"Κόλαση" στο επίσημο δείπνο της γερμανικής προεδρίας προς τιμήν του Ρ.Τ.Ερντογάν με τον τούρκο πρόεδρο να "φτύνει" τους Γερμανούς μέσα στην πατρίδα τους. "Εσπασε" το πρωτόκολλο με μια δημόσια επίθεση ενώ νωρίτερα οι "γορίλες" του πήραν "σηκωτό" δημοσιογράφο μπροστά στα μάτια της Α.Μέρκελ κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου στο Βερολίνο.
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν όπως θα δείτε και στο βίντεο χαμογελάει με νόημα με την Α.Μέρκελ απλά να παρακολουθεί ανέκφραστη το περιστατικό εντός γερμανικού εδάφους.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται, υποστηρίζουν πολλοί. Στην περίπτωση των σχέσεων Γερμανίας-Τουρκίας ισχύει. Το 1914-15, η καταρρέουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία δέχτηκε να συμμαχήσει με τη Γερμανία η οποία από την πλευρά της βοήθησε στρατιωτικά και οικονομικά.
Η Γερμανία ενδιαφέρεται για μια «οικονομικά σταθερή Τουρκία»επεσήμανε στη συνέντευξη τύπου η καγκελάριος και "έριξε" το σύνθημα για γερμανικό "σωσίβιο":
Ο Ερντογάν πήρε 35 δισ ευρώ από το Βερολίνο κάτι που τον ανάγκασε να πει «οι γερμανοτουρκικές σχέσεις είναι τόσο παλιές που δεν πρόκειται ποτέ να διαρραγούν». Αυτό είχε ως συνέπεια η Α.Μέρκελ να δεχτεί επίθεση από γερμανικά ΜΜΕ τα οποία την κατηγορούν ότι του έδωσε βοήθεια χωρίς όρους ενώ ο Ερντογάν ήταν σκληρός και αδιάλλακτος!
«Πώς γίνεται να επιτρέπεται να κυκλοφορούν στην Γερμανία ελεύθερα χιλιάδες άνθρωποι του ΡΚΚ; Δεν απαγορεύεται αυτό εδώ;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια της αντιφώνησής του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
«Δεν πρέπει να μιλάμε για αυτό; Δεν πρέπει να λέμε τίποτα για αυτό;», είπε σε συναισθηματικά φορτισμένο τόνο ο τούρκος Πρόεδρος, σε μια αποστροφή της ομιλίας του, η οποία μάλιστα δεν περιλαμβανόταν στο επίσημο κείμενο. Όπως διευκρίνισε, δεν είχε σκοπό να αναφερθεί στο θέμα, αλλά τον προκάλεσε, είπε, ο κ. Σταϊνμάιερ, ο οποίος προηγουμένως, στην προσφώνησή του, είχε επαναλάβει την ανησυχία του για τους Γερμανούς οι οποίοι κρατούνται σε τουρκικές φυλακές για πολιτικούς λόγους.
«Το ΡΚΚ βρίσκεται στην Γερμανία με χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι κυκλοφορούν εδώ στον δρόμο. Κυκλοφορούν στους πιο μεγάλους δρόμους της Γερμανίας κρατώντας μεγάλες φωτογραφίες του αρχηγού της τρομοκρατικής τους οργάνωσης. Δεν απαγορεύεται εδώ αυτό; Πώς γίνεται να επιτρέπεται; Είναι σωστό αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν σκοτώσει χιλιάδες από μας, να μπορούν να κυκλοφορούν τόσο ανοιχτά μαζί σας; Μιλάνε κάποιοι για διανοούμενους. Αυτό θα πρέπει κανείς να το προσδιορίσει. Λένε για δημοσιογράφους. Όταν ο δημοσιογράφος είναι κομμάτι της τρομοκρατίας και έχει τιμωρηθεί από την τουρκική δικαιοσύνη, πώς μπορεί κανείς να το υπερασπίζεται αυτό;
Ένας από αυτούς, υποτιθέμενος δημοσιογράφος, έχει καταδικαστεί σε πέντε χρόνια φυλακή. Βρήκε μια "τρύπα" και έφυγε από τη χώρα. Κι εδώ τον σηκώνουν στα χέρια. Αν συνέβαινε το αντίστροφο και το κάναμε εμείς αυτό, θα θέλατε κι εσείς το ίδιο από μας», δήλωσε, αναφερόμενος στον Τζαν Ντουντάρ, πρώην αρχισυντάκτη της τουρκικής εφημερίδας «Cumhuriyet», ο οποίος ζει εξόριστος στην Γερμανία και επρόκειτο να παρακολουθήσει την συνέντευξη Τύπου του Ταγίπ Ερντογάν με την 'Αγγελα Μέρκελ.
Την τελευταία στιγμή ο κ. Ντουντάρ αποφάσισε να μην παραστεί, διότι, όπως είπε, δεν ήθελε να δοθεί στον τούρκο Πρόεδρο η ευκαιρία να αποφύγει τις ερωτήσεις των άλλων δημοσιογράφων. Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι πρόκειται για πράκτορα, ο οποίος πρόδωσε κρατικά μυστικά και ζήτησε την έκδοσή του στην Τουρκία.
«Πραγματικά, δεν ήθελα να μιλήσω έτσι. Αλλά επειδή το ανέφερε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος, έπρεπε να το διορθώσω. Κρίμα που έγινε έτσι. Μιλήσαμε για αυτό το μεσημέρι. Δεν υπήρχε λόγος (να μιλήσουμε) και απόψε το βράδυ. Δεν υπήρχε απόψε κανένας λόγος. Διότι έβλεπα αυτό το στρωμένο τραπέζι ως φιλικό τραπέζι. Και σε ένα φιλικό τραπέζι δεν μιλάει κανείς για τέτοια θέματα», κατέληξε, πριν επιστρέψει στο επίσημο κείμενο, το οποίο έκλεινε με μια φράση του Μπίσμαρκ, στα γερμανικά:
«Οι γερμανοτουρκικές σχέσεις είναι τόσο παλιές που δεν πρόκειται ποτέ να διαρραγούν».
Ο Ερντογάν έριξε γέφυρες προς το Βερολίνο, καθώς στην ομιλία του είχε τονίσει κατ' επανάληψη ότι οι διαφορές των δύο χωρών δεν είναι ανυπέρβλητες και μπορούν να ξεπεραστούν, «με αμοιβαίο σεβασμό, διάλογο και με τις δυνατότητες της διπλωματίας».
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, δήλωσε, «το οποίο να μπορεί να σταθεί στον δρόμο της τουρκογερμανικής φιλίας και των κοινών συμφερόντων των δύο χωρών», ενώ μίλησε εκτενώς για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα του για τους γερμανούς επιχειρηματίες.
«Η Τουρκία προσφέρει μια σταθερή οικονομία και μια αγορά με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης», δήλωσε και χαρακτήρισε «προσωρινά» τα προβλήματα των τελευταίων εβδομάδων στην οικονομία.
Μέρκελ: Χρειαζόμαστε στοιχεία αν είναι να χαρακτηρίσουμε τρομοκράτες τους γκιουλενιστές
Η Γερμανία χρειάζεται περισσότερα στοιχεία, όπως δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αν πρόκειται να χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση», κάτι που αποτελεί αίτημα της Άγκυρας, την οργάνωση του μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Τουρκία για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, η Μέρκελ δήλωσε επίσης πως η Γερμανία αναζητεί πρόσωπα, την έκδοση των οποίων ζητεί η Τουρκία με κατηγορίες για «τρομοκρατία», αλλά δεν είναι βέβαιο πως αυτά βρίσκονται στη Γερμανία.
«Αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα τα στοιχεία που παρέχει η Τουρκία, όμως χρειαζόμαστε περισσότερο υλικό αν πρόκειται να χαρακτηρίσουμε την οργάνωση του Γκιουλέν με τον ίδιο τρόπο που έχουμε χαρακτηρίσει το (κουρδικό) PKK», το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, δήλωσε η καγκελάριος κατά τη συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Yeni Asir, μια μικρή φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα, αναφέρει σήμερα πως η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT έχει δώσει στη Γερμανία έναν κατάλογο 69 υπόπτων για τρομοκρατία και πως ο Ερντογάν θα ζητήσει από την Μέρκελ να τους εκδώσει.
Στον κατάλογο περιλαμβάνονται ο καταδικασμένος στην Τουρκία για «κατασκοπεία» δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ, Κούρδοι και αριστεροί ακτιβιστές, καθώς και πρόσωπα που κατηγορούνται για σχέσεις με τον Γκιουλέν.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τη Γερμανία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση το κίνημα του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.
Σε άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, ο Ερντογάν υπενθυμίζει ότι το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Γκιουλέν, θεωρείται από την Άγκυρα υπεύθυνο για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
“Επιδιώκουμε τον στόχο της αύξησης των εμπορικών και οικονομικών δεσμών. Για λόγους ευημερίας και για το μέλλον και των δύο χωρών μας ας υπηρετήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα και ας περιορίσουμε τα προβλήματά μας”, γράφει ο Ερντογάν.
“Πρέπει να μιλάμε μεταξύ μας. Δεν πρέπει να υπάρχει άλλη χώρα εκτός της ΕΕ με την οποία οι σχέσεις να είναι τόσο σημαντικές και ταυτόχρονα τόσο δύσκολες”, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίκαελ Ροτ στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι “απολύτως απαράδεκτο” πέντε γερμανοί πολίτες να παραμένουν στη φυλακή και ότι η Τουρκία θα πρέπει να πραγματοποιήσει βήματα προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού της και του κράτους δικαίου.
Πάλι δέρνουν οι «γορίλες» του Ρ.Τ.Ερντογάν: Πήραν σηκωτό δημοσιογράφο μπροστά σε Α.Μέρκελ (βίντεο)
Επίδειξη ισχύος μέσα σε γερμανικό έδαφος από τον Ρ.Τ.Ερντογάν καθώς οι "γορίλες" του πήραν "σηκωτό" δημοσιογράφο μπροστά στα μάτια της Α.Μέρκελ κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου στο Βερολίνο. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν όπως θα δείτε και στο βίντεο χαμογελάει με νόημα με την Μέρκελ απλά να παρακολουθεί ανέκφραστη το περιστατικό εντός γερμανικού εδάφους.
Ένας Τούρκος δημοσιογράφος εμφανίστηκε μ’ ένα μπλουζάκι που έγραφε στα γερμανικά και τα τουρκικά:
«Ελευθερία Τύπου για τους δημοσιογράφους στην Τουρκία».
Αμέσως οι άνδρες της ασφάλειας έβγαλαν τον Ερτουγρούλ Γιγκίτ σηκωτό από την αίθουσα, ζει αυτοεξόριστος στο Αμβούργο και αρθρογραφεί μεταξύ άλλων στην Tageszeitung, με τον Ερντογάν παρακολουθεί ανέκφραστος το περιστατικό.
Οι άντρες του Ρ.Τ.Ερντογάν προχώρησαν στην εφαρμογή "δημοκρατικών μεθόδων" μπροστά στην Α.Μέρκελ
Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Βερολίνο να εκδώσει εκατοντάδες, όπως είπε, υποστηρικτές του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν που διαμένουν στη Γερμανία.
Ο Ερντογάν ζήτησε και την έκδοση του του Τζαν Ντουντάρ
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης πως η Τουρκία έχει το δικαίωμα να ζητεί την έκδοση από τη Γερμανία του Τζαν Ντουντάρ, πρώην διευθυντή της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, τον οποίο χαρακτήρισε πράκτορα που έχει καταδικαστεί για κατασκοπεία.
«Αυτό το πρόσωπο είναι ένας καταδικασμένος εγκληματίας σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο έπειτα από συνομιλίες με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.
Ο Ντουντάρ και ο συνάδελφός του της εφημερίδας Cumhuriyet, ο Ερντέμ Γκιούλ, είχαν καταδικασθεί το 2016 σε πέντε χρόνια φυλάκιση επειδή δημοσιοποίησαν ένα βίντεο που δείχνει ένα φορτηγό της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών να μεταφέρει όπλα στη Συρία. Αποφυλακίστηκαν εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσής τους και ο Ντουντάρ εγκατέλειψε τη χώρα.
Αφίσες με τον τούρκο πρόεδρο ως… Χίτλερ
Στο μεταξύ από τις 16:00 (τοπική ώρα) βρισκόταν σε εξέλιξη στο κέντρο του Βερολίνου διαδήλωση διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, στην οποία συμμετέχουν περισσότερα από 5.000 άτομα. Η πορεία έχει οργανωθεί από διάφορες αριστερές οργανώσεις και κατευθύνεται προς την τουρκική πρεσβεία. Μεταξύ των αιτημάτων των διαδηλωτών είναι τα θέματα των ατομικών ελευθεριών, της τουρκικής στάσης στο θέμα της Συρίας, αλλά και της πώλησης οπλικών συστημάτων από την Γερμανία στην Τουρκία.
Οι διοργανωτές μοίραζαν σήμερα έκτακτη έκδοση της εφημερίδας «junge Welt», με τη φωτογραφία του Ταγίπ Ερντογάν και τη φράση «όχι ευπρόσδεκτος», που είναι και το κεντρικό μήνυμα της διαδήλωσης. Στο κέντρο της πόλης έχουν επίσης αναρτηθεί αφίσες που απεικονίζουν τον τούρκο πρόεδρο ως Χίτλερ.
Γερμανικά ΜΜΕ: Σκληρός και αδιάλλακτος ο Ερντογάν - Του δίνει βοήθεια η Α.Μέρκελ
Ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε στο Βερολίνο σκληρός και αδιάλλακτος, σημειώνουν τα γερμανικά ΜΜΕ, αναλύοντας την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Τούρκου στη Γερμανία, ενώ παράλληλα επικρίνουν τη στάση της Ανγκελα Μέρκελ.
Το Spiegel επισημαίνει ότι ο Ερντογάν πέτυχε τον πιο σημαντικό του στόχο: μπορεί πλέον να εμφανίσει τον εαυτό στο διεθνές παλκοσένικο ως ηγέτη. Το δεύτερο συμπέρασμα αφορά στη γερμανική κυβέρνηση. Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι το Βερολίνο κάνει τη ζωή του Ερντογάν πολύ εύκολη.
«Του δίνει συμβολική βοήθεια χωρίς να θέτει όρους» υπογραμμίζει.
«Η Μέρκελ θα έπρεπε να δώσει στον Τούρκο πρόεδρο να αντιληφθεί ότι για να πάρει κάτι, θα πρέπει να είναι έτοιμος να δώσει… Η γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε να συνδέσει την επέκταση της τελωνειακής ένωσης με τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Η Ζeit από την άλλη εκτιμά ότι η επίσκεψη Ερντογάν δεν δρομολογεί μια νέα αρχή στις διμερείς σχέσεις, γιατί ο Τούρκος πρόεδρος δεν ξέρει άλλο τρόπο άσκησης πολιτικής και γιατί παρά την οικονομική κρίση τίποτα δεν τον φοβίζει.
«Αντιδρά με τόσο επιθετικό τρόπο, επειδή θέλει να αφήσει την εντύπωση ότι αντικρίζει την καγκελάριο ως ίσος προς ίσον», σημειώνει το δημοσίευμα.
«Αυτό έχει εσωτερικο-πολιτικούς λόγους. Υπό την κυβέρνηση Ερντογάν και μια ευημερούσα οικονομία εκατομμύρια Τούρκοι απέκτησαν το συναίσθημα ότι δεν πρέπει να αισθάνονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ο Ερντογάν κινείται ακόμη και μέχρι σήμερα στο άρμα αυτής της επιτυχίας. Είναι ένας από τους λόγους που μεγάλο τμήμα του τουρκικού πληθυσμού ούτε καν υπολογίζει την οικονομική κρίση. Πιστεύει τον πρόεδρο του, όταν του λέει ότι δεν πρέπει να σκύβει το κεφάλι απέναντι στην αλαζονική Δύση. Σκληρότητα και αδιαλλαξία απέναντι στους αντιπάλους και εταίρους ανήκει στο σύστημα Ερντογάν. Δεν γνωρίζει άλλο τρόπο άσκησης πολιτικής», αναφέρει ακόμη.
Η Die Welt υποστηρίζει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να συγκρατήσει κανείς την Τουρκία από την κατάρρευση. «Μπορεί η Άγκυρα να διαθέτει κάποια μέσα πίεσης στο προσφυγικό, αλλά χρειάζεται περισσότερο τη Γερμανία, από ότι η Γερμανία την Τουρκία», υποστηρίζει.
«Αυτό αποδεικνύεται από την επίσκεψη, ακόμη κι αν με διάφορους τρόπους προσπαθεί να το κρύψει. Συνεχώς ζητά στενότερες εμπορικές σχέσεις. Αντιρρήσεις επ΄ αυτού δεν υπάρχουν κάτω όμως από τρεις όρους: πρώτον, ότι αυτό το καθεστώς θα ανταποκριθεί στα ευρωπαϊκά συμφέροντα σε ότι αφορά την προσφυγική πολιτική, δεύτερον, ότι θα απελευθερώσει πολιτικούς κρατούμενους από τη φυλακή, και τρίτον, ότι θα σταματήσει να υπονομεύει τις προσπάθειες ενσωμάτωσης της γερμανικής κυβέρνησης».
Η Stuttgarter Zeitung βλέπει αυτήν την επίσκεψη από άλλη οπτική γωνία.
«Δεν χρειάζεται να βάλει κανείς στην καρδιά του τον Ερντογάν, αλλά θα ήταν πολύ χρήσιμο εάν δεν τον έβλεπε ως αντίπαλο» σημειώνει.
«Η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν μπορεί να οργανωθεί εναντίον, αλλά μόνο μαζί με την Τουρκία ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Χωρίς την προσφυγική συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία η Γερμανία θα ήταν πιθανόν άλλη χώρα. Γι’ αυτόν τον λόγο έπρεπε το Βερολίνο να υποδεχτεί τον Ερντογάν».
Τι ζήτησε και τι πήρε ο Ερντογάν από τη Μέρκελ
Κανείς δεν ανέμενε ότι η επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία θα οδηγούσε στην πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων. Αυτό όμως που φαίνεται να επιτυγχάνεται είναι η αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια μεταξύ των δύο χωρών, η επιστροφή στο διάλογο και η έναρξη μιας συνεργασίας σε οικονομικά ζητήματα.
Ανθρώπινα δικαιώματα
Τα ζητήματα αυτά έθεσε και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ λίγο αργότερα στον Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στην καγκελαρία. Όπως δήλωσε στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τ. Ερντογάν μετά το τέλος των συνομιλιών, ανάμεσα τους εξακολουθούν να υπάρχουν «ριζικές διαφορές» σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του κράτους δικαίου και την ελευθερία του τύπου. Επίσης ζήτησε την απελευθέρωση των Γερμανών κρατούμενων και διαβεβαίωσε ότι αυτό το θέμα θα απασχολήσει και τη δεύτερη συνάντηση που θα έχει με τον Τ. Ερντογάν το Σάββατο το πρωί. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας επέμενε ότι οι όποιες διώξεις και κρατήσεις στη χώρα του γίνονται στη βάση δικαστικών αποφάσεων. Ενώ χαρακτήρισε τρομοκρατικές οργανώσεις τόσο την κουρδική ΡΚΚ όσο και το Κίνημα Γκιουλέν ζήτησε τη δίωξη των οπαδών τους στη Γερμανία.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Α.Μέρκελ επισήμανε ότι και στη Γερμανία το ΡΚΚ θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση. Το ίδιο δεν ισχύει όμως για το Κίνημα Γκιουλέν. Οι γερμανικές αρχές δεν διαθέτουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι πρόκειται για τρομοκράτες. Η καγκελάριος διαβεβαίωσε όμως ότι η Γερμανία είναι πρόθυμη να εξετάσει ενοχοποιητικά στοιχεία που θα της διαθέσουν οι τουρκικές αρχές. Στη συνέντευξη τύπου ο Τ. Ερντογάν επιβεβαίωσε έμμεσα δημοσιογραφικές πληροφορίες για πρόσφατο τουρκικό αίτημα που αφορά την έκδοση 69 υποτιθέμενων τρομοκρατών που ζουν στη Γερμανία. Στη λίστα βρίσκεται και το όνομα του πρώην αρχισυντάκτη της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet Τζαν Ντούνταρ, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πέντε χρόνια φυλάκιση για «προδοσία». Ενώ είχε την πρόθεση να συμμετάσχει στη συνέντευξη τύπου στην καγκελαρία ο Τζαν Ντούνταρ δεν ήρθε τελικά. Από την τουρκική αντιπροσωπεία υπήρξε η προειδοποίηση για ακύρωση της συνέντευξης τύπου σε περίπτωση συμμετοχής του.
Τα οικονομικά στο επίκεντρο
Το σημαντικότερο θέμα της ατζέντας της επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία είναι όμως οπωσδήποτε το οικονομικό. Άλλωστε η επιδείνωση της κατάστασης της τουρκικής οικονομίας είναι και η αιτία που ο Τ.Ερντογάν κυριολεκτικά αναγκάζεται να καταβάλει προσπάθειες για την επαναπροσέγγισης με την ΕΕ και ειδικά τη Γερμανία. Το δε Βερολίνο πάλι ενδιαφέρεται να έχει στενές σχέσεις με την Άγκυρα για μια σειρά από λόγους: προσφυγικό, πολιτική αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο, αντιμετώπιση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.
Η Γερμανία ενδιαφέρεται για μια «οικονομικά σταθερή Τουρκία» επεσήμανε στη συνέντευξη τύπου η καγκελάριος.
Ο Ρ.Τ. Ερντογάν επικέντρωσε τις προσπάθειές του στην προσέλκυση Γερμανών επενδυτών. Το θέμα των επενδύσεων συζήτησε τόσο με την καγκελάριο όσο και το απόγευμα σε συνάντηση με οικονομικούς παράγοντες.
Με εξαγωγές ύψους 16,2 δισ ευρώ η Γερμανία εξακολουθεί να είναι για την Τουρκία η σημαντικότερη χώρα προορισμού τουρκικών προϊόντων. Οι γερμανικές εξαγωγές προς την Τουρκία ανέρχονται στα 21,5 δισ ευρώ. Η χώρα καταλαμβάνει μόλις τη θέση 16η σε ό,τι αφορά την εξαγωγή γερμανικών προϊόντων. Η Άγκυρα έχει όμως εκφράσει μεγάλο ενδιαφέρον να αποκτήσει τρένα υψηλής ταχύτητας από την εταιρεία Siemens, να αναπτύξει τη γερμανοτουρκική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως επίσης και για τη συμμετοχή της Rheinmetal στη δημιουργία εργοστασίου κατασκευής τεθωρακισμένων. Στη συνέντευξη τύπου oι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να πυκνώσουν οι επαφές για την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας τόσο σε επίπεδο υπουργών όσο και τεχνοκρατών.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται, υποστηρίζουν πολλοί. Το 1914-15, η καταρρέουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία δέχτηκε να συμμαχήσει με τη Γερμανία η οποία από την πλευρά της βοήθησε στρατιωτικά και οικονομικά.
Τώρα ο Ερντογάν αναζητά ξανά γερμανικό σωσίβιο και φαίνεται ότι το Βερολίνο του ρίχνει ένα: η Siemens είναι έτοιμη να επενδύσει 35 δισ ευρώ στην Τουρκία!Ο όμιλος Siemens φλερτάρει ένα γιγάντιο κατασκευαστικό έργο σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής ταχύτητας ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ.Με 7.500 γερμανικές επιχειρήσεις παρούσες στην Τουρκία, το Βερολίνο αποτελεί αναπόφευκτο εταίρο.
Τα άλλα ζητήματα των συνομιλιών αφορούν τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, το προσφυγικό, την κατάσταση στη Συρία. Η καγκελάριος ανακοίνωσε ότι μαζί με τον Τ. Ερντογάν έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση τετραμερούς σύσκεψης για την κατάσταση στη Συρία, στην οποία θα είναι παρόντες επίσης οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.
pronews