πάρθηκε απόφαση καθώς οι μισοί από τον συνολικό αριθμό ψηφοφόρων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους δεν ψήφισαν», τόνισε ο ίδιος.
Η ανακοίνωση του επικεφαλής της εθνικής εκλογικής επιτροπής της πΓΔΜ έγινε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, μετά την καταμέτρηση του συνόλου των ψήφων.

Τα δεδομένα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα δημοσιευτούν στην εφημερίδα της κυβέρνησης εντός 15 ημερών από την ημερομηνία διενέργειας. Θα σταλούν επίσης στο κοινοβούλιο της χώρας και ταυτόχρονα θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα της εκλογικής επιτροπής.
Οι πολίτες της πΓΔΜ κλήθηκαν την Κυριακή στις κάλπες προκειμένου να αποφασίσουν για τη Συμφωνία των Πρεσπών σχετικά με την αλλαγή του ονόματος της χώρας.
Ωστόσο η συμμετοχή ήταν χαμηλή, με μόλις το 36,91% των πολιτών να προσέρχεται στις κάλπες.
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα υπέρ της συμφωνίας ψήφισε το 91,46% και κατά το 5,65%. Η συμμετοχή ήταν μικρότερη του 50% καθώς ανήλθε στο 36,91%.
Νέες δηλώσεις Ζάεφ
Τις επόμενες ημέρες θα καταστεί σαφές εάν υπάρχει κλίμα για συμφωνία με την αντιπολίτευση των Σκοπίων για συνταγματική αναθεώρηση είτε η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, ανέφερε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ., μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια
Ο Ζόραν Ζάεφ, καλείται τις επόμενες ημέρες να βρει τις ψήφους 11 βουλευτών, ώστε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 για να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές που προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Φυσικά και υπάρχει ενδεχόμενο εκλογών. Ο νόμος και το Σύνταγμα προβλέπουν τις επόμενες κινήσεις. Αλλά ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», τόνισε.
«Εάν όμως οι συζητήσεις αποτύχουν, τότε θα πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές», επισήμανε, προσδιορίζοντας το χρόνο διεξαγωγής τους προς το τέλος Νοεμβρίου.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ κάλεσε τους πάντες να δείξουν πολιτική ωριμότητα, αφού κανείς δεν προσφέρει άλλη εναλλακτική για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ή κάποια συμφωνία που θα είναι καλύτερη από αυτή των Πρεσπών.
Κ. Γρίβας : Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει «πεθάνει»
Για τον καθηγητή γεωπολιτικής στη Σχολή Ευελπίδων, Κωνσταντίνο Γρίβα που μίλησε στον 98.4 η Συμφωνία των Πρεσπών μετά το δημοψήφισμα όπου το 63% γύρισε την πλάτη του σε αυτή, έχει «πεθάνει» και το εγχείρημα αναβίωσης της με πολιτικά τερτίπια από Ζάεφ και Δυτικούς, θα οδηγήσει σε καταστάσεις «ζόμπι» , που στο τέλος θα αποδειχθούν μήτρα ενός επιθετικού στο μέλλον εθνικισμού από τους γείτονες .
Κατά τον γεωπολιτικό Κ.Γρίβα, η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία να ξεφύγει από μια θανάσιμη εθνικά παγίδα μετά το δημοψήφισμα στη ΠΓΔΜ, ενώ αν επιμείνει σε αυτή τη Συμφωνία που ούτε η πλειοψηφία των πολιτών στη ΠΓΔΜ επιθυμεί, τότε απλά εξυπηρετεί γεωπολιτικά παίγνια στα Βαλκάνια μεγάλων δυνάμεων και πάντως καμία επιθυμία μεταξύ των δύο λαών για επίλυση ειρηνικά των διαφορών τους.
Aκούστε το ηχητικό:
pentapostagma.gr