Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα σταθμεύει, στο πλαίσιο της αμερικανικής παρουσίας στη ΔΕΘ – όπου οι ΗΠΑ είναι τιμώμενη χώρα- το USS Mount Whitney, η ναυαρχίδα του αμερικανικού 6ου Στόλου.
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες, εν όψει της ΔΕΘ, και δεδομένου του ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε ιδιαιτέρως καλό σημείο, υπάρχει πληθώρα δηλώσεων από Αμερικανούς αξιωματούχους σχετικά με τους ελληνοαμερικανικούς πολιτικούς και στρατιωτικούς δεσμούς- στο ευρύτερο πλαίσιο μιας σειράς μηνυμάτων προς πάσα κατεύθυνση ότι οι ΗΠΑ διατηρούν και ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή.
Στην επίσκεψη του USS Mount Whitney στη ΔΕΘ αναφέρθηκε ειδικότερα και ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στη HuffPost Greece, τονίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο «υπογραμμίζουμε τη συνεργασία μας στην άμυνα και στην ασφάλεια». Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε πως «η εστίασή μας στην ελληνοαμερικανική συνεργασία είναι εμφανής και το μήνυμα είναι ότι οι ΗΠΑ…είναι δεσμευμένοι να υποστηρίξουν την Ελλάδα καθώς αναδύεται από την οικονομική προσαρμογή». Επίσης, από πλευράς του, ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, δήλωσε πως οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι «πιθανότατα όσο καλύτερες θα μπορούσαν να είναι εδώ και χρόνια», υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική πλευρά είναι ανοιχτή στην αύξηση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.
«Αν δεις τη γεωγραφία και τις επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή στη Λιβύη, τη Συρία και τις πιθανές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, οι ευκαιρίες εδώ είναι αρκετά σημαντικές» είπε ο Αμερικανός στρατηγός, που προέρχεται από το Σώμα Πεζοναυτών, ενώ πρόσθεσε πως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν κάποιες «ενδιαφέρουσες απόψεις σχετικά με τη ρωσική ναυτική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο», συμπληρώνοντας πως υπάρχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον για την επέκταση της πρόσβασης των ΗΠΑ στις ελληνικές βάσεις.
USS Mount Whitney
Πρόκειται για ένα σκάφος διοικήσεως και ελέγχου κλάσης Blue Ridge το οποίο τέθηκε σε υπηρεσία το 1971 και έχει συμμετάσχει σε επιχειρήσεις στον Ατλαντικό, τη Μεσόγειο, την Καραϊβική, τον Ινδικό και στο Κέρας της Αφρικής. Επίσης, το 2008 είχε αποσταλεί στη Μαύρη Θάλασσα, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε ανθρώπους που είχαν επηρεαστεί από τον πόλεμο Ρωσίας- Γεωργίας, ενώ τον Μάρτιο του 2011 ήταν το κύριο σκάφος διοικήσεως για τη διεθνή επιχείρηση κατά του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη.
Στο πλοίο επιβαίνουν 150 υπαξιωματικοί, 12 αξιωματικοί και 150 άτομα πολιτικό προσωπικό. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του σκάφους, ήταν το πρώτο μάχιμο σκάφος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού το οποίο είχε γυναίκες στο μόνιμο πλήρωμά του.
Το USS Mount Whitney, κυβερνήτης του οποίου είναι ο πλοίαρχος Ρόμπερτ Αγκουϊλάρ, φέρει επαρκή τρόφιμα για αποστολή 90 ημερών, και μπορεί να μεταφέρει προμήθειες για την υποστήριξη έκτακτης εκκένωσης 3.000 ατόμων. Παράγει ημερησίως 100.000 γαλόνια γλυκού νερού και μεταφέρει ένα εκατομμύριο γαλόνια καυσίμου. Έχει εκτόπισμα 15.000 τόνων, μήκος περίπου 190 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα 23 κόμβων.
Φέρει ένα ελικόπτερο, ενώ ο εξοπλισμός του είναι ελαφρύς, με κύριο σκοπό την αυτοπροστασία (αντιαεροπορικά/ αντιπυραυλικά συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx, πυροβόλα Bushmaster, πολυβόλα και ρουκέτες με μικρά φύλλα μετάλλου –chaff – για αντίμετρα). Ωστόσο, λόγω του ρόλου του (διοικήσεως- ελέγχου) αποτελεί εξαιρετικά προηγμένο εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών, καθώς μπορεί να λαμβάνει, να επεξεργάζεται και να μεταδίδει μεγάλους όγκους ασφαλών δεδομένων από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη μέσω HF, UHF, VHF, SHF, και EHF. Η τεχνολογία που φέρει επιτρέπει τη συλλογή και σύμπηξη των διαθέσιμων δεδομένων ενώ το σκάφος είναι εν πλω.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, το USS Mount Whitney είναι το πιο εξελιγμένο σκάφος C4I (Command, Control, Communications, Computer and Intelligence- Διοικήσεως, Ελέγχου, Επικοινωνιών, Υπολογιστών και Πληροφοριών) που έχει τεθεί ποτέ σε υπηρεσία, και επιτρέπει στον διοικητή της ναυτικής δύναμης να διοικεί αποτελεσματικά και ενιαία θαλάσσιες, εναέριες και επίγειες μονάδες.
Σημειώνεται πως, μεταξύ των αμερικανικών εταιρειών που θα έχουν παρουσία στη φετινή 83η ΔΕΘ (που περιλαμβάνουν μεγάλα ονόματα, όπως η Microsoft, η Google, η Cisco, η Coca Cola κ.α. ) βρίσκεται και ο κολοσσός του χώρου της αμυντικής βιομηχανίας Lockheed Martin- γενικότερα οι τομείς της άμυνας και της κυβερνοασφάλειας θα έχουν αυξημένη παρουσία στη ΔΕΘ, με σειρά εκθετών.
Πηγή: HuffPost Greece