14.9.18

Οι δανειστές δεν επιμένουν στην περικοπή συντάξεων


Ζυμώσεις επί ζυμώσεων εξελίσσονται τα τελευταία 24ωρα σε Αθήνα και Βρυξέλλες, με επίκεντρο το μέγα ζήτημα για την κοινωνία αλλά και σημαντικότατο για την προεκλογική περίοδο, αυτό της περικοπής των συντάξεων από 1-1-2019.

  
Εναπομένει η διαμόρφωση του ακριβούς πλαισίου, όπου στην εξίσωση θα συνυπολογιστούν το δημοσιονομικό κόστος από τη μη περικοπή συντάξεων και το δημοσιονομικό κόστος από ακύρωση άλλων αντιμέτρωνΩς φαίνεται και μετά την επίσημη κατάθεση του αιτήματος για ακύρωση του μέτρου από την ελληνική κυβέρνηση, το θέμα θα λυθεί πολιτικά στο Eurogroup του Νοεμβρίου, από τη στιγμή που δημοσιονομικά η μη εφαρμογή του εκλαμβάνεται ως ανώδυνη. 

Προφανώς, εναπομένει η διαμόρφωση του ακριβούς πλαισίου, όπου στην εξίσωση θα συνυπολογιστούν το δημοσιονομικό κόστος από τη μη περικοπή συντάξεων και το δημοσιονομικό κόστος από ακύρωση άλλων αντιμέτρων, όπως επιδομάτων ή στοχευμένων ενισχύσεων συγκεκριμένων κοινωνικών στρωμάτων.
Ειδικότερα, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει από τις Βρυξέλλες τα εξής: 

Βιώσιμο θεωρούν οι θεσμοί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του.

Αυτό αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα στοιχεία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να πείσει τους επικεφαλής των κλιμακίων ότι δεν απαιτείται η περαιτέρω μείωση των συντάξεων είναι τα εξής:

*η ανάλυση των δεικτών ασφαλιστικής δαπάνης (χωρίς τη μείωση των συντάξεων) και τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ

*η πρόβλεψη ότι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που αναφέρει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

*η υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα σε βάθος τετραετίας, γεγονός που θα δώσει πρόσθετες δημοσιονομικές «ανάσες».


Σημαντικό θεωρείται και το γεγονός ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων (του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου) φέρονται να αποδέχθηκαν ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι δημοσιονομικό κι όχι διαρθρωτικό (όπως έως πρόσφατα επέμενε το Ταμείο).

Επιπροσθέτως, αναφέρουν οι ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι θεσμοί θεωρούν πως το θέμα με τις συντάξεις ίσως αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που μαζί με τη διεθνή συγκυρία (Τουρκία- Ιταλία) λειτουργεί ενισχυτικά στα spreads και παρεμποδίζει την προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι εκεί θα δοθεί το πράσινο φως για την ακύρωση του μέτρου, πόσω μάλλον εάν υπάρχει η θετική εισήγηση των θεσμών για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό κι όχι διαρθρωτικό. Παράλληλα, τον Νοέμβριο θα δημοσιοποιηθεί και η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, για την πορεία της οικονομίας και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Σημειώνεται ότι την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019, το οποίο θα σταλεί στην Κομισιόν στις 15 του ίδιου μήνα στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου». Το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού θα κατατεθεί τον Νοέμβριο και, εφόσον δεν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα απουσιάζει από αυτό η μείωση των συντάξεων και θα χρειάζεται μια απλή νομοθετική πρωτοβουλία για την ακύρωση του μέτρου. 

zougla.gr