Μετέωρο φαίνεται ότι είναι για μια ακόμη φορά το φιλόδοξο πρόγραμμα κατασκευής του νέου τουρκικού άρματος μάχης Altay, αφού ο ιδιοκτήτης της εταιρείας BMC και φίλος του Ερντογάν Ethem Sancak, αποφάσισε να διακόψει την κατασκευή του νέου εργοστασίου της εταιρείας του στην περιοχή του Σαγγάριου και ενδέχεται να επιλέξει να μην αναλάβει την μαζική κατασκευή του άρματος Altay.
Του Γιώργου Τσιμπούκη
Πιο αναλυτικά, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα αναβολών και αντιπαραθέσεων το περασμένο Καλοκαίρι, το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSM) ανέθεσε κατόπιν εγχώριου διαγωνισμού στην εταιρεία BMC, τουρκο-καταριανής ιδιοκτησίας, την μαζική κατασκευή των πρώτων 250 αρμάτων μάχης Altay και την ανάπτυξη του κινητήρα που θα εξοπλίσει το νέο άρμα.
Αν και η σχεδίαση, ανάπτυξη και δοκιμή του άρματος μάχης Altay πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία OTOKAR της επιχειρηματικής οικογένειας Koc με την οποία ο Ερντογάν δεν διατηρεί φιλικές σχέσεις, η τουρκική κυβέρνηση επέλεξε να πάρει το ρίσκο και να αναθέσει την μαζική παραγωγή του νέου άρματος στην εταιρεία BMC, η οποία δεν διέθετε την σχετική βιομηχανική εμπειρία, αλλά ο ιδιοκτήτης είναι φιλικά προσκείμενος στον Τούρκο πρόεδρο και έχει ευνοηθεί, έως και σκανδαλωδώς.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εταιρείας για την υλοποίηση του μεγάλου αυτού φιλόδοξου βιομηχανικού προγράμματος, η κυβέρνηση Ερντογάν έδωσε δωρεάν στην εταιρεία BMC στην περιοχή Karasu στην επαρχεία του Σαγγάριου 2,5 χιλιάδες εκτάρια για την κατασκευή του νέου εργοστασίου συνολικού κόστους 325 εκατ. δολαρίων (τιμές 2017), στο οποίο θα μεταφέρονταν όλες οι παραγωγικές δραστηριότητες της BMC από το εργοστάσιο που διατηρεί στην επαρχεία Σμύρνης και στο οποίο θα κατασκευαζόταν το νέο άρμα μάχης Altay.
Στο νέο εργοστάσιο θα απασχολούνταν 4.000 άτομα και υποτίθεται ότι θα ήταν έτοιμο το 2018, ώστε να ξεκινήσει το 2019 η παραγωγή των πρώτων 15 Altay, τα οποία σχεδιαζόταν να παραδοθούν στον Τουρκικό Στρατό το 2020.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αναβάθμισης των δυνατοτήτων της εταιρείας για την κατασκευή του Altay, η εταιρεία BMC υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τη γερμανική εταιρεία Rheinmetall, ώστε να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της τελευταίας για την καθ ‘ολοκληρία εγχώρια κατασκευή του Altay.
Η συμφωνία της BMC με την γερμανική Rheinmetall για την συνεργασία αναφορικά με την παραγωγή του Altay, εντάσσεται στα στρατηγικά σχέδια της τουρκικής εταιρείας για την από κοινού ανάπτυξη και εμπορική προώθηση στρατιωτικών οχημάτων και αρμάτων μάχης στις αγορές της Μ. Ανατολής, του Περσικού Κόλπου και της Ασίας.
Για το σκοπό αυτό η BMC (51%) μαζί με την γερμανική Rheinmetall (39%) και την μαλαισιανή Etika Strategi Sdn Bhd (10%) δημιούργησαν την κοινοπραξία Rheinmetall BMC Savunma Sanayi ve Tic AŞ (RBSS), η οποία σύμφωνα με το Jane’s θα αναλάβει την μαζική παραγωγή του άρματος μάχης Altay και του κινητήρα του, καθώς και την εμπορική προώθηση του μαζί με τα υπόλοιπα στρατιωτικά προϊόντα που η κοινοπραξία κατασκευάζει.
Τελικά σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η οικονομική κρίση που πλήττει την Τουρκία εδώ και αρκετούς μήνες, συνέβαλε στην αναθεώρηση των σχεδίων της BMC, η οποία ανέστειλε την κατασκευή του νέου εργοστασίου στην επαρχία Σαγγάριου και θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου κατασκευής στρατιωτικών οχημάτων που διαθέτει στην περιοχή Μπουρνόβα της Σμύρνης (Kemalpaşa Mahallesi, Kemalpaşa Cd. No:288).
Στις εγκαταστάσεις αυτές κατασκευάζονται ήδη τα οχήματα MRAP Kirpi, Amazon, καθώς και τα στρατιωτικά φορτηγά των 2,5, 5 και 10 τόνων τα οποία έχουν ήδη πωληθεί στον τουρκικό Στρατό και προωθούνται εμπορικά στο εξωτερικό. Αυτό όμως που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η αποκάλυψη ότι οι εργασίες για την κατασκευή του νέου εργοστασίου στην Karasu της επαρχίας του Σαγγάριου δεν έχουν προχωρήσει καθόλου, παρα το γεγονός ότι η τελετή έναρξης τους έλαβε χώρα το 2016!
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η κατασκευή του εργοστασίου θα ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα την Άνοιξη του 2019. Επομένως εάν τελικά η BMC δεν εγκαταλείψει την μαζική κατασκευή του Altay και δεν παραιτηθεί από το συμβόλαιο που υπέγραψε με το Τουρκικό Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) στις αρχές του Καλοκαιριού του 2018, που τελικά θα κατασκευαστούν τα πρώτα 15 άρματα μάχης Altay που υποτίθεται ότι θα παραδοθούν στον Τουρκικό Στρατό το 2020.
defence-point