15.9.18

«Γεμίζει» πολεμικά πλοία η Α.Μεσόγειος: Στέλνουν αεροπλανοφόρο οι ΗΠΑ - Πολυεθνική δύναμη για East-Med

Σκέψεις που αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού στην Ανατολική Μεσόγειο συζητήθηκαν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στην κρίσιμη τριμερή στο Ισραήλ και αφορούν την σύσταση πολυεθνικής δύναμης λόγω των ενεργειακών εξελίξεων στην περιοχή. Και αυτό διότι συμφωνήθηκε η υλοποίηση του αγωγού Ανατολικής Μεσογείου, East Med. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε στόχος μέχρι τέλος του χρόνου να μπουν οι υπογραφές για να αρχίσει να υλοποιείται το μεγάλο έργο, που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη. 
Γαλλία και ΗΠΑ αναμένεται να "ενσωματωθούν" στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ ενώ τις επόμενες μέρες, αμερικανικό αεροπλανοφόρο που θα συνοδεύεται από αριθμό πολεμικών πλοίων, θα ελλιμενισθεί στην ναυτική βάση της Σούδας και αργότερα θα κατευθυνθεί στην Α.Μεσόγειο.
Aνάλογη κίνηση αναμένεται και από πλευράς Γαλλίας. Μην ξεχνάμε ότι η αμερικανική Exxon Mobil ξεκινά τις εργασίες γεώτρησης στο κυπριακό τεμάχιο 10 στις 28 Σεπτεμβρίου ενώ Total, Eni, Shell, Noble Energy, KOGAS, αρχίζουν έρευνες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου αυτό το φθινόπωρο.
Μην ξεχνάμε,  ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απαίτησε από την Τουρκία «όλες οι χώρες πρέπει να σέβονται τα χωρικά ύδατα, τα διεθνώς αναγνωρισμένα χωρικά ύδατα. Αυτό είναι κάτι σημαντικό για όλους μας». Η δήλωση αυτή δεν ήταν τυχαία. Συνδέεται με τις συζητήσεις στο Ισραήλ για πολυεθνική δύναμη στην περιοχή.
Η άφιξη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου πιθανόν να οφείλεται και στις εξελίξεις στην Συρία. Πάντως είναι γεγονός πως ο αριθμός πολεμικών πλοίων στην Α.Μεσόγειο έχει δραματικά αυξηθεί, μόνο η Ρωσία έχει 25 πλοία στην περιοχή,  ενώ η Τουρκία τέλος του μήνα στέλνει και το δεύτερο σεισμογραφικό που διαθέτει, το MTA ORUC REIS συνοδείας πολεμικών πλοίων.
Ηδη, το «Barbaros» πραγματοποιεί σεισμογραφικά σε μεγάλη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αποστόλου Αντρέα και τουρκικών ακτών, από τη Μερσίνα μέχρι τα όρια της χώρας με τη Συρία ενώ ετοιμάζεται και ο "Πορθητής".
Στην ίδια περιοχή, ήδη υπάρχουν αρκετά αμερικανικά πολεμικά πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη που πραγματοποιούν άσκηση με την ονομασία «Bright Star 2018» με την συμμετοχή χωρών όπως: Αίγυπτος, Ηνωμένες Πολιτείες, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Ελλάδα, Βρετανία, Ιταλία και Γαλλία.
Όπως αναφέρει το "Σίγμα", στο Ισραήλ, συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες για να υπάρξει ένα είδος εμπλοκής στον τριμερή σχηματισμό των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μια διεύρυνση που αν υλοποιηθεί θα ενισχύει την ισχύ της συνεργασίας και που καταφανώς θα φέρει επί χάρτου αλλαγή ισορροπιών στα θέματα ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης είχε εκ των προτέρων συζητήσει με μεγάλες χώρες και φαίνεται ότι πήρε το ΟΚ και από το Ισραήλ.Αξίζει να υπογραμμιστεί την αγαστή σχέση Τραμπ – Νετανιάχου, με ότι αυτό σημαίνει.
Μάλιστα στη Νέα Υόρκη ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο.
Από πλευράς του ο Μ.Νετανιάχου έριξε όλο το βάρος στην υλοποίηση του East Med ο οποίος αγωγός φαίνεται να προχωρεί γοργά χωρίς τυμπανοκρουσίες.
Την προσπάθεια διεύρυνσης της συνεργασίας είχε προαναγγείλει ο Υπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις υποδοχής από τον κύριο Νετρανιάχου.
Στο παιχνίδι μπαίνει και η Αίγυπτος
Οι κύριοι Χριστοδουλίδης και Κοτζιάς όντως εξέπληξαν καθώς ανακοίνωσαν ότι μετά την επιστροφή τους στην Κύπρο, μεταβαίνουν εσπευσμένα στην Αίγυπτο για τριμερή με τον εκεί ομόλογο τους.
Διερευνώντας λίγο το θέμα, θα καταβληθεί προσπάθεια διεύρυνσης και αυτού του σχήματος, αυτή τη φορά με τη Γαλλία, που στον απόηχο της εδώ επίσκεψης του ΥΠΕΞ Λε Ντριάν δείχνει να ενδιαφέρεται έντονα για συμμετοχή στον εν λόγω σχηματισμό, ελέω και ΤΟΤΑΛ.
Ναμί: Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια στην ΑΟΖ
Η τ/κ πλευρά δεν πρόκειται να παρακολουθήσει με σταυρωμένα τα χέρια τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε στο Μπαϊράκ, ο «Υπουργός Ενέργειας» και τέως διαπραγματευτής της τ/κ κοινότητας, Οζντίλ Ναμί.
Μεταξύ άλλων ανέφερε πως η τουρκική πλευρά, θα πραγματοποιήσει τα απαιτούμενα βήματα.
«Δεν θα προβούμε σε προβοκάτσιες. Αλλά, σε περίπτωση που πραγματοποιήσουν προχωρημένα βήματα η τουρκική πλευρά θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και συμφέροντα της. Αν πραγματοποιήσουν γεώτρηση, τότε και εμείς θα πραγματοποιήσουμε. Αν πραγματοποιήσουν σεισμική έρευνα τότε και εμείς θα πραγματοποιήσουμε σεισμική έρευνα. Η τουρκική πλευρά θα πραγματοποιήσει τα απαιτούμενα βήματα. Ελπίζω ότι η ε/κ πλευρά θα επιλέξει την οδό της συνεργασίας και όχι της έντασης», δήλωσε ο κ. Ναμί
Ο κ. Ναμί ευχήθηκε ότι η ε/κ πλευρά θα συναινέσει για συνεργασία στο φυσικό αέριο και στο ζήτημα της μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από την Ανατολία.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον στόχο της τ/κ κοινότητας για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από νέες επενδύσεις, και κυρίως στην μεταφορά ρεύματος από την Ανατολία με υποθαλάσσιο καλώδιο, ένα εγχείρημα για το οποίο τ/κ πλευρά και Άγκυρα παρουσιάζουν βούληση. Στην νέα περίοδο αυτό που εκκρεμεί είναι η σύσκεψη των αρμόδιων τεχνικών επιτροπών.
Ο κ. Ναμί κάλεσε επίσης, τις ΗΠΑ, τον ΟΗΕ και την Ε.Ε. να ασκήσουν πίεση στην ε/κ ηγεσία
Φέρνει και δεύτερο σεισμογραφικό η Τουρκία
Στην ανατολική Μεσόγειο, με πιθανό πέρασμα και από το λιμάνι Αμμοχώστου στέλνει η Τουρκία στο τέλος του μήνα και το δεύτερο σεισμογραφικό που διαθέτει, το MTA ORUC REIS. Το σεισμογραφικό, που επιχειρεί για λογαριασμό της Υπηρεσίας Γεωλογίας και Μεταλλείων Τουρκίας, επιχειρεί από το 2017 στη Μαύρη Θάλασσα όπως αναφέρει ο "Φιλελεύθερος".
Το σεισμογραφικό διαθέτει αυτονομία 35 ημερών και 55μελές ναυτικό και επιστημονικό πλήρωμα. Έχει δυνατότητα πραγματοποίησης δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμογραφικών.
Να σημειωθεί ότι προς το τέλος του μήνα, αναμένεται να αλλάξει και η ρότα του «Barbaros» που τους τελευταίους μήνες πραγματοποιεί σεισμογραφικά σε μεγάλη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αποστόλου Αντρέα και τουρκικών ακτών, από τη Μερσίνα μέχρι τα όρια της χώρας με τη Συρία.
Αν και η Τουρκία καίγεται για κοιτάσματα ώστε να μειώσει το κόστος εξαγωγών για ενεργειακές πηγές (μόνο για εισαγωγή άνθρακα δίνει $4 δισ. ετήσια) δεν αποκλείεται για σκοπούς πρόκλησης και πολιτικών εντυπώσεων, να περάσει κι αυτό το σεισμογραφικό για μικρό χρονικό διάστημα από το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου.  
Στο μεταξύ, ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που απασχολεί από την Τετάρτη τους Τούρκους ειδικούς που ασχολούνται με την προγραμματιζόμενη γεώτρηση στον στόχο «Αλάνια-1» που προγραμματίζεται να ξεκινήσει στο τέλος Οκτωβρίου στον κόλπο της Αττάλειας, είναι το γεγονός ότι η εστία του προχθεσινού σεισμού που έγινε αισθητός και στην Κύπρο, ήταν ακριβώς στην περιοχή του στόχου όπου θα γίνει η πρώτη γεώτρηση με το γεωτρύπανο Fatih (Πορθητής). 
Το εστιακό βάθος του σεισμού των 5,2 Ρίχτερ ήταν τα 10.000 μέτρα, ενώ ο στόχος της γεώτρησης, βρίσκεται σε βάθος  7.100 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, συγκεκριμένα το βάθος νερού στο σημείο που θα γίνει η γεώτρηση, είναι 2.500 μέτρα και το βάθος του στόχου κάτω από την επιφάνεια του βυθού είναι 4.600 μέτρα. Να σημειωθεί πάντως ότι τέτοια φαινόμενα δεν είναι σπάνια στη βιομηχανία των υδρογονανθράκων.
PRONEWS