«Κακώς δεν υπήρξε πρόβλεψη να εξαιρεθούν τα μνημεία το 2016» παραδέχθηκε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, και πρόσθεσε «υποθέτω ότι η κυρία Κονιόρδου έκανε μια συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ, αλλά δεν το ξέρω».
Νωρίτερα σήμερα επανήλθε στο θέμα της μεταβίβασης μνημείων στο Υπερταμείο η υπουργός Πολιτισμού, επαναλαμβάνοντας πως «γίνεται φασαρία για το τίποτα».
«Πρόκειται για νόμο του 2016 που έδινε στο Υπερταμείο το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου με εξαίρεση των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων, των περιοχών Ramsar κ.λπ. Δεν έχω λόγο να αμφισβητώ τη νομική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών», τόνισε η υπουργός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6 FM.
Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι «κακώς δεν υπήρξε πρόβλεψη να εξαιρεθούν τα μνημεία», προσθέτοντας ότι «πρέπει να δούμε αν είναι κάτι που απειλεί τα μνημεία ή μια χρόνια ασθένεια του υπουργείου να μην έχει κτηματολόγιο».
Η κυρία Ζορμπά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, λέγοντας ότι «θα δούμε αν είναι απαραίτητο να ξεκαθαριστεί» και προσθέτοντας «να τοποθετηθεί το ΥΠΟΙΚ που μας διαβεβαιώνει ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα και δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω αυτό».
«Υποθέτω ότι η κυρία Κονιόρδου έκανε μια συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ, αλλά δεν το ξέρω», πρόσθεσε για τη σύνταξη του καταλόγου το 2016.
«Και ο νόμος και η Βουλή που τον ψήφισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τον υπέγραψε, θεωρώ ότι δεν θα έβαζαν σε δοκιμασία κανέναν αρχαιολογικό χώρο και χώρο που ανήκει σε πολιτιστική κληρονομιά και η οποία προστατεύεται συνταγματικά. Δημιουργήθηκε μια αίσθηση ανασφάλειας. Δεν ξέρω για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, υπάρχει ένα κενό με το κτηματολόγιο που δεν ολοκληρώνεται. Εκεί πρέπει να δώσουμε την προσοχή μας, γιατί είναι έργο υποδομής», κατέληξε η κυρία Ζορμπά.
Και η Κνωσός μέσα στη λίστα!
Ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής, με δήλωσή του στο «Έθνος» επισημαίνει ότι «έπρεπε να είχε γίνει ξεκαθάρισμα πριν δοθεί η λίστα».
Στο σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα κάνει αναφορά σε νέο νόμο που θα διασφαλίζει τα μνημεία, καθώς είναι αναγκαίο να εξαιρούνται όλα τα αρχαία στο διηνεκές, ενώ το χάος σφραγίζεται από την έλλειψη αρχαιολογικού κτηματολογίου!
Από την πλευρά του το Υπερταμείο, σύμφωνα με το «Έθνος», τονίζει ότι τα στοιχεία που παρέλαβε από το υπουργείο Πολιτισμού ήταν ελλιπή καθώς «δεν φαίνονταν ότι ήταν μνημεία».
Όπως αναφέρει, μάλιστα, το δημοσίευμα μέσα στη λίστα ήταν η Κνωσός, το Μουσείο Ηρακλείου, εκκλησίες κ.α.
Εξαιρετικά μεγάλες προεκτάσεις λαμβάνει το ζήτημα για τα ακίνητα που περνούν από το δημόσιο στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου της Λαϊκής Ενότητας έκανε την αποκάλυψη πως η Θεσσαλονίκη «χάνει» πάνω από 1.950 ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών κτιρίων. Σήμερα, με νέα ενημέρωση αναφέρεται πως ανάμεσα στα κτίρια αυτά βρίσκεται το Λαογραφικό Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης στη Β. Όλγας, αλλά και ο ναός της Οσίας Ξένης στην οδό Αλ. Παπαναστασίου. Μάλιστα, η κα. Χαραλαμπίδου είχε ήδη ενημερώσει πως ανάμεσα στα κτίρια βρίσκεται και η Βίλα Αλλατίνι όπου και στεγάζεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρει το vimaorthodoxias
Όπως αναφέρει η Λαϊκή Ενότητα «Το Υπ. Οικονομικών, εφαρμόζοντας το 3ο Μνημόνιο, που ψήφισαν όλα τα μνημονιακά κόμματα στη Βουλή, μετέφερε στο Υπερταμείο, ότι έχει και δεν έχει στην κατοχή του το Δημόσιο. Είμαστε η μοναδική χώρα παγκοσμίως, όπου το Δημόσιο δεν θα κατέχει ούτε ένα εκατοστό του εθνικού εδάφους!
Γνωρίζοντας το μέγεθος του σκανδάλου, απ αυτήν την πρωτοφανή αποποίηση του Δημοσίου από την περιουσία του για έναν αιώνα, το Υπ. Οικονομικών, στην πρόσφατη κατάσταση των μεταφερόμενων στο Υπερταμείο ακινήτων, δημοσίευσε μόνον τους αριθμούς των κτηματολογίων, ενώ θα έπρεπε να δημοσιεύσει κάθε ακίνητο με τα πλήρη στοιχεία του, τη διεύθυνσή του, την επιφάνειά του, τη χρήση του κτλ. Ελπίζοντας, ότι κι όλοι εμείς, τόσο εύκολα όσο οι κυβερνώντες και οι υπόλοιποι μνημονιακοί, θα αφήσουμε να μας πάρουν τη δημόσια περιουσία, τους αρχαιολογικούς χώρους και κτίρια σύμβολα της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Σε ότι αφορά τη Θεσσαλονίκη:
1.995 ακίνητα που μεταφέρονται στο Υπερταμείο (ποσοστό 19,32% του συνόλου) βρίσκονται στον νομό Θεσσαλονίκης.
Στον κεντρικό Δήμο Θεσσαλονίκης 408 ακίνητα (ποσοστό 20,87% του νομού). Από όσα μέχρι στιγμής διερεύνησε η Λαϊκή Ενότητα Α΄ Θεσσαλονίκης, σε ότι αφορά την περιοχή μας, ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά:
Στον κεντρικό Δήμο Θεσσαλονίκης 408 ακίνητα (ποσοστό 20,87% του νομού). Από όσα μέχρι στιγμής διερεύνησε η Λαϊκή Ενότητα Α΄ Θεσσαλονίκης, σε ότι αφορά την περιοχή μας, ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά:
Το Λαογραφικό Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης στη Β. Όλγας!
Έκταση 11 στρεμμάτων στην Α. Τούμπα, κατάφυτη, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι νέες εγκαταστάσεις του Χαρίσειου Γηροκομείου!
Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται η ΣΤ΄ ΔΟΥ Θεσ-κης.
Ο ναός της Οσίας Ξένης στην οδό Αλ. Παπαναστασίου.
Το κτίριο στο ΝΤΕΠΩ στο οποίο στεγάζεται και η Στατιστική Υπηρεσία.
Οικόπεδο εμβ. 3.930 τμ. στη Β. Όλγας που χρησιμοποιείται ως πάρκιγκ της Άμεσης Δράσης κτλ.
Έκταση 11 στρεμμάτων στην Α. Τούμπα, κατάφυτη, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι νέες εγκαταστάσεις του Χαρίσειου Γηροκομείου!
Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται η ΣΤ΄ ΔΟΥ Θεσ-κης.
Ο ναός της Οσίας Ξένης στην οδό Αλ. Παπαναστασίου.
Το κτίριο στο ΝΤΕΠΩ στο οποίο στεγάζεται και η Στατιστική Υπηρεσία.
Οικόπεδο εμβ. 3.930 τμ. στη Β. Όλγας που χρησιμοποιείται ως πάρκιγκ της Άμεσης Δράσης κτλ.
Τόσο «βιαστικοί» και πρόθυμοι είναι, που συμπεριέλαβαν στον κατάλογο και τμήματα της περιοχής του ΟΛΘ, τα οποία έχουν ήδη παραχωρήσει στην κοινοπραξία στην οποία πούλησαν το λιμάνι.
Όπως στην περιοχή της βάσης του Προβλήτα 4 κοντά στην Πύλη 11, άλλο κοντά στην Πύλη 10, άλλο στην περιοχή της βάσης του Προβλήτα 3, του Προβλήτα 2 κοντά στην Πύλη 7 κτλ.
Στην Ημαθία, μεταφέρονται στο Υπερταμείο αρχαιολογικοί χώροι που βρίσκονται στη Βεργίνα, ενώ στο συνοικισμό Μετοχίου Αγ. Βαρβάρας, τρεις πλατείες (!!!) εμβ. 895τμ. 1038 τμ και 2369 τμ. και ένα πάρκο εμ. 1.446 τμ., καθώς και το στρατόπεδο στην Αγ. Βαρβάρα, σε ένα τμήμα του οποίου υπάρχει δέσμευση για την ανέγερση μουσικού σχολείου, άλλο δε μέρος του, έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Βέροιας.
Στη Βέροια μεταφέρονται στο Υπερταμείο κτίσματα που ανήκουν σε αρχαιολογικούς χώρους.
Στις Σέρρες μεταφέρονται κτίρια-σύμβολα της αρχιτεκτονικής και ιστορικής μας κληρονομιάς όπως το Μπεζεστένι στην Πλατεία Ελευθερίας Σερρών, η παλιά Μητρόπολη Σερρών, το κτίριο της πρώην
Νομαρχίας Σερρών με όλη την πλατεία που το περικλείει, τα Οθωμανικά Τζαμιά, την Καπναποθήκη, το κτίριο της Πυροσβεστικής, τις εκτάσεις των αποθηκών Πυρομαχικών Λευκώνα και το πρώην στρατόπεδο Κολοκοτρώνη στην Π.Ε. Σερρών.
Για όσους, όπως ο κ. Σταθάκης και διάφορες οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, διατείνονται ότι αυτά τα ακίνητα θα παραμείνουν στο Δημόσιο, να υπενθυμίσουμε τον επονείδιστο νόμο που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με βάση τον οποίο, περιουσία αξίας μέχρι 25 δις που υπάγεται στο Υπερταμείο, θα εκποιείται, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δε μπορεί να αποπληρώνει το δημόσιο χρέος.
Να ενημερώσουμε επίσης, ότι ο κατάλογος δεν τελειώνει εδώ, όσοι δημόσιοι χώροι δεν έχουν αριθμό κτηματολογίου, μετά την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, θα μεταφερθούν επίσης στο Υπερταμείο!!».
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Συνταγματική εκτροπή» η μεταβίβαση μνημείων στο Υπερταμείο
«Την άμεση εξαίρεση μεταβίβασης της κυριότητας και διαχείρισης των μνημείων των Χανίων και άλλων περιοχών της χώρας που περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των 10.119 ακινήτων προς μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ ΑΕ» ζητά από το ΥΠΠΟΑ και την κυβέρνηση ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, κάνοντας λόγο για «συνταγματική εκτροπή».
H ανακοίνωση:
«O Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τονίζει για μία ακόμη φορά ότι τα μνημεία προστατεύονται από το Σύνταγμα και αποτελούν de facto ακίνητη περιουσία του δημοσίου, εκτός κάθε συναλλαγής. Καταγγέλλει την επιχειρούμενη εκχώρηση της διαχείρισης όλων των μνημείων, αρχαίων και νεώτερων, τα οποία περιλαμβάνονται στην υπ΄ αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 «Μεταβίβαση, κατ’ άρθρα 196 παρ. 6 και 209 του Ν. 4389/2016, ακινήτων στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.)», σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 86/18.06.2018 Απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής. (ΦΕΚ 2320/ 19-6-2018/ Τεύχος Β΄).
Το πρωτοφανές αυτό γεγονός έγινε γνωστό με αφορμή τη δημοσιοποίηση καταλόγου των μνημείων που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων. Διαπιστώθηκε ότι σ’ αυτόν περιλαμβάνονται μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των Ενετικών οχυρώσεων, η τάφρος του Βυζαντινού τείχους, η νότια τάφρος των Ενετικών οχυρώσεων, ακίνητα στα οποία έχουν έλθει στο φως σημαντικά μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, συγκροτήματα ενετικών νεωρίων, ο προμαχώνας Μοnigo, o Ενετικός προμαχώνας Lando, το φρούριο Φιρκά και το τούρκικο χαμάμ (ακίνητα απαλλοτριωμένα για αρχαιολογικούς σκοπούς από το ΥΠΠΟΑ ή και ακίνητα στα οποία έχουν επίσης πραγματοποιηθεί εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης). Περιλαμβάνονται ακόμη και τα Αρχαιολογικά Μουσεία (!), τόσο το στεγαζόμενο στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου αλλά και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλα όπως το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος ή το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης. Η κίνηση αυτή είναι πρωτοφανής για τα έως σήμερα δεδομένα της διαχείρισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και πρόκειται δικαιολογημένα να ξεσηκώσει θύελλες αντιδράσεων σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
Η εξαίρεση των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, σύμφωνα με το άρθρο 196, παράγρ. 4 του Ν. 4389/2016, αποτελεί προσχηματική δικαιολογία, δεδομένου ότι αναιρείται από την αμέσως επόμενη παράγραφο, την παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου, σύμφωνα με την οποία τα εξαιρούμενα ακίνητα παραμένουν στη διαχείριση της ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε., μάλιστα με την «επιφύλαξη υφιστάμενου δικαιώματος οποιουδήποτε νομικού προσώπου εκτός του Ελληνικού Δημοσίου». Η νομή, χρήση και διαχείριση λοιπόν των σημαντικότερων μνημείων των Χανίων δεν θα ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του, κατά παράβαση του πνεύματος του άρθρου 24 του Συντάγματος.
Τα μνημεία και οι αρχαιότητες είναι αντικείμενα εκτός συναλλαγής, αμεταβίβαστα, ακατάσχετα, αναπαλλοτρίωτα. Κάθε απόπειρα μεταβίβασης αυτών προς διαχείριση από τρίτους μας βρίσκει αντίθετους. Αυτό αποτελεί πάγια θέση του Συλλόγου μας και γι΄ αυτό θα αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο μέσον, προκειμένου να διατηρηθεί ο χαρακτήρας των αρχαιοτήτων ως δημόσιου κοινωνικού αγαθού.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δεν θα επιτρέψει την παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων ως εγγύηση δανείου του δημοσίου χρέους για έναν ολόκληρο αιώνα, με άγνωστη εν τέλει έκβαση. Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια, αν και συντελείται σε καιρό ειρήνης, μπορεί να παραλληλιστεί μόνο με τους βανδαλισμούς μνημείων και τη λεηλασία αρχαιοτήτων στα πέτρινα χρόνια της κατοχής ή τις αρπαγές αρχαιοτήτων κατά τον 19ο αιώνα. Αποτελεί ύστατο σημείο συνταγματικής εκτροπής που μάλιστα λαμβάνει χώρα την ίδια στιγμή που θα περιμέναμε συντονισμένες ενέργειες για την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων και τις νόμιμες αποζημιώσεις για την καταστροφή τους σε καιρό πολέμου.
Για τους παραπάνω σοβαρούς λόγους ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητά από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και την κυβέρνηση:
Την άμεση εξαίρεση μεταβίβασης της κυριότητας και διαχείρισης των μνημείων των Χανίων και άλλων περιοχών της χώρας που περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των 10.119 ακινήτων προς μεταβίβαση στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. την ενημέρωση των αρμόδιων Υπηρεσιακών μονάδων και των κατά τόπους Περιφερειακών Υπηρεσιών σχετικά με τα ακίνητα που έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.».
pentapostagma