10.9.18

Ψέματα από τη Θεσσαλονίκη ως τον… Δούναβη!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Το βασικό ερώτημα το οποίο δεν υποβλήθηκε στον κ. Τσίπρα κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ είναι και το πιο απλό: Γιατί χρειαζόταν να περάσουν άλλα τέσσερα χρόνια για να εφαρμοστούν αυτά τα οποία θα εφαρμόζονταν ήδη από το 2015, αφού τότε θα βγαίναμε από τα μνημόνια αν το είχε επιτρέψει.
Γιατί δηλαδή έπρεπε να τα υποστούμε όλα αυτά για άλλα τέσσερα χρόνια, να υπογραφούν και άλλα μνημόνια (που πλέον περιλαμβάνουν και το υπερταμείο και την παράδοση των δανείων των Ελλήνων, ακόμη και των εξυπηρετούμενων στα ξένα funds και την μείωση των συντάξεων), ενώ όλα τα μπορούσαν να έχουν σταματήσει και τελειώσει το 2015.
Δεδομένου ότι τα περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης που εξήγγειλε προχθές στην ομιλία του και «ανέλυσε» χθες στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Τσίπρας αφορούν σε σκληρά μέτρα που ο ίδιος έλαβε, δηλαδή σε μέτρα που περιλαμβάνονταν στο δικό του μνημόνιο από το οποίο τώρα προσπαθεί να βγει.

Οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες, η παράλογη αύξηση του ΦΠΑ, η αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις επιβλήθηκαν από τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Ο Σαμαράς όχι μόνο είχε διαφωνήσει, αλλά είχε ήδη από το 2014 μειώσει φόρους, όπως ο ΦΠΑ.
Τώρα ο κ. Τσίπρας μιλάει για μειώσεις, αλλά οι μειώσεις αφορούν σε αυξήσεις που ο ίδιος προκάλεσε. Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν είχε συμφωνήσει σε τίποτε από όλα αυτά τα οποία ο κ. Τσίπρας είπε «ναι».
Μιλά επίσης ο κ. Τσίπρας και για την προσπάθεια που θα καταβάλει ώστε να μην υπάρξει η (προνομοθετημένη) από τον ίδιο νέα περικοπή των συντάξεων. Όπως είπε, «σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις που έχουμε για το 2019 η θέση, οι απόψεις και τα επιχειρήματα  του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνονται. Αντίθετα, είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι ο στόχος ο δημοσιονομικός του  3,5% για  πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου. Αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε, βεβαίως,  από τα στατιστικά στοιχεία το επόμενο διάστημα  θα την εξηγήσουμε στους ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν, όπου θα παρουσιάσουμε, όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης, περί τα μέσα Οκτωβρίου, τον προϋπολογισμό του 2019».
Μιλάει δηλαδή για ένα μέτρο που ΔΕΝ υπήρχε, δεν είχε γίνει αποδεκτό, το ψήφισε ο ίδιος και τώρα ΘΑ προσπαθήσει να μην εφαρμοστεί!
Άλλα πάλι μέτρα, όπως ο ΕΝΦΙΑ, είχαν επιβληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας, αν και έλεγε ότι θα τον καταργήσει, διότι είναι ένας «άδικος φόρος», τον διατήρησε μια χαρά.
Αν, όμως, δεν είχε προηγηθεί η δική του «διακυβέρνηση», τότε η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είχε αρχίσει ήδη από το 2015 και δεν θα χρειαζόταν να φθάσουμε στο 2019.
Αν δεν είχε προηγηθεί η δική του «διακυβέρνηση» η αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών σε βάρος των στρατιωτικών, επίσης θα είχε συμβεί από το 2015. Διότι πρόκειται για αποτέλεσμα δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες θα εφαρμόζονταν μετά την λήξη των μνημονίων. Ο ίδιος, όμως, δεν επέτρεψε να βγούμε από τα μνημόνια και η περιπέτεια των στρατιωτικών συνεχίστηκε για άλλα τέσσερα χρόνια.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και την αρχή της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που έχουν επανέλθει και εφαρμόζονται από την 21η του περασμένου Αυγούστου.
Σωστά! Μόνο που αυτό προβλεπόταν από τον νόμο 4172 του 2013 και προέβλεπε επιστροφή στην εργασιακή κανονικότητα μετά το τέλος των μνημονίων.
Και επομένως, απλά ο κ. Τσίπρας καθυστέρησε την εφαρμογή αυτού του νόμου επί τουλάχιστον τρία χρόνια, ακριβώς επειδή έφερε το δικό του μνημόνιο!
Τα υπόλοιπα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας είναι όλα πλαστά.
Μίλησε για αποκλιμάκωση της ανεργίας, ενώ στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει με τεχνητό τρόπο, αφού στους 400.000 νέους που είχαν εγκαταλείψει τη χώρα, προστέθηκαν επί της «διακυβέρνησής» του άλλες 200.000. Οι οποίοι δεν θα είχαν φύγει (και πολλοί θα επέστρεφαν) αν είχαμε βγει από τα μνημόνια από το 2015.
Είπε επίσης ο κ. Τσίπρας ότι επί των ημερών του αντιστράφηκε η σχέση πλήρους απασχόλησης και ελαστικών μορφών εργασίας. Είπε ψέματα. Στην πραγματικότητα συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Πριν από την λαίλαπα της διακυβέρνησής του οι ελαστικές μορφές εργασίας ήσαν σαφώς λιγότερες από αυτές της πλήρους απασχόλησης. Είπε δηλαδή ανάποδα τους αριθμούς.
Και βέβαια, παρέλειψε να πει  ότι η ανεργία μειώθηκε πλασματικά επειδή στη θέση του κάθε εργαζομένου πλήρους απασχόλησης, βρέθηκαν τρεις των τριακοσίων ευρώ!
Πλαστά ήταν και τα στοιχεία που έδωσε για την Οικονομία. Μίλησε για ανάπτυξη, ενώ πλέον βρισκόμαστε σε φάση επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης. Και αναρωτιέται κανείς πώς με αδύναμο ΑΕΠ θα βγαίνουν τα θηριώδη πλεονάσματα για τα οποία έχει δεσμευτεί.
Είπε ότι οι θεμελιώδεις δείκτες δείχνουν βελτίωση.
Όπως είπε, «ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, ο δείκτης οικονομικού κλίματος, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις τους εδώ και πολλά χρόνια».
Εδώ και πόσα χρόνια δηλαδή; Γιατί συνεχίζει να συγκρίνει τον κακό του εαυτό με τον χειρότερό του εαυτό, καθώς ο ίδιος γκρέμισε όλους αυτούς τους δείκτες το 2015. Για παράδειγμα ο δείκτης οικονομικού κλίματος επανήλθε φέτος τον Ιούλιο σε επίπεδα Ιουλίου 2014.
Οπότε, τι χρειάζονταν όλα αυτά που τραβήξαμε και τραβάμε; Για να κάνει ο ίδιος τον πρωθυπουργό και για να φορά στολές παραλλαγής ο συνεταίρος του;
Αλλά και η αναφορά του, σύμφωνα με την οποία «οι εξαγωγές, η βιομηχανική παραγωγή, η κατανάλωση των νοικοκυριών και το λιανικό εμπόριο βρίσκονται, επίσης, σε ανοδική τροχιά», σχετίζεται με την πτωτική τροχιά του 2015 και του 2016.
Όσο για την αναφορά του σύμφωνα με την οποία «οι ξένες άμεσες επενδύσεις το 2017 σημείωσαν ρεκόρ δεκαετίας με 3,6 δις καθαρές εισροές», αποτελεί μέγα ψέμα. Διότι ακριβώς στα 3,6 δις ετησίως βρίσκονταν οι επενδύσεις και το 2013 και το 2014. Απλά, Τσίπρας και Καμμένος τις έριξαν στο 1,9 δις το 2015!
Και βέβαια, ο κ. Τσίπρας δεν έκανε καμιά αναφορά στο θηριώδες εμπορικό έλλειμμα που ο ίδιος δημιούργησε, καθώς ακριβώς στις 7 Σεπτεμβρίου, ημέρα της ομιλίας του στη ΔΕΘ, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε «μεγάλη αύξηση κατά 34,5% στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας τον Ιούλιο εφέτος, καθώς η αύξηση της αξίας των εισαγωγών υπερκέρασε εκείνη των εξαγωγών. Ως αποτέλεσμα, στο τέλος του 7μήνου η μείωση του εμπορικού ελλείμματος περιορίστηκε στο 3,9%».
Ούτε, βέβαια, είπε τίποτε για τα capital control για τα οποία ο ίδιος ευθύνεται!
Επίσης, ο κ. Τσίπρας για άλλη μια φορά παρουσίασε ως δικό του επίτευγμα την πλήρη και καθολική πρόσβαση των ανασφάλιστων συμπολιτών μας στο Σύστημα Υγείας. Η αλήθεια είναι πως αυτό είχε συμβεί ήδη από το 2014. Με τον νόμο 4238/2014 (17/2/2014) και με δύο κοινές υπουργικές αποφάσεις (48985 της 3ης Ιουνίου 2014 και 56432 της 28/6/2014, όταν πια υφυπουργός υγείας ήταν η κ. Παπακώστα!) Και τέλος, τα χρήματα για την ασφάλιση των ανασφάλιστων εξασφαλίσθηκαν από το πλεόνασμα και είχε περιληφθεί στον κατάλογο του κοινωνικού μερίσματος – τότε που ο Τσίπρας και η παρέα του μιλούσαν για «ματωμένα πλεονάσματα»!
Όσον αφορά στην «καθαρή έξοδο» και στη δυνατότητα να δανείζεται η Ελλάδα από τις αγορές, ο κ. Τσίπρας απέδωσε την άνοδο των ελληνικών ομολόγων στη διεθνή αναταραχή. Δεν μας είπε, όμως, με τι επιτόκιο δανείζονται οι άλλες χώρες (και οι πρώην μνημονιακές) και πού βρίσκεται το επιτόκιο του δικού μας δεκαετούς ομολόγου (που άγγιξε το 5% και δεν έχει πέσει κάτω από το 4,25% εδώ και πολλές εβδομάδες).
Υπάρχουν και κάτι… ψιλά:
Στη διάρκεια της παρουσίας του και της ομιλίας του στη ΔΕΘ, όπου οι ΗΠΑ ήταν τιμώμενη χώρα, ο κ. Τσίπρας μας μίλησε για τους κοινούς αγώνες Ελλάδας – ΗΠΑ (σε εποχές που εκείνος διαδήλωνε με συνθήματα του τύπου «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι») και για μια στιγμή, απ’ όλων το μυαλό πέρασε πως λίγο έλειψε να αναφερθεί σε κοινούς αγώνες εναντίον της… παγκοσμιοποίηση, όπως τότε, το 2001, που ξεμπούκαρε από το πλοίο στη Γένοβα, για να λάβει μέρος στις διαδηλώσεις κατά του G8 και επομένως και των ΗΠΑ.
Αλλά δεν βαριέσαι! Με μια Μακεδονία ξεχνιούνται και οι «φονιάδες» και το «go back madame Merkel»!
Μας είπε επίσης ο κ. Τσίπρας ότι μέσω των διεθνών συνεργειών της χώρας με μελλοντικούς παραγωγούς στην περιοχή, όπως η Κύπρος, το Ισραήλ η Αίγυπτος, η Ελλάδα μετεξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο και σε εγγυητή της ενεργειακής επάρκειας για ολόκληρη την Ευρώπη. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε επί Σαμαρά, τότε που οι συνιστώσες του κραύγαζαν «ούτε σταγόνα αίμα για το πετρέλαιο»!
Να μην ξεχάσω να αναφέρω και το καταπληκτικότερο όλων: Στην ομιλία του στη ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας μας ενημέρωσε ότι θα… επαναξιοποιήσει και τον Δούναβη!
Εκεί έφθασε η χάρη των ψεμάτων του!