Γράφει η Σοφία Βούλτεψη |
Όσα ραντεβού κι’ αν κάνει ο Καμμένος με τον Τσίπρα για την καρέκλα του, είναι ζήτημα χρόνου είναι πλέον η έγερση ζητήματος ύπαρξης «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα! Και αυτό θα είναι αποτέλεσμα του εθνομηδενισμού του Τσίπρα και του τυχοδιωκτισμού του Καμμένου.
Η αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας και «μακεδονικής» ταυτότητας και ιθαγένειας, είναι το πρώτο βήμα.
Το επόμενο, αυτό που θα δημιουργήσει υπαρξιακό πρόβλημα στη χώρα, είναι η δημιουργία «μακεδονικής μειονότητας» που θα ζητά να ενωθεί με την «μητέρα-πατρίδα».
Αυτός ήταν ανέκαθεν ο στόχος των Σκοπιανών και αυτό ζητούσαν πάντοτε, συχνά αδιαφορώντας για το όνομα.
Τώρα, θα το διεκδικήσουν και με τη βούλα της συμφωνίας Τσίπρα – Καμμένου. Διότι, η υποπαράγραφος ζ της παραγράφου 3 του πρώτου άρθρου αφήνει διάπλατα ανοιχτό το παράθυρό διεκδίκησης «μακεδονικής» μειονότητας επί ελληνικού εδάφους.
Κι’ αυτό επειδή μπορεί το άρθρο 7 να προβλέπει ότι «τα Μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους "Μακεδονία" και "Μακεδόνας" αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά», ωστόσο η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει ότι αυτά ισχύουν μόνο για τις κρατικές οντότητες και όχι για άλλες συλλογικότητες
Η συγκεκριμένη υποπαράγραφος είναι σαφής:
«Ο επιθετικός προσδιορισμός για το Κράτος, τα επίσημα όργανά του, και τις άλλες δημόσιες οντότητες θα ευθυγραμμίζεται με το επίσημο όνομα του Δεύτερου Μέρους ή το σύντομο όνομα, ήτοι, "της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας" ή "της Βόρειας Μακεδονίας". Άλλες χρήσεις επιθέτου, περιλαμβανομένων εκείνων που αναφέρονται σε ιδιωτικές οντότητες και δρώντες, που δεν έχουν σχέση με το Κράτος και τις δημόσιες οντότητες, δεν έχουν συσταθεί με νόμο και δεν απολαμβάνουν οικονομικής υποστήριξης από το Κράτος για δραστηριότητες στο εξωτερικό, δύνανται να ευθυγραμμίζονται με το Άρθρο 7 (3) και (4). Η χρήση επιθέτου για δραστηριότητες δύναται να ευθυγραμμίζεται με το Άρθρο 7 (3) και (4)».
Προσέξτε: «Δύνανται», αλλά δεν υποχρεούνται.
Ξεκινούν αλυτρωτικό αγώνα!
Και επομένως, οι του «Ουράνιου Τόξου», που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Φλώρινας, κατά διαστήματα λαμβάνουν μέρος σε εκλογικές αναμετρήσεις, δηλώνουν «εθνικά Μακεδόνες» και με ανακοίνωσή τους έκλεισαν το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, θα αρχίσουν αμέσως να διεκδικούν αυτό που περιέλαβαν στην ανακοίνωσή τους της 18ης Ιουνίου, επομένη των υπογραφών στις Πρέσπες.
Εκεί ανέφεραν πως «η εθνική Μακεδονική μειονότητα θα συνεχίσει τον αγώνα της μαζί με τις άλλες μειονότητες», διότι επιδιώκουν «αναγνώριση της σύγχρονης μακεδονικής εθνικής ταυτότητας»!
Δήλωσαν δηλαδή σαφώς ότι ξεκινούν αλυτρωτικό αγώνα, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι «η Συμφωνία υπεγράφη στο χωριό Νίβιτσι/Ψαράδες όπου Μακεδόνες πολιτικοί πρόσφυγες δεν μπορούν να επιστρέψουν με αξιοπρέπεια».
Η δε τελευταία δήλωση Ζάεφ από τις ΗΠΑ τους λύνει τα χέρια. Όπως είπε «δεν υπάρχει άλλη “Μακεδονία” εκτός από την δική μας. Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι Ελλάδα, το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι Βουλγαρία. Αυτή είναι μόνο δική μας “Μακεδονία” και δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη στον κόσμο...».
Άλλωστε, όπως προκύπτει από τις κατά καιρούς δηλώσεις των Σκοπιανών, το θέμα ύπαρξης «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα υπήρξε πάντα η αιχμή του δόρατος.
Γι’ αυτό και κρατά αυτή τη στάση το κόμμα του Γκρούεφσκι, το VMRO, του οποίου ο σημερινός πρόεδρος, ο Μίτσκοσκι, τάχθηκε υπέρ ψήφου κατά συνείδηση και δηλώνει πως θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Γιατί το κόμμα του επιτυγχάνει όλα όσα ζητούσε και σύντομα θα γίνει το επόμενο βήμα που θα ικανοποιεί το πάγιο αίτημά του για ύπαρξη «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα.
Οι δηλώσεις και οι κινήσεις για την «μακεδονική μειονότητα»
-17 Απριλίου 2008: Το πάγιο αίτημα για αναγνώριση "μακεδονικής" μειονότητας στην Ελλάδα και καταμέτρηση των μελών της, επανέφερε στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του "Ουράνιου Τόξου" Π. Καζίας σε συνέντευξη Τύπου, στο περιθώριο της εκδήλωσης "οι αγνοημένες μειονότητες της Ελλάδας". Η εκδήλωση-δημόσια συζήτηση οργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπό την αιγίδα του κόμματος των Πρασίνων-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία. Ο Π. Καζίας κατηγόρησε τις ελληνικές Αρχές ότι δεν επιτρέπουν τη διδασκαλία της «μακεδονικής γλώσσας» και γενικά ότι καταπιέζουν τους «Μακεδόνες» και το κόμμα του. Στην εκδήλωση μοιράστηκε χάρτης που φέρει τη «μακεδονική γλώσσα» να ομιλείται σε μεγάλο τμήμα της Κεντρικής Μακεδονίας.
-1 Μαΐου 2008: Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι, έδωσε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα του κόμματός του ενόψει των εκλογών της 1ης Ιουνίου, στο οποίο τονίζεται ότι θα υπερασπιστεί τα εθνικά και μειονοτικά δικαιώματα των «Μακεδόνων που ζουν σε εδάφη γειτονικών χωρών» και δεν θα αποδεχθεί ιδέες και προτάσεις, οι οποίες θα πλήξουν «τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, το μακεδονικό έθνος και τη μακεδονική γλώσσα».
-3 Ιουνίου 2008:Ο απερχόμενος ΥΠΕΞ Α. Μιλόσοσκι τόνισε ότι «αν η Αθήνα αποδεχτεί την πραγματικότητα, την οποία συχνά αμφισβητεί, σχετικά με το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού του μακεδονικού έθνους, το οποίο ομιλεί μακεδονική γλώσσα, θα διευκολύνει τη δυνατότητα προόδου για την εξεύρεση λύσης. Όμως, αν συνεχίσει να αρνείται το δικαίωμα του εθνικού μας αυτοπροσδιορισμού, θεωρώ πως κάτι τέτοιο θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες για την από κοινού αναζήτηση λύσης. Δυστυχώς, οι πράξεις τους δεν μας διαβεβαιώνουν ούτε δημιουργούν αισιοδοξία ότι η Αθήνα έχει κίνητρο για μια λογική λύση».
-27 Ιουνίου 2008: Το τηλεοπτικό κανάλι των Σκοπίων Α1 μετέδωσε ότι ο Ν. Γκρούεφσκι ζήτησε από τον Μ. Νίμιτς να ασχοληθεί και με «το ζήτημα της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, τα δικαιώματα των Μακεδόνων στην Ελλάδα, την επιστροφή των περιουσιών των Μακεδόνων, οι οποίες κατασχέθηκαν αφότου αυτοί εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα μετά τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου και τη χορήγηση διπλής υπηκοότητας σε αυτούς».
-9 Ιουλίου 2008: Ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Αντ. Μιλόσοσκι, έθεσε θέμα μειονοτήτων στην Ελλάδα, στη διάρκεια επίσκεψης, στα Σκόπια, ομάδας εκπροσώπων της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θ. Πάγκαλου. Ο Αντ. Μιλόσοσκι δήλωσε ότι «οι Έλληνες πολιτικοί δημιουργούν προβλήματα εθνικισμού για να γλιτώσουν από τα σκάνδαλα» και έθεσε θέμα «τουρκικής, σλαβομακεδονικής και αλβανικής μειονότητας» στην Ελλάδα, επικαλούμενος τη διεθνή οργάνωση "Παρατηρητήριο του Ελσίνκι". Έντονη ήταν η αντίδραση του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος κατήγγειλε τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ ότι συκοφαντεί την Ελλάδα για άσχετα θέματα με το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης και προέβλεψε ότι, «αν παραμείνει υπουργός ο Αντ. Μιλόσοσκι, θα έχουμε γενικευμένη κρίση με άδηλα αποτελέσματα».
-14 Ιουλίου 2008: Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι, με επιστολή του προς Κ. Καραμανλή, θέτει θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα και εγείρει ζητήματα επιστροφής περιουσιών, αναγνώρισης «μακεδονικής» γλώσσας και χορήγησης υπηκοότητας.
-15 Ιουλίου 2008: Η ΥΠΕΞ Ντ. Μπακογιάννη, σχολιάζοντας την επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ προς τον Κ. Καραμανλή, δήλωσε «ο Ν. Γκρούεφσκι προσπαθεί συνειδητά να υποσκάψει τα θεμέλια της διαπραγμάτευσης, η οποία διεξάγεται με πολύ συγκεκριμένους όρους. Ο ακραίος εθνικισμός σπέρνει ανέμους και θερίζει θύελλες».
Την ίδια μέρα, ο Μιλόσοσκι σε συνέντευξή του στους «Southeast European Times», δήλωσε ότι η διένεξη ενισχύεται από τον παράλογο φόβο ορισμένων Ελλήνων πολιτικών για τις εθνικές μειονότητες και παρέπεμψε σε αναφορά του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος στον πρόλογο του βιβλίου «Στο όνομα της Μακεδονίας» του Θ. Σκυλακάκη, ανέφερε «δεν θα ανησυχούσα για το όνομα της χώρας, αλλά από την πιθανότητα ανοίγματος ενός νέου μειονοτικού ζητήματος».
-18 Ιουλίου 2008: Ο Κ. Καραμανλής, στην απαντητική του επιστολή προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει και ποτέ δεν υπήρξε «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα και ότι κάθε αντίθετος ισχυρισμός είναι απόλυτα αθεμελίωτος και πολιτικά υποκινούμενος, χωρίς σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα της περιοχής. Για το θέμα της διεκδίκησης των περιουσιών που έθεσε ο Ν. Γκρούεφσκι, ανέφερε ότι οιοσδήποτε θα μπορούσε να κάνει χρήση της δυνατότητας νομίμου προσφυγής στα Δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τόνισε ότι η επιστολή Γκρούεφκσι απέχει πολύ από το να προωθεί τις διαπραγματεύσεις και τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα και εγείρει ανύπαρκτα και απολύτως αβάσιμα ζητήματα που αντιστρατεύονται τις εργώδεις προσπάθειες που έχει καταβάλλει η Ελλάδα και επιδιώκει παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας και παρεκκλίνει από τους στόχους των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων. Επισήμανε ότι το μέλλον των βαλκανικών κρατών βρίσκεται στους ευρωπαϊκούς και ευρω-ατλαντικούς θεσμούς και όχι σε εθνικιστικές λογικές μίας εποχής που έχει ανεπιστρεπτί περάσει και που πρέπει να μείνει οριστικά πίσω στο παρελθόν. Επανέλαβε ότι είναι ένα το θέμα της διαπραγμάτευσης, η ονομασία και παρατήρησε ότι η Ιστορία κρίνει τους ηγέτες από το πώς αίρονται στο ύψος των προκλήσεων και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Τέλος, σημείωσε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη θετική στάση και το εποικοδομητικό πνεύμα του Ν. Γκρούεφσκι. Ο Κ. Καραμανλής κοινοποίησε την επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και η ΥΠΕΞ Ντ. Μπακογιάννη στον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ, στον αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ για τη διεύρυνση Ό. Ρεν και στον γάλλο ΥΠΕΞ και προεδρεύοντα της ΕΕ Μπ. Κουσνέρ.
-21 Ιουλίου 2008: Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ζητά τη μεσολάβησή του ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση των δικαιωμάτων της «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα. Από την πλευρά του, ο βοηθός υφυπουργού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μ. Μπράιζα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», διατύπωσε την άποψη ότι «πρέπει να εστιάζουμε μόνο στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και να μην εγείρονται αντικρουόμενα ζητήματα». Παράλληλα, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν συγκεκριμένη θέση για τις νέες διεκδικήσεις των Σκοπίων έναντι της Ελλάδας και απάντησε θετικά στο ερώτημα εάν οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στη λύση για το όνομα.
-23 Ιουλίου 2008: Η καγκελάριος της Γερμανίας Ά. Μέρκελ, απαντώντας σε δημοσιογράφο της «μακεδονικής» εκπομπής της «Ντόιτσε Βέλε», έδωσε προτεραιότητα στο θέμα της επίλυσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ και παρέπεμψε το θέμα της «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, στα γενικότερα θέματα προστασίας των μειονοτήτων από τη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.
-25 Ιουλίου 2008: Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο, στην απαντητική του επιστολή προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ν. Γκρουέφσκι, τόνισε ότι η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα σε θέματα μειονοτήτων και ότι πρόκειται για ευθύνη των κρατών-μελών.
-27 Ιουλίου 2008: Ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Αντ. Μιλόσοσκι απέστειλε επιστολή προς τον αρμόδιο για την πολυγλωσσία επίτροπο της ΕΕ Λ. Όρμπαν, από τον οποίο ζητά να στηρίξει «τα αιτήματα των εκπροσώπων της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την προστασία και την προώθηση της μακεδονικής ως μειονοτικής γλώσσας».
-28 Ιουλίου 2008: Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι, με επιστολή που απέστειλε προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς του περί ύπαρξης «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα και περί δικαιωμάτων των σλαβομακεδόνων πολιτικών προσφύγων από την περίοδο του εμφυλίου πολέμου.
-15 Αυγούστου 2008: Ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ Τ. Βελιάνοφσκι έστειλε επιστολές στους προέδρους των Κοινοβουλίων των χωρών-μελών της ΕΕ, μεγάλων άλλων χωρών καθώς και στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων διεθνών οργανισμών, όπου, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για «πολιτική διακρίσεων που εδώ και δεκαετίες εφαρμόζει η Ελλάδα σε βάρος της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα» και καλεί τους παραλήπτες των επιστολών να εξετάσουν την «κατάσταση με την μακεδονική εθνική μειονότητα στην Ελλάδα».
-19 Αυγούστου 2008: Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, σε απαντητική επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Ν. Γκρούεφσκι, ανέφερε ότι το μοναδικό θέμα διαπραγμάτευσης, είναι το θέμα της ονομασίας. Και πρόσθεσε: «Έχω συνείδηση ότι υπάρχουν κι άλλα ζητήματα, τα οποία θεωρείτε ότι πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας. Ελπίζω ότι με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, θα ανοίξει ο δρόμος για καλύτερες σχέσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στη διευθέτηση αυτών των ζητημάτων, καθώς και στην ενδεχόμενη επίλυσή τους».
-27 Αυγούστου 2008: Η Βουλή της ΠΓΔΜ ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για «τους πρόσφυγες από τις πολεμικές συρράξεις στην Ελλάδα, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου Πολέμου 1941-1949». Το ψήφισμα προβλέπει, η κυβέρνηση να παράσχει νομική υποστήριξη στους αποκαλούμενους «Αιγαιάτες- Μακεδόνες» για «την επιστροφή των απαλλοτριωμένων περιουσιών τους στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα» καθώς και να ενημερώνει, κάθε έξι μήνες, τη Βουλή για την εξέλιξη της κατάστασης.
-12 Σεπτεμβρίου 2008: Ο πρέσβης Αδ. Βασιλάκης, μετά τη συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τον Μ. Νίμιτς, δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση αφορά αποκλειστικά μόνο το όνομα και δεν τίθεται θέμα εθνότητας.Επισήμανε ότι έθεσε στον Μ. Νίμιτς την προκλητικότητα της ΠΓΔΜ, σε αντιδιαστολή με την εποικοδομητική ελληνική στάση και ότι τα Σκόπια θα πρέπει να δεχτούν ότι εκπροσωπούν μόνο το κομμάτι που τους ανήκει.
-15 Οκτωβρίου 2008: Διαδοχικές συναντήσεις με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ και τον υπεύθυνο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Χ. Σολάνα είχε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι, ο οποίος έκανε αναφορές σε «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα. Παρουσίασε τις ασκήσεις του ελληνικού στρατού στους Λόφους της Φλώρινας ως αρνητικές για τον «μακεδονικής εθνότητας» τοπικό πληθυσμό, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει αυτά τα άσχημα περιστατικά, προς εμπέδωση της ηρεμίας. Τη δυσαρέσκεια του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ εξέφρασε εκπρόσωπος της Συμμαχίας, σε σχέση με τηλεγράφημα του σκοπιανού πρακτορείου ειδήσεων ΜΙΑ, το οποίο εμφάνιζε τον κ. Σέφερ διατεθειμένο να φέρει προς συζήτηση στο ΝΑΤΟ τη διαμαρτυρία κατοίκων του δήμου Μελίτης εναντίον της λειτουργίας πεδίου βολής στη Φλώρινα, δηλώνοντας ότι το τηλεγράφημα είναι απολύτως αναληθές.
-Στις 19 Οκτωβρίου 2008, η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» αποκάλυψε έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση είχε τον προηγούμενο Ιούλιο στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπ. Τσερβένκοφσκι για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου λύσης για το θέμα της ονομασίας, το οποίο, όπως αποδεικνύεται αποτελεί το βασικό κορμό της πρότασης Νίμιτς που παρουσιάστηκε στις δύο πλευρές. Η αμερικανική πρόταση προέβλεπε την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για χρήση σε διεθνείς οργανισμούς και ενδεχομένως στις διμερείς σχέσεις με τις χώρες που δεν επιθυμούν το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Επίσης, η «μακεδονική εθνικότητα και γλώσσα» προβλεπόταν να κατοχυρωθεί σιωπηρά μέσω παραρτήματος στο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ που δεν υπόκειται σε έγκριση της Ελλάδας.
-Στις 23 Οκτωβρίου 2008, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Αντ. Μιλόσοσκι, μιλώντας σε εκδήλωση στα Σκόπια για την «Ημέρα του Μακεδονικού Επαναστατικού Αγώνα», δήλωσε ότι «το μακεδονικό κράτος και οι πολίτες του θα εργαστούν για τη διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας και την προώθησή της σε διεθνές επίπεδο».
-Στις 8 Ιουνίου 2009 ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκ. Ιβάνοφ ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Επιθυμούμε την επίτευξη ενός λογικού συμβιβασμού στις συνομιλίες, ο οποίος δεν θα θίξει τη μακεδονική εθνική ταυτότητα και δεν θα πληγώσει την υπερηφάνεια του πληθυσμού μας. Οποιοσδήποτε άλλος συμβιβασμός θα αποτελούσε συμβιβασμό πιέσεων και εκβιασμών και δεν θα ήταν προς όφελός μας». Επίσης τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος.
-Στις 13 Νοεμβρίου 2009 ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ Ζ. Γιόλεφσκι, εξέφρασε την πρόθεση της χώρας του να συμμετάσχει ενεργά και εποικοδομητικά στη διαδικασία καθώς και να συζητήσει εντατικά, με στόχο την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας. Ο Ζ. Γιόλεφσκι δήλωσε ότι η ΠΓΔΜ «επιδιώκει μία αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία όμως θα διαφυλάττει την ταυτότητα, την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητα των Μακεδόνων πολιτών και η οποία θα βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και των ευρωατλαντικών αξιών».
Και μια «Βόρεια Μακεδονία» από το 2010!
-Στις 3 Απριλίου 2010, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσας, σε συνέντευξή του στην «Real News», δήλωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί άμεσα λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας ότι το «Βόρεια Μακεδονία» είναι κοντά στο πλαίσιο της λύσης που περιγράφει η Ελλάδα. Ανέφερε ότι αν η λύση αυτή απορριφθεί από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι, τότε θα πρέπει να εξηγήσει εκείνος στο λαό του γιατί του στερεί την ευρωπαϊκή του προοπτική. (Αυτό σε απάντηση όσων ισχυρίζεται ο Κοτζιάς περί του ποιος είχε δεχθεί τι)
-Στις 24 Απριλίου 2010, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «Σίτελ», ανέφερε: «Σε περίπτωση που παρουσιαστεί πρόταση για ονομασία “Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας” για όλες τις χρήσεις και εφόσον η πρόταση αυτή παρουσιαστεί επίσημα στο μεσολαβητή Μ. Νίμιτς, εγώ θα τη θέσω σε δημοψήφισμα. Αν σας ενδιαφέρει η προσωπική μου θέση, εγώ θα ψηφίσω κατά». (Δηλαδή, δεν πολυδιαφωνούσε!)
-Στις 25 Απριλίου 2010, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσας, σε συνέντευξή του στη «Free Sunday», δήλωσε ότι «δεν χωράει έκπτωση» στην ελληνική θέση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Απαντώντας στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι, ανέφερε ότι το «Βόρεια Μακεδονία» συγκαταλέγεται στις ιδέες, τις οποίες έχει κατά καιρούς εκφράσει ο Μ. Νίμιτς […] δεν είναι θέση που υιοθετήσαμε με ελαφριά καρδιά, σαφώς αποτελεί συμβιβασμό, αλλά αποδεικνύει την ετοιμότητά μας για την επίτευξη λύσης. Ας κάνουν επιτέλους και στα Σκόπια το άλλο βήμα, για να μας συναντήσουν στη μέση.
-Στις 26 Απριλίου 2010, τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι είχε ο Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με ανακοίνωση της γειτονικής χώρας. Οι δύο πρωθυπουργοί αντήλλαξαν απόψεις για την κατάσταση και τις προκλήσεις, με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες οι χώρες τους. Εξετάστηκε επίσης η κατάσταση στην περιοχή και το μέλλον της, καθώς και θέματα περιφερειακής συνεργασίας. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «οι δύο πρωθυπουργοί ανέφεραν ότι είναι ανοιχτοί για την όσο το δυνατό συντομότερη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ενώ σημειώθηκε η ετοιμότητα των δύο πλευρών για την πραγματοποίηση απευθείας συναντήσεων και επαφών στο μέλλον».
-Στις 17 Ιουνίου 2010, συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ, η συνάντηση έγινε έπειτα από ελληνική πρωτοβουλία, καθώς, όπως είπε «πιστεύουμε ότι οι απευθείας επαφές με την πλευρά των Σκοπίων, μόνον οφέλη μπορούν να προσφέρουν - τόσο στη βελτίωση των διμερών σχέσεων όσο και στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος του ονόματος». Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε την ελληνική βούληση για λύση του προβλήματος και τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την αναζήτηση μίας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα προσφέρεται για κάθε χρήση, ενώ παραμένει πιστή στη διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Από το γραφείο του Ν. Γκρούεφσκι ανακοινώθηκε ότι στη συνάντηση εκφράσθηκε η βούληση και η ετοιμότητα για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, η οποία δεν θα είναι επιζήμια για καμία από τις δύο πλευρές.
-Στις 23 Ιουνίου 2010, συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι είχε ο Γ. Παπανδρέου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των χωρών-μελών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
-Στις 27 Ιουνίου 2010, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι δήλωσε ότι ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς έχει εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις με την Αθήνα και τα Σκόπια και αυτό αφήνει ελπίδες για εξεύρεση λύσης. Επίσης, προσέθεσε ότι οι συναντήσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, σκοπό έχουν τη βελτίωση του κλίματος και τη διευκόλυνση των προσπαθειών του Μ. Νίμιτς.
-Στις 14 Δεκεμβρίου 2010, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκ. Ιβάνοφ, είπε ότι το πρόβλημα με την ονομασία δημιουργήθηκε και συντηρήθηκε από την Ελλάδα. Επανέλαβε ότι η εύρεση κοινά αποδεκτής λύσης δεν γίνεται να αφορά το Σύνταγμα, τη γλώσσα και την εθνική ταυτότητα των «Μακεδόνων» και εκτίμησε ότι ο διάλογος με την Ελλάδα έχει αποκτήσει δυναμική, το τελευταίο διάστημα.
Επιστροφή στην κανονικότητα…
-Στις 21 Μαΐου 2012, ο υπουργός Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτης, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Σικάγο, είπε ότι στα συμπεράσματα της Συνόδου, επαναβεβαιώθηκε ρητά η απόφαση του Βουκουρεστίου (2008) ότι για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να επιλυθεί πρώτα το ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, καθώς και ότι η επίτευξη λύσης θα συμβάλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια της περιοχής. Ο κ. Μολυβιάτης έκανε λόγο για ορισμένες παρασκηνιακές, μεμονωμένες απόπειρες να αλλοιωθεί η απόφαση του Βουκουρεστίου, οι οποίες απέτυχαν. Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία προσπάθησε να συμπεριληφθεί στο ανακοινωθέν της Συνόδου του Σικάγο η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ότι η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι παραβιάσει την Ενδιάμεση Συμφωνία, θέτοντας βέτο στην ένταξη των Σκοπίων.
-Στις 24 Ιουνίου 2012, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε συνέντευξή του στο Euronews, ανέφερε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί την πραγματικότητα, που αποκαλείται "Δημοκρατία της Μακεδονίας", όπου ζουν Μακεδόνες, οι οποίοι μιλούν τη μακεδονική γλώσσα». Ερωτηθείς για την τοποθέτηση αγαλμάτων αρχαίων ηρώων στα Σκόπια, απάντησε: «Είμαστε μέλος της UNESCO και αυτό μας υποχρεώνει να διατηρούμε και να προστατεύουμε την πολιτιστική κληρονομιά, που έχει βρεθεί στο έδαφός μας. Δεν φταίμε εμείς που υπάρχει τόση πολλή ιστορία στην περιοχή μας».
-Στις 24 Ιουνίου 2012, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε συνέντευξή του στο Euronews, ανέφερε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί την πραγματικότητα, που αποκαλείται "Δημοκρατία της Μακεδονίας", όπου ζουν Μακεδόνες, οι οποίοι μιλούν τη μακεδονική γλώσσα». Ερωτηθείς για την τοποθέτηση αγαλμάτων αρχαίων ηρώων στα Σκόπια, απάντησε: «Είμαστε μέλος της UNESCO και αυτό μας υποχρεώνει να διατηρούμε και να προστατεύουμε την πολιτιστική κληρονομιά, που έχει βρεθεί στο έδαφός μας. Δεν φταίμε εμείς που υπάρχει τόση πολλή ιστορία στην περιοχή μας».
-Στις 25 Ιουλίου 2012, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι, σε συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, έθεσε εκ νέου θέμα «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα, της οποίας ζήτησε την αναγνώριση. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γκρούεφσκι, επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν θα μπει στη λογική της τεχνητής όξυνσης που προσπαθεί να προκαλέσει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός για εσωτερικούς λόγους, ο οποίος δεν αποτελεί αξιόπιστος και ειλικρινής συνομιλητής. «Κακός οδηγός η αλαζονεία και ο εσωστρεφής εθνικιστικός λαϊκισμός» τόνισε ο κ. Δελαβέκουρας, ενώ σε ό, τι αφορά την έγερση μειονοτικού ζητήματος δήλωσε ότι «εκεί που τελειώνει η λογική, αρχίζουν οι φαντασιώσεις».
-14 Δεκεμβρίου 2012: Ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, χαρακτήρισε «πολύ θετική εξέλιξη» το γεγονός ότι, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποφάσισε ομόφωνα πως η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, είναι προϋπόθεση για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γείτονος με την ΕΕ, επισημαίνοντας ότι «Το μήνυμα προς τα Σκόπια είναι ξεκάθαρο: θα πρέπει να απαρνηθούν τον αλυτρωτισμό για να ανοίξει η πόρτα της Ευρώπης».
-3 Ιουλίου 2013: Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων «Ντνέβνικ», πρότεινε -με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά- τη σύσταση ομάδων εργασίας με επικεφαλής τους ίδιους για να αναζητήσουν λύση στο θέμα της ονομασίας. Ακόμη, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές θα διεξαχθούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ενώ ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να υποστηρίξει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ με την ΕΕ.
-18 Ιουλίου 2013: Ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, σε απαντητική επιστολή που απέστειλε στον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι, τόνισε ότι το ζήτημα της επίλυσης της ονομασίας είναι θέμα πολιτικής βούλησης και όχι διαδικασίας. Ο κ. Σαμαράς απέρριψε την πρόσκληση του κ. Γκρούεφσκι για απευθείας συναντήσεις των δύο ηγετών, λέγοντας ότι ανάλογες συναντήσεις, για να μην εξελιχθούν σε «ασκήσεις δημοσίων σχέσεων», θα πρέπει να συνοδεύονται «από χειροπιαστά στοιχεία πολιτικής δέσμευσης». Επίσης, απέρριψε την πρόταση για τη δημιουργία ενός ακόμη μηχανισμού διαπραγμάτευσης, πέραν της ομάδας που ήδη υφίσταται υπό τον ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι δεν είναι η Ελλάδα που παρεμποδίζει την ενταξιακή πορεία της χώρας προς την ΕΕ αλλά η ίδια η ΕΕ, καθώς έχει αντιρρήσεις για την πρόοδό της. Ακόμη, τόνισε ότι η ελληνική πλευρά έχει καταδείξει τη βούλησή της για εμπέδωση των σχέσεων καλής γειτονίας, αντίθετα η ρητορική και οι πράξεις της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ που όχι μόνο θέτουν εμπόδια στην κατανόηση μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά στρέφουν το λαό της γειτονικής χώρας εναντίον της Ελλάδας.
-19 Ιουλίου 2013:Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκ. Ιβανόφ, κληθείς να σχολιάσει την απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά προς τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ν. Γκρούεφσκι, ανέφερε ότι «η επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού, επιβεβαιώνει αυτό που λέμε: ότι η "Μακεδονία" δεν έχει με ποιον να συνομιλήσει για να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος». «Ο διάλογος είναι ο μοναδικός τρόπος για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες. Όλες οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε απορρίπτονται από την ελληνική πλευρά. Δεν πρέπει να αναμένεται τίποτε το διαφορετικό από έναν άνθρωπο που πριν από δύο δεκαετίες δημιούργησε το πρόβλημα και τώρα θέλει να αποφύγει την επίλυση του» συμπλήρωσε ο Γκ. Ιβανόφ.
Η συμφωνία των ΣΥΡΙΖΑΒΕΛ οι «κρυφές» υποχρεώσεις μας
Σε όλα αυτά, προσθέστε και πτυχές της συμφωνίας στις οποίες δεν δόθηκε η δέουσα σημασία και σχεδόν έχουν ξεχαστεί:
- Έκαστο Μέρος δια της παρούσης αναλαμβάνει τη δέσμευση και επίσημα δηλώνει ότι τίποτα στο Σύνταγμά του, όπως ισχύει σήμερα ή θα τροποποιηθεί στο μέλλον, μπορεί ή θα μπορούσε να ερμηνευθεί ότι αποτελεί ή θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για οποιαδήποτε διεκδίκηση οιασδήποτε περιοχής δεν περιλαμβάνεται στα υφιστάμενα διεθνή του σύνορα,
- Έκαστο Μέρος δεσμεύεται να μην προβαίνει σε ή επιτρέπει οιεσδήποτε αλυτρωτικές δηλώσεις και δεν θα υιοθετεί οιεσδήποτε παρόμοιες δηλώσεις από εκείνους που φέρονται να δρουν για λογαριασμό ή για το συμφέρον του Μέρους.
(Δηλαδή, μπήκαμε όλοι στο ίδιο τσουβάλι και η Ελλάδα αποδέχθηκε ότι τα περί αλυτρωτισμού ισχύουν και για την ίδια και ότι αν χρειαστεί θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις και στο δικό της Σύνταγμα!)
-Εντός ενός μηνός από τη θέση σε ισχύ της παρούσης Συμφωνίας, τα Μέρη θα συγκροτήσουν με ανταλλαγή διπλωματικών διακοινώσεων, στη βάση της ισότητας, μία Κοινή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, για να εξετάσει την αντικειμενική, επιστημονική ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων βασισμένη σε αυθεντικές, στοιχειοθετημένες και επιστημονικά στέρεες ιστορικές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα. Οι εργασίες της Επιτροπής θα τελούν υπό την επίβλεψη των Υπουργείων Εξωτερικών των Μερών σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες εθνικές αρχές. Η Επιτροπή θα εξετάσει και, εφόσον θεωρήσει κατάλληλο, θα αναθεωρήσει οιαδήποτε σχολικά εγχειρίδια και βοηθητικό σχολικό υλικό όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται σε έκαστο από τα Μέρη, σύμφωνα με τις αρχές και τους σκοπούς της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα θέσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ώστε να διασφαλισθεί ότι σε έκαστο από τα Μέρη κανένα σχολικό εγχειρίδιο ή βοηθητικό σχολικό υλικό σε χρήση τη χρονιά μετά την υπογραφή της παρούσης Συμφωνίας δεν περιέχει αλυτρωτικές/αναθεωρητικές αναφορές. Η Επιτροπή επίσης θα εξετάσει οιασδήποτε νέες εκδόσεις σχολικών εγχειριδίων και βοηθητικού σχολικού υλικού όπως προβλέπεται σε αυτό το Άρθρο. Η Επιτροπή θα συνεδριάζει τακτικά, τουλάχιστον δύο φορές ετησίως, και θα υποβάλλει μία Ετήσια Έκθεση για τις δραστηριότητες και τις συστάσεις της προκειμένου να εγκριθούν από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, όπως αυτό θα συσταθεί κατ' εφαρμογή του Άρθρου 12.
(Η επιτροπή συστήθηκε ήδη, πριν δηλαδή τεθεί σε ισχύ η συμφωνία και επικεφαλής της τοποθετήθηκε ο κ. Μπόλαρης που είχε διαφωνήσει με το «Βόρεια Μακεδονία», αλλά υπουργοποιήθηκε και τέλειωσαν οι διαφωνίες. Με βάση αυτό το άρθρο, θα υπάρξουν αλλαγές και στα ελληνικά σχολικά βιβλία. Και επομένως, αν η επιτροπή κρίνει ότι «Τα μυστικά του βάλτου» της Πηνελόπης Δέλτα δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της συμφωνίας, το βιβλίο δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βοήθημα στα σχολεία μας.Ο δε κ. Κοτζιάς, επί του θέματος αναφώνησε από το βήμα της Βουλής: «Υπάρχει κανείς που φοβάται ότι στα βιβλία τα δικά μας θα βρούνε παραβιάσεις του διεθνούς νόμου;» Και έφερε παραδείγματα διεθνούς πρακτικής, όπως… μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας, για τη σύσταση επιτροπών για την εξέταση των βιβλίων ιστορίας τους!)
-Λαμβάνοντας υπ' όψιν το γεγονός ότι το δεύτερο Συμβαλλόμενο Μέρος είναι περίκλειστο κράτος, τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα καθοδηγούνται από τις σχετικές προβλέψεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας που θα έχουν και πρακτική εφαρμογή αλλά θα εφαρμόζονται και όταν θα συνομολογούνται συμφωνίες που αναφέρονται στο Άρθρο 18 της παρούσας Συμφωνίας.
(Δηλαδή, οι Σκοπιανοί θα πραγματοποιήσουν το παλαιό τους όνειρο για έξοδο στο Αιγαίο! Οπότε θα μπορούν να συνεχίσουν να μιλούν για «Μακεδονία του Αιγαίου» και να διοργανώνουν γιορτές για τα «Παιδιά του Αιγαίου»!)
-Μόλις το Δεύτερο Μέρος γνωστοποιήσει την ολοκλήρωση των προαναφερόμενων συνταγματικών τροποποιήσεων και όλων των εσωτερικών νομικών διαδικασιών του προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η παρούσα Συμφωνία, το Πρώτο Μέρος θα κυρώσει χωρίς καθυστέρηση την παρούσα Συμφωνία.
(Δηλαδή, μόλις κυρώσουν οι Σκοπιανοί πρέπει να κυρώσουμε και εμείς χωρίς χρονοτριβή).
-Το Πρώτο Μέρος συμφωνεί να μην αντιταχθεί στην υποψηφιότητα ή την ένταξη του Δεύτερου Μέρους, υπό το όνομα και τις ορολογίες του Άρθρου 1 (3) της παρούσας Συμφωνίας, σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς Οργανισμούς και θεσμούς, όπου το Πρώτο Μέρος είναι μέλος.
-Με τη λήψη της γνωστοποίησης της κύρωσης της παρούσας Συμφωνίας από το Κοινοβούλιο του Δεύτερου Μέρους, το Πρώτο Μέρος χωρίς καθυστέρηση θα γνωστοποιήσει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ ότι υποστηρίζει την έναρξη των ενταξιακών στην ΕΕ διαπραγματεύσεων του Δεύτερου Μέρους υπό το όνομα και τις ορολογίες του Άρθρου 1 της παρούσας Συμφωνίας.
(Δηλαδή, η συμφωνία δεν μας επιτρέπει να διαφωνήσουμε με είσοδο της γειτονικής χώρας στην ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς)!
Μεγάλη επιτυχία! Διπλωματικό αριστούργημα, που λέει και ο Κοτζιάς – στον οποίο είχε πλήρη εμπιστοσύνη ο Καμμένος!