23.9.18

Η Τουρκία καλύπτει μόνη της το 65% των αμυντικών της αναγκών - Η Ελλάδα μόλις το 9%

Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα αποκάλυψη προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο φεστιβάλ αεροδιαστημικής και τεχνολογίας της Τουρκίας, Teknofest.
Ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε πως η τουρκική αμυντική βιομηχανία καλύπτει σε ποσοστό 65% τις αμυντικές ανάγκες της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα αντιμετώπιζε τεράστιες προκλήσεις κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό «αν δεν είχαμε φτάσει σε αυτό το επίπεδο» στην αμυντική βιομηχανία.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία καλύπτει σήμερα μόνη της «το 65% των αμυντικών αναγκών της».
Είπε ότι το επίτευγμα ήταν δυνατό μόνο μετατρέποντας την Τουρκία σε χώρα παραγωγής τεχνολογίας.
«Εφόσον παραμένουμε μόνο χρήστης τεχνολογίας, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ελευθερία μας σε κανέναν τομέα», δήλωσε ο Ερντογάν.
Η πρώτη προϋπόθεση της πραγματικής ελευθερίας, δήλωσε ο Erdoğan, προέρχεται από το σχεδιασμό, την παραγωγή και την εξαγωγή τεχνολογίας.
Την ίδια ώρα ο τέως αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, δήλωνε το Δεκέμβριο του 2016 πως στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η κάλυψη του 20% των εξοπλιστικών αναγκών της χώρας από την ελληνική αμυντική βιομηχανία (χωρίς να θέτει κάποιο χρονικό πλαίσιο) , ποσοστό το οποίο τότε ανερχόταν μόλις στο 9%.
Όπως γίνεται αντιληπτό τα μεγέθη πλέον δεν είναι συγκρίσιμα.
Η αυξημένη αμυντική αυτάρκεια της Τουρκίας της δίνει τεράστια πλεονεκτήματα όσον αφορά την ανεξάρτητη αμυντική και εξωτερική πολιτική καθώς την αφήνει λιγότερο εκτεθειμένη σε διεθνείς πιέσεις, ενώ ταυτόχρονα κάνει την ίδια εξαγωγέα όπλων αυξάνοντας την ισχύ της. 
Η χρησιμότητα της ύπαρξης ισχυρής αμυντικής βιομηχανίας έγινε ιδιαίτερα εμφανής στην περίπτωση των F-35 όπου η σημαντική της παρουσία της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής τους, της έδωσε τη δυνατότητα να κάνει γεωπολιτικούς ελιγμούς οι οποίοι ήρθαν σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική των ΗΠΑ (αγορά S-400 επίθεση σε Κούρδους στη Συρία και Ιράκ).
Σε περίπτωση που δεν ήταν εταίρος στο πρόγραμμα το πιο πιθανόν θα ήταν οι ΗΠΑ θα πάγωναν οριστικά την παράδοση των F-35 , τώρα όμως επειδή όπως ομολόγησε και υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, είναι πολύ ακριβό να αποκλείσουν την Τουρκία, τελικά μάλλον να αναγκαστούν τελικά να τα δώσουν. 
Βέβαια η ανάπτυξη νέας τεχνολογίας σε οποιοδήποτε τομέα είναι πανάκριβη διαδικασία ακόμα και για υπερδυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, γι' αυτό είναι σχεδόν σίγουρο πως η Τουρκική αμυντική βιομηχανία δύσκολα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με τον ίδιο ρυθμό, τουλάχιστον στον τομέα των νέων τεχνολογιών.
pronews