Το 2017, μόνο ένας στους τρεις παράνομους μετανάστες (36,6 %) απελάθηκε με σχετική εντολή, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις Βρυξέλλες, στην Ε.Ε. |
Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να βελτιώσει σημαντικά την προστασία των εξωτερικών συνόρων και να επιταχύνει σημαντικά τις απελάσεις παράνομων μεταναστών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από τρίτες χώρες, γράφει η γερμανική Die Welt.
Για τον σκοπό αυτό, η πρακτική της απέλασης πρέπει να τυποποιηθεί σε όλη την Ευρώπη και να ενισχυθεί ταυτόχρονα. Κατά τη διάρκεια των προβλεπόμενων μέτρων, οι Βρυξέλλες θα είναι σε θέση να παρεμβαίνουν αποφασιστικά στις εσωτερικές πολιτικές αρμοδιότητες των επιμέρους κρατών - μελών αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.
Το 2017, μόνο ένας στους τρεις παράνομους μετανάστες (36,6 %) απελάθηκε με σχετική εντολή, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις Βρυξέλλες, στην Ε.Ε. «Επιπλέον, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων» όπως τονίζεται στο σχέδιο απόφασης για την αναδιοργάνωση της μεθοριακής υπηρεσίας της Ε.Ε Frontex που -σύμφωνα με την Die Welt -θα παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα.
Για την προστασία των εξωτερικών συνόρων οι Βρυξέλλες θέλουν να διαθέσουν στο διάστημα 2021-2027 συνολικά 35 δισεκατομμύρια ευρώ - σχεδόν τρεις φορές περισσότερα από ό,τι πριν. Παράλληλα, ο αριθμός των μελών του Frontex πρόκειται να αυξηθεί σε 10.000 άνδρες.
Λόγω του χαμηλού αριθμού απελάσεων -και στη Γερμανία - οι Βρυξέλλες θέλουν να λύσουν το ζήτημα σε μεγάλο βαθμό στο μέλλον. Έτσι, ο Frontex πρόκειται να θεσπίσει ένα λειτουργικό σύστημα απέλασης στα επιμέρους κράτη μέλη. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα βελτιωθεί σημαντικά ο εξοπλισμός του Frontex. Ένα άλλο νέο χαρακτηριστικό είναι ότι οι συνοριοφύλακες της Ε.Ε ενδέχεται στο μέλλον να επιστρέφουν και τους παράνομους μετανάστες σε τρίτες χώρες με τη συναίνεση της αντίστοιχης κυβέρνησης.
Για να μπορέσουν οι απελάσεις να πετύχουν καλύτερα στο μέλλον, θα πρέπει, επίσης, να δημιουργηθούν στην Ε.Ε «εθνικά συστήματα διαχείρισης των απελάσεων». Ως εκ τούτου, όλες οι χώρες μέλη υποχρεούνται να εκδίδουν εντολές απέλασης και μόνο τότε ο Frontex μπορεί να ενεργήσει.
Επιπλέον, οι αιτούντες άσυλο σε ολόκληρη την Ευρώπη καλούνται να συνεργάζονται πολύ στενότερα με τις Αρχές ασύλου και να κάνουν περισσότερα για να παρέχουν απόδειξη ταυτότητας. Προκειμένου να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα, ο Frontex θα μπορεί μελλοντικά να ενεργεί χωρίς τη συναίνεση της αντίστοιχης χώρας της Ε.Ε. Ένας τέτοιος κανονισμός θα αποτελέσει ορόσημο για τη διαχείριση των συνόρων.
naftemporiki.gr