Η ανακοίνωση του αυτοαποκαλούμενου υπουργείου Εξωτερικών της ΤΔΒΚ ότι συμφωνήθηκε με την τουρκική κρατική εταιρεία ενέργειας του γνωστού ΤΡΑΟ η πραγματοποίηση ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ συνέπεσε με τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού από την Ελούντα ότι η Ελλάδα στηρίζει (δηλαδή εγγυάται) την κυπριακή αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ έναντι οποιασδήποτε απειλής.
Πιο χαρακτηριστικά ο Α.Τσίπρας μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με του ηγέτες της Κύπρου και της Αιγύπτου είπε:
««Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου αποτελεί τη βάση στην οποία μπορούν να οικοδομηθούν σχέσεις φιλίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής. Μεσογείου.
Εκφράσαμε τη στήριξή μας στην Κύπρο για την αξιοποίηση της ΑΟΖ, έναντι οποιασδήποτε απειλής. Η εξόρυξη είναι σημαντική για όλο τον Κυπριακό λαό».
Παράλληλα ο Α.Τσίπρας πρόσθεσε:
«Τονίσαμε την σημασία που έχει η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των χωρών μας και γενικότερα των χωρών της περιοχής στη βάση του Δικαίου της θάλασσας και συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε σε αυτό το συντομότερο δυνατόν».
Το ερώτημα βέβαια που εδώ τίθεται αναφορικά με την προσωπική δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού για την κυπριακή ΑΟΖ έναντι οιασδήποτε απειλής, είναι τι ακριβώς προτίθεται να κάνει η Ελλάδα ενόψει των εξελίξεων από την Τουρκία.
Εάν η Άγκυρα, όπως είπε το ψευδο-υπουργείο Εξωτερικών της ΤΔΒΚ στείλει το πλωτό της γεωτρύπανο για έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, συνιστώντας έτσι απειλή για την αξιοποίησή της από την Λευκωσία, τι θα κάνει η Αθήνα;
Θα στείλει ναυτικές μονάδες στην περιοχή για να εμποδίσουν το τουρκικό γεωτρύπανο να πραγματοποιήσει τις έρευνές του;
Εάν οι Τούρκοι παρόλα αυτά αρνηθούν να συμμορφωθούν θα στείλει αεροσκάφη για να βυθίσουν την πλατφόρμα; Είναι υπόθεση ενός Exocet και ενός Mirage 2000EGM.
Θα φτάσει μέχρι εκείνο το σημείο η Ελλάδα; Να προτάξει δηλαδή την στρατιωτική εμπλοκή δυνάμεών της για να εγγυηθεί την ομαλή αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ από την Λευκωσία;
Αλλιώς ποιος ο λόγος των δηλώσεων αυτών του Α.Τσίπρα, και μάλιστα ενώπιον δημοσιογράφων από διεθνή ΜΜΕ, εάν δεν έχει πρώτα υπολογίσει όλους τους παράγοντες που αφορούν αυτή τη δήλωση του;
Εάν τον έχει κάνει είναι επικίνδυνος ερασιτεχνισμός, χωρίς να είναι ο μόνος βέβαια βάσει του ιστορικού του Έλληνα πρωθυπουργού. Εάν έχει κάνει όμως όλη την απαραίτητη προεργασία και έχει συνυπολογίσει τα υπέρ και τα κατά που προκύπτουν από αυτή τη δήλωσή του τότε *«Ιδού η η Ρόδος, ιδού και το πήδημα» κ. πρωθυπουργέ.
Θα εγγυηθείτε στην πράξη την κυπριακή ΑΟΖ;
pronews
*Το ερώτημα που τίθεται αμείλικτον αφορά το είδος του "πηδήματος" εάν δηλαδή θα είναι ενεργητικόν ή παθητικόν. Μάλλον το δεύτερον- ως μας έχει συνηθίσει η παρούσα κυβέρνησις!
Α. Αλεξανδρής/ Efenpress