Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ανάπλαση των οικημάτων του θρυλικού νησιού, που βρίσκεται απέναντι από τη Λευκάδα και το οποίο αποτέλεσε πόλο έλξης του διεθνούς τζετ σετ κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το τέλος του έτους, ίσως μάλιστα και εντός του Οκτωβρίου.
Σε τροχιά εκκίνησης βρίσκεται πλέον η επένδυση ύψους 185 εκατ. ευρώ της ρωσικής ζάπλουτης οικογένειας των Ριμπολόβλεφ στον Σκορπιό, το νησί που απέκτησαν το 2013 από την Αθηνά Ωνάση. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ανάπλαση των οικημάτων του θρυλικού νησιού, που βρίσκεται απέναντι από τη Λευκάδα και το οποίο αποτέλεσε πόλο έλξης του διεθνούς τζετ σετ κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το τέλος του έτους, ίσως μάλιστα και εντός του Οκτωβρίου.
Φορέας της επένδυσης τουριστικού χαρακτήρα είναι η εταιρεία Μυκήναι Α.Ε., που έχει συσταθεί αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό. Στο επίκεντρο, αναμένεται να βρεθεί η κατασκευή 20-22 πολυτελών εξοχικών βιλών, επιφάνειας που θα κυμαίνεται από 500 τ.μ. έως 1.200 τ.μ. η κάθε μία και συνολική δυναμικότητα της τάξεως των 48 κλινών, ενώ αυτές θα συμπληρωθούν από εστιατόρια, σπα και ένα προπονητικό κέντρο, όπως ασφαλώς και από μαρίνα για τον ελλιμενισμό των σκαφών των επισκεπτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βίλες θα εκμισθώνονται αντί παχυλών ποσών, που είναι πιθανό να κινούνται πέριξ των 20.000 ευρώ την εβδομάδα κατά μέσον όρο, χωρίς πάντως να είναι επί του παρόντος σαφής η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί. Παράλληλα, πρόθεση των επενδυτών είναι η εκμετάλλευση επιπλέον 1.600 τ.μ. των συνολικά 20.000 τ.μ. που προβλέπονται βάσει των υφιστάμενων όρων δόμησης.
Υπενθυμίζεται δε ότι τα σημερινά οικήματα στον περίφημο Σκορπιό καταλαμβάνουν επιφάνεια περίπου 4.000 τ.μ. Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, στόχος του Ρώσου επενδυτή είναι η ανάπτυξη ήπιων τουριστικών υποδομών για τη φιλοξενία επισκεπτών υψηλού εισοδήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι, εφόσον προχωρήσει η συγκεκριμένη επένδυση, αναμένεται να δημιουργηθεί ένας μοναδικός τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα, υπό την έννοια ότι δεν έχει προχωρήσει ανάλογου τύπου και μεγέθους ανάπτυξη σε άλλο ιδιωτικό νησί της χώρας. Για να καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο, χρειάστηκε και η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας της Λευκάδας, αλλά και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, παρότι αρχικά υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις, οι οποίες φαίνεται πως έληξαν πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν και το έργο έλαβε το πράσινο φως της διυπουργικής επιτροπής, προκειμένου να ενταχθεί στο νόμο περί fast track.
Οπως έγινε γνωστό, στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν εντός της εβδομάδας, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος και ο κ. Σεργκέι Τσερνίτσιν, εκπρόσωπος της οικογένειας Ριμπολόβλεφ, έχουν ξεπεραστεί τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Αναφορικά με το περιβάλλον και την προστασία του, ο κ. Γαλιατσάτος σημείωσε ότι ήδη υπήρξε συνεργασία ως προς την ειδική οικολογική αξιολόγηση του Σκορπιού, ενώ αναμένεται η εξέταση της στρατηγικής μελέτης που έχει υποβληθεί για το συγκεκριμένο θέμα και θα συζητηθεί στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο. Παράλληλα, ο κ. Τσερνίτσιν μετέφερε την πρόθεση του κ. Ριμπολόβλεφ να υποστηρίξει την εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης από την Περιφέρεια, στο πλαίσιο NATURA 2000, στην περιοχή της Λευκάδας και του Μεγανησίου.
Ο Σκορπιός αποκτήθηκε το 2013 από την οικογένεια Ριμπολόβλεφ, με την είδηση να κάνει τον γύρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης, λόγω της φήμης τόσο των αγοραστών όσο, κυρίως, του πωλητή, δηλαδή της Αθηνάς Ωνάση, εγγονής του Αριστοτέλη Ωνάση. Το ποσό δεν γνωστοποιήθηκε επισήμως, αλλά μεσίτες ανέφεραν ότι ξεπέρασε τα 115 εκατ. ευρώ, όταν μόλις το 2008 φημολογείται ότι είχε κατατεθεί προσφορά που ξεπερνούσε τα 200 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η Αθηνά είχε επιλέξει τότε να μην πωλήσει τον Σκορπιό, καθώς δεν είχε καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις για την τύχη του νησιού, θεωρώντας ότι αποτελούσε και τον κυριότερο συνδετικό κρίκο με την ελληνική καταγωγή της.
kathimerini