Για «επεισόδιο» ανάμεσα στην φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και την τουρκική φρεγάτα TCG Giresun (F 491) κλάσης "G", που όπως αποκάλυψε το pronews.gr έπλευσε για να αντιμετωπίσει το ελληνικό σκάφος, αλλά και το ερευνητικό Barbaros, μιλάει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών!
"Η ελληνική φρεγάτα παρενόχλησε το πλοίο Barbaros Hayrettin Pasha που διεξάγει έρευνες στην Α.Μεσόγειο αλλά "μπλοκαρίστηκε" από το Ναυτικό της χώρας μας. Συστήνουμε στην Ελλάδα να απέχει από τέτοιες συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν πολεμική κρίση στην περιοχή και να βλάψουν την σταθερότητα στην περιοχή" αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ.
Η ανακοίνωση από το τουρκικό ΥΠΕΞ:
"Το Barbaros Hayreddin Pasa ξεκίνησε νέα σεισμική έρευνα το πρωί (18 Οκτωβρίου) στα μεσογειακά μας παράλια στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ χθες είναι απολύτως ανυπόστατο βάσει του διεθνούς νόμου.
Η επιμονή της Ελλάδας σε μη ρεαλιστικές κατηγορίες δεν θα καταλήξει σε κανένα άλλο κακό από το να ζημιώσει τις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα της περιοχής.
Η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις εξουσίες της ηπειρωτικής μας υφαλοκρηπίδας με βάση το διεθνές δίκαιο.
Σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε μακριά από τις συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή».
Η είδηση μεταδίδεται με δραματικούς τόνους, από το Anadolu και το πρακτορείο ισχυρίζεται ότι«η ελληνική φρεγάτα επιχείρησε να παρενοχλήσει το Barbaros το οποίο διεξάγει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και αναχαιτίστηκε από τουρκική φρεγάτα».
Το CNN TURK μεταδίδει ότι το Πολεμικό Ναυτικό στέλνει ενισχύσεις στην περιοχή και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καλεί την Ελλάδα «Να μην κορυφώσει την ένταση».
Συγκεκριμένα οι Τούρκοι αναφέρουν πως πλοία του τουρκικού Στόλου έχουν στοχοποιήσει την ελληνική φρεγάτα και το υποβρύχιο, που «παρενοχλούν» το Barbaros.
Στην περιοχή βρίσκεται από ελληνικής πλευράς η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» (F466) και ένα υποβρύχιο Type 214, ενώ πληροφορίες του pronews.gr αναφέρουν ότι σπεύδει και δεύτερο ελληνικό υποβρύχιο.
Ενώ έχει αυξηθεί η ετοιμότητα στην 115 ΠΜ της Κρήτης και στην Τανάγρα, όπου εδρεύει η Μοίρα των Mirage 2000 EGM με αντιπλοϊκά βλήματα AM-30 Exocet, χωρίς ακόμα να έχει πάρει τον χαρακτήρα «επιφυλακής», η όλη κατάσταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε διαταγή από το τουρκικό Αρχηγείο Ναυτικού για «αναχαίτιση» της ελληνικής φρεγάτας.
Το πρωί, όπως ήδη έχει γράψει το pronews.gr, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, σε δημοσίευμα της με τίτλο κρίση στη Μεσόγειο, χαρακτηρίζει την αποστολή της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» «πράξη πολέμου από την Ελλάδα».
Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει ότι: «Η Ελλάδα απειλεί να προκαλέσει έναν ανοιχτό πόλεμο, και η Τουρκία ετοιμάζεται να απαντήσει σε αυτήν την κίνηση».
«Είναι σαφές ότι η Τουρκία ανταποκρίνεται στην απειλή του πολέμου για την προετοιμασία του πλοίου Barbaros, τα τουρκικά πολεμικά πλοία, τα περιπολικά σκάφη και τα υποβρύχια οδηγήθηκαν στη συνοδεία του».
Σύμφωνα με την εφημερίδα η Τουρκία επιδιώκει να εγκλωβίσει τα 41 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο, επιχειρώντας να απαντήσει στην προσπάθεια της Ελλάδας να καταλάβει τη Μεσόγειο.
Σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση εκ μέρους των τουρκικών ΜΜΕ του «επεισοδίου» με το Μπαρμπαρός, το τουρκικό ΥΠΕΞ, εξέδιδε ανακοίνωση ζητώντας από την Ελλάδα να απόσχει από συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή.
Στην ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στρεφόταν κατά της Άγκυρας, για την τουρκική NAVTEX.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:
«Την Τρίτη 16, Οκτωβρίου αναγγέλθηκε με Navtex από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας ότι το πλοίο Mπαρμπαρός πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
«Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών».
Τα τουρκικά πρωτοσέλιδα
pronews