Ποιος έχει συμφέρον από την αναβολή; Juan
Μετά τις επερχόμενες εκλογές, ακόμη και αν αυτές γίνουν εντός του 2019, μετατίθεται η αναζήτηση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων για την πρωτοφανή τραγωδία που έζησε η χώρα στο Μάτι.
Αυτό γιατί η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση που άνοιξε η εισαγγελία Πρωτοδικών για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που είχε ως συνέπεια να χάσουν την ζωή τους 99 συνάνθρωποι μας «μπλοκάρει» .
Και «μπλοκάρει» σε σημείο που το διοικητικό πόρισμα στην καλύτερη των περιπτώσεων θέλει τουλάχιστον 10 μήνες μέχρι να ετοιμαστεί.
Επομένως η σημερινή κυβέρνηση θα οδηγηθεί στις εκλογές χωρίς καμία εισαγγελική έρευνα για τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην τραγωδία αυτή.
Έτσι μπορεί το πρωί της Δευτέρας να έφτασε στα χέρια του εισαγγελέα Ηλία Ζαγοραίου το πόρισμα του ανεξάρτητου πυραγού, τον οποίο είχε ορίσει για να εντοπίσει τις ευθύνες και τις παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων της πολιτείας, αλλά μαζί με αυτό έφτασε και ένα έγγραφο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.
Η κ. Δημητρίου με παραγγελία της, ζήτησε να ενταχθεί στην ογκώδη δικογραφία και το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης, μετά την εντολή που έδωσε προ ημερών, η Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Διοίκησης, Μάρη Παπασπύρου, για διοικητικό έλεγχο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν και πειθαρχικές ευθύνες.
Συνεπώς, η κλήση των υπόπτων καθυστερεί, άγνωστο μέχρι πότε, εάν συνυπολογίσει κανείς ότι στην ίδια έρευνα για τις πλημμύρες στην Μάνδρα, το πόρισμα των ελεγκτών χρειάστηκε περίπου 8 μήνες, πριν παραδοθεί στα χέρια των εισαγγελέων.
Για μια υπόθεση όμως εξαιρετικά πολύ πιο πολύπλοκη απο την υπόθεση στη Μάνδρα, ο ελάχιστος χρόνος που θα απαιτηθελί θα είναι τουλάχιστον 10 μήνες ίσως και παραπάνω.
Την ίδια ώρα, ο κ. Ζαγοραίος, ο οποίος προίστατο της έρευνας, αποχωρεί από την θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, καθώς έχει προαχθεί μεν, αλλά έληξε και η θητεία του δε, αφήνοντας πίσω του δύο εισαγγελείς για να συνεχίσουν την έρευνα.
Η εντολή πάντως για τη διενέργεια του διοικητικού ελέγχου όλων των εμπλεκόμενων φορέων δόθηκε από την Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης στις 6 Σεπτεμβρίου.
Η έρευνα θα γίνει από μεικτό κλιμάκιο επιθεωρητών, προκειμένου να διακριβώσει την τήρηση της νομιμότητας και των προβλεπομένων διαδικασιών σε διοικητικό επίπεδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα του πραγματογνώμονα πάντως, ενώ υπάρχουν εκτενείς αναφορές για τα αίτια και το πως έπρεπε τα αρμόδια όργανα να αντιδράσουν, δεν υπάρχουν «προσωποποιημένες» ευθύνες.
Τέλος, στο πλαίσιο της άλλης δικογραφίας που είχε ανοίξει με αφορμή τις καταγγελίες ότι έγινε προσπάθεια να «αλλάξουν» κρίσιμα στοιχεία την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει ήδη καλέσει για εξηγήσεις ως υπόπτους, στελέχη της Πυροσβεστικής.
Να σημειωθεί ότι το φάκελο για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των πολιτικών προσώπων που είχαν την ευθύνη συντονισμού του κρατικού μηχανισμού στη φονική πυργκαγιά είχε ανοίξει η διαβίβαση μήνυσης στη Βουλή της Βαρβάρας Φύτρου, χήρας του Γρηγόρη Φύτρου και μητέρα της 13χρονης Εβίτας και του 11χρονου Αντρέα που βρήκαν και οι τρεις τραγικό θάνατο στη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.
Η μήνυση που διαβιβάστηκε αμελητί στη Βουλή στρέφεται κατά του πρώην υπουργού Εσωτερικών και αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Πάνου Σκουρλέτη και του τότε αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, αλλά και κατά της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του τέως γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, καθώς και κατά του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη. Καταλογίζει επίσης ευθύνες και στους Σωτ. Ταρζούδη, τέως αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, και Κωνσταντίνο Τσουβάλα, τέως αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.
pronews